We gaan weer los

 

We gaan weer los


Zondag 23 april - Ben er uit -

Voor mezelf het programma alweer ingevuld voor dit seizoen en dat wordt best nog een griebelwoord, uitdaging. Duiven zat om te spelen, zal niet overal even goed uit de verfpot komen, maar ben dan ook als schilder niet getalenteerd, zeg maar Monetniet. Mijn vader ook weer blij, die vindt de internationale vluchten toch maar niks, herinnerd zich de misperen uit het verleden. Heb een drie of vier internationale vluchten uitgezocht die ik graag wil spelen, Barcelona uiteraard. Kan ik eerst mooi de gevolgen bekijken van de nieuwe regelgeving, blind ergens op storten laat ik graag aan de verstokte fans over, eerst zien zei blinde moos.

Nog één jaarlingduivin op tour van gisteren, lekkere rustdag, badje, volle bak Fond en Start, verse lading Ocean Gold in de voerbakken en slapen maar op het schapje, kon minder toch? Potverdikkie maakt ik toch reclame, goed doel. Volgende week het hele leger de mand in, moet het toch van massa, trek en ligging hebben dus zit wel snor ook al heb ik die afgeschoren. Kijk er alweer naar uit. Had het middaglossing programma nog niet bestudeerd, blij dat ik flexibel ben en zomaar omschakel, maar dat zit nog niet zo dom in elkaar, flinke ruimten tussen de vluchten, ik zie wel wat mogelijkheden, misschien toch niet zo slecht geweest, logistiek dan, de rest moet blijken. 

We gean it sjun 


Zaterdag 22 april - Schone schijn -

Schone schijn kom ik straks op terug. De ZLU doet net of ze voor hun klanten denken, niets is minder waar, ze denken voor hun grootste groep klanten, de minderheid doet er blijkbaar minder toe, zo gaat dat zakelijk gezien. Dus dat ik op het punt sta om toch maar gewoon mijn eigen vluchten uit te zoeken, mix van ochtend en middaglossing, lijkt voor mij de meest beste oplossing. Voor kampioenschappen vliegen doe ik toch niet, nooit een uitgangspunt geweest. ik zoek vluchten waar ik zin in heb om deel te nemen. Alle 7 NPO vluchten plus alle 7 ZLU vluchten zou ik graag doen, maar realistisch lijkt mij dat niet, heb er wel het aantal duiven voor, maar mijn hoofd staat er niet naar wegens te complex. Denk een aantal vluchten uit te zoeken en daar mijn best op te doen. Principes staan mij niet in de weg, doe wat ik wil, hoe ik wil en wanneer ik wil. Dan maar een mix worden van middag en ochtendlossing, ook mooi, als ik er maar plezier aan beleef, de rest is mir würst.

Vandaag met de duivinnen, viel mij wat tegen. Wel drie of vier redenen op er niets van te verwachtten trouwens, zit er ook niet zo mee, maar dat terzijde. Donderdagmiddag te lang trainen, gisteren zo uit hok gepakt zonder motivatie, afgelopen week voor het eerste volledig rollebanken op de vloer bij duivinnen, zonder doffers aan de start, spelt weinig verwachtingsvol naar een vitessevlucht. Owja, en ik heb natuurlijk geen snelheidsduiven, detail uiteraard. Geen probleem hoor, ze kwamen prima, de oude duivinnen, de jaarlingen was ouderwets bagger, euh kwamen wat later. Ze kwamen wel beter dan vorige week, maar dat hebben de rappe mannen natuurlijk ook, veel beter. Vindt het allemaal prima.  

Zat net in discussie met bestuurslid ZLU over hun nieuwe voorstel, nou ik kan je melden die staan zeker niet open voor discussie, wat een teleurstelling. Was ik helemaal klaar voor de overstap naar hun programma, nu sta ik toch wel heel erg te twijfelen, volledig overstappen naar die carnavalsclub nog maar even niet, eerst maar weer hoofdzaak middaglossen. Mijzelf vooraf uit laten schakelen om een politiek spelletje, daar pas ik voor. Zal nog eens herhalen over Malta. Op Malta wordt het nog altijd eerst in de klok gehanteerd, dus of je 10km meer afstand hebt doet er niet toe. Feit wil immers, de meeste leden zitten in het noorden op de kortste afstand en die bepalen democratisch dat het zo blijft, de rest de minderheid kan alleen lijdzaam toezien.

De laatste paar jaar worden regelmatig overwinningen op ZLU vluchten gehaald op de langere afstanden, ook geholpen door het ouderwetse neutralisatiesysteem, zal ik niet ontkennen, heb daar ook geen belang bij. Maar nu Doc Nijverdal de lakens uitdeelt, is het bloed blijkbaar zo gaan koken dat versneld nieuwe systemen worden aangedragen die maar vooral moeten zorgen dat de langste afstanden zeker niet bevoordeeld gaan worden. Komt er op neer, het zuiden moet bevoordeeld worden, en in welk systeem je dat ook giet, het noorden gaat benadeeld worden. Dus de extra af te leggen afstand is een voordeel, als er in de nacht geklokt wordt, dat klopt, in het oude systeem, en dat komt voor, en hoe vaak?

Eerst kwam er een voorstel NPO vanuit de groep die NF14 hebben bedacht, een systeem dat daadwerkelijk werkt onder de voorwaarde dat er in en na de nacht geklokt wordt. Bij de situatie voor, tijdens en na de nacht klokken gaat het systeem niet werken, omdat de duiven die na de nacht geklokt worden, gestaafd worden aan de duiven die wel in de nacht geklokt worden, dat gaat niet werken. Dat aan NPO bestuur en ZLU voorgelegd, en ZLU beloofde mij met een beter systeem te komen, vonden het NPO voorstel ook niets, zouden een systeem hebben dat goed voor zuid en noord zou zijn. Nou vergeet het maar. In plaats van het NF voorstel met 2x 33% benadelen van het noorden, gaan ze een 25% regel hanteren als vertragingsfactor voor vliegdag 2, ja daar kun je nog niets mee. Komt er nog steeds op neer, we gaan het noorden benadelen voor unieke prestaties. Kortom het wordt een jurysport, en daar pas ik voor. Statistisch klopt hun verhaal hoor, geloof ik direct, alleen werkt het alleen op dezelfde afstand en daar is het niet voor uitgevonden. 

De crux van de beide systemen is niet zo lastig uit te leggen trouwens, een simpele tabel doet het werk. De feiten zijn afstand en beschikbare vliegtijd op de lossingsdag, want zodra vliegdag 1 voorbij is, gaan de nadelen van de systemen in werking. Moet ik uitleggen dat je op 850 kilometer minder kans hebt om in aanraking met 'het systeem' te komen hebt, dan op 1100km, of begrijp je dat wel?

Dat de grootste groep deelnemers op 850/900 km staan te juichen om dit nadeel tot uiting te laten komen voor de langere afstand, lijkt mij ook wel logisch toch? Alsof de thuisploeg een goal van 4x2 meter heeft en de tegenstander 7x3 meter moet verdedigen. Begrijp ook prima dat ze dit snel willen doordrukken, de bestuurders staan onder druk, hun vrienden uit directe omgeving krijg geen poot meer aan de grond en nachtvliegen is toch voor veel onbegrijpelijk, gelukzaak en gemeen spel zoals de Belgen dat noemen. De Belgen, Fransen en Zuid Duitsers gaan het hardst lachen trouwens met dit systeem. Als er op dag 1 in Nederland geen duiven doorkomen, ga je de eerste Nederlander op het vierde blad terugvinden van de internationale uitslag, ga dat maar eens uitleggen aan je klanten?

De kans is groot, en ik hoop openlijk dat het gaat gebeuren, dat een internationale winnaar uit Nederland, in de nationale uitslag op een veel lagere plaats gekwalificeerd gaat worden. Gaat gebeuren zodra er een zware vlucht komt met een nacht ertussen. Probeer dan maar met een strak gezicht volhouden dat je een serieuze organisatie bent met oog voor de betalende klant. Lachertje, niets meer niets minder. Aan de kwaliteit van de antwoorden die ik gekregen heb, weinig volwassenheid kunnen ervaren, kan ook niet anders als je de oplossing niet hebt en wel wilt voordoen dat je die wel hebt. Een kleine verbetering is een tijdelijke oplossing en als de meerderheid van je klantenkring het toejuicht ben je al snel tevreden, dat je een grote groep benadeeld die het nog niet zien, ach op termijn zullen ze het wel accepteren of lopen weg, blinden volgen blindelings.

Het uitgangspunt is gewoon verkeerd. Het uitgangspunt is immers, er zijn nachtvliegers op de langste afstanden en die hebben in de huidige methode een voordeel. Dat kan en zal ik niet ontkennen. Dat het een bijzondere prestatie is, daar waar op 100km korter bij niet in de nacht wordt geklokt, wordt er niet bij vermeld, het is immers een nadeel voor de kortere afstand, nogmaals waar geen duiven arriveerden. Maar over dat soort details stappen ze gewoon, het is de fout van het snelheidssysteem, waar hebben we deze oppervlakkige denkwijze toch alweer eerder gezien? Er wordt daadwerkelijk gedaan of het een rekenkundige prestatie is, in plaats van een individuele prestatie, en juist dat is de essentie van duivensport. Maar mensen raken verblind door schijnbare nadelen, niet aantoonbaar, maar zogenaamd wel berekenbaar, twee dimensionaal en daarmee totaal voorbijgaand aan de feiten.

Nee ik heb de rekenkundige oplossing ook (nog) niet, al vaker aangegeven, denk wel dat die gaat komen, maar die prutoplossingen die nu voorgedragen worden, niet ondersteund door schaduwuitslagen alleen maar 'realistische voorstellingen van de situatie' maar dat is natuurlijk puur subjectief.

Duivensport, laat me niet lachen, zij die het hards bleren hebben de waarheid in pacht, wat een lachertje. ZLU, steek je handen in eigen boezem, kom met meer informatie en doe niet net of je de waarheid verkondigd, toon het. Zorg voor een open discussie in plaats van een 'einde discussie' als het antwoord en vragen niet zinnen. Jullie willen wel graag verdienen aan je klanten, luister dan eens naar ze, ook die niet alleen als vrachtduif en laatste bladvulling. Zou jullie sieren, dit is het zoveelste gedrocht om een groep klagers naar de zin te maken, zij die niet meer kunnen winnen, voorbij gestreefd zijn en tegen wil en dank willen winnen. Ochtendlossing is zo eerlijk, ze schreeuwden het in het Zuiden van de daken, tot je verliest, zo triest..

Gelukkig heb ik een keus 

 


Vrijdag 21 april - Myst en lachwekkend -

 

foto van Sjaak Buwalda.

€ 17,50 (500ml)

Even commercieel, deze week alweer paar keer in de keuken gestaan om Myst te fabriceren, vooral voor jonge duivenspecialisten, zien dan toch zeker ook dat er iets positiefs met hun jonge grut gebeurt als ze dit paar dagen achter elkaar in de drinkpot vinden. Ander zou ik het zelf nooit gebruiken, wordt bij de ouden trouwens alleen buiten het seizoen gebruikt, voornamelijk even schoonmaken van binnen wat terug te zien op het borstvlees, schilfers verdwijnen, dons komt los al tel ik die niet na ofzo. Het is alleen wat bewerkelijk om te maken, zeker voor een handige vent als ik.

De grondstofprijzen zijn hier hetzelfde gebleven, overal in de wereld trouwens, laat je niets wijsmaken. Eiwitpoeder kun je gewoon bij de kaasfabriek halen, is een afvalproduct, voor € 1,- per kilo, dat is net wat anders dan het in capsules drukken van een paar microgram en die voor € 15,- verkopen, lekker handig als je van je euro's af wilt. Ik meen dat er iets van € 70,- op een kilo verdient wordt, ja jij niet, de verkoper, of verklap ik nu iets? Biergist is ook een afvalproduct wat anders in de kliko verdwijnt en zo kan ik je nog wel wat dingen voorhouden, wel echt Nederlands om van niets iets te maken. Ik laat het wel bij Myst, weet wat er in zit en wat ik er voor moet doen en welk effect het heeft. Je hoeft het niet te gebruiken van mij hoor, ik ben de slechtste verkoper op deze aardkloot. Wil je jongen een kick geven, doe het in de drinkbak en zie het zelf, zie je niks, moet je naar Hans Anders....

Kon het toch niet laten om stukje Zonnemans te lezen, om zijn gejank luister bij te zetten zelfs een kaartje erbij, kortom de aarde is weer plat, duiven vliegen in een rechte lijn en waar hij woont wordt hij benadeeld, en de veel betere professionals niet. Je kan het zo'n man ook niet uitleggen, kunt net zo goed tegen een steen trappen, die reageert net zo, zit niks in, komt niks uit en jij een zere poot. Maar echt oppervlakkiger dan deze gast kan het niet worden, zelfs wiskundig laat hij zien er compleet naast te zitten, je noemt twee factoren en denkt de waarheid te verkopen, voor het gemak alle andere niet direct aanwijsbare factoren maar overheen te schrijven, zelfs als tegenargument te gebruiken. Het ergste is, er zijn hele hordes schapen die dit geloven, dominee op de kansel predikt en domkoppen blaten mee. Het ligt nu aan de snelheidsberekening, net zo lang rekenen tot hij wint, erg dat je zelf iets bedenkt en het niet verifieerd door iemand die wel kan rekenen. We hebben al een semiwetenschapper gehad, jaar of wat terug die ook met zo'n verhaal aankwam, kwam er ook achter dat hij toch nogal wat feiten over het hoofd had gezien, en dan komt deze 2 jaar ambachtsschool met zwarte band nog even met een prutsverhaaltje aanzetten dat nog meer factoren gewoon weg kan schuiven.

Echt he, duiven die rondjes vliegen bij de start? En dat is je sterkste punt, het sleutelelement om het snelheidssysteem te ondermijnen? Wanneer heb je dan voor het laatst een massalossing gezien? Ga maar zoeken op internet, duiven knetteren uit de manden en gaan in een rechte streep naar huis, in een paar tellen zijn 20.000 duiven compleet uit beeld. Dat gelul over secondenwerk, je moet eens een uitslag goed bestuderen en zult zien dat de kop van de uitslag de meeste en grootste tijdsgaten zitten, feit. Hij was zo lekker rustig, tot we beginnen vliegen en daar komen de persoonlijke frustraties naar boven, ik ben toch niet zo goed als dat ik zelf denk, kan wel eens tegenvallen, kan ik je de hand schudden..

Zo graag als hij Malta aanhaalt om een maximaal aantal duiven in te korven, kan hij beter daar gaan vliegen. Wel in het noorden op de kortste afstand gaan wonen, want ze gebruiken daar geen snelheidssysteem, veel eenvoudiger, de kloktijd telt. Belachelijk vinden wij, jij toch ook? Ook daar hetzelfde belang als hier, de meerderheid houd zichzelf liever een leugen voor dan de waarheid te accepteren. Zelfreflectie is ook lastig, zeker als jezelf omringt door ja-knikkers

Moet wel toegeven dat zijn titel erg goed gekozen is, kansloos...

 


Donderdag 20 april - tis een kwestie van geduld -

Ging mij vanmiddag wel door het hoofd, ook maar aan gehouden dan. Duivinnen wilden in eerste instantie na uurtje al na beneden komen, dacht heb ze vast te weinig gevoerd. Lage langzame rondjes is vaak in verleden gebleken het ideale aanval moment voor de rover te zijn, heb ze niet gezien trouwens, maar kort daarna zat er wel heel veel swung op. Vooral uitwijkmanoeuvres, denk wel dat er ongewenst bezoek is geweest want geen zin meer om te landden. Uiteindelijk na 2 uur en kwartier vonden de dames het eindelijk tijd op veilig naar binnen te komen. Niet geweldig als voorbereiding denk ik, maar goed het moet maar. Voordeel van op de middag trainen met duivinnen blijkt dan maar weer, heb je dit op avond en dat is mij in verleden nog wel eens gebeurt, dan vliegen ze zo de nacht in. Moest er vanmiddag nog aan denken, dag voor inkorven ploeg jaarling duivinnen de nacht in, toch ingekorfd met alle gevolgen van dien, werd ook nog eens een poeiertje. Die er toch doorkwamen werden wel echten trouwens, die komen toch wel bovendrijven. Weduwmannen later dan gebruikelijk naar buiten, willen wel op hun normale tijd naar binnen, doe ik dan ook maar, gaan niet mee morgen en dan nog, zou het wat uitmaken? Zelfvertrouwen geeft meer drive dan uren rondjes draaien in mijn beleving, daar worden ze zeker niet intelligenter van.

Kijk dan weet je dat de zomer er aan komt, Veronica gaat 'Two and a half man' weer eens opnieuw starten, denk al 10x gezien, blijft leuk, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Weer voor zaterdag lijkt wel goed, zonnig en wel weer strakke wind op kop, denk wel dat de duivinnen er klaar voor zijn. Het vermiste late duivinnetje heeft zich ook gemeld, zit ergens bij Dordt, strandtour gedaan zeker?  

 


Woensdag 19 april - Poltsjejudjen -

Ja breek je tong dan maar eens op, voor de niet Friezen dan, al zullen daar ook een paar best moeite mee hebben. Heb de blaren weer op mijn fingerspitzengefühlhandjes, geen verzekering die mijn onhandigheid durft te verzekeren. Het groen is weer aardig tussen de tegels vandaan, werd ook weer eens tijd, zag mijn vader al bedenkelijk kijken en moeder begon met haar zoveelste chemische oplossing aandragen. Ik ben nogal anti chemicaliën als het om mijn fladderaars gaat, heb de gevolgen gezien op andere hokken, dan hoef je zaterdags niet zoveel te verwachten, om de ongeziene schade maar eens links te laten liggen. Vind jij het uitzicht op je tuin belangrijker door middel van chemicaliën, dan de inhoud van je hok, veel succes, gefeliciteerd je bent hierbij officieel een hobbyist, van de verkeerde hobby. Dus ik aan het tuinieren, naja mini-bio-tuinieren, het is meer opruimen, ziet er gelijk stuk beter uit, familie blij en de jonge duiven mogen graag grazen in vers geplukt gras, ieder zijn hobby.

De ploeg jongen is aardig uitgebreid, paar losse flodders nog, maar op zich ben ik klaar met de eigen kweek. De koppels voor de verkoop zijn grotendeels al gezet, inteelt, veel halfbroer x halfzus, is toch de meeste belangstelling voor. Kan zelf ook wel wat vers bloed in de kweekstal gebruiken, de zeis is toch weer aardig door de hokken gegaan, heb het niet zo op negatieve afwijkingen en geduld staat ook niet op mijn kwaliteitenlijst. Dan heb je 48 bakken tot je beschikking en kom qua bezetting rond de helft, oude kwaal, maar toch de beste methode om vooruit te komen, ezels kweken ezels. Vreemd bloed binnenhalen is ook lastig, Zuidwesthoek heeft toch apart slag nodig, ruig spul, net even anders. Zou ook liever mooi gestroomlijnde handenvullende 93 punters in het hok hebben, alleen heeft de natuur hier hele andere plannen.

Nog maar niet zeuren over de temperatuur, lucht is droog, er is zon, en de vliegers gaan tekeer als wilden, dus zal wat meevallen allemaal. Ze krijgen weer volle bak kopwind zaterdag, zijn de neusgaten mooi schoon. 

 


Maandag 17 april - Jasses krastes -

De zon maakt veel goed, maar wat een temperatuur. Goed als snotbongel ook wel eens in de hagel staan wachten op de duiven, maar hier wordt ik ook geen fan van. Over die vlucht, was jaar of 12 denk ik, vloog samen met mijn vader, hij leider van Balk 1 naar voetballen, en op zaterdagmiddag ik alleen wachten. Die hagelbui kwam, ik snel naar binnen, kwam terug bij het hok en de 665 zat al in het hok te wachten, heb ik maar niet verteld... Is mij later nog eens gebeurt met zo'n klassieke ramp dagfondvlucht vanuit Troyes. Kwam op dag 1 geen veer, zondagochtend wachten, duurde mij te lang allemaal, zat Raiders of the lost Arch voor de 10e keer te kijken, uit mijn ooghoek zie ik een blauwe duivin omhoog vliegen van hok naar huis, die was er al even dus... waren we tweede, ook maar niet verteld.. Van mijn geknoei alleen kun je al een boek vullen, zal wel niet de enige zijn.

De schade van afgelopen zaterdag viel weer een duivin mee, zag dat ze tussen de oude duivinnen zat vanochtend, niet goed opgelet zaterdag. Eindresultaat mist er een doffer, die grote witte zeemeeuw met rode vleugels en een laat duivinnetje, zijn vast in de draden beland. Een doffertje geschoren zaterdag, één met een blauwe voorarm maar vloog wel een drie kwartier mee en een duivin met gat in de achtervleugel, dat gaat allemaal weer goedkomen. Kleine legers kleine problemen, grote legers, vul maar in. 

Misschien is je opgevallen dat ik maar weinig meer over de producten schrijf die ik inzet, gaat meest om opbouw en herstelzaken, hou het nu lekker voor ikke. Gebruik alleen een handvol zaken waar ik een effect zie, voel, ruik, hoor, kortom waarneem aan mijn vliegenisten, jongen en kwekers. Maar in de bladen en op internet is het in Nederland vooral sport om maar te verkondigen wat je vooral niet gebruikt en dan goed benadrukken en herhalen dat je niet kuurt, niet ent en daar een bepaalde status aan vast te kleven, zie mij toch vooral niet gebruiken, spaarzaamheid als eretitel. Vindt het maar raar, waar leven al die veeartsen, producenten en webshops dan van, van al die niet kopers? Hier is het allemaal nog hetzelfde, er is een nieuw product dat voor mij drie andere vervangt, kijk dat is nog eens slim en ik kan een verschil laten zien de dag nadat ze het krijgen, getest en bewezen, de rest is invulling, titatovenaar...


Zaterdag 15 april - traaaaag -

Lijkt er op dat vandaag alles traag gaat. De lossing liet op zich wachten omdat het weer niet meewerkte, waren ze eindelijk los, duurde het eeuwigheid voordat ze kwamen, kwamen ze ook nog traag en als toetje is compuclub bedroevend traag, hoezo investeer eens in een prima server. Flinke ploeg mee, 151 waarvan een kapotte chipring, kan gebeuren. Fijn momentje als de hokken leeg zijn, van mij mogen ze gerust een nacht overstaan. Wel lekker fris vandaag, en dan volle bak tegen de wind in beuken, zie er het probleem niet van trouwens. De ouden zo de mand in gister, geen africhting en dan best leuk naar huis komen prima toch. Ze pakken het spelletje vanzelf weer op, naar huis vliegen hoef ik ze vast niet te leren. De jaarlingen al voor derde keer de mand in, kwamen veruit het slechtst, is nog een handvol onderweg als ik dit tik, de kwaliteit in de breedte moet zich nog tonen, tijd zat, zal wel ergens volgend jaar naar voren komen dan. Morgen maar weer eens tellen bij de blauwe ringen. De ouden zijn allemaal terug, geen schade opgelopen dus hulde. Het windbreekgaashok was opvallend een stuk beter dan alle andere ploegen, mijn vader stelde al voor om van het lange hok alleen de dakpannen te laten staan. De kop duif kwam ook uit windbreekgaashok, had een flink gat geslagen op de nummer twee, en is zelfs in ons cluppie nummer 4, niet verkeerd, daar staat het kompas al recht. De doffers in dat hok zitten in jaloezie kasten, geen vaste bak, en op zaterdag gaat alles op half en daar mogen ze hun motivatie uit halen, lijkt prima te werken. In ieder geval plaats 19 van 1811 duiven en 28 prijsjes per drietal is toch grappig als start, wie weet wordt het nog beter..

Of wij hebben in de zuidwesthoek allemaal kreupele mee vliegers of wel zitten we in een bijzondere uithoek en is het lastig duiven thuiskrijgen. Je mag er van denken wat je wilt, excuses zoeken is niet mijn sterkste punt, maar zo´n vlucht met een verloop van een half uur per viertal is toch wel bijzonder. Ik kan ze ook niet sneller uit de hoed toveren, het zij zo. Per drietal doe ik leuk mee, nee niet druk om maken, de kwaliteiten van mijn lelijke Friese doorlopers komen op hele andere vluchten tot uiting, zit er geen seconde mee, was best tevreden met vandaag. Alleen die jaarlingen zit mij niet helemaal lekker. Of het is mindere kwaliteit, lees mijn gepruts, of het is tovenarij, ik denk het wel te weten..

Volgende week alleen duivinnen aan de start, als Gaby al 30 jaar met op de week de weduwnaars in de mand tot en met nationaal niveau aan de top de hoogste viool speelt, wie ben ik dan om het tegendeel te bewijzen, gewoon volgen. Vorig jaar al met de jaarse weduwnaars getest en goed bevallen, dus doorzetten en voor een krent als mij een prima uitleg.

 


Vrijdag 14 april - Glazen stad -

Las net op Facebook de discussie over de neutralisatietijd bij ochtendlossingen, brengt heel wat teweeg. Het systeem dat de mannen van de afdeling 9 hebben uitgedacht is zo gammel als de pest, durf ik best te beweren. In hun presentatie hebben ze bewust of onbewust de crux van het systeem achterwege gelaten, ja zo kan ik ook een systeem verkopen als verbetering, gewoon de nadelen wegpoetsen. Het systeem werkt tot einde neutralisatietijd, als er 1 duif in neutralisatietijd geklokt wordt, dan worden alle duiven  daarna geklokt worden bestraft en benadeeld door die aankomst, volgens mij niet al te eerlijk. Doe daarbij dat de bedenkers zelf al aangeven dat hun systeem niet perfect is, en die imperfectie vooral zal worden gedragen door degenen die het meest met het systeem in contact komen, zij op de langere afstanden, it smells like disaster....

Maar ik denk dat vooral de communicatie in dit verhaal de overhand heeft. Het is een discussie op Facebook, voor wat het waard is. Liefhebber stelt de vraag, organisatie reageert, bedenker reageert, wat totaal niet overeenkomt met elkaar, dus ga ik vragen stellen. ZLU stelt, rond 20e april zal systeem uit de doeken worden gedaan en de bedenkers van het nieuwe systeem weten blijkbaar van niets. Zij reageren met dat in 2017 zal worden getest en na het seizoen geëvalueerd, zij kennen de uitspraak van ZLU niet. Nu heeft bestuur ZLU gereageerd en zij claimen met een ander systeem te komen, dan waar de afdeling 9 mannen mee gekomen zijn, blijkt communicatief toch ander te zijn.

ZLU bestuur legt mij uit ook niet happy te zijn met het voorstel dat op tafel ligt, dus maar even wachten waar zij mee op de proppen komen. Het lijkt er op dat vooral communicatief nog wel wat te verbeteren is. Ik hoop vooral voor 20e april het nieuwe voorstel van ZLU onder ogen te krijgen, zij claimen dat het goed voor achterkant en voorkant is, het zal mij benieuwen. Wel fijn om te weten dat de communicatielijnen zo goed lopen dat niemand van elkaar weet hoe het gaat komen...  

 

 


ook weer opgelost

http://www.friesland96.nl/index.php/2-ongecategoriseerd/706-opleervluchten


Donderdag 13 april - Temperatuurfabels -

De hieperdepiep ook weer achter de rug, niet teveel bij voorstellen overigens, zoals ik schrijf is zoals ik ben, weinig slingers aan mij besteed. Verwacht mij niet bovenop tafels, doe daarbij een polonaise allergie en je hebt een mooie opsomming. Morgenavond het hele hok leegmaken richting lokaal. Kan best zijn dat er niet geweldig weer voorspeld wordt, koud buiten, maar de kalender wacht niet. Doe wat je wilt, ik doe ze de mand in, geloof er niets van dat het ze later in het seizoen zou schaden. Fabeltjes om zelf maar niet mee te hoeven doen, angst om te verliezen. Wel eens van wielrenners gehoord die zich sparen in het voorjaar zodat ze in de zomer kunnen pieken? Ben je gek, zijn dezelfde dagkoersers die de zware dagritten nu en in de zomer winnen, berggeiten zie je alleen in de bergen, iedere tijd van het jaar. Vindt je het een kromme vergelijking, dan zegt dat meer over jou inlevingsvermogen dan mijn didactische vaardigheden. Gewoon de mand in, aan lossingsmannen overlaten en maar zien wat het wordt.

De vliegenisten trainden vandaag in de 10 graden beter dan wanneer het 26 graden is, zal wel goed zijn dan denk ik. Duivinnen anderhalf uur hard rondjes trekken en ook de doffers, nadat ze opgeschrokken waren door luchtspoken, gingen dezelfde tijd gebruiken, prachtig toch? De oude doffers zitten nog op schapjes, zal ook zo blijven, gaan morgen zo uit het hok de mand in, lekker snel pakken en klaar. Zo eenvoudig mogelijk duiven houden met zo hoog mogelijk rendement, dat is de doelstelling. Met de weduwnaars kon ik maar niet hetzelfde eruit halen als met weduwduivinnen, dus aanpassen, niet complexer maar eenvoud, scheelt tijd, inzet en als ik succesvolle moderne totaal weduwschapshokken goed bestudeerd heb die het 'dofferprobleem' ondervangen hebben, dan is het kwestie van overnemen en testen maar.

Ben wel benieuwd of de afdeling haar plannen omtrent de 'trainingsvluchten' nog kan doorzetten nu de NPO wel heel expliciet heeft aangegeven dat trainingsvluchten niet op wedstrijddagen kunnen plaatsvinden. Vond het trouwens maar een rare 'oplossing' om een groepje niet willen klokkers de handen boven het hoofd te houden, zodat ze om wat voor reden dan ook niet in concours hoeven te staan. Speel zelf grote fond, en als ik achter de rappe mannen zit zal mij een worst zijn, zij blij ik blij en als ik ervoor zit is dat leuk meegenomen. Kromme concoursen? Ze gaan tegelijk los op dezelfde plaats, de ene zijn kwaliteiten zijn de andere zijn kwaliteiten niet en andersom, het zal. Verstoppertje spelen doe je maar in het park, iedere andere uitleg is niet meer dan een interpretatie uitgevonden om vooral je eigen voor- of nadelen af te dekken. Ben je mee eens of juist niet, moet jij weten, ik klok gewoon zoals ik altijd gedaan heb, wat jij doet mij jij weten, zit er een ander niet mee in de weg, zorg niet dat een ander veel werk heeft van jouw onwil.

Het zal mij nog een rookworst zijn of er wel of niet trainingsvluchten zijn, of je wel of niet klokt, als het landelijk maar voor iedereen gelijk is en zo weinig mogelijk er last van hebben, de discussie buiten de club blijft die op algemeen belang zou moeten zijn gebaseerd, niet je achtertuin maar de sport prevaleert.

We gean it sjun.

Atze is een topper, heeft alle tekst weer boven water getoverd en geplaats, er is weer wat te lezen, hatseflats 

 


Dinsdag 11 april - Daar gaan we weer -

Net een heel verhaal getikt, zal wel weer wat verkeerd ingedrukt hebben of de pagina is weer eens te lang geworden. In ieder geval, alle tekst is weer eens foetsie, nu zelfs de hele pagina. Of ik saboteer mijzelf, of de bug in het systeem doet weer eens zijn werk, of ik wordt gesaboteerd, vul maar in. Opvallend wel dat ik wat tik waar best wel eens wat mensen over zouden struikelen en dan valt de boel in duigen, heeft vast zo moeten zijn, zennnnn

Geen zin om hele verhaal overnieuw te tikken, zien wel wat er gebeurt. De technische man al gevraagd of de verloren gegane tekst weer boven water getoverd kan worden, we gaan het beleven.

Vandaag nog even over de vliegers dan, kun je toch meebeleven wat ik allemaal verkeerd doe, leer je meest van. Vanochtend eerst andere verplichtingen, inpakken voor Algarve Golden race, dan niet aanwezig bij de hokken en blijven de jongen mooi binnen, morgen mogen ze die vlieguren inhalen. Ouden wel op normale schema kunnen trainen, had de duivinnen wel minder gevoerd, waren afgelopen dagen paar die verstekeling wilden spelen, moet maar niet. Training werd daardoor wel met kwartier ingekort, ja de trainingslengte kun je besturen met voer. Doffers deden een uur, schrokken en kwamen zo op 75 minuten airtime, vind het helemaal prima zo. Vlot klaar, alles op de eenvoud, komt geen krabber aan te pas.

 


Maandag 10 april - Doe dan een lange broek aan, echt niet -

Best bezette dagen, doorbijten... wordt mijn hobby niet denk ik, ook al is het allemaal binnen de grenzen van de duivensport. Morgen eerst maar weer achter de rug, woensdag een jaartje op de teller erbij en uitkijken naar zaterdag. Had ik al eens uitgelegd dat ik alle vluchten mooi vindt? De spanning is anders, geen spanning zeg maar, wel leuk zien thuiskomen, ga er wel voor zitten. De hele ploeg de mand in, vrijwillig sjouwwerk. Ouden en jaarlingen deden het best vanmiddag, zal ik nog eens ondanks de kou zeggen? Vond het maar fris, blijf ik liever achter glas wachten tot ze de landing inzetten, duurde met de weduwen een uur en 25 minuten, zouden ze 100 km gedaan hebben denk je? Doffers niet veel minder trouwens, trainen nu hetzelfde als duivinnen behalve dat ze niet wegtrekken. Ik laat ze trouwens dag na de vlucht binnen, mooi weer of niet, eerst maar weer voltanken. Ben er jaren van overtuigd geweest, op advies, dat ze dag na de vlucht naar buiten moesten, toch mijn mening bijgesteld nadat de zondagen toch wel chaotisch verliepen met trainen. Volgens mij hebben die van mij er dan helemaal geen zin in, laten ze zich liever voltanken en uitrusten, dus doe ik dat. Resultaat is een niet chaotische maandag en gelijk hard trainen, zal wel goed zijn dan. Blijven aanpassen, hakken krijg ik toch alleen zere poten van..  

 


Zaterdag 8 april - duurde even -

Was koud hoor vanochtend, en duurde lang voordat de zon zich meldde, tot diep in de middag. Gisteravond de 69 jaarlingen weer de mand in voor hun tweede snuffelstage nu vanuit Deventer, goede 80km tot Nijemirdum. Vorige week de chipring om, antennes geplaatst, en voor het eerst in de 12 vaks manden, en volle bak energie gevoerd, allemaal nieuwigheden voor het jaarse spul. Denk dat het bij elkaar opgeteld genoeg redenen om flink gas te geven en weer eens fijn door te schieten. Wat kwamen ze weer slecht in het begin. Denk dat de eerste jaarse nog wel aardig aan de tijd zat, vond de nieuwe antenne een reden om te gaan vlinderen en paar minuten terug het luchtruim in te gaan, het zal. Was een laat doffertje, die blijkt een vriendinnetje te hebben, ook leuk. Daarna duurde het wel echt lang voordat de tweede, en de derde kwamen, toen pas begon het te lopen, nogmaals, het zal. Is prima hoor zo, ze zijn mee om te leren, vooral om het systeem op te pikken, denk dat ze het rond de dagfondvluchten wel doorhebben. Snelheid was ook niet al te hoog, zal de koude kopwind en bewolking mee te maken hebben gehad, mooi wat gratis extra uren op de vleugels. Om 17 uur waren 62 terug op de hokken, de laatjes komen net zo goed als de oudere jaarlingen, zal wel goed komen, volgende week totale lossing Friesland, veel beter dan groepslossingen, iedereen in hetzelfde pact, veel beter verloop.

De overjaarsen vandaag ook voor het eerst bij elkaar gelaten sinds september denk ik. Ook voor hun systeem weer oppikken en volgende week de grote mand in. Zijn niet gekoppeld geweest, was dan ook even wennen vooral voor de tweejaarsen, uhmm wie hoort ook alweer bij wie? Kwartiertje verder en alles zit weer te plaats. Hier twee aparte afdelingen voor jaarlingen, worden dan op de deur gespeeld, eind van dat jaar worden ze gekoppeld in weer een nieuwe afdeling en brengen een nest groot, daarna op winterweduwschap. Vanaf tweejaarse worden ze pas op echt weduwschap gespeeld. Kwestie van krachten aanspreken op het moment dat het nodig is, tot die tijd rustig uitgroeien, systeem aanleren, zo weinig mogelijk stres, mijn systeem.

 


Donderdag 6 april - 0-1

Een kromsnaveldag, zit toch in het weer denk ik, zag bij Ullrich op Facebook ook al filmpjes van aanvallen. Het kleine mannetje is wel erg wendbaar, vanochtend was ik eerst op tijd om met wat klappen het jong los te weken. Ploeg ging op de vleugels uiteraard en waren rond de middag nog niet bereid om naar binnen te gaan. Dan ga ik om eten, kom terug en vindt dat hij in de verlenging toch deels gewonnen hebben. Had alleen de hals kunnen kapotmaken, voldoende voor een flinke plas bloed op de tegels, duif kan hij niet meeslepen wegens te klein. Voordat de jongen binnen waren, was het mij te laat om de weduwen nog buiten te laten, zouden toch ook veel te schrikkerig zijn, een hokgenoot voor je neus opgepeuzeld zien worden zorgt voor weinig ontspanning. Dus alleen de weduwmannen op hun normale tijd naar buiten, trokken er best aan ondanks de kou, zit wel goed. Morgen de jaarlingen weer de grote mand in en het klokje aan zaterdag, denk de hele boel op te rollen, in het dorp.... 


Woensdag 5 april - rommelen rammelen -

Zit nog wat vijlwerk aan de weduwen, zou ook te mooi zijn alles nu helemaal in het gareel, ook nog niet nodig. Hoef zelf de kop er ook nog niet helemaal bij te hebben en dat gaat mij prima af. Zo is het weken rustig, zo komt alles tegelijk op je af, doen maar zoals het gaat. Gewoon noteren zoals het gaat, de weduwenshow gebeurde weer van alles en niks eigenlijk. Laatje dat zondag als laatste thuiskwam heeft toch wel zwaar gehad, maar eerder binnen gelaten en vol laten tanken, rest van de ploeg trainde volle bak tegen de koude wind met zon. Na de normale traintijd kwam de grote ploeg gemakkelijk naar beneden, en een ploegje van een 15 tal had het er nog niet op, bleven maar vliegen en moeilijk doen met landen. Zou je denken domme jaarlingen, net chipring om, vanochtend bad, voor het eerste zien ze antennes liggen, maar niks van dat alles. Allemaal overjaarse weduwen die drie kwartier later nog niet binnen waren, gebrek aan zelfvertrouwen of teveel energie met weinig drang, ze vertellen het mij niet. Toen er nog een 7 tal weigerden de weduwnaars naar buiten gegooid, werkt voor beide prima. Duivinnen krijgen honger en doffers gaat gemotiveerd ronden stormen, heb er geen probleem mee. Doffers trainen nog als duivinnen, harde ronden blazen, mag nog heel lang zo blijven, duivinnen uitputten, alles vlot naar binnen en alles weer opgelost. De weigerwijven nog paar korrels gegund und Morgen gehts weiter. De krabbelpaal maar weer eens reclameloos gemaakt, lekker toch, we gaan weer vliegen 

 


Dinsdag 4 april - Warmte -

 

Wat een genot om de eerste ronde jongen al op de vleugels te zien gaan in de ochtenduren, hoeveel anders was dat vorig jaar. Was ik er gewoon veel minder goed mee bezig, blijven leren. De afdeling voor de tweede ronde begint langzaam te vullen, kunnen zo mooi zelf opgroeien en de discipline onder de vleugels te krijgen zoals hun oudere hokgenoten. Zoals gezegd een stuk minder jongen als andere jaren is het doel, zijn nog steeds veel hoor, stuk of 80 denk ik op uit te komen voor de jonge duivenvluchten.

 

De weduwen waren met pubergedrag aan het vragen om extra aandacht. Eerst een drietal oudere die de grote groep ontvlucht waren, zichtbaar last van hun hormonen, probeerden zo richting weduwnaarshokken te sluipen in plaats van te trainen. Dan kun je een oranje voetbal richting je koekenpan verwachten, de lucht weer in en toen de grote ploeg voor het eerst terugkwam opnieuw de massa in en weer trainen. Half uurtje later zaten ineens een 5 tal jaarlingen en laten voor de plank, ook daar de bal achteraan en trokken zo weer het hemelsblauw in richting de grote ploeg. Kwestie van de discipline er op, geen concessies, trainen als het moet. Kijk zulke dingetjes lees je niet in de bladen, allemaal mooie verhalen hoe ze van hoe laat tot hoe laat trainen, rozengeur en maneschijn, wat een zelfverheerlijkingflauwekul. Het mooie van zware fond is dat dit soort 'problemen' vanzelf verdwijnen, negatief gedrag wordt afgestraft door de natuur, zodra het zwaar wordt.

 

De duivinnen bepalen overigens zelf hoe lang ze trainen, als grote groep, zijn er een stuk of 80 die tegelijk rond 13.00 uur de lucht ingaan, en terug als een groep de 3 duivinnenafdelingen in mogen. Tijd varieert meestal rond de 1,5 uur af en toe kwartier of half uur langer, zeker als er roveralarm is na een uur toeren. Doffers gaan de lucht in als hun eega's binnen aan het eten zijn, verder zelfde verhaal, maar nemen veel minder tijd om hun energie kwijt te raken, na een uur heeft de helft het wel bekeken, een kwartiertje later sluit de rest zich aan voor een brulfestijn op de planken. Na een paar weken beginnen ze wel meer weg te klappen. Twee keer per dag weduwnaars buiten, mij teveel werk, mogelijk zou ik er meer uit kunnen halen, andere kant zijn net zoveel voorbeelden die het met een uurtje per dag van voren spelen, dus wat te doen? Dus blijf ik het zo maar doen, moeten zich maar aan mij aanpassen wat dat betreft, volgens mij vinden ze het prima zo, weinig mogelijk stress.

 

 

 


Maandag 3 april - Herstelde traditie -

 

In 1985 voor het eerst kreeg ik, toen nog samen met mijn vader, rond deze tijd een jonge duif terug van het jaar ervoor, op zich best bijzonder. De verweerde pennen als bewijs dat de hele winter op het land is doorgebracht. Vanaf dat moment was het ieder jaar raak, zelfs in Zutphen ging het gewoon door en bij terugkeer in het Heitelân ook vaste prik. Tot de cyclus vorig jaar onderbroken werd, 2015 was dan ook een bijzonder goed jaar qua kweek, daar zou ik dit jaar wel eens van kunnen profiteren. En vanochtend dan toch weer een doffertje van vorig jaar zat te wachten voor het jonge duivenhok. Dacht in eerste instantie aan laatkomer van zaterdag, maar daar had de laatste zich gistermiddag al gemeld, zou niet moeten kunnen. Vleugels open en werd duidelijk, een zwerver, altijd interessant. Vooral zien waar hij uitkomt, ook niet verkeerd. Nu even bekijken hoe ik deze kan laten intreden in de al op stoom zijnde vliegploeg.

 

Middag update, zal ik het verhaal nog eens sterker maken, komt net een doffer van 2015 met de weduwen naar binnen, volgens mijn administratie als jong verspeeld. Deze geen verweerde pennen, wel krom staande pennen zoals ze net een grote afstand hebben gevlogen, die is vast ontsnapt ergens, en bedankt.. 

 

 

 


Zondag 2 april - met de nadruk op zon -

 

Met de jongen nog een laat jong binnen gelaten, de op één na laatste, vind ik dat het best gegaan is. Daar kun je ze zelf niet voor wegbrengen, ook al heb ik dat 3 keer wel gedaan, een keer naar Lemmer en twee keer naar Urk, blijkt voldoende te zijn, zeker als je het weer van gister zag. Ik kijk vol vertrouwen uit naar volgende week, ja dan noem je mij maar een jeugdlid, kan mij niet vroeg genoeg en lang genoeg duren het vliegseizoen. Als jochie had ik de kalender onder het bed liggen en de dagen afstrepen tot de eerste vrijdagavond inkorven. Of ik nu fondman ben of niet, ik heb ze om te vliegen en liever een vlammende start dan uit een dal moeten kruipen. De laatste vluchten niet meer meedoen voor het goud denk je?

 

Heeft niets met een vlammende start te maken, maar met het maken van fouten halverwege het seizoen. Twee seizoenen terug had ik zoiets, liet ik ze te hard te lang doortrainen, hadden ze na drie marathons de put eruit, had ik ze moeten stoppen met trainen, bedrijfsblindheid. Op de september Limoges stonden ze er weer, zaten 6 weken tussen. Deze weken van het jaar gebruiken om een langdurige conditie op te bouwen, af en toe onderbreken zoals vandaag. Brandt mij wel in om de ouden vanmiddag te trainen, toch maar niet doen, even remmen en morgen weer met de jaarlingen opbouwen, hazen. Nog een mooie reden om binnen te blijven met de klassiekers op het scherm, schakelen tussen voetbal en de ronde van Vlaanderen, al doe ik die liever zelf met een Affligem Tripel, Gouden Carolus, Brugse Zot en eindigen in Watou met een Sint Bernadus Abt 12...

 

 

 


Zaterdag 1 april - In the pocket -

 

Zo hebben we ook maar weer gehad, nee hoor vindt het altijd weer prettig om te kunnen starten aan een nieuw seizoen. De meesten zijn nog in winterslaap, maar als ik in groep Zwart kijk zijn de grote mannen van de dagfond ook al volledig bewapend aan de start verschenen. Denk dat je te kort komt als je nu niet meedoet en denkt op NPO dagfondvluchten nog wel denkt te kunnen aanschuiven, een lange aanloop heeft de ouderwetse methodiek van wachten allang achterhaald, je bent gewoon te laat. Kilometers en al die zogenaamde vaste factoren zijn als waterig cement, voegt niets toe, iedere week in wedstrijdelement wel, vraag maar aan de Olympiade gangers. Nou dan zit ik goed met mijn jaarlingen, reken minsten op een handvol teletext NPO noteringen, je weet welke dag het is toch?

 

Gister 69 jaarlingen in de mand gezet voor de eerste trainingsvlucht, vuurdoop voor de laatjes en herintreden voor de oudere jaarlingen. Weer was niet geweldig, wel zon op de vroege ochtend en dus de keuze om vroeg te kunnen lossen, veel beter dan de vooruitzichten in eerste instantie. Onze groep geel om 08.40 uur los, zat natuurlijk weer eens op de wc toen de eersten kwamen, vaste prik, en in het kopgroepje doffers ook laatjes. Over de hele ochtend gatenkaas, en alweer vaste prik, allemaal terug vanuit noordoost, noord en noordwest, niet zo verassend. In Harlingen gingen ze aan 100kmpu, dan weet ik wel waar die van mij om koffie gaan om zich uur later in de zuidwesthoek te melden. Prima zo, als ze maar thuiskomen, kompas stukje bij beetje bijstellen.

 

Uur na de middag, waren er best nog wel wat onderweg, slecht vliegweer, en zodra de zon terug uit haar middagdutje kwam, kwamen de vleugels ook terug terwijl de weduwen trainden. Om 17.00 uur stond de teller op 65 stuks, chipringen om, luisdruppel er op en volgende week op naar nationaal Deventer, lekker klokken, doe gewoon mee, geen reden om mij te verstoppen achter 'duiven niet in concours' ze vliegen toch allemaal zo goed als ze kunnen naar huis?

 

 

 


Vrijdag 31 maart - Op naar 1 april -

 

Is nog wel echt voorjaar, echt constant weer wil het nog niet worden. Dan weer volle bak zon, dan een bewolkte dag. Ga vanavond de jaarlingen in de mand zetten voor nationaal Heino, een 60km invliegerij voor de oude jaarlingen en vuurdoop voor de late jongen. Lijkt nog niet geweldig voor morgen, veel bewolking en in de loop van de dag vanuit het westen knapt het op en tussen buien door laveren, zal wel morgenmiddag vliegen dan. Had ze deze week nog wel wat meer buiten willen hebben, reis en bezoeken stonden dat in de weg. De afgelopen weken hebben ze wel met regelmaat volle bak getraind, conditioneel zit het wel goed denk ik.  

 

Gister nog Doc Nijverdal mijn vliegerij onder de microscoop door laten halen en dat viel allemaal best mee. Net als velen die daar mee dwepen kan ik nu ook eens zeggen, ze hebben nog niets gehad, behalve..... de entingen, maar dat schijnt niet mee te tellen in de medische begeleiding want dat is verplicht of semi verplicht. In ieder geval de stront is schoon, hadden wel allemaal lichte geelbesmetting en de luisdruppel moet er nog op, ja dat is voor mij als een clean sheet. De trichobesmetting is al in behandeling en de druppel in het weekend er op, klaar is Klara. Tegen mijn natuur in dit jaar maar eens met regel naar Wierden rijden en vertrouwen op het oordeel van de dokter, met de stroom meegaan, doel is heilig.  

 

De oudste ploeg jonge duiven gaat al op de vleugels toen ik ze los gooide vanochtend, dat ziet er al een stuk beter uit dan vorig jaar, kwestie van het oppakken wat goed was tot vorig jaar. Ligt dus toch gewoon aan het systeem, kwaliteit positief beďnvloedbaar, nu maar kijken of het experimenteren van vorig jaar niet te negatieve invloed heeft op de nu jaarlingen. Zullen vast weer een paar knappe overblijven, over 2 jaar kan ik het definitieve oordeel geven. Ze krijgen dit jaar 'alleen maar' de dagfondvluchten tot en met Chateauroux voor hun snavel, meer tijd om uit te groeien voor een eerste 'echte selectievlucht' en het grote werk als twee en driejaarse. Om ze in juni al naar 1000km te sturen heb ik weinig zin in, geen angst, gewoon geen zin om een generatie naar de knoppen te helpen met een 'do or die' vlucht, zit er nou eenmaal in. Doe jij dat met succes anders? Prima hoor, ik heb verschillende ervaringen, diverse systemen getest, toppers blijven toppers, vliegende ezels koeren ook roekoe, testen en je weet het. Maar vooraf weet jij het ook niet, leunen op topprestaties en wegkijken bij wanprestaties zonder er van te leren levert je op termijn alleen maar lachen met kiespijn op, realisme.

 

 


  

 

Finale Derby Arona Tenerife 2017

 

En zo uit de warmte van het eiland van de eeuwige lente terug naar de eerste warme lentedagen in ons anders zo koude kikkerlandje. Heb in het verleden wel eens een grotere temperatuurverschil bij thuiskomst meegemaakt, dit bevalt mij prima. Juist terug van de finale van één van de grootste evenementen op het gebied van oneloft races, die van de Derby Arona Tenerife, gehouden op het gelijknamige eiland. Een volkomen op toeristisme ingerichte omgeving, zon, zee stranden en voor wie van shoppen, terrashangen, boulevardlopen of eenvoudigweg zon aanbidden wil een ideale verblijfplaats. Zo kort voor de start van het vliegseizoen voor mij als coördinator voor de Nederlandse deelnemers, een laatste uitstap voordat het grote werk in de lage landen los barst. Een jaarlijkse reünie van deels een vaste kern deelnemers uit verschillende landen, waar ik met mijn Brabantse drinkbroeders Ad en Anton toch meest met onze Vlaamse zuiderburen de dagen onder de zon doorbrengen. Vaste verzamelplaats bij café Manneke Pis, gezellige uren met de uitbaters van het grootse duivenlokaal uit Ninove, ofwel met voetbal of wielrennen op groot scherm en een Jupiler op tafel, het kon minder.

 

De finale van de Derby Arona Tenerife heeft al jaren een vaste plaats op de kalender van de one lofties, of wel eenhoksracers. Een evenement met een groots internationaal karakter waar deelnemers uit wel 20 landen deelnemen. Een evenement onder misschien wel de meest pittige omstandigheden, door de natuurlijke barričres zoals vliegen over de oceaan, van eiland naar eiland. Laat je niet verassen door de relatief korte afstanden die vervlogen worden, over 100 km open zee naar maar één punt vliegen, is een kwaliteit die maar voor een klein percentage jongelingen is weggelegd. Qua afstand zou je denken met pure sprinters aan de start moeten komen en zware fond kansloos zou zijn, dit jaar bleek het omgekeerde de waarheid met opvallend veel ‘Barcelona’ vermeldingen in de afstammingen van de winnaars.

 

Aanleveren van de duiven vindt plaats in de maanden mei tot en met oktober, feitelijk buiten het normale kweekseizoen. Een tijd waar je nog eens van koppelingen kan veranderen, of de bewezen kweekparen nog eens een ronde kan laten grootbrengen voor dit evenement. In december wordt dan gestart met korte trainingen op het eiland zelf tot een 30 tal kilometers, waarnaar de activatieperiode van de reserveduiven plaatsvind rond de feestdagen. In januari wordt de voorbereiding vervolgt met een serie trainingen op Tenerife tot maximaal 60 kilometer, waarna in februari de eerste zee trainingen van start gaan. Deze vinden plaats vanaf de veerboten die zich tussen de eilanden Tenerife en Cran Canaria bewegen, tot maximaal halverwege de beide eilanden.

 

Na drie maanden voorbereiding gaat het echte spel in februari dan op de wagen, met de selectievlucht, de zogenaamde survivalrace, de eerste officiële race vanaf Gran Canaria waarbij de eerste autoprijs te winnen is. Evenals in voorgaande edities bleek deze vlucht het grootste struikelblok voor het grootste deel van het deelnemersveld. Toch is er altijd een ploeg duiven die zich nergens van aan trekt en met weinig moeite de natuurlijk hobbels nemen. De één noemt het geluk of toeval, toch zijn zij het die in de finale de dienst uitmaken. Voordat de finale plaatsvindt, wordt er nog een tweede carrace vanaf het westen van Cran Canaria gehouden, gevolgd door de halve finale vanaf Fuertafentura. Deze race, waarbij twee keer de oceaan overgevlogen moet worden, bepaald wie uiteindelijk om het grote geld gaan strijden, ook hier valt weer een derde deel van het uitgeselecteerde deelnemersveld af. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat de spanning bij iedere race over het water tot grote hoogte stijgt bij de deelnemers, wie haalt de finale?

 

De finale zelf ging net zoals in de voorgaande twee edities vlot. De 179 gevleugelde toptalenten die geschikt bleken voor de dubbele eilandsprong kregen prima omstandigheden te verwerken met zon, een zachte rug-zijwind en rond de 21 graden Celsius over praktisch het hele parcours van 275 kilometer tot de thuisplaat. Bij aankomst was het op Tenerife meest zwaarbewolkt, wat overigens niet de vlotte aankomsten in de weg stond. Om 08.30 uur gingen na twee nachten mand, het is een lange reis met de wagen, de manden los, waarna het pakt vrijwel direct in de juiste richting vertrok. Dan om 11.47 uur verscheen de eerste klad boven de hokken, enkele seconden gevolgd door nog twee groepjes uit verschillende richtingen. Als in een wielercours met een massaspurt is het dan wie de meeste druk heeft om naar binnen te duiken. De eerste twee die naar beneden doken vergaten echter zich naar binnen te snellen en werden na een paar tellen overvleugeld door een twee handen vol vleugels, die het grote prijzengeld onder zich gingen verdelen. De winnaar werd bij onze zuiderburen gevierd, ook al winnaar in 2015, die er met de hoofdsom van € 120.000,- vandoor ging.  Daarna ging het enorm snel, om 11.58 uur waren 127 finalisten de finishlijn gepasseerd waarbij 7 van de 9 Nederlandse finalisten:

 

5e Team Borger Pigeons € 6000,-

22e Team Poelman - Kap € 500,-

25e Gebr. Vieberink € 500,-

31e John Rimmelzwaan € 200,-

34e Team Pigeons 4 racing € 200,-

85e John Rimmelzwaan € 50,-

95e Henri van Venrooy € 50,-

136e Falco Ebben € 50,-

142e Team di Roberto € 50,-

 

De organisatie onder leiding van José Ledesma was weer prima voor elkaar gedurende het gehele evenement. Iedere race is via een livestream in beeld en uitslag te volgen, tijdens de finale voor de bezoekers gratis eten en drinken. De winnaars op de dag na de finale op geheel eigen wijze in op de gala avond in het zonnetje gezet, kan er gedanst worden, een live band plus een oorverdovende drumband met dansers die de avond in vuur en vlam zetten. Je moet het meemaken om het zelf te kunnen beoordelen.

 

De volgende editie 2018 is alweer geboekt. Noteer alvast in je agenda de derde week met dikker letters ‘finale Derby Arona Tenerife’. Het aanleveren vanaf mei tot en met oktober, deelname van € 220,- voor een team van 1 geactiveerde plus 4 reserveduiven (ex transportkosten). Voor meer info of aanmelden voor deelnamen, mailen naar buwaldaj@hotmail.com

 


Maandag 27 maart - We zijn weer thuis -

Waren weer een paar enerverende dagen op het eiland, another Sjaakstory, zal je de belachelijke details besparen, spannend hé. Finale ging weer vlot, en dat was na het verloop van een andere one loft race op Gran Canaria niet verwacht. Niet wijzen naar een ander, kijken naar je eigen, was vrijdag veel beter weer dan donderdag met vol op zon gelost en een zachte wind achter. Bij aankomst op Tenerife was het bewolkt, heb wel eens warmere dagen meegemaakt. Na 3 uur en 15 minuten kwamen in vlot tempo de ploegen en ploegjes achter elkaar, zij die door geselecteerd waren hadden er een makkie aan. De eerste twee die landden draaiden zich om en twee seconden later doken een 20 tal er overheen en renden als eerste naar binnen, it´s all in the game. Zorgen dat er duiven van je in de finale komen, daar gaat het om, enige invloed die je hebt is thuis kweken en aanleveren. Aantallen blijkt weinig te zeggen, gasten met 50/70 bij de start zaten met de staart tussen de benen, met 5/10 ingezet de grote winnaars, wie het weet ...Deze keer waren het meest fondduiven in de top van de uitslag, hoeveel anders was het de voorgaande twee edities. Ging bij deze editie ook een stuk ruiger dan bijvoorbeeld vorig jaar, waar het aan ligt, ongrijpbare factoren. Veel emotie bij de winnaars, zuiderburen dagen aan het feesten, maar ook vijf Nederlanders in de top 35, is wel eens minder geweest. Zal nog een uitgebreider verslag tikken komende dagen voor in Het Spoor.   


Woensdag 22 maart - Pfoe hey -

En daar was meneer de rover al gister, en als ik links en rechts lees was het totale aanvaldag, zal door de extra zon gekomen zijn misschien? Zag hem rechts over mijn schouder aankomen glijden, de jongen voor de hokken, schrokken op, gingen hoog op de vleugels, en de harde zuidwestenwind hielp niet echt. Eerst een jong onder de manden vandaan plukken, voor de zekerheid de vaste voedselplaatsen nalopen en meneer zat in de tuin op een jong. Een keer klappen en het jong schrok wakker en ging er weer vandoor, zou mevrouw niet overkomen zijn denk ik. Maar goed de schrik zat er in, is niet aan te ontkomen, ieder jaar een terugkerend fenomeen, en dan maar zien wie postduif zijn en wie wegvlieger. Rond de middag was een derde nog uit beeld, met de ouden daarna buiten en stuk voor stuk komen ze uit hoeken en kieren fladderend terug. Misten nog een paar vanochtend, en terwijl we vanmiddag voor de hokken stonden te praten kwamen er zomaar vier achter elkaar terug uit niemandsland. Eén aparte kleur, zwart, tussen de eerste ronde, zag ze gistermiddag nog wel vliegen, maar denk nu de enige die nog niet gemeld heeft. Niks aan, maar ze moeten door deze koude golf en leren omgaan met deze natuurlijke stress, kan er niets anders van maken. De schade valt mee, handen dichtknijpen, op naar de volgende golf.

Vandaag maar weer in optimisme gestart, volle bak zon en een zuidenwind, tijd om het kompas van de jaarlingen en laten te testen. Hoef ze niet te leren om naar huis te vliegen, weg vinden lijkt mij ook niet het grootste probleem, meer bedoelt om het systeem onder hun pan te krijgen. Heb een eigen manier om ze snel te vangen zonder wild te maken. Ze zitten in een ander hok dan als jong, vliegen op de deur, zoals weduwschap met jonge duiven. Rond de 10 graden, wind op de staart, standplaats Urk, kan het mooier wensen? Waren thuis toen ik het pad opreed, vlot binnenlopen kun je in deze eerste weken vergeten met dit systeem. Bij thuiskomst zien de vriendjes en vriendinnetjes elkaar weer na een week, dus feest op de plank, prima zo, volgende keer lopen ze al vlotter naar binnen, de beloning kennende, en op de eerste vlucht wordt het snoekduiken het hok in. 


Maandag 20 maart - Minimalisme -

Weer wat pagina's verwijderd, zie er het nut niet meer van in, hou het graag overzichtelijk en eenvoudig terug te vinden. In één keer scrollen alles gezien en gelezen, zo hoort het volgens mij al heb ik er geen opleiding voor gevolgd, de specialisten zullen het wel anders zien, laat mij maar wat aanrommelen. Lente op de kalender, morgen zal het buiten ook zo zijn wordt verteld, lijkt mij prachtig. Vandaag nog natte sokken in de gympen. De ouden in stappen weer op systeem aan het brengen, betekend op zondag binnen blijven en in bad, relaxdag, en verse Matador ocean gold grit mix in de voerbak. Dat anderen er voor kiezen om ieder dag grit te voeren prima, mijn ervaring is dat ze alleen de dag na thuiskomst echt behoefte hebben om hun maalsteentjes te vernieuwen. Hetzelfde geldt voor het verstrekken van extra eiwitten mocht je daar mee willen werken. Bij de oosterburen uitgelegd gekregen dat wetenschappelijk onderzocht is dat alleen op die dag het enig nut heeft, al het andere alleen goed voor de verkoper.

Ondanks het schijtweer toch de vliegploeg naar buiten gegooid, niet echt de meest optimale training dag in de regen als de dag ervoor al gebaad is. Alleen het leek droog, was maar tijdelijk. Duivinnen knallen er gewoon op alsof de zon schijnt, doffers blijkbaar meer moeite om zich lekker te voelen bij dit weer, opportunisme wordt verschillend beleeft.

Zitten toch aparte karakters op, gedrag niet altijd goed te voorspellen. Omdat ik dit jaar minder jonge duiven, had aantal kweekkoppels al uitgedund, ook maar twee ronden en niet doorkweken tot we in de drie cijfers zitten. Mijn voorkeur gaat naar uit om de duivinnen op leeftijd van zo'n 18 dagen jongen, apart te zetten zodat de doffer in alle rust de rest van de opvoeding kan doen. Duivin krijgt rust, doffer hoeft niet te jagen, mooiere stront om de pan, allemaal voordelen. Tot ik in het hoofd kreeg om toch nog een duivin terug bij haar doffer en jong te laten na een week, toch nog proberen er een ronde uit te trekken. Daar dacht mevrouw heel anders over en pikte het jong tot bloeden toe, wordt ik niet vrolijk van. Zit toch in de soort die bloeddorst, altijd dezelfde voorouders en wonderbaarlijk gaan ze meest los op rode jongen. Herstellen vlot van de vleeswondjes, wat jodium er op en zomaar genezen, of het positief is op latere leeftijd, gaan het zien.


Zaterdag 18 maart - West Slovak Derby -

En we hebben weer een nieuwe race in het assortiment. Ja ik weet het je wordt ermee doodgegooid op vooral de beurzen en in de kranten. Moet zelf ook goed doorzoeken wat nou de echt interessante races zijn, waar het prijzengeld gegarandeerd is, de organisatie professioneel, handen in het vuur steken laat ik graag aan anderen over. Hier zit een voor duivensport jonge gast achter, zeer enthousiast, alles nieuw laten bouwen, cameras 24 uur live in de hokken, flink wat sponsors achter, flinke prijzenpot van € 220.000,-  500km finale in september. Deelnemen gaat met teams van 4 duiven voor € 850,- en als je met 2 teams deelneemt mag je een derde team gratis inzenden, dus voor 12 duiven betaal je € 1700,- duiven worden in Nederland opgehaald dus geen transportkosten. Aanleveren kan tot eind mei, mocht je interesse hebben mailen buwaldaj@hotmail.com  

Op de eigen hokken dan maar, de eerste ronde jongen gaat op de vleugels, mooi vroeg of wat? Morgen of maandag de bal eronder en verplicht vliegen maar. Vorig jaar veel te laat gedaan, weet eigenlijk niet waarom, terwijl ik juist bij de laten wel snel de boel de lucht injaag en die trekken al vlot uren uit beeld. Als we dan toch geen invliegduiven meer hebben, dan ook maar een chipring om bij de jonge duivenvluchten. Ik begrijp de hele heisa over de invliegduiven niet hoor, ben ook speler van de grote fond en klok buiten de jonge duiven altijd. Bij de jongen deed ik het niet omdat ik een krent ben en niet nutteloos een vracht chipringen wil verspelen. Ik begrijp de angst niet van het niet willen klokken, waar ben je bang voor? Ik heb vaak op de eerste vluchten 100/150 mee, wat maakt mij het nou uit of ik 3e of 33e ben, boeit mij geen seconde. Ze gaan toch mee, niemand die ze in de lucht tegenhoud en als een ander ze sneller heeft dan mij, het zij zo, die snellen zijn sneller, nou en? Als ik er maar sta op de vluchten die voor mij tellen, en als ik de rappe mannen zo nu en dan voor zit vind ik alleen maar grappig. Heb niets te verliezen, ben toch maar een fondman die het moet hebben van massa, trek, ligging, professional zijn en weet ik wat allemaal, zal allemaal wel in mijn voordeel zijn dan. Moet ook wel want ik heb natuurlijk waardeloze duiven, daarom heel veel zodat ik meer kans heb... prima jonge, wat jij wil  

Ben ook nog beetje sportman en dus vind ik winnen wel leuk natuurlijk, als je de waarde er maar van ziet. Wil een ander pronken met een 1e in de club tegen 400 duiven waarvan 300 fondduiven, prima toch, heeft die ook een leuke dag en wat te zwetsen tegen medesprinters, ik zit er niet mee. Kwestie van weten wat je plek is. Wil je niet weten dat je met fondduiven niet mee kan komen, ja wie hou je voor de gek? Fondduiven hebben een ander fysiek en geest die ze minder geschikt maakt voor werk onder de, noem een getal, 12 uur op de vleugels dreunen, zijn mindere finishers doordat ze op hun kloten vliegen en niet op hun kijkers, en maken daarmee meer kilometers dan nodig, bewijs jij maar eens dat het anders is. Kom zaterdag bij mij kijken en je ziet het gebeuren. Nogmaals, ik zit er niet mee, hun kwaliteiten en concurrentie komen ze op een ander strijdtoneel tegen en van pas. Ego uitdaginkjes staan veel in de weg, uitvluchten genoeg om het als waarheid te verkopen, slappe hap.

Over slappe hap gesproken, zonneprutser had ook weer frustratiecollumpje. Ach gosh, er was een Coen en die had hem gewezen op zijn tegenstellingen die hij in verschillende forums had geuit, en daar was de dominee natuurlijk niet van gediend. Twee pagina's prutpraat over waarom hij wel gelijk had en degene die hem betrapt had niet. Maar meneer is van de heilige berg gekropen en nu ligt de grens op 1200km volgens de geestelijk leider, daarboven is niet verantwoord. Voor de rest mist iedere onderbouwing, lijkt op niet meer dan beetje giswerk, noem een hoog getal en de schaapjes knikken wel mee. De geestelijk leider rekent nog in kilometers, uren vliegen telt niet, jammer dat wetenschap daar heel anders over denkt, maar goed je moet ook niet meer verwachten van deze oppervlakkigheidskrabbelaar. En nog wat gepresteerd recent, of toch maar over prestaties uit een ver verleden kwijlen? Doe eens een gok..    

 


Vrijdag 17 maart - Baalweekdier -

Lichaam zei vanochtend, neem maar even rust, iets waar ik graag naar luister, woeide mij te hard en de naverbranders moeten ook hun werk kunnen doen. Deze week geen gram eraf, ook bijzonder, veranderingen brengen veranderingen. De vliegenisten trainen daarentegen volle bak, prachtig om te zien, discipline is nog op en af, hoe harder ze trainen hoe beter ze binnenlopen. Gisteren zagen de duivinnen spoken en vlogen zichzelf helemaal leeg voordat ze binnen kwamen. Heb geen rover gezien maar zie ook niet alles natuurlijk. Vandaag spaande de sperwer wel in de omgeving rond, maar die nemen ze maar half serieus, denk ze te kunnen horen gniffelen. Had ik trouwens gemeld dat ik vorig weekend was begonnen met half Fond en half Start te voeren? Daarvoor kregen ze vier maanden Rust voor de neus, dan is dit een echte verrijking voor ze. En ze weten het, voelen het, ineens energie in de tanks, ook al is het nog half lichte mengeling. Matador dus hé

De doffers weten al steeds beter niet in het verkeerde hok binnen te lopen, scheelt ook heen en weer sjouwen. De tweejaarsen zoeken vooral nog wel eens het jaarlinghok op, ook al hebben ze na vorig seizoen toch een jong groot gebracht in hun nieuwe afdeling. Oude territorium zit nog in hun pan geprogrammeerd, als spel op de wagen zit is dat voorbij. Ik zie er geen probleem in, even wat meer graaiwerk nu, gaat weer over. Zelfde verhaal bij de duivinnen, zijn op het stokje getraind, dus aanwijzen en ze vliegen door de deur naar hun eigen afdeling, als een volleerd dompteur. Kan ik je aanbevelen, werkt geweldig makkelijk. Door met een stokje te werken worden ze niet bang voor je handen, simpellogica.

 


Woensdag 15 maart - Uitslagen, uitslagen -

Zo kan net nog voor de stemmerij bekend wordt en championsleague duels spannend zijn, als het je interesseert natuurlijk. Je kan als die hard lezer van dit gebrabbel ook hier terecht uiteraard. Vandaag het filmpje van de halve finale op Tenerife, ja ik ben een slechte verliezer en krijg echt een halve rolberoerte bij het zien van de aankomsten wetende dat die ezel van mij er niet tussen zit. Zijn alweer met volgende editie bezig natuurlijk, en toch, eerst hier nog doorheen bijten, zuur zat, bah. Maar goed, zitten nog paar van 'mijn' deelnemers in de finale, dus voor hun duimen maar. 

Eigen hok stuk ziet er stuk beter uit, doet het al snel met wat warmte in de lucht. Bij de duivinnen was het volle bak de hoogte in en als stippen aan de hemel, rammen maar. Je denkt er maar van wat je wilt, is mij al zo vaak winterforme belooft, ze weten zelf het beste hoe ze zich voelen en laat ze maar lekker uitrazen. Ze bepalen trouwens altijd zelf hoe lang ze trainen, zoals eerder vermeld komt geen vlag of bal aan te pas. Er ligt wel een oranje bal bij de hokken, maar die is voor als ik zelf denk die te kunnen hooghouden als een kunstenaar, maar dat is maar even. Uit de wind was het prima in de zon liggen trouwens, de ligbank uit de berging gesleept. Lag alweer traditioneel half in te slapen, totdat de houtcontainer met grote blokken gevuld ging worden, wreed gewekt. Kort daarna landde de duivinnenroedel al snel, kon na het voeren zien dat er een aantal flink aan hebben moeten trekken. Conditie opbouwen kost tijd, gewoon lekker onderschatten, tijd zat. Doffers vliegen toch op een andere manier, minder lang fanatiek, hebben een ander fysiek en mentaliteit, of moet ik dat nog uitleggen? 

Als ik schema's zie met zoveel en zoveel gram per duif, vraag ik mij af of het zulke denkers ooit is opgevallen dat doffers meer nodig hebben, of duivinnen minder, maar net hoe je het bekijkt. Zo drinken doffers ook meer dan duivinnen, en voor beide categorieën eten en drinken de jaarlingen het meest. Niet mee eens? prima dan, heb jij toch lekker andere duiven.  

 


Dinsdag 14 maart - Herhaling van zetten -

Vandaag de halve finale van de Derby Arona, de statistieken van afgelopen twee jaar nog eens doorgenomen vooraf en daarnaast gehouden kwam mijn enige strijder niet goed uit. In de tussenstand bij de asduiven bij de laatste 40 is ook niet echt hoopvol, de kopgroep van de afgelopen twee races hadden veel minder moeite. Kun je zeggen allemaal verdedigend praat, kan zijn, hou mij liever bij de feiten, daarna komt hoop. Feit is als haar beste positie op/over het water rond de 200 is, en uit voorgaande twee edities de helft de halve finale niet doorkomt met nog 287 in de strijd, ja dan wordt het lastig, staat het kompas niet recht of ontbreekt het aan zelfvertrouwen, ze zal het mij niet vertellen denk ik. Aan mirakelen doe ik niet en moderne sprookjes gebeuren alleen in Camp Nou onder regie van de Uefa. Terug naar de tekentafel en op naar volgend jaar met nieuwe ontwerpen, hoort er ook bij, voor het eerst niet in de finale met een fladderaar, lastig om aan te wennen.

Mijn eigen training ging al stuk beter, olie op de ketting werkt blijkbaar, technisch zal ik niet meer worden. Training van de ouden ook al stukje gedisciplineerder bij de landing, zelfvertrouwen en gewenning aan de vliegbeweging van de nieuwe medetrainers duurt meest maar paar dagen. Helpt ook dat ze praktisch allemaal aan elkaar verwant zijn, combinatie van drie voorouders zorgt daar wel voor. Toen ik opnieuw begon kon ik met bal en vlaggen de ploeg net 45 minuten in de lucht houden, nu komt er niets meer aan te pas, ze bepalen zelf hoe lang ze willen rondscheuren. Vertrekken doen ze pas als het warmer wordt, nu beperkt het zich nog tot rondjesvliegen, helemaal prima. Ik kwam hetzelfde volk op de terugweg fietsend tegen als gister, dus zullen ze wel even lang rondjes gedraaid hebben, altijd handig.  


Maandag 13 maart - Beetje moe -

Begon zo mooi met zon, tussendoor mist en daarna weer vol op zon, natuur is nog niet helemaal aan de lente toe, zon nog niet sterk genoeg, begint er wel op te lijken. Nou daar ging de eerste keer mountainbiken met heuveltjes die aanvoelen als de Alpen, wel mooi tochtje trouwens door prachtig Gaasterland, aanbevelertje voor de zomermaanden als je vingers niet gekromd blijven staan als je afstapt. Denk nog steeds niet dat het mijn hobby wordt, vraag mij af als ik al die ingepakte sporters op trappers zie of zij er wel plezier aan hebben, kijken zo verbeten, volgens mij staat mijn gezicht net zo op pijnlijk. Toch doen, schijnt goed voor je te zijn, al zeggen mijn benen van niet, of nog niet dan. Zou het voor onze vleugelaars ook zo voelen, nog niet in conditie zijn en er wel van je verwacht wordt met een rotgang naar huis te vliegen.

De hele ploeg staat op weduwschap, oude, jaarlingen en laten, allemaal apart. Paar dagen nodig om de hele kliek op orde te krijgen, zoals ik dat wens. Niet alleen maar rondjes vliegen, of met rotgang laag over scheren, maar ook collectief landden en naar binnen wandelen als routineklusje. Niet nog een vracht tijd wachten, opschrikken, vlinderen zoals duivinnen kunnen. Zijn flinke ploegen van elk bijna 80 stel vleugels, de verdeeld zitten over 5 dofferhokken en 3 duivinnenhokken, eenmaal binnen de verdwaalden nog terug sjouwen, geen probleem zijn altijd enkelingen. Training leek al ergens op tenminste, niet op de tijd gekeken maar ging best wel lang, kwam steeds meer zon bij, zeker ook prettiger. Duivinnen kwamen in twee ploegen naar beneden, doffers eigenlijk hetzelfde, nog schrikkerig en twee die er nog veel langer over deden om de eindlanding in te zetten. Zullen nog middagen komen waar alles in de soep loopt, vooral in april, warmte geeft meer zelfvertrouwen, helemaal gek zijn ze niet natuurlijk, kansberekening van de kromsnavel.


Zondag 12 maart - De oosterse Horden staan aan de poort, en al bang? -

Alweer van dat lekkere weer, met koetjes en kalfjes beginnen weet je nog? Als het zo blijft de fiets maar oppompen en gaan op de banden deze week, wat stof van de spierbundels schudden. Zoals andere jaren mijn eigen seizoenvoorbereiding met een flinke afvalrace, zit alweer op het randje van een gezonde BMI, maar de conditie is wel naar zijn ouwe moer. Tot december op gympen door de Waren soort van rennen, daarna geen zin meer en winterslaap. Nadeel van het afvallen en afkicken is dat het herstellen van een avondje doorzakken ook wat harder binnenkomt, wat een wrak, eigen schuld natuurlijk, gaat weer over.

De eerste deelnemers voor de Algarve Golden race ook ontvangen, gaat al een flinke ploeg naar zonniger oorden, de toekomst van de duivensport of je het nou wilt zien of niet. Ja natuurlijk eigenbelang, heb inmiddels de Algarve Golden Race, Derby Arona Tenerife, Al Safa OLR, Nordseerennen en de Corabia Wintereditie in het assortiment, nog in onderhandeling voor nog een nieuwe groots opgezette race. Komen nog steeds veel races bij, let wel op voor sjacheraars, zitten veel in voor het snelle geld, dat je uiteraard nooit weer terug ziet. Vorig jaar was nog Oekraďner die maar bleef drammen om mij contactpersoon te maken, was verontwaardigd dat ik nee zei. Hoor ik op een beurs dat de duiven en transporter ontvoerd waren, ben je lekker mee, duiven weg, centen weg. Mijn stelregels is om eerst een keer zelf mee te doen en kijken hoe de logistiek in elkaar zit en dan besluiten om door te zetten. 

Toch vorig jaar ingetrapt in Thailand meedoen, uiteindelijk niet bij de goede race, weet je achteraf. Organisatorisch zit wel goed, informatievoorziening ging wel aardig, maar eenmaal aanwezig toch een nare bijsmaak aan over gehouden. Gelukkig was de race niet het hoofddoel, zijn geloof ik een uurtje zitten wachten op duiven, maar was de race al voorbij, ook voor die van mij. Had nog 5 duiven in de finale, maar er kwam op dag 2 pas een zo'n fladderaar van mij terug. Ik las maar steeds dat het daar zo zwaar is, dus fondduiven ingestuurd, fout. Er waren trouwens 2 races op dezelfde hokken, finale van 400km en een van 500km, wat ik niet helemaal begreep, en dom geweest om niet na te vragen. Achteraf blijkt dat de Europeanen, die al eerder hadden deelgenomen, meest in de 400km meededen, voor een wel veel kleinere pot met geld. Die race ging aan 100kmpu met inderdaad allemaal Europeanen die wonnen en de uitslag beheersten. In de 500km finale totaal ander beeld, gingen 80kmpu, nog altijd snel, maar een enkele Belg of Duitser in de top 100, rest allemaal Thais. Kun je denken, zal aan de afstand liggen, denk ik ook, maar dan de afstand rijden en niet vliegen. Wat ze doen is namelijk op het eind van de middag inkorven en met een bloedgang ineens naar de losplaats rijden en 's morgens eruit, geen rust, geen voer, geen water, schijnt ook dat ze onder de luis zaten, ook geen reclame. Kijk als dat daar de gewoonte is, hebben die gasten een voorsprong, die van ons zijn daar zeker niet op geselecteerd en heb je een natuurlijke achterstand. 

Het verloop was ook totaal anders, die van 400km waren in een half uur bijna allemaal terug. Van de 500km was nog geen kwart terug op dag één. Kijk de lokalen zullen zeggen prima verloop want zo gaat dat hier altijd, bergen, warm, allemaal randzaken die ze als zwaar aangeven. Ben ik niet mee eens. Het transport is gewoon zo slecht, geen hersteltijd, geen enkele rust, geen vocht, pure stress, dat breekt ze op en werkt niet in het voordeel van die van ons. Dat ik daar niet zou gaan winnen kan uiteraard altijd, maar van 500km niet thuiskomen, of maar 1 in dit geval, is niet echt logisch, als hun broertjes en zusje fluitend 1000km vliegen toch? Klopt dat ik niet tegen mijn verlies kan, hier alleen maar van geleerd, verkeerde duiven in verkeerde race, beter moeten laten informeren. Wel een mooie vakantie met mijn dochter gehad daar, vermoeiend dat toerist zijn, niet gewend, in de toekomst maar weer eens een ander project.     


Zaterdag 11 maart - Wot een waar net ju? -

Zo is dat even lekker, zon en voorjaarswarmte, wordt er helemaal blij van. Gister, vandaag en morgen verzamelen van de duiven voor het eerste transport van de Algarve Golden race, soort van gezellige drukte. Optimisme en positivisme bij de deelnemers, zeikerts doen niet mee aan OLracen, geen veer tussen te krijgen.

Zag al ergens op Facebook dat het Afdeling 10 bestuur zich weer eens teruggetrokken had, ook een toneelspel, gewoon afpersen van je eigen leden. Krijgen ze hun zin daar niet, dan treden ze af, best kinderachtig maar dat loop ik al een paar jaar te verkondigen. Het is niet ons bestuur, maar ken best wel aardig ploegje sportvrienden van die afdeling en ze leven daar onder een soort van zachte heelmeester onderdrukking. Sleutel is het vliegprogramma. Voorstel van de afdeling is later beginnen met jonge duiven en de natour eraf, dat in tegenstelling tot het nationale vliegprogramma. Zuid en Noord is het breekpunt, cultuurverschil binnen provinciegrenzen, angst als leidraad. Noord wil niet met Zuid vliegen, angst om te verliezen is groter dan de wil om te winnen, zeg maar anti Ermerveen, meer kan ik er niet van maken. Zonde om zoveel energie te verspillen aan een minderwaardigheidscomplex. Weglopen is nou eenmaal gemakkelijker dan de strijd aangaan.

Heb er al vaker over getikt, volgens mij kreeg ik vorig jaar of jaar ervoor een 'anonieme' mail die zich onder de naam 'Vredeveld' bij mij melde met de mededeling dat ik mij beter met Afdeling Friesland kon bemoeien in plaats van bij de buren over de schutting mee blčren. Nou, mij kun je niet meer aan het lachen brengen dan bij zo'n berichtgeving, hoe diep moet je zinken om achter een naam te verschuilen, puur IQ schoenmaat. Zoals zo vaak, in ieder geval heb ik een zenuwbaan geraakt op weg naar het verwijderen van de ontsteking.

Echte bestuurdersterreur dus bij de buren. Vorig jaar waren ze ook al opgestapt, toen ging het ook over Nors en Saus, was een succesvolle jaren '80 serie op TV, bij de buren wat minder enthousiast ontvangen. De 'sterke' broeders uit het Noorden willen de degens niet kruisen met het zuiden, vanwege te weinig kans op de overwinning, dat ligt aan de afstand en niet aan de kwaliteit duiven. Dit terwijl wij 'ernaast' vliegen en onze Noord Friezen de strijd wel aangaan. Ondertussen is het de ene keer Urk en de andere keer de Waldpieken die aan het langste eind trekken. Ben je zwakke broeder dan ligt het aan de ligging, sta je stevig in de klompen dat weet je dat kwaliteit de doorslag geeft, ja de woei heeft ook invloed maar is niet de hoofdoorzaak van winnen of verliezen. Kwaliteit heb je invloed op, leun je op zwakte dan ben je een geboren slachtoffer, niets meer niets minder, spiegeltje spiegeltje.

Had vorige week trouwens al de tactiek van het afdeling 10 bestuur vernomen, weinig verrassends, als ze hun zin niet krijgen stappen ze op. Nu doen ze er nog een sausje bovenop door te melden dat als er geen nieuw bestuur voor half april is, dat er niet gevlogen gaat worden. Hoezo afpersen van je eigen leden? Ze zoeken het maar uit, hun houding en gedrag bestuderen, voer voor artikelen, beetje veel zielig gedrag allemaal. Al eens bij onze oosterburen over de grens meegemaakt trouwens, letterlijk jankende bestuurders die dreigden op te stappen als ze hun zin niet kregen, nichts neues also. Wij stemmen volgende week gewoon de zwager van Auke en die Liwadder Olympiade ganger op de plaatsen waar ze horen, topspelers op bestjoersposities. 

Doe daarnaast stemmen en alle flauwekul over vliegprogrammas aan de kant, ieder jaar vergaderen en al 30 jaar hetzelfde programma, verspilde moeite.


Donderdag 9 maart - Ja, daar was ik weer

Vanmiddag dan eindelijk weer eens de zon gezien, gelijk de jaarlingen maar naar buiten, was er deze week maar weinig van gekomen. Zo wat zweven tussen winter en begin van het seizoen, mooie gelegenheid om wat te toeren, bakje hier, bakje daar. Ben het overzicht alweer wat kwijt, maar in ieder geval een rit naar Wommelgem ondernomen, studietour bij de absolute top van België op de dagfond. Nationale asduiven en Olympiade duiven door handen, een stel überklasse kwekers en de legendarische stamvader kunnen bestuderen. Vandaag nog een rit terug in de tijd, schitterende zwarten met ouderwetse ogen en een bouw waar in Ponderosa jaren het hok vol mee zat, ze zijn er nog wel, of ze nog echt in de tijd meekunnen op topniveau? Wel interessant om te zien en te weten dat ze er nog zijn. 

De deur tussen de jaarlingen en de laten open gezet, wat meer ruimte voor de jaarlingen zo en de laten kunnen aan hun nieuwe hokgenoten wennen. Denk komend weekend de geslachten te scheiden, de ouden zitten overigens al vanaf september apart, systeem dat toch al lang prima voor mij functioneert. Rust voor de duivinnen, ook bij de jaarlingen, wordt bij stijgen van de zon toch onrustiger met af en toe een ei. Wordt tijd om de grote ploeg op schema te zetten. Te vroeg? en waar baseer je dat op dan, je kent mijn systeem niet, maar je mag best hopen dat het niet loopt hoor.

Jongen nog maar, of toch al, twee keer buiten gehad, wil er wel bij zijn als ze hun eerste stappen zetten. Ze kunnen de hele dag een soort van buiten zitten, omgeving verkennen vanachter windbreekgaas. Veel belangrijker is om ze onder controle te hebben, mijn idee. Dit jaar alleen Myst en vloeibare vitamine B om en om in de drinkbak bij de jongen, minimalisme voor iemand die schoon drinkwater veel te schoon vindt. Kan het tegendeel niet bewijzen, zie het ook niet als doel, doe wat ik denk dat werkt, puur vanuit de praxis en een deel theorie. Bewijs jij het tegendeel maar eens, das heisst, met feiten.   

 


Zaterdag 4 maart - jagen, jagen -

Man, man vroeg uit bed, wordt niet mijn hobby, krijg je als je vroege afspraken maakt op de beurs. Niet al te slecht met goed weer onderweg, geeft gelijk goede sfeer. Was al druk, in de rij voor een duivenbeurs, zouden de serieuze massa die nog meedoet aan onze sport dan toch wat anders zijn dat de opgevers en amper inkorvers die we 'ledenachteruitgang' noemen? Tellen is een mooi vak, als je de voorwaarden wel vooraf bepaald. Optimisme ondersteunen met loze tellingen, zorgt alleen maar voor negatieve beeldvorming, halfvol halfleeg, ik zie er nog wel heil in, wat moet je met surrogaatleden en donateurs zonder aanwezigheid, stemrechtverheffing? Druk zat dus op de beurs, was er maar kort, toch als een hyperkonijn aan het rondrennen, handen schudden, beetje info verspreiden, duiven verzamelen voor de Algarve Golden race, en weer retour thuisplaat vanwege avondje skyboxen met de boys en duivenmaat uit het ooooosten, niet verkeerd.

360.000 per duif, het blijft een mooi streven..

Gister trouwens de vliegbrigade verplicht laten prikken, ook maar weer gedaan. Op de ochtend duif voor duif met de ouderwetse folikelmethode, veerjes trekken, de pokkenenting gedaan, in de mand en klaar voor het rondje met veearts en blonde jonge assistente, doet die slim. Na het weekend maar weer gas geven, op naar Barca.. 

 


Vrijdag 3 maart - Op Pipa -

https://www.pipa.be/nl/races/news/schrijf-je-nu-in-voor-de-vernieuwde-duitse-oneloftrace-internationales-nordseerennen


Donderdag 2 maart - Klassewerk -

Was weer een strijd maar weer zonder schade doorgekomen. Vanochtend nog een hokbezoek bij oude bekende, beetje blijven duiven studeren, dit was een stap terug in de tijd, vind ik leuk. Nog jagers van de oude soort waar ik in een ver verleden in combinatie mee speelde, was toen al een oud soort. We gingen die kruisen en wonderwel lukte het ook nog, lokaal en op rayonniveau dan. Staan nog wat hokbezoeken in de planning, kan net nog in de paar weken tussen einde veilingseizoen en begin vliegseizoen. Ogen open houden en niet blindstaren op eigen kunnen, je weet wel, behaalde resultaten uit het verleden..

Vanochtend gezien dat laat jong nummer 19 ook terug op de hokken was, zoals toch wel beetje verwacht mocht worden, maar de blauwbonte is voltooit verleden tijd, moet toch één de slechtste zijn. Bij hokkomst de oude duivinnen nog naar buiten voor een uurtje en ach doe es gek de oude doffers er achteraan. Dat bleek wat overmoedig want blijkbaar had de buurvrouw nog niet gewinkeld. Ze haalde een oude techniek uit het schap, de aanval inzetten laag over het hok knetteren als de ploeg de landding inzet. Dat ging zo een 2 tal uren door, na drie aanvallen hadden ze het gezien. De paniekknop ging op laag, paar kleine rondjes en doken naar beneden, ik zet dan de poorten helemaal open zodat ze sneller naar binnen kunnen, waren op één na binnen voordat de vierde aanval werd ingezet. Allemaal weer gelukt, aan tafel en verder alsof er niets gebeurt was, wel dorstig van de stress. Bedankt voor de intensieve training en op naar de volgende.

Welkom in niemandsland


Woensdag 1 maart - Wie heeft er aan de teller gezeten? -

Is het al maart? Paar weken nog en we gaan weer volle bak als ezels in de lucht staan kijken, mooi man. Ik heb alvast een voorsprong genomen, denk ik, met nationaal Urk vandaag op de kalender te zetten, zie stiekem achter jullie ruggen om, hoort zo schijnt het. Veel te mooi weer om de laten niet in te pakken voor een ritje door de kou, nog geen 10 graden. Op het open veld veel meer wind dan hier tussen de huizen, werd een pittige training die hun zichtbaar wat gedaan heeft. Om 13.15 uur los op de carpoolstrook, starten met zij wind en laatste stuk terug vol er tegenin, gaat de snelheid zeker niet verhogen. Om 14.11 uur terug boven de hokken in Nijemirdum, en twee nog onderweg. Eentje zie ik er nog wel terugkomen maar de zwakste broeder, zuster in dit geval, zal waarschijnlijk opgenomen worden in de natuur, kent haar eigen selectie. Ze hadden pak aardig uitgedaan, maar ik denk een waardevolle training, hoe ver moet je normaal rijden om ze een uur te laten vliegen, bedoel ik maar. Nu eerst rust en de officiele prik erin. Gaat de temperatuur verder omhoog, gaan ze weer op pad. Bij beide jaarlingploegen zitten doffers en duivinnen nog bij elkaar, denk ergens derde week maart de boel te splitsen, oudste jaarlingen denken af en toe al dat het pasen is, leuk voor de roeken of ander roofspul die gek op eieren zijn.

Gister carrace 2 op de Derby Arona Tenerife, toernooi nadert zijn hoogtepunt en ik ben één van de gelukkige met nog een stel vleugels in de strijd. Voor mij net zo spannend als een grote fondvlucht trouwens, voor beeldscherm en de uitslag live in beeld. De afstanden zijn niet zo spectaculair, alleen over open zee vliegen is een heel andere discipline, doe er een scheut eenhoksracen over en je bent net zo´n beginneling als alle andere deelnemers. Denk je het beter te weten, doe maar eens mee, ik daag je uit.  Gewoon meedoen, win je, hulde, verlies je, sssst. Maar nog 1 in de strijd dus, Frysian Falcon, was op de survival race een nachtje buiten blijven zitten maar ging gister net als de rest een stuk sneller. Ze hangt nog wel achterin het pakt, op twee derde van het totaal nog in de race, zegt weinig, maar zou ze ook liever voorin zien eerlijk gezegd. Wat het voor waarde heeft gehad kan ik je na de halve finale vertellen, als ze die doorstaat, twee keer over zee, zenuwpezerij kan ik je bevestigen.

Het aanleveren voor de Algarve Goldenrace begint ook alweer, zaterdag kun je op de beurs in Houten terecht van 10/12 uur, wil je nog meedoen, kan, als je maar aanmeld op buwaldaj@hotmail.com en ik reken ook op deelname van de ´Jan Ykema fanclub´ dast ut maar weetst..


26 februari - Er weer even inkomen -

Helemaal ontwent die tikkerij, duivenland heeft de ogen ook nog dicht, wordt pas echt wakker als de vluchten beginnen. De veilingssites moet het van de wintermaanden hebben, die mogen dan dik bezoekers verwelkomen. Wil nog niet echt lekker opschieten met het weer, had je laatjes vanochtend buiten, zon brak net even door, kreeg daardoor alweer voorzichtig het idee om vanmiddag met ze op pad te gaan. Niet veel later en alles trok weer dicht, nog maar even geduld dan. Ze vragen erom, zoeken naar nieuwe avonturen.

Vrijdag naar Kortrijk afgezakt voor wat ik de leukste beurs in duivenland vindt, Fugare. Heel ontspannen sfeer, en er wordt echt aan de bezoekers en uitstallers gedacht. Veel standhouders hebben een bierpomp of bieden pinten aan waardoor de klanten eenvoudigweg blijven hangen. Wordt de pint je niet aangeboden, dan kun je er gewoon om vragen, kijkt niemand je raar op aan, allemaal gratis. Kun je vanuit puriteins Nederland wel zeggen, ja stelletje zuiplappen, maar als je niets van klantenbinding kent, beter je kortzichtige gedachten voor je houden. Onze zuiderburen hebben een prima cultuur, staan heel anders in de wereld dan wij kaaskoppen, leven om te werken of werken om te leven is een andere inslag, veroordeel het niet, aanschouw en leer heb je meer aan. Gelukkig voor de organisatie mochten er bij uitzondering toch duiven op de beurs uitgestald worden, ook vogelgriep in Belgie, alleen voor de Belgen, Nederlanders moesten thuis blijven maar die kunnen hun jonge grut volgende week wel weer kwijt in Houten, niet dat er nou zoveel landgenoten komen, alleen de commerciëlen, kon maar weinig anderen ontdekken tussen het meest Vlaams en Franssprekende publiek. Kortrijk ook leuke binnenstad, al zijn in vergelijk met aantal jaren terug nog maar weinig kroegen open op de grote markt, heel apart. Denk dat de 'pop up' restaurants dichter bij het station daar debet aan zijn, al ben ik geen specialist natuurlijk. Verder nog wat te doen op de beurs? Beetje praten en ouwehoeren in de stands van de one loft races waar ik contactpersoon voor ben uiteraard. Kijken of er nog wat nieuws is, nieuwigheden komen, vooral je gezicht laten zien.

Vanochtend de eerste ronde jongen afgezet in het verbouwde jonge duivenhok. Aan de voorkant alle glas er uit laten halen en vervangen door windbreekgaas. Hok staat toch op Noordoosten en komt amper zon in aan de voorkant, dan maar kiezen voor meer zuurstof. Op het dak aan de achterkant, de zuidwestkant, grote plastic platen laten monteren in plaats van dakpannen om meer zonnewarmte naar binnen te krijgen. Het klimaat voelt gelijk een stuk aangenamer, was altijd een kil en koud hok, eind van de zomer ging het stinken, tijd voor verandering. Alle jongen één voor één door de handen, op zoek naar tekens van zwakte, maar hoefde nergens de ring van af te halen. Wat zeker is dat deze geen 91 punten op een tentoonstelling gaan halen, de bouw wordt er niet mooier op, mogelijk wel functioneler, veel belangrijker. Geen mooie ronde koppen, hele soepele ruggen, botten en veren, veel meer valt er niet te melden, maar snel naar buiten met het spul. Wordt nog een ronde gekweekt, meeste eieren liggen er alweer en dan maar eens kijken waar de teller blijft hangen. Het aantal kweekkoppels is aardig ingekort en maar met enkele nieuwelingen aangevuld. Liever het niveau kwaliteit ophogen dan grotere aantallen hopen en dromen. Hoef niet persé 100+ jonge duiven, pak in de zomer na het vliegen wel weer een ronde van de vliegers, in de winter weer wat te kijken.

Morgen maar weer wat zon graag

 


23 februari - De pennenveer afgestoft -

En heb je al zin aan het nieuwe seizoen? De pennenveer maar weer eens uit de kast gehaald, winterslaap uit de ogen gewreven, het bloed begint te kruipen nu de winter toch wel echt achter ons ligt. Eerst maar wat koetjes en kalfjes gebrabbel toch? Er is vandaag code oranje, storm op komst, dat KNMI volk is gek op zulke perioden, er gebeurt wat en laten we net doen of de wereld vergaat, wat moet je anders doen om je verder duffe kantoorbaan toch wat op te leuken, juist, mensen de schrik aanjagen en daarmee jezelf belangrijker maken dan het is. Storm is alleen belangrijk voor werkvolk dat er door benadeeld kan worden, vissers, hoogwerkers, bouwvakker, vrachtrijders en die kijken echt zelf wel vooraf op het weerbericht of ze maatregelen moeten nemen. Het grote paniek publiek zit toch veilig achter de kachel, praatstof bij de koffiemachine, luchtverplaatsing. Ik schijn een magneet te zijn voor code rood situaties, zoals die begin januari met ijzel, sneeuw en levensgevaarlijke situaties op de weg, onder de plichtplegingen bij de oosterburen kon ik niet uit. Met angst, beven en achterwielaandrijving toch die kant opgehobbelt naar de bijna rustigste beurs beleeft, men blijft liever thuis, snap ik, ik ook. 

Meer koetjes, kalfjes en duifjes, nieuws van in en om het huis dan maar, ondanks de voorspelde storm de laatjes weer naar buiten vanochtend, nee geen vroege ochtend, wordt mijn ding niet. Laat eerst de natuur maar wakker worden, de vroege vogel vangt de worm, of in de meer mij aansprekende versie, de vroege vogel is voer voor de kat. Ik laat graag hele volksstammen voorgaan op de weg, stof mijzelf af als de rest aan de koffie gaat, weet uit eigen ervaring als trafficpersoon en bewezen feiten dat voor 10 uur alleen handwerkers daadwerkelijk wat doen, de rest is bezig met van alles en nog wat niet meer productieve arbeid te doen heeft, noem het voorbereiding om jezelf beter te voelen. Ik was ook ooit onderdeel van die drommen, kijk er niet bij op, kijk er niet bij neer. 

Waar was ik, o ja de laatjes naar buiten in de storm, volgens mij vinden ze het prachtig, ik vind het vooral belangrijk voor hun opleiding, dit gaan ze immers ook meemaken ooit in het vliegseizoen. Late jongen is sinds paar jaar mijn nieuwe wintervermaak. Gekweekt na het oude duivenseizoen, meest jongen van talentvolle of bewezen vliegers, nieuw aangeschafte kwekers, probeersels van alles wat. Hun opleiding genieten ze in de wintermaanden, de ruigste tijd van het jaar met een paar actieve kromsnavels als trainers. Binnenhouden is geen optie, tenzij het zwaar onder nul is, de overlevingskansen balanceren dan in een wel heel negatieve verhouding in voordeel van de rover, eigen ervaring. Denk ook niet dat die snerende kou goed voor de luchtwegen is, dan zie je maar weinig van hun gevleugelde natuurbroeders in de lucht, die weten zelf wel wat goed is in survival, dus maar nadoen dan. Tot de temperatuur onder nul dook geen veer weg, daarna werd het wel vaker aftellen. Er zijn nu nog een 20 tal die inmiddels bij de eerste warmte van deze week in de mand en achter Lemmer, een 10km van huis, zijn geweest. Stelregel voor zo'n training is wel dat ze 's morgens eerst los zijn geweest, gekte uit de kop, lijkt wel aardig te werken. Ze hebben er vaak een uur voor nodig, dit keer een half uurtje tegen de wind in bikkelen. Conditie is wel in orde, die gekken trainen als euh, ja gekken dus. Zonder overdrijven soms uren uit beeld mooi weer of bewolkt maakt niet uit, alleen bij dichte mist en zware regen blijven ze dichterbij huis. Wat die in al die maanden meemaken, zouden een boek kunnen tikken of pikken in hun geval. Je kent ze er wel tussenuit, ook al zitten ze apart van de jaarlingen. Komt het door de kortere dagen of gebrek aan zomeruren, ze lijken op heel andere duiven dan die in het voorjaar geboren worden, wat overigens als tweejaarsen totaal verdwenen is, zal met de rui te maken hebben. Ik kijk er naar uit om ze in de container te zetten, van mij mag het morgen beginnen, als het weer goed is.

We zijn weer uit de pen, mooi toch? Mijn keuze om een tijdlang niets of amper wat van mij te laten lezen? Redenen genoeg, andere bezigheden in de wintermaanden in de duivensport en probeer zo in de zomermaanden tijd te creëren voor het vliegerij. Lukt niet altijd, komt zoals het komt, dan weer aanpoten dan weer perioden van lange rust, het hoort erbij, kwestie van wennen. Daarbij moet je de pen ook af en toe neerleggen. In tegenstelling tot de meeste krabbelaars met beperkt repertoire, wil ik liever niet al teveel in herhaling vallen, ga je zelf nog geloven dat je gelijkt hebt ook. Je ziet het bij enthousiastelingen, eerst al hun gal in een paar artikelen, daarna zichzelf herhalend blijkend dat ze toch niet zoveel te melden hebben en als laatste mijn artikelen beetje lopen te kopiëren, ben je lekker mee.  Toch weer van alles gebeurt in de winterperiode, genoeg om over te schrijven, dopingproblematiek, nieuwe organisatieopzet, voorzitterverkiezingen en het voorstel voor de nieuwe neutralisatieregels bij ochtendlossingen, een gedrocht mag ik er denk ik wel aan toevoegen. Een half sluitend systeem is geen systeem maar een nadeelcalculatie, of voordeel voor weinig en nadeel voor velen. Kom ik zeker op terug. Een beloning wordt omgezet naar een straf, een bijzondere prestatie door afgunst beoordeeld. Bij sommige onderdelen moet je woorden wel erg afwegen heb ik gemerkt, ook weinig zin in onfrisse gezichten die hun gal in je gezicht spuwen, haatdragende opmerkingen kan ik ook inmiddels deel twee van uitgeven, geef mijn koekie maar aan de woef. Kun je zeggen kijk die krasser is soft geworden, doe het dan maar lekker zelf, zegeningen doe ik niet aan, heb je niks aan, die van mij dan.

Wat denk je van de vogelgriepsituatie dan? Denk trouwens dat jullie het zwaar onderschatten wat er daadwerkelijk in de niet al te nabije toekomst gaat gebeuren. Wil je geen angst aanpraten, maar deze problematiek gaat zeker niet in het voordeel van de sport werken, ik verklaar mij nader. Afgelopen weekend werd een brief digitaal onder mijn neus geschoven waarin de Franse Bond aangeeft dat er zones zijn waar niet gelost, getransporteerd of over gevlogen mag worden, daar waar vogelgriep is gevonden uiteraard. Ik ken de exacte locaties niet, wel weet ik dat Zuid West Frankrijk tot tenminste mei gesloten is voor duivensport, maar duimen dat er geen gevallen meer gevonden worden. Natuurlijk hebben we er een mening over, de hele vogelgriep wordt overdreven, is er altijd geweest maar wordt nu op gelet, dieren in de natuur gaan nou eenmaal ook dood aan ziektes. De mens heeft er geen last van, maar er lopen hypochonders rond die van iedere bacterie een nieuwe aflevering van The Walking Dead zien. Die egofoben zetten alle alarmen aan. Genoeg gezondheidsambtenaren te vinden die zich net als weermannen bij weeralarmen, zeer belangrijk zien worden, over levens en bedrijven mogen besluiten, begeleiden tot de galg. Een blijkbaar maar half te reguleren situatie, waarbij bewezen is dat niets en niemand invloed heeft op de verspreiding, behalve de natuur. Het is niet in te dammen en van geen enkel verbod is te bewijzen of het de verspreiding tegenhoud, allemaal wassen neuzen om het publiek rustig te houden. Het is daarmee ook niet meer dan een wassen neus, die op epidemische grootte wordt uitgelicht in de pers, de wereld vergaat weer eens. Gelukkig wordt er in Nederland al wat soepeler mee omgegaan, ervaring leert, duiven mogen gewoon buiten, andere landen flippen totaal, de hele pluimvee industrie als slachtoffer van zichzelf, immers de rest van de wereld gooit de grenzen dicht ook slecht voor onze sport neem dat van mij aan. 

alleen de vogels vliegen van Oost naar West Berlijn...

 


Eind januari - Brusselse kelder kermis -

Gister dagje Olympiade gedaan, en eerlijk gezegd wat een enorme sof qua beurs. Prachtige omgeving hoor, indrukwekkende stad als je er nog nooit bent geweest, het Europese kantoor hoofdstedelijke straalt er aan alle kanten vanaf. Maar gaat het daar nou om, indruk maken? In het voorwoord van de KBDB in ieder geval wel, ze hadden voor Oostende kunnen kiezen maar kozen voor Brussel voor de omgeving, fout dus in mijn beleving. Auto op advies onder de grote markt geparkeerd, net het kopje bovengronds gestoken of we werden al verwelkomd door een stel Ieren die vroegen of wij wisten waar 'the show' was. Het duivendoosje van mijn reisgenoot verried onze bestemming. Zij wisten het gelukkig wel en al keuvelend over long distance racing kwamen we even later aan op de bestemming. Kaartje kopen voor €10 en dan de trap af richting ja hoe moet je het noemen, een beurshal in ieder geval niet. Strenge controle, kan ik prima mee leven, maar daarna kon het gevoel claustrofobie mij toch amper nog loslaten. Het schijnt dat net voordat wij aankwamen een enorme rij voor de ingang stond die maar amper naar binnen kon komen. Belgen in optima, ze gooien twee tafels in een trechtervorm en denken een sluitende controle te hebben gemaakt, ondertussen niet doorhebben dat ze een file aan ergernissen aan het creeeren zijn, de klachten waren niet van de lucht.

Mogelijk ben ik verwend door al meer dan 20 jaar beurshallen, maar dat was dit niet, wat een bijzondere omgeving om een duivenbeurs te houden. Noem mij een zeikerd maar dit was echt een duivenbeurs onwaardige omgeving. Zichzelf overschatte bobo's die ver van de industrie der duivensport afstaan moeten het geweldig of tenminste prima gevonden hebben. Maar inmiddels hebben de geluiden van de standhouders mij ook bereikt en die vinden dat ze zwaar voorgelogen zijn. De huur van € 150,- per vierkante meter, zeg maar 3x een normaal tarief, en doe daarbij een huur van €500,- voor wat internet in je stand voor 3 dagen, dan mag je best wat verwachten. Ik had echt meelij bij het aanzicht van de stands, die hun vracht op een kilometer van de plaats delict mochten parkeren en dan een vrachtrijder inhuren om het laatste stuk de stand laten verplaatsen. En dan de kelders nog dieper in, man wat een schijtomgeving, lage plafonds, benauwd, warm en toch maar twee soort van wat voor bedrijfshallen door moest gaan voor de industrie, niet om aan te zien. Veel meer 'voor de gelegenheid ingericht' dan een werkelijke beursruimte, ik kan het niet anders omschrijven. Qua bezoekers amper Vlaams gehoord, die hebben het echt wel links laten liggen, waren er geen buitenlanders geweest dan was de bond nu compleet failliet.  

Alsof we weggestopt waren voor de grote mensenwereld, zo voelde het echt. In vijf minuten kon je alles bezoeken, alles gezien, niets gemist, sorry maar je mag toch echt wel wat meer verwachten van een wereldbeurs als een Olympiade? Het meest grappige waren een Chinese stand waarbij geen mens kon zien wat nou eigenlijk de bedoeling was, ze verkochten niets, wat ze promoten was ook niet duidelijk, maar wel een enorm oppervlak. Eerst was er geen kip in die ruimte, totdat ze doorhadden dat het toch wel handig kon zijn om een bierpomp aan te zetten en de stand liep geleidelijk vol, nog steeds onduidelijk wat ze nou eigenlijk verkochten, nog steeds niet duidelijk. Organisatorisch denk ik dat ze een rode doek zijn voorgehouden, wat een verspilling.

Kijk een mooie goed ingerichte ruimte, zelfs ondergronds, is nix mis mee, maar als er schermen, kleden en zeilen voor nodig zijn om de werkelijkheid af te schermen, dan is er werkelijk iets goed mis. De ruimte voor catering, laag plafond, wat plantenbakken en statafels in een duistere omgeving met als enige licht wat raampjes op hoofdhoogte, voor de gelegenheid wat plantenbakken en eettafels geplaats waar normaal auto's geparkeerd staan, waar je eerder een sm-feest met zweepslagen verwacht, nee dank je wel. Dan nog €5 voor een pint vragen en het dubbele voor een voorverpakte wrap, dan is eerste klas oplichterij het eerste wat in mij opkomt, wat een stel gebakken luchtverkopers. Er zijn echt een paar bestuurder blind op eigen kunnen en oordelen nat gegaan, verkeerde plaats verkeerde tijd pur sang.

Ook&nbsnbsp;nog stands 'gepropt' op wat normaal doorloopruimtes zijn van etage naar etage, direct naast de roltrappen. Totaal ongeschikt voor onze handel. Je kon de ongemakkelijkheid van de gezichten aflezen, alsof de punnikclub zich moest profileren bij een eredivisieclub, geen gezicht. Dit evenement heeft de KBDB een slordige 5 ton gekost, maar ik kon het er niet aan afzien, denk overigens dat het merendeel van de kosten in de plechtigheden en verblijf van bobo's en andere afgevaardigden plus de gala aangelegenheden zitten. Aan de beurs kon ik het niet afzien, man man wat een drama. Owja, de uitstalling van de duiven, want daar gaat het toch om op een duiven olympiade? Nou die stonden een verdieping hoger, weggestopt in een nog nauwere ruimte, waar je met 2 man achter elkaar niet kon staan, belachelijke omgeving, werkelijk een afgang zoals de rest van de uitstalling. Al met al een vreselijke teleurstelling in de bakermat van de duivensport. Ben je organisator geweest van dit geheel, dan leef je heel ver van de werkelijkheid. Hoeveel anders had het gekund, start maar eens betaalbare ruimte voor de industrie in plaats van ze te behandelen als de vijanden van de sport. Zonder stands is er helemaal niets behalve een tentoonstelling, zouden organisatoren zich dat wel eens realiseren?

Wat een totaal gemiste kans. Het kan zoveel gemakkelijker met een eenvoudige halruimte, gelijkvloers, overzichtelijk, normale betaalbare catering, goed bereikbaar, voldoende parkeerruimte voor bezoekers en industrie en je bent klaar. Zo moeilijk is het niet, de gasten moeten het feest toch maken, maar als je pak niet past ben je alleen nog met het pak bezig en wordt het nooit een feest. Schijnt dat de vervoerders bij het invoeren en uitvoeren van de Olympiade duiven nogal in de problemen kwamen met de FAVV, de Belgische uitgave van de NVWA, lieten gewoon uren wachten voordat ze eindelijk op transport mochten, papieren niet goed voorbereid, het had zo anders gekund.

Snel vergeten dit drama, wat een afgang voor de KBDB, let wel, de bestuurders zijn er met open ogen ingegaan. Besturen is wat anders dan leiding geven, gaan de meesten toch op stuk. Een internationaal interessant evenement organiseren is toch heel wat anders dan je clubavond, denken dat je eigen wereld de wereld is, toch wat anders.

StatCounter - Free Web Tracker and Counter