We gaan weer los  |  Nordseerennen Sylt 2017  |  Algarve Golden Race 2017  |  Derby Arona Tenerife 2017

 - We gaan weer los -


AJ Redstar Logo 2.fw 

  

 

klik op het logo voor toegang tot de Derby Arona site 


 

  vspace=2

Klik op het logo om naar de site te gaan


26 februari - Er weer even inkomen -

Helemaal ontwent die tikkerij, duivenland heeft de ogen ook nog dicht, wordt pas echt wakker als de vluchten beginnen. De veilingssites moet het van de wintermaanden hebben, die mogen dan dik bezoekers verwelkomen. Wil nog niet echt lekker opschieten met het weer, had je laatjes vanochtend buiten, zon brak net even door, kreeg daardoor alweer voorzichtig het idee om vanmiddag met ze op pad te gaan. Niet veel later en alles trok weer dicht, nog maar even geduld dan. Ze vragen erom, zoeken naar nieuwe avonturen.

Vrijdag naar Kortrijk afgezakt voor wat ik de leukste beurs in duivenland vindt, Fugare. Heel ontspannen sfeer, en er wordt echt aan de bezoekers en uitstallers gedacht. Veel standhouders hebben een bierpomp of bieden pinten aan waardoor de klanten eenvoudigweg blijven hangen. Wordt de pint je niet aangeboden, dan kun je er gewoon om vragen, kijkt niemand je raar op aan, allemaal gratis. Kun je vanuit puriteins Nederland wel zeggen, ja stelletje zuiplappen, maar als je niets van klantenbinding kent, beter je kortzichtige gedachten voor je houden. Onze zuiderburen hebben een prima cultuur, staan heel anders in de wereld dan wij kaaskoppen, leven om te werken of werken om te leven is een andere inslag, veroordeel het niet, aanschouw en leer heb je meer aan. Gelukkig voor de organisatie mochten er bij uitzondering toch duiven op de beurs uitgestald worden, ook vogelgriep in Belgie, alleen voor de Belgen, Nederlanders moesten thuis blijven maar die kunnen hun jonge grut volgende week wel weer kwijt in Houten, niet dat er nou zoveel landgenoten komen, alleen de commerciëlen, kon maar weinig anderen ontdekken tussen het meest Vlaams en Franssprekende publiek. Kortrijk ook leuke binnenstad, al zijn in vergelijk met aantal jaren terug nog maar weinig kroegen open op de grote markt, heel apart. Denk dat de 'pop up' restaurants dichter bij het station daar debet aan zijn, al ben ik geen specialist natuurlijk. Verder nog wat te doen op de beurs? Beetje praten en ouwehoeren in de stands van de one loft races waar ik contactpersoon voor ben uiteraard. Kijken of er nog wat nieuws is, nieuwigheden komen, vooral je gezicht laten zien.

Vanochtend de eerste ronde jongen afgezet in het verbouwde jonge duivenhok. Aan de voorkant alle glas er uit laten halen en vervangen door windbreekgaas. Hok staat toch op Noordoosten en komt amper zon in aan de voorkant, dan maar kiezen voor meer zuurstof. Op het dak aan de achterkant, de zuidwestkant, grote plastic platen laten monteren in plaats van dakpannen om meer zonnewarmte naar binnen te krijgen. Het klimaat voelt gelijk een stuk aangenamer, was altijd een kil en koud hok, eind van de zomer ging het stinken, tijd voor verandering. Alle jongen één voor één door de handen, op zoek naar tekens van zwakte, maar hoefde nergens de ring van af te halen. Wat zeker is dat deze geen 91 punten op een tentoonstelling gaan halen, de bouw wordt er niet mooier op, mogelijk wel functioneler, veel belangrijker. Geen mooie ronde koppen, hele soepele ruggen, botten en veren, veel meer valt er niet te melden, maar snel naar buiten met het spul. Wordt nog een ronde gekweekt, meeste eieren liggen er alweer en dan maar eens kijken waar de teller blijft hangen. Het aantal kweekkoppels is aardig ingekort en maar met enkele nieuwelingen aangevuld. Liever het niveau kwaliteit ophogen dan grotere aantallen hopen en dromen. Hoef niet persé 100+ jonge duiven, pak in de zomer na het vliegen wel weer een ronde van de vliegers, in de winter weer wat te kijken.

Morgen maar weer wat zon graag

 


23 februari - De pennenveer afgestoft -

En heb je al zin aan het nieuwe seizoen? De pennenveer maar weer eens uit de kast gehaald, winterslaap uit de ogen gewreven, het bloed begint te kruipen nu de winter toch wel echt achter ons ligt. Eerst maar wat koetjes en kalfjes gebrabbel toch? Er is vandaag code oranje, storm op komst, dat KNMI volk is gek op zulke perioden, er gebeurt wat en laten we net doen of de wereld vergaat, wat moet je anders doen om je verder duffe kantoorbaan toch wat op te leuken, juist, mensen de schrik aanjagen en daarmee jezelf belangrijker maken dan het is. Storm is alleen belangrijk voor werkvolk dat er door benadeeld kan worden, vissers, hoogwerkers, bouwvakker, vrachtrijders en die kijken echt zelf wel vooraf op het weerbericht of ze maatregelen moeten nemen. Het grote paniek publiek zit toch veilig achter de kachel, praatstof bij de koffiemachine, luchtverplaatsing. Ik schijn een magneet te zijn voor code rood situaties, zoals die begin januari met ijzel, sneeuw en levensgevaarlijke situaties op de weg, onder de plichtplegingen bij de oosterburen kon ik niet uit. Met angst, beven en achterwielaandrijving toch die kant opgehobbelt naar de bijna rustigste beurs beleeft, men blijft liever thuis, snap ik, ik ook. 

Meer koetjes, kalfjes en duifjes, nieuws van in en om het huis dan maar, ondanks de voorspelde storm de laatjes weer naar buiten vanochtend, nee geen vroege ochtend, wordt mijn ding niet. Laat eerst de natuur maar wakker worden, de vroege vogel vangt de worm, of in de meer mij aansprekende versie, de vroege vogel is voer voor de kat. Ik laat graag hele volksstammen voorgaan op de weg, stof mijzelf af als de rest aan de koffie gaat, weet uit eigen ervaring als trafficpersoon en bewezen feiten dat voor 10 uur alleen handwerkers daadwerkelijk wat doen, de rest is bezig met van alles en nog wat niet meer productieve arbeid te doen heeft, noem het voorbereiding om jezelf beter te voelen. Ik was ook ooit onderdeel van die drommen, kijk er niet bij op, kijk er niet bij neer. 

Waar was ik, o ja de laatjes naar buiten in de storm, volgens mij vinden ze het prachtig, ik vind het vooral belangrijk voor hun opleiding, dit gaan ze immers ook meemaken ooit in het vliegseizoen. Late jongen is sinds paar jaar mijn nieuwe wintervermaak. Gekweekt na het oude duivenseizoen, meest jongen van talentvolle of bewezen vliegers, nieuw aangeschafte kwekers, probeersels van alles wat. Hun opleiding genieten ze in de wintermaanden, de ruigste tijd van het jaar met een paar actieve kromsnavels als trainers. Binnenhouden is geen optie, tenzij het zwaar onder nul is, de overlevingskansen balanceren dan in een wel heel negatieve verhouding in voordeel van de rover, eigen ervaring. Denk ook niet dat die snerende kou goed voor de luchtwegen is, dan zie je maar weinig van hun gevleugelde natuurbroeders in de lucht, die weten zelf wel wat goed is in survival, dus maar nadoen dan. Tot de temperatuur onder nul dook geen veer weg, daarna werd het wel vaker aftellen. Er zijn nu nog een 20 tal die inmiddels bij de eerste warmte van deze week in de mand en achter Lemmer, een 10km van huis, zijn geweest. Stelregel voor zo'n training is wel dat ze 's morgens eerst los zijn geweest, gekte uit de kop, lijkt wel aardig te werken. Ze hebben er vaak een uur voor nodig, dit keer een half uurtje tegen de wind in bikkelen. Conditie is wel in orde, die gekken trainen als euh, ja gekken dus. Zonder overdrijven soms uren uit beeld mooi weer of bewolkt maakt niet uit, alleen bij dichte mist en zware regen blijven ze dichterbij huis. Wat die in al die maanden meemaken, zouden een boek kunnen tikken of pikken in hun geval. Je kent ze er wel tussenuit, ook al zitten ze apart van de jaarlingen. Komt het door de kortere dagen of gebrek aan zomeruren, ze lijken op heel andere duiven dan die in het voorjaar geboren worden, wat overigens als tweejaarsen totaal verdwenen is, zal met de rui te maken hebben. Ik kijk er naar uit om ze in de container te zetten, van mij mag het morgen beginnen, als het weer goed is.

We zijn weer uit de pen, mooi toch? Mijn keuze om een tijdlang niets of amper wat van mij te laten lezen? Redenen genoeg, andere bezigheden in de wintermaanden in de duivensport en probeer zo in de zomermaanden tijd te creëren voor het vliegerij. Lukt niet altijd, komt zoals het komt, dan weer aanpoten dan weer perioden van lange rust, het hoort erbij, kwestie van wennen. Daarbij moet je de pen ook af en toe neerleggen. In tegenstelling tot de meeste krabbelaars met beperkt repertoire, wil ik liever niet al teveel in herhaling vallen, ga je zelf nog geloven dat je gelijkt hebt ook. Je ziet het bij enthousiastelingen, eerst al hun gal in een paar artikelen, daarna zichzelf herhalend blijkend dat ze toch niet zoveel te melden hebben en als laatste mijn artikelen beetje lopen te kopiëren, ben je lekker mee.  Toch weer van alles gebeurt in de winterperiode, genoeg om over te schrijven, dopingproblematiek, nieuwe organisatieopzet, voorzitterverkiezingen en het voorstel voor de nieuwe neutralisatieregels bij ochtendlossingen, een gedrocht mag ik er denk ik wel aan toevoegen. Een half sluitend systeem is geen systeem maar een nadeelcalculatie, of voordeel voor weinig en nadeel voor velen. Kom ik zeker op terug. Een beloning wordt omgezet naar een straf, een bijzondere prestatie door afgunst beoordeeld. Bij sommige onderdelen moet je woorden wel erg afwegen heb ik gemerkt, ook weinig zin in onfrisse gezichten die hun gal in je gezicht spuwen, haatdragende opmerkingen kan ik ook inmiddels deel twee van uitgeven, geef mijn koekie maar aan de woef. Kun je zeggen kijk die krasser is soft geworden, doe het dan maar lekker zelf, zegeningen doe ik niet aan, heb je niks aan, die van mij dan.

Wat denk je van de vogelgriepsituatie dan? Denk trouwens dat jullie het zwaar onderschatten wat er daadwerkelijk in de niet al te nabije toekomst gaat gebeuren. Wil je geen angst aanpraten, maar deze problematiek gaat zeker niet in het voordeel van de sport werken, ik verklaar mij nader. Afgelopen weekend werd een brief digitaal onder mijn neus geschoven waarin de Franse Bond aangeeft dat er zones zijn waar niet gelost, getransporteerd of over gevlogen mag worden, daar waar vogelgriep is gevonden uiteraard. Ik ken de exacte locaties niet, wel weet ik dat Zuid West Frankrijk tot tenminste mei gesloten is voor duivensport, maar duimen dat er geen gevallen meer gevonden worden. Natuurlijk hebben we er een mening over, de hele vogelgriep wordt overdreven, is er altijd geweest maar wordt nu op gelet, dieren in de natuur gaan nou eenmaal ook dood aan ziektes. De mens heeft er geen last van, maar er lopen hypochonders rond die van iedere bacterie een nieuwe aflevering van The Walking Dead zien. Die egofoben zetten alle alarmen aan. Genoeg gezondheidsambtenaren te vinden die zich net als weermannen bij weeralarmen, zeer belangrijk zien worden, over levens en bedrijven mogen besluiten, begeleiden tot de galg. Een blijkbaar maar half te reguleren situatie, waarbij bewezen is dat niets en niemand invloed heeft op de verspreiding, behalve de natuur. Het is niet in te dammen en van geen enkel verbod is te bewijzen of het de verspreiding tegenhoud, allemaal wassen neuzen om het publiek rustig te houden. Het is daarmee ook niet meer dan een wassen neus, die op epidemische grootte wordt uitgelicht in de pers, de wereld vergaat weer eens. Gelukkig wordt er in Nederland al wat soepeler mee omgegaan, ervaring leert, duiven mogen gewoon buiten, andere landen flippen totaal, de hele pluimvee industrie als slachtoffer van zichzelf, immers de rest van de wereld gooit de grenzen dicht ook slecht voor onze sport neem dat van mij aan. 

alleen de vogels vliegen van Oost naar West Berlijn...

 


Eind januari - Brusselse kelder kermis -

Gister dagje Olympiade gedaan, en eerlijk gezegd wat een enorme sof qua beurs. Prachtige omgeving hoor, indrukwekkende stad als je er nog nooit bent geweest, het Europese kantoor hoofdstedelijke straalt er aan alle kanten vanaf. Maar gaat het daar nou om, indruk maken? In het voorwoord van de KBDB in ieder geval wel, ze hadden voor Oostende kunnen kiezen maar kozen voor Brussel voor de omgeving, fout dus in mijn beleving. Auto op advies onder de grote markt geparkeerd, net het kopje bovengronds gestoken of we werden al verwelkomd door een stel Ieren die vroegen of wij wisten waar 'the show' was. Het duivendoosje van mijn reisgenoot verried onze bestemming. Zij wisten het gelukkig wel en al keuvelend over long distance racing kwamen we even later aan op de bestemming. Kaartje kopen voor €10 en dan de trap af richting ja hoe moet je het noemen, een beurshal in ieder geval niet. Strenge controle, kan ik prima mee leven, maar daarna kon het gevoel claustrofobie mij toch amper nog loslaten. Het schijnt dat net voordat wij aankwamen een enorme rij voor de ingang stond die maar amper naar binnen kon komen. Belgen in optima, ze gooien twee tafels in een trechtervorm en denken een sluitende controle te hebben gemaakt, ondertussen niet doorhebben dat ze een file aan ergernissen aan het creeeren zijn, de klachten waren niet van de lucht.

Mogelijk ben ik verwend door al meer dan 20 jaar beurshallen, maar dat was dit niet, wat een bijzondere omgeving om een duivenbeurs te houden. Noem mij een zeikerd maar dit was echt een duivenbeurs onwaardige omgeving. Zichzelf overschatte bobo's die ver van de industrie der duivensport afstaan moeten het geweldig of tenminste prima gevonden hebben. Maar inmiddels hebben de geluiden van de standhouders mij ook bereikt en die vinden dat ze zwaar voorgelogen zijn. De huur van € 150,- per vierkante meter, zeg maar 3x een normaal tarief, en doe daarbij een huur van €500,- voor wat internet in je stand voor 3 dagen, dan mag je best wat verwachten. Ik had echt meelij bij het aanzicht van de stands, die hun vracht op een kilometer van de plaats delict mochten parkeren en dan een vrachtrijder inhuren om het laatste stuk de stand laten verplaatsen. En dan de kelders nog dieper in, man wat een schijtomgeving, lage plafonds, benauwd, warm en toch maar twee soort van wat voor bedrijfshallen door moest gaan voor de industrie, niet om aan te zien. Veel meer 'voor de gelegenheid ingericht' dan een werkelijke beursruimte, ik kan het niet anders omschrijven. Qua bezoekers amper Vlaams gehoord, die hebben het echt wel links laten liggen, waren er geen buitenlanders geweest dan was de bond nu compleet failliet.  

Alsof we weggestopt waren voor de grote mensenwereld, zo voelde het echt. In vijf minuten kon je alles bezoeken, alles gezien, niets gemist, sorry maar je mag toch echt wel wat meer verwachten van een wereldbeurs als een Olympiade? Het meest grappige waren een Chinese stand waarbij geen mens kon zien wat nou eigenlijk de bedoeling was, ze verkochten niets, wat ze promoten was ook niet duidelijk, maar wel een enorm oppervlak. Eerst was er geen kip in die ruimte, totdat ze doorhadden dat het toch wel handig kon zijn om een bierpomp aan te zetten en de stand liep geleidelijk vol, nog steeds onduidelijk wat ze nou eigenlijk verkochten, nog steeds niet duidelijk. Organisatorisch denk ik dat ze een rode doek zijn voorgehouden, wat een verspilling.

Kijk een mooie goed ingerichte ruimte, zelfs ondergronds, is nix mis mee, maar als er schermen, kleden en zeilen voor nodig zijn om de werkelijkheid af te schermen, dan is er werkelijk iets goed mis. De ruimte voor catering, laag plafond, wat plantenbakken en statafels in een duistere omgeving met als enige licht wat raampjes op hoofdhoogte, voor de gelegenheid wat plantenbakken en eettafels geplaats waar normaal auto's geparkeerd staan, waar je eerder een sm-feest met zweepslagen verwacht, nee dank je wel. Dan nog €5 voor een pint vragen en het dubbele voor een voorverpakte wrap, dan is eerste klas oplichterij het eerste wat in mij opkomt, wat een stel gebakken luchtverkopers. Er zijn echt een paar bestuurder blind op eigen kunnen en oordelen nat gegaan, verkeerde plaats verkeerde tijd pur sang.

Ook nog stands 'gepropt' op wat normaal doorloopruimtes zijn van etage naar etage, direct naast de roltrappen. Totaal ongeschikt voor onze handel. Je kon de ongemakkelijkheid van de gezichten aflezen, alsof de punnikclub zich moest profileren bij een eredivisieclub, geen gezicht. Dit evenement heeft de KBDB een slordige 5 ton gekost, maar ik kon het er niet aan afzien, denk overigens dat het merendeel van de kosten in de plechtigheden en verblijf van bobo's en andere afgevaardigden plus de gala aangelegenheden zitten. Aan de beurs kon ik het niet afzien, man man wat een drama. Owja, de uitstalling van de duiven, want daar gaat het toch om op een duiven olympiade? Nou die stonden een verdieping hoger, weggestopt in een nog nauwere ruimte, waar je met 2 man achter elkaar niet kon staan, belachelijke omgeving, werkelijk een afgang zoals de rest van de uitstalling. Al met al een vreselijke teleurstelling in de bakermat van de duivensport. Ben je organisator geweest van dit geheel, dan leef je heel ver van de werkelijkheid. Hoeveel anders had het gekund, start maar eens betaalbare ruimte voor de industrie in plaats van ze te behandelen als de vijanden van de sport. Zonder stands is er helemaal niets behalve een tentoonstelling, zouden organisatoren zich dat wel eens realiseren?

Wat een totaal gemiste kans. Het kan zoveel gemakkelijker met een eenvoudige halruimte, gelijkvloers, overzichtelijk, normale betaalbare catering, goed bereikbaar, voldoende parkeerruimte voor bezoekers en industrie en je bent klaar. Zo moeilijk is het niet, de gasten moeten het feest toch maken, maar als je pak niet past ben je alleen nog met het pak bezig en wordt het nooit een feest. Schijnt dat de vervoerders bij het invoeren en uitvoeren van de Olympiade duiven nogal in de problemen kwamen met de FAVV, de Belgische uitgave van de NVWA, lieten gewoon uren wachten voordat ze eindelijk op transport mochten, papieren niet goed voorbereid, het had zo anders gekund.

Snel vergeten dit drama, wat een afgang voor de KBDB, let wel, de bestuurders zijn er met open ogen ingegaan. Besturen is wat anders dan leiding geven, gaan de meesten toch op stuk. Een internationaal interessant evenement organiseren is toch heel wat anders dan je clubavond, denken dat je eigen wereld de wereld is, toch wat anders.


Eind december - Stierlelijk vervelen -

Kerstdagen achter de rug, alleen nog wat premier league voetbal en topzware mannen met pijltjes op tv, owja en natuurlijk Astro TV en doe maar niet of je niet weet dat je vrouw daar ook voor ligt te gapen als jij aan het strontverplaatsen bent. Je moet je wel stierlijk vervelen wil je hier uitkomen om oninteressant geloel te lezen. Geintje natuurlijk, je weet best dat je realiteit en werkelijkheid bij elkaar opgestapeld kunt vinden onder dit blokje. Het bevalt mij nog altijd prima, niet mengen in zinloze discussies waar de emoties boven iedere vorm van redelijkheid uitkruipen als maden uit een stronthoop. Zo af en toe durft nog iemand mij een mening te vragen en krijgen een oprecht, het zal mij een droge worst zijn, voorgeschoteld. Bij ieder voorstel is de helft voor de andere helft tegen, de eigenbelangen en vooral de achtertuinisdewaarheid redenatie voert de boventoon, zoals vaker vermeld, het tekort aan inzicht in eigen tekortkomingen zit velen niet in de weg, ignorance is bliss. Invliegduiven, slachtduiven met verboden geneesmiddelen door vooral oudere liefhebbers, ochtenlossingneutralisatietijd, het zal allemaal wel, geen enkele stof tot nadenken, allemaal korte termijn politiek en het zal mijn tijd wel duren. Onze afdeling heeft een nieuwe voorzitter nodig, een weinig geambieerde positie waarbij ik denk dat de ambitieuze vice voorzitter de stoel eenvoudigweg gaat overnemen. Wat de gevolgen zijn? Ik kan het niet inschatten, wil het ook niet, en zij die het wel weten kijken teveel Astro TV gewoon briljant. Over opendeur voorspellers gesproken, zo ken ik een duivenman wiens stokpaartje het is om te voorspellen dat kleine voetbalclubs op hoger niveau niets te zoeken hebben. Tja dan heb je in 999/1000 gevallen gelijk, als die ook nog een goed met kaarten is gelijk een TV contract geven, ik krijg door de letter a....b....?

Zou iemand op de provinciale en nationale bestuur stoelen het gevaar van de vogelgriep wel inzien, vooral het vervoersverbod voor waar ook onze duiven zich bevinden? Specialisten verwachten dat het wel eens tot april kan duren met uitbraken, al heb ik nog steeds geen ware voorspellers meegemaakt en wel veel open deur voorspellers, het gevaar is wel degelijk aanwezig met besmetting in Nederland nu drie jaar op rij. De officiële instanties hebben echt geen medelijden met een paar duivensjampetters die niet kunnen spelen met hun duifjes als het niet past, ook al ben ik oprecht blij met het besluit dat onze vliegenisten gewoon naar buiten mogen, ze zijn immers niet vatbaar voor het virus, wel in ons voordeel, maar de besmettingsdreiging en uitbreiding van het vervoersverbod blijft, wat als dat in april nog steeds van kracht is, en in ons omringende landen?

De laten kunnen tenminste dagelijks hun trekronden maken en gaan dan ook flink tekeer, zo hard dat er af en toe gewezen talenten afvallen wegens zichtbare spierproblemen, sneu voor het potentieel, wel goed voor degenen die er wel doorkomen, krijgen meer levensruimte om zich te laten zien. Hoe vlotter je op deze manier kan selecteren hoe beter, denk dat de natuur zo ook werkt. Dat het trekken van de jongen afhankelijk is van temperatuur kan wat mij betreft met een oude sok de open haard in, volle bak nonsens. Zie het nu twee jaar achter elkaar, meer dan een uur weg net boven nul, daar mogen de meeste zomerzwesters van dromen. Je moet het maar van mij aannemen, wat je wilt geloven moet je zelf maar uitmaken. Wegens afwezig waren de laten twee weken binnen gebleven, eerste dag buiten en het nieuwe havikje maakte zijn opwachting. Die nieuwe is amper groter dan mijn vliegers, gewoon grappig om te zien, totdat hij je beste eruit haalt uiteraard. Sinds de vorst intrad ergens november klopt hij af en toe aan de deur, snipte toch een paar een paar dagen achter elkaar, boven nul toch te weinig kans om toe te slaan is mijn voorlopige analyse. Vaker gezegd, het hoort erbij, net als er over janken, voor enkelen een sport op zich.

De winterzwetsers zijn ook alweer volop bezig, vaste prik met hun binnen 10 dagen alles op eieren en 100% bevruchting, zijn dat dezelfde gasten die in de zomer alles oprollen, niet? Dan heeft het maar weinig extra waarde, hetzelfde als ja die was er al 10 minuten maar bleef vliegen, droom lekker verder, hoeveel open deuren en herhalingen heb ik inmiddels door je strot geduwd? Vast niet meer dan die bloggers op andere sites die ook niets te melden hebben dan het eeuwig herhalen van de jaarlijkse kalender, o wat zijn wij heden interessant, not.

Weet je wat steeds drukker wordt, eenhoksracen, hoef ik niet om te liegen, zie het in mijn mailbox gebeuren. Algarve Golden race wordt echt in no time volgeboekt en reserveduiven worden veelvuldig geactiveerd door -niet deelnemers-. Weet je wie het vooral aflaten om mee te doen aan de one loft races, jawel, de grote schrijvers, de bloggers die zichzelf de hemel in prijzen, de grote selecteurs die selecteren en koppelen tegen betaling, de meeste van de zogenaamde 'grote namen', de ogenkeurders. Ja achteraf hebben ze allemaal excuses of verwijzingen naar hun eigen invloed op overwinningen bij anderen, stierenpoep. Waarom ze niet meedoen, ze kunnen alleen maar verliezen en reken er op dat je in onze sport het hoongelach naar je hoofd geslingerd krijgt, niet altijd leuk maar als niet derlnemers zich er schuldig aan maken een reden om terug te lachen. Leef je in een zelfgecreerd sprookje waarin jezelf wereldkampioen van de regio waant, woon je bewust veel beter dan de kwaliteit van je duiven, is de overschatting van je eigen kwaliteiten vele male groter dan de werkelijkheid, dan kan een afgang in een eenhoksrace wel eens hard aankomen, je sprookjesbubbel doorprikt door het realisme, je bent niet zo hele go(e)d. Zij die winnen hebben hun besten gestuurd, het meest geschikt voor deze discilpine zonder spoken als massa, trek, vlieglijnenen en andere flauwekul, gewoon meedoen en je weet waar je staat in die wereld, veel te confronterend voor de thuisblijvers denk ik. Let maar eens op hoe snel het verhaal over geluk gaat en de noboddies die in hun ogen zomaar zo'n race winnen, hun eigen thuisvoordelen daarmee publiekelijk wegwuiven, niet langzichtig.  Voel ze maar eens aan de tand, allemaal smoesjes en ontwijkende antwoorden, geen invloed hebben op, je weet niet wat er gebeurt, zwakte uitvluchten controlefreaks met smetvrees hebben minder gebakken lucht nodig om hun dwangneurose weg te wuiven. Heb je de euros er niet voor of niet voor over, gewoon niet meedoen, er zijn veel belangrijker zaken. Frustratie is het niet waard en in de eigen club meespelen is vele malen goedkoper, realisme. Kun je het 'leien' en is wat extra spanning jouw ding, meedoen, je leert weer veel over je eigen duiven. Kom wel met echte sprinters die vroeg rijp zijn, anders weinig nut.  

Laat de warmte maar komen    

 


Begin november - Nog even geduld -

Al een tijd niets van mij laten horen, dan wel van mij laten lezen. Reden is vrij eenvoudig, kwestie van geen zin, verwende en of verveelde jongetjes hebben daar wel eens last van, ik ben geen uitzondering. Geen zin om nog tijd te steken in vliegprogrammaatje's, vliegrichtingen, losplaatsen, bestuurders, 'sportvrienden' en alle andere loze randverschijnselen die zich onder de paraplu duivensport verschuilen. Ervoor gekozen om mijn inspanningen te focussen op eigen hok eerst en moet zeggen, dat bevalt mij prima, wat een zelfgecreëerde rust, kan ik best aan wennen.

Nee joh zoek het lekker uit met schijnvertoningen, hoeveel handen inmiddels weer geschud met personen die achter mijn rug de middelvinger opsteken, mes in mijn rug, gespannen bovenlippen en toch mij met een gemaakte lach op hun gezicht begroetten, het zal. Veel liever heb ik degenen die van mij wegkijken als ik in de buurt ben, scheelt mij een hoop van alles, kun je mij niet blijer maken. Hoe je eigen omgeving leert kennen, experimenteer en presteer gepland maar eens wat minder en de vervuld met haat-hongerige-hyenas die als eerste bij je zijn om het in te wrijven zijn de ware vieslakjes. In de rij om je het laatste schouderklopje het ravijn in te geven. Dezelfde die je vooraf half jankend staan te vragen om een mening en of advies. De didactische vaardigheden zijn voor eens en altijd opgeborgen in hetzelfde kistje naïviteit. Je leert er alleen maar van, stof op mijn schouder, kwestie van afkloppen en verder.. 

Ploeg laatjes zit al flink op de vleugels, jaarlingen overgewend naar nieuwe woonst, ouden gescheiden al een tijd, gewoon weer gewoon doen, systeem dat ik gewent ben te doen. Totaal weduwschap en volgend seizoen alleen nog internationale vluchten, teveel redenen om geen tijd meer te besteden aan het semi nationale programma. Dit ondersteund door een herintredende wens, acteren op landelijke niveau.

Niet meer spelen tegen spoken, afdelingen die te zuinig zijn om sluitende controles te organiseren, geen lossingen en programma's onder lokale besturen waar niet-deelnemers en ander IQ schoenmaat-gespuis met eigenbelang kan meebeslissen, niet meer onderhevig aan landelijke politiek. Niet meer mijn met zorg voorbereide favorieten opeen gepropt in aluminium manden in overvolle containers op karton dat wordt tot strontvloer, lijdend onder onvermurwbare programmabestuurders gemaakte regelgeving. Zet daar tegenover een wel gewenste controle weg van de lokalen, in een positieve setting waar nog enigszins groei zit, topduivensport georganiseerd door bedrijfsvormen zonder enige vorm van democratie of inspraak, belang bij een top verzorging en een lossing, niet de angst om te verliezen maar de wil om te vliegen, een hoger podium, waar als je succes hebt de revenuen een veelvoud zijn. 

Paar jaar terug ervaring opgedaan, wel met succes en toch destijds geconcludeerd - nog niet goed genoeg -, en nu opnieuw die kant op met meer ervaring en mogelijk betere kwaliteit. Indekken het zal, hopen dat ik op mijn bek ga het zal, het ga je goed en wens je dezelfde schurft toe, die je mij ook wenst. Best positief toch? Ik heb der zin an, lukt het met horten en stoten dan is het prima, gaat het even niet door externe factoren, gebrek aan kwaliteit of eigen geklungel, kan best eens gebeuren. Altijd nog beter blauw ergeren en tijd steken in hetgeen toch niet gaat veranderen hoe hard ik ook kras. Kwestie van voor mijzelf kiezen. Voor nu even genoeg gezeken, op naar een volgende sessie, kan best eens even duren....wen er maar aan

 

StatCounter - Free Web Tracker and Counter