- We gaan weer los -

We gaan weer los  ...

 


Afbeeldingsresultaat voor matador duiven

 

Vrijdag 15 december - Activatie -

Blijken die rare late jongen ook nog eens echt te kunnen sprinten, sluit het jaar af met een 1e tegen 2300 duiven op 20 kilometer, wie doet mij dat na dan? Heeft geen enkele betekenis trouwens, ja ze willen goed naar binnen maar dat was het dan ook wel. Het is nu eerst activatietijd, de reserveduiven kunnen betaald worden zodat ze aan het prijzengeld kunnen meedoen als het grote spel op de wagen gaat in Februari. Mocht je nog mee willen doen, na 21 december komen de dan nog niet geactiveerde duiven op de site, welke je kan 'kopen' en zo alsnog deelnemen met ingevlogen duiven. Dit kan tot de eerste Hotspot, de eerste keer dat ze van eiland naar eiland vliegen.

Afgelopen week paar dagen bij de zuiderburen doorgebracht, trektocht van winkel naar winkel, dealer naar dealer zoals je maar wilt lezen. Een gigantische dierenwinkel van twee hallen, waarbij 50 meter duivenvoer, en uitbreiding op de rol, dat is volgens mij de toekomst, al zit ik niet bij Astro TV.

 


Maandag 11 december - Maar niet vliegen dan vandaag -

Ben geen fan van sneeuw, vast al eens vaker gelezen. Gistermiddag ging het nog wel met het witte barrel naar Nijemirdum, maar net terug uit de toendra toch veel minder prettig. Ik ben dan ook geen wereldcoureur. Wel eens geprobeerd met de handrem erop een pirouette te doen, werd geen succes, kon de auto maar net uit de berm krijgen en verder rijden, maar goed dat er geen getuigen of camera's waren, geen gezicht. Zou wat meer moeten oefenen om het te leren denk ik. Wel eens een deel van een slipoefening gedaan, iedereen recht en ik in de rondte, gaat hem niet worden, oog hand coördinatie van een nijlpaard on ice. Duiven dan maar?

Zelfs ik heb wel een weertype dat ik ze binnen houdt en dat is dit en met vuurwerk, lees carbitschieten. Vorig jaar nog eens in maart de laten losgelaten, niet goed opgelet, en die vlogen een sneeuwbui in, twee niet meer teruggezien, was geen succes. Heb ze wel eens tegen de sneeuw zien invliegen, net als kolibries, vinden ze niet leuk. Zou best los kunnen, als ze er aan gewend zijn geen probleem. Zie geen vogels in de lucht, allemaal verstopt, open deur, gewoon volgen.

Nog naar de najaarsbeurs geweest? Zag nationale prijsuitreiking op YouTube voorbij komen, dat duurde best lang, wel leuk opgezet, of het bij duivensport past weet ik niet, gewoon weer doen. Volgens de berichten weinig volk, zal het weer ook aan bijgedragen hebben, zou er een eendaags evenement van maken meer centraal nog, noem het Houten. Eén beurs is meer dan zat voor de 7000 actieve duivenmelkers, mijn mening.


Zaterdag 9 december - de barre tocht -

Gisteravond op uitnodiging mee bezoeker naar een lezing in Badem Würtemberg, ja een eind van huis. De familie organisator van een internationale tentoonstelling zijn goede bekenden en voerders van bovenstaand label. Enthousiaste motoren die je nodig hebt om een organisatie draaiende te houden. Zaal vol aandachtig volk, best wel wat vragen, Zwitsers, Oostenrijkers, Schwaben. Op vrijdagmiddag rijden is vragen om lange Stau, en de terugweg werd gesierd maar als het niet je ding is, ontsierd door lange kilometers door de sneeuw, blij dat het boven het Ruhrgebied de wereld weer groen was. Niet zo erg om als bijrijder te zitten dan.

Vandaag de derde kwalificatietraining op de Derby Arona Tenerife. Ok het is nog maar op 10km maar bijzonder vind ik de late jongen die pas de eerste week november naar het eiland gingen. Kan best zijn dat ze over paar weken allemaal foetsie zijn, maar op dit moment, een handvol weken nadat ze aankwamen hebben ze toch alweer drie keer in de grote mand gezeten en het thuishok gevonden. Ze kunnen ook amper een kant op natuurlijk, ben wel heel benieuwd wat ze kunnen verderop.


Dinsdag 5 december - Vliegende vliegploeg -

Zit niet meer in de kleine kinderen, heerlijk avondje gaat heerlijk aan onze deur voorbij, doe mij maar een avondje tsjempionsliek. Mijn handen stinken, ruiken bijzonder, naar de ingrediënten die in de Myst gaan, waren weer paar bestellingen en dus de keuken in en produceren maar. Kan wel net als andere grote producenten doen en van de daken schreeuwen dat het overloopt met bestellingen, is alleen niet zo, vindt het prima. Ik weet wat het doet, de gebruikers komen steeds terug, dus zal wel goed zijn. Mocht je het ook willen gebruiken, test het dan in de eerste drie levensmaanden van je jongen en let maar eens op of je een verschil ziet met vorige jaren.

De jaarlingen vanmiddag naar buiten en ik moet zeggen, ik voel mij een soort van winterkampioen, wat gaan die tekeer. Tot tegen het donker doorvliegen en dan naar binnen stampen als een stel hongerige kannibalen met het dijbeen van de buurman, net terug van een maand op zee ronddobberen. Echt ouderwets hard rondvliegen, heb ik gemist in de laatste twee drie selecties, kunnen we al bijna inkorven?

Vandaag de start van de Derby Arona Tenerife met de eerste 3km training op het hoofdeiland. Er zitten 16 Frysians in het toernooi, aangeleverd over verschillende maanden, paar snellen, paar mixjes en een ploegje laten van de vliegers, van alles wat, ik ben benieuwd.

Kijktip van mijn kant, als je ook ziggo hebt, kanaal 40, echt originele pure cult TV, Jiskefet 3.0 op omroep sudwest het programma autogek.tv, je komt niet meer bij, radio romantica uit de jaren ´90 is er niks bij...

 


Zondag 3 december - Kukelekukuu -

Nieuwe werkomgeving, nieuwe belevenissen, ik heb voorlopig weer genoeg horen kraaien. Ben er westindisch blind voor geworden maar denk niet dat het mijn hobby wordt. Toch wel veel overeenkomsten met onze duivenwereld, vergrijzing en een echte tentoonstelling omgeving, hobbyisten. Ach wel leuk voor een keer, ging in Balk ook vaak naar de pluimveetentoonstelling dus helemaal nieuw ook weer niet. Rustig volk, denk niet dat zij zulke felle discussies voeren als in onze omgeving, minder afgunst, toch zorgt het ook niet voor jongere aanvulling, daarvoor moet je in Balk, Urk of vooral Staphorst wonen. Om allerlei redenen krijgen wij ieder jaar meer leden, ook in het NIC nieuwe deelnemers ieder jaar en niet uit fusies of zo, ook bijzonder toch? Heeft toch ook met beleving een regionaal succes op een hoger platvorm te maken, je wilt toch ook liever bij de winnaars horen?

Was best koud om de vliegenisten los te laten, onder nul ben ik toch niet zo´n groot voorstander van om in los te laten. Kreeg vanochtend nog bericht van de andere kant IJsselmeer dat bij deze kou de slechtkromsnavel zich gelijk gelden, zondag is toch al een risico dag, doe er bewolking bij en je hebt een doomsday scenario. Hoeft het niet te geloven, test het zelf maar, niet klagen achteraf.

En al gekoppeld, of is dat alleen voor sprinters uit Klein Belgie...(Balk Oost)?

Nog een verhaaltje voor het slapengaan. Dit voorjaar worden duiven van een bekend veilinghuis bij mij aangeleverd voor das Nordseerennen, waarbij een al flink uit de kluiten gewassen witte doffer. Ik die aangeleverd in Duitsland, deelgenomen aan de race, finale gefinisht. Daarna naar Roemenië op transport waar die geveild werd. Vrijdag werden duiven bij mij aangeleverd uit Roemenië, waarbij een duif die in de quarantaine naar Amerika moet. Wie komt er uit de mand, jawel dezelfde grote witte Belg. Iets met het ronde cirkeltje... klein wereldje    

 


Maandag 27 november - day after the weekend -

Weekendje Doncaster old comrades show gedaan voor bovenstaand label. Voor mij een nieuwe beurs, nieuwe omgeving in een verder vaste verpakking. Al vaak over gelezen, nu dan toch maar eens mee op de stand gestaan, wordt al jaren georganiseerd. Een ééndagsbeurs, de derde dit winterseizoen in Engeland al, daar al zoveel gewoner dan de tweedaagsen aan deze kant van het water. Ik ben groot voorstander van één dag beurs, welke ook al een uur voor gepland einde ten einde was. Het oprekken van de dag werkt gewoon niet, wie blijft er nou tot het einde van de dag? Echt een ouderwetste gedachte, alsof iemand om 15 uur nog naar een beurs rijdt en verwacht in een gezellige omgeving terecht te komen, we weten toch allang beter. De zondag kun je meestal ook vergeten, kun je een kanon afschieten. Natuurlijk leuk als je op zaterdag niet kan en toch wilt bezoeken, maar moeten daar al die standhouders het dan maar mee doen? Kijk dat die halverhuurders graag 2 dagen volgeboekt willen zijn, leuk voor hun beurs, maar de industrie daar voor op te laten draven, ik vind het nergens op lijken, totaal klantonvriendelijk. In Engeland is dat wel doorgedrongen, eendaagse evenementen duren lang genoeg, het bezoekersaantal stokt toch kort na de middag, iedereen op de zondag weer bij de familie. Blijkbaar werkt het, dit was alweer de derde goed bezochte beurs in een paar weken, kwestie va aanpassen.

Voor mij was het wel drie dagen onderweg, je moet er nog wel even naartoe en terug met het vliegtuig, leuke ritjes, leer je alleen maar weer van. Was wel echte drukte met een naar ik meen 6000/7000 bezoekers op de vorige uitgave, ik heb ze niet geteld. Beurs ten grootte van een voetbalhal, alleen dan in het gebouw van de paardenracebaan. Onder de wel heel grote tribune, professionele paardenrennen zoals wij hier allang niet meer kennen. Wel mooi om te zien zo'n grote tribune, half stadion, dat hoog boven alles uitsteekt, best indrukwekkend. Vier veilingen van drie verschillende verkopers, drie daarvan gingen niet zo bijzonder, de laatste die een 10 tal meter van onze stand plaatsvond ging wel erg goed. Wel apart om zo op de beurs veilingen te houden, andere kant ook wel weer heel logisch, het publiek en wat meer is er, geeft meer potentiele kopers, als ze het geld ervoor hebben. In de stands gingen ze voor 50 pond nog lastig weg, verwacht dan ook geen Aziatische prijzen bij het afslaan. Wat wel veel verkocht werd waren de vele medicijnen en entstoffen die aangeboden werden, daar kan geen productverkoop tegenop. Het mag daar blijkbaar, hier en bij de oosterburen kun je het vergeten, streng aan banden, zelfs politie invallen meegemaakt bij stands om ons heen in Duitsland in het verleden. Beurs zou tot 5 uur moeten duren, maar een uur eerder waren praktisch alle stands al ingepakt en onderweg naar huis.


Donderdag 23 november - Baden Baden -

Toch mooi, de ouden vliegen door storm en regen in de ochtend en in de middag gewoon in hun wekelijkse badje. Dan zijn ze vast wel in orde. Links en rechts nog een pennetje te smijten maar dat is het dan ook wel. De rustmengeling overal in de bakken, eten gerst als biefstukken, schoon water en wekelijks verse siegergrit en potje vispumin doen de rest van de verzorging. Zo heerlijk rustig. Voor je beeld, de ouden zitten gescheiden, toekomstige jaarlingen nog bij elkaar. Winterweduwschap voor de ouden en de jongen/jaarlingen zitten tot de ouden na hun voorjaarsbroeden in april bij elkaar, dan ineens alles tegelijk op zomerweduwschap. Is het zo duidelijk genoeg, de eenvoud?

Nog even nagevraagd bij de provinciale voorzitter, omdat na de NPO vergadering nog niet duidelijk was wanneer het meerdaagse fondseizoen gaat beginnen. Bevestiging gekregen dat de semi klassieke Limoges voor de afdelingen 10 en 11 in ieder geval doorgaat, kun je maar op instellen dan.

Zon schijnt, zo nog maar een rondje rennen, herhaling herhaling herhaling..

 


Zaterdag 18 november - Waaibomenfeest -

Komt volgens mij uit een verhaal van Winnie de Poeh, prachtig woord, al vaker gebruikt. Waait lekker, bomen haal en de bladeren landden wel naar de buren, als de andere buren dat dan maar niet denken natuurlijk. Kreeg nog verschillende tips na mij glijpartij waar mijn ondervleugel toch weer goed hersteld is, en ik geen rondjes meer loop. Ik zoek de oplossing toch liever in biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, verdraag zelf gif en chloor al niet al te best, doe het mijn vliegenisten ook maar niet aan dan. Dus met een tweederangs plastic prutsproeier steen voor steen aan het bekladden. Leek na een eerste blik vanochtend toch wel te helpen, meer grijs dan groen te zien, nu maar eens bekijken hoe lang dat zo blijft.

Dan ook nog de ramen gewassen aan de binnenkant, lijkt gelijk heel anders zonder de stofaanslag, beetje winterzon nog meepakken zal wel niet verkeerd voor ze zijn. De doffers vlogen lang met veel schwung en zelfs helemaal uit op de harde wind, komt op mij heel goed over. Net de jaarlingen eruit en ook die uit beeld, ik kijk al uit naar volgend jaar. Die ijsman mag wel weer een winter wegblijven, dit is prima zo, schaatsen doe je maar lekker in Thialf.

Intocht in Dokkum, zal niet de eerste zijn die erover begint, maar zouden ze weten dat het een andere goedheiligman een karrevracht eeuwen terug een memorabel bezoek deed met bijzondere afloop? Trouwens, ze hadden daar best tegelijkertijd een eiergooitoernooi kunnen organiseren, paar uitschieters richting protestborden en je hebt een legale manier voor een tegenprotest, oeps....zakdoekje leggen..

 


Maandag 13 november - Algen -

Toch eens opzoeken wat het nut is van de groene aanslag voor de kantine, het maakt de betonplaten tot een enorme glijbaan in de wintermaanden. Waarschuw bezoekers voor de gladheid voor de ingang, vanmiddag was ik zelf aan de beurt. Denk niet dat ik veel punten van de jury mag verwachten, was verre van een perfecte Telemark landing. Met laptop over de schouder, misstappen of uitglijden over de opstap voor de ingang van de kantine. De betonnen punt van de opstap kwam akelig snel dichterbij, en plantte zich netjes onder mijn linker schouderblad, dat ga ik nog even voelen aan mijn ribbenkast. Blij dat ik deze maanden een dikke trui draag, dit keer geen schaverij, alleen voelt het karkas wat uit haar voegen geschoven. Het kon veel erger. Het biologische anti algenmiddel is al onderweg, net te laat besteld voor deze onvrijwillige acrobatiek. Na een flinke brul, snel weer overeind en de pijn uit het lichaam lopen, zwaaiende armen, noem het ervaring met een log lichaam dat wel eens vaker ongecontroleerd onder zwaartekrachten een noodlanding maakt. Toch maar mijn maandag hardloopje gedaan, een wat onwennig rechter zwabberbeen maakte het wat pittiger dan anders, hoe fijn de warme douche om de spieren te laten herstellen. Weer een mini avontuur rijker.

Had net de eerste serie broedpannen stuk voor stuk gepoetst, op naar het kweekseizoen. Ze blinken weer als nieuw, mijn hobby wordt het niet, wel voldoening als ze weer schoon en glad in de zon liggen te drogen. Weer een prachtige dag, alle vliegers voor volgend jaar buiten gehad. Eerst de jaarlingen die nog steeds bij elkaar zitten, mooi koppeltjes aan het vormen. Ze landden nog op het voor hun bekende jonge duivenhok, om na een korte fluittoon mij te volgen naar hun jaarlinghok. In de wintermaanden een veel aangenamer hok dan waar ze in groot geworden zijn. Wat verder in de middag de oude duivinnen naar buiten gevolgd door de overjaarse doffers, net of zitten we midden in het seizoen. Wie vroeger dan de ploeg naar binnen wil, mag, heb er nu geen last van, zij nog niet allemaal even ver door de rui. Als de zon er is en ik ben er ook, geheid alles naar buiten. Gisterochtend, de zondag, is een lastiger dag, toch de doffers naar buiten in de ochtenduren in een bewolkte achtergrond, is lokaassituatie voor de rover, bijna een garantie. Op zondag is de mensenwereld rustig, weinig machinaal lawaai lees storende factoren. Zaten aan de koffie, hadden het er net over en daar was ze al, even een schijnaanval over de juist gelande doffers, geen schade. Half uurtje later waren de mannen weer binnen en kon de volgende ploeg naar buiten, zo gaat dat hier, angst mag geen reden zijn om ze vast te houden, makkelijk praten? Volharden in een methode, logica, lijkt mij beter en hier te werken.

Kan iemand mij vertellen of Limoges 14 dagen voor St. Vincent nu wel of niet gevlogen gaat worden? Volgens de NPO vergadering begint het marathonseizoen met ST. Vincent, heeft dat daar nog gevolgen voor? Mij is het niet duidelijk in ieder geval, zou voor de planning van de sector IV fondmannen wel handig zijn. Dus wie?

 


Zondagochtend 5 november - Café Lungo -

Halverwege de ochtend, auto van binnen gepoetst, de doffers alweer laten trainen in het prachtige weer, en alvast een afdeling van het kweekhok onder de roosters schoongemaakt. Wat een rust, de rustigste ochtend van de week, de hele wereld slaapt nog, naja op een paar hardlopers en natuurliefhebbers na, mocht van mij vaker. Komt vast nog een tijd waarin een zelf opgedrongen arbeidsethos wordt losgelaten om zulke dagen in de week vast te plannen in het leefschema van de massa. Mooie gedachte toch? Voor conservatievelingen een gruwel denk ik.

Eenvoud troef in de verzorging, zou het anders moeten denk je? De hele toko aan de rustmengeling, een keer in de week de (sieger)gritmengeling in de voerbak vervangen, badje, één twee drie keer per week even buiten, twee keer per dag voeren, denk dat ik het zo doorzet tot diep in het volgende vliegseizoen. Ik kan genieten van eenvoud en weinig mogelijk complex. Complexiteit is natuurlijk maar selectieve perceptie, je kunt ze ook open hok geven en een keer per week voer en water, nog eenvoudiger vast nog mogelijk.

Heb de kweekafdelingen al een paar maand niet gebruikt, eerst helemaal laten drogen en nu een paar weken voor koppelen onder de roosters maar eens schoonmaken. Het vocht is er grotendeels uit, maakt het stukken eenvoudiger scheppen en sjouwen. Feit is wel dat ik, ja nu komt er sluikreclame, dat sinds de superkweekmengeling gebruikt wordt, het aantal keren schoonmaken van 3 keer per jaar naar een keer per jaar teruggeschroefd kan worden. Dat zou ook kunnen door veel minder kweekkoppels aan te houden natuurlijk, is niet het geval. Het voer is completer, betere opname en minder afval. Zal dan wel duurder in aanschaf zijn, alleen in gebruik veel zuiniger, dus wat kost het dan nog extra? Met de ijzeren roosters en bij de bouw niet genoeg ruimte onder de roosters gelaten, staken de koppen regelmatig door de roosters op zoek naar voer. Gevolg, veel kale borsten, en nu is dat praktisch helemaal gebeurt, dus alweer een zichtbaar verschil. Je hoeft het niet te geloven hoor, zelf maar testen, of je moet gewoon lekker grote braten stront willen ruiken en weggooien met alle niet opgevreten grote mais, doe je best. Lekker vasthouden aan wat je weet, kortingsstickers verzamelen, je weet toch dat bij iedere aanbieding de verkoper toch nog wint, van jou?   

Ik neem nog een lekker café longo, Nat Geo wild erop en zo overschakelen naar het voetbal bingewatchen, wat je voorkeur heeft natuurlijk..njoy

 


Zaterdag 4 november - snel donker -

Zag net dat die van de buurman nog 'omgieselden' in het snel wordend donker, bewust of onbewust, heb het in het verleden ook vaak gedaan. Alleen nu wat lastig omdat ik niet bij de hokken woon, om ze helemaal aan de elementen over te laten vind ik wat over de top. Later als ik groot ben maar weer eens zien.

Gisteravond nog een lezing meegepakt van mijn collega van Matador, ver weg in het Groninger land. Zaal vol fondmannen, nog niet vaak meegemaakt in een uitwedstrijd. Heel, heel rustig volk, tegen het ijzige aan, toch heel anders. 

Viel al op blijkbaar dat ik niet zoveel aan het tikken ben de laatste tijd, klopt, wordt wat krapper in de tijd en creatief (mwoah) op commando is niet zo mijn ding, denk ik. Maak wat meer kilometers op het moment, ook prettig trouwens, lang naar de lucht turen is ook maar zo wat.

En heb je kolonie al laten onderzoeken, of denk je komt wel goed, iets met van hoop naar een hoop str.... 


Maandag 30 oktober - Kassel uit -

Was weer bijna ouderwets druk op de grootste duivenbeurs van West Europa, schijnt in Polen en nog veel drukker bezochte beurs te zijn, dus maar deze verkapping. Laatste twee jaar leek het een sterfhuisconstructie, mogelijk toch een verbeterde economie die een opleving geeft, op de zaterdagochtend was er amper door te komen. Weer werkte mee, en mogelijk de verwachte storm voor de zondag dreef het volk naar juist die dag. Voor mij weer een verschuiving naar een andere stand in een ietwat andere rol. Een jaar op 20 terug begonnen in de stand van Eijerkamp, daarna Brockamp en nu dan bij Matador als adviseur, verfrissend in ieder geval. De collega's kende ik al van eerdere beurzen, vaak naast over net tegenover gestaan. Door de verschillende rollen ook leuke variatie aan vragen, tot aan het kortstondige voorzitterschap van de NU aan toe, kom je de dag wel door. Italianen, Roemenen, Polen, Friezen, Vlamingen, Engelsen, Kroaten, Nederlanders en thuisspelers zo uit mijn hoofd gesproken, zal er nog wel wat missen, ook niet overdrijven. Voor mijn rug wel een stuk beter om niet iedere zoveel minuten te hoeven bukken om potten en flessen in tassen te drukken, veel koffie, best wat lachen, wel flink optimisme, de mondhangers verdwijnen vanzelf in niemandsland. De laatste transporten naar de eenhoksraces zijn ook onderweg, soort van rust maar niet heus. Beursseizoen daarvoor in de plaats.

Kan wel merken dat het frisser is, kale wereld komt eraan, nog maar even rennen, zomervet begint aan zwaartekracht te winnen.. over twee dagen alweer november, mooi toch? Nog een stukje reclame dan? alles aan de rust, functionele mengeling 'lichter' dan een ruimengeling, veel vezels, ideaal om je kwekers te schonen en je vliegploeg niet te laten vervetten, rustig de hele winter doorvoeren. Binnenhouden of buiten laten, kwestie van wat meer of minder voeren, rekening houden met de temperatuur, moet ik dat uitleggen?

Op verzoek van de NPO voorzitter de volgende link nog onder de aandacht brengen, laat van je horen:

http://www.npo-keuzewijzer.nl/


Zondag 22 oktober - Sportdag -

Lekker dan, laptop op schoot, twee tablets op tafel met eredivisie en premier league en op het grote scherm de klassieker, bibberende jongenshoekje in de kamer zeg maar. Vanavond Max een inhaalrace zien doen en dan oogjes toe.

Al lange dag achter de rug, aanleveren voor twee eenhoksraces en nog wat te versturen, beurs in Kassel komend weekend, voor het eerst sinds jaren in een andere stand, fysiek een paar meter verderop. Zal wel even wennen worden, ook al niet de eerste keer dat ik verschuif, hoort er wel wat bij.

Mocht het je nog niet opgevallen zijn, waar vroeger vooral de productverkopers in de stands stonden, wordt het steeds meer een reclamezuil voor one loft races. Zal wel prediken voor eigen parochie zijn, toch, ga maar eens tellen en er komen steeds meer bij. Kreeg afgelopen week, even zwetsen, alweer de vraag om agent voor een nieuwe race in Roemenië te worden, nu even niet. Om ze allemaal mee te doen mag ik er nog een kweekhok bijbouwen, en ga je de fout in om aantallen te gaan houden in plaats van voor kwaliteit te kiezen. Voor mij is het sport om met juist kleine aantallen de Don Quichote uit te hangen, gaat best goed volgens mij...

 


Zondag 15 oktober - Is het alweer zondag? -

De naam doet zijn eer aan, wordt een prachtige dag, naja dat ligt eraan wat je er van maakt toch? Hoort ook op een blauw tegeltje, zijn boeken mee gevuld. Rustdag in Nijemirdum, mogen allemaal binnen blijven en windbreekgaashok mag gaan badderen, denk die per ongeluk te hebben overgeslagen afgelopen week. Natuurlijk zijn ze op hun mooist vlak na de rui, zoals de jongen er nu beginnen uit te zien, je zou ze zo weer meegeven. Toch, als ze in de volle rui zitten toch een gerust hart dat ze niet meer glimmend op je af komen, dat is niet best. Doe het maar zo eenvoudig mogelijk, badje, supergrit en een bakje vispumin ernaast, de superrui mengeling twee keer per dag en klaar alweer. In tegenstelling tot vorig jaar laat ik de bakken bij de weduwnaars nu wel open staan, met een zitschapje ervoor. De nestbakken zijn droog en er is rust in de hokken. Experiment van vorig seizoen kan de boeken is als geen verbetering. Ook het niet koppelen voor het seizoen gaat de kast in, het werkt eerder averechts, mogelijk voor een ander spel pakt het wel prima uit, hier niet. Was al eens bij den Jef gaan vragen hoe hij het ervaren had, was bij hem ook niets, maar goed ik wil het zelf zien, het was niets. Veel te afhankelijk van omgevingsfactoren en dat wil ik nou juist uitsluiten. Mocht je willen weten waarom het niet draaide, dit is één van die onderdelen geweest, anders dan in de jaren waarin het wel draaide. Nog geen wetenschap, wel een teken aan de wand. Op hoeveel clichés zit ik al?

Wat ik volgend jaar ga spelen is even afhankelijk van het voorgeschotelde programma en snelheidsbepalingen van de Limburgse vrienden. Het liefst speel ik alle grote fondvluchten, stukje Olympische gedachte plus veel belangrijker, er wel staan met de juiste vliegers als de omstandigheden juist zijn voor je omgeving, dan is het ineens logica. Het voorstel van NPO al doorgenomen? Ben er wel een voorstander van, alleen denk ik teveel verandering ineens. Al eerder meegemaakt, dan wil de goegemeente niet. Jonge duiven starten in juni, waar onze buren niet eerder dan diep in augustus willen starten, op afdelingsniveau gaat het waarschijnlijk niet lukken. Ook al doen ze de toezeggingen in de najaarsvergadering, voordat het april is zit er meer water dan wijn in de kelken. De regionale eigenbelangen leven als nooit tevoren, immers alleen zij die doorzetten blijven over in de sport, en die hebben er al mooi wat uitgejaagd. Hoef je niet mee eens te zijn, is mijn gewaarwording, eigen omgeving eerst.

Voorbeeld, eigen omgeving en spel uiteraard. In het laatste weekend voor volgend jaar vervalt de eindvlucht Cahors, denk dat daar weinig tegenstand te verwachten valt. Paar jaar terug in sector 3/4 alle afdelingen in één container gebracht voor de eerste korte middaglossing, zodra de stoelen verwisseld waren werd het concours weer in tweeën gespleten voor 3 en 4, en nu probeert de NPO deze weer bijeen te brengen. Hoe logisch het naar de toekomst ook is, denk niet dat het gaat lukken, al teveel gecompenseerd met een Dax voor de langste afstand, vrije interpretatie. In sector 4 zal Limoges wel weer op het programma verschijnen als ouverture begin juni. Ben er wel voor de vinden, is toch een semi klassieker in het noorden, als die verdwijnt ook niet rouwig. Er zouden dan een 5 + Limoges overblijven, meer dan genoeg. Als de ZLU dan haar oude systematiek volhoud, zullen er daar nog wel meer aan de start verschijnen, men wil toch spelen. Werd mij overigens ingefluisterd dat ze geen keuze hebben, zolang het internationale spel niet ook aangepast gaat worden. Zou wel en niet grappig zijn geweest als ze afgelopen jaar al hadden toegepast, met internationale winnaars die niet in de top 10 nationaal zouden zijn geëindigd, ga dat maar eens met een strak gezicht uitleggen dan. Daag niemand uit het anders te bewijzen, gewoon accepteren dat er geen oplossing is omdat je de natuurwetten alleen kan volgen, niet buigen voor ontevreden gezichten.

Wat mij betreft het voorstel NPO er doordrukken, al zorgen veranderingen voor veranderingen en zien veel dit vaak als onoverkomelijke problematiek, dezelfde namen komen toch weer bovenaan de uitslag.  


Donderdag 12 oktober - Nazomer of voorherfst -

Met moeite komen de ouden nog de lucht in, maar als de zon schijnt vind ik wel dat ze even op de vleugels mogen. De één vindt dat zijn vliegers binnen moeten blijven omdat ze dan beter ruien, ik ben meer van toch zoveel mogelijk naar buiten omdat ze dan beter ruien. Wie heeft er gelijk dan? Je moet het maar meten en bewijzen, of zou het gewoon geen verschil uitmaken? Open deur, maar als ze maar gezond zijn, ze zijn u op hun zwakst. Stukje reclame, mag je verwachten toch? Veel zoeken nu naar een goedkope mengeling om de tijd maar door te komen. Toch wordt er verwacht dat ze volgend jaar met een super Armani pak aan de start komen, op veel plaatsen lezen dat nu de prijzen worden gemaakt, en dan toch niet voor het beste kiezen, is een keuze. Accepteer je minder, zou je dan nog beter worden? Mag jij raden welke Superrui mengeling in Nijemirdum in de voerbak ligt? Zei ik dat hardop? Vindt het maar apart allemaal. Na de rui op rust, dat is logisch, dan hebben ze amper nog wat extra's nodig, zeker als ze ook nog eens binnenblijven, maar nu minder accepteren, doe maar niet.


 

Zondag 8 oktober - Zondagmiddagoverpeinzing -

Mag wel even toch, is al een lange dag als je op zondagochtend 7 uur de tablet openslaat op je nachtkastje om Max te kunnen zien racen in Japan. Moesten de fladderaars maar even langer wachten op voer, verwachtte nog een aanval in de laatste twee ronden, zat er net niet in. Alsof ik er verstand van heb, nou echt niet. Gisteren de 2017 selectie voor het eerst uit hun nieuwe afdeling losgelaten, driekwart liep eind van de middag zo het nieuwe verblijf in, de rest heeft een nacht in de open lucht doorgemaakt, eigen keuze. Vanochtend de hokken weer open gezet en ze moeten zich maar redden. De rover kwam gister nog buurten, zal vandaag zijn opwachting ook wel maken, ze moeten zich er maar mee redden, ruig is de beste weg, net fan dot benauwde.

Nog even toeschouwer geweest bij onze lokale Belg die werkelijk alle vluchten speelt. Al zouden we midden december bij onder nul vliegen, stonden we daar te wachten als een stel Chinezen op bakken RMB's. Noem mij gek, maar ik zou ook best de hele winter door willen vliegen, doen we al met eenhoksraces in het buitenland, maar waarom niet hier? Natuurlijk hebben ze last van de kou, hoeft ook niet in de sneeuw, maar kijk eens naar buiten, ze zijn praktisch door de rui en we hebben ze om te vliegen toch? Moet niet hoor, maar op de andere kant van de aardbol op dezelfde noorderbreedte vliegen ze nu hoor, weer of geen weer. Goed of niet goed, ze doen het toch.

Wat doe jij eigenlijk op een voetballoze en duivenloze zondagmiddag met mooi weer? Ook vast heel leuk...

De midwintercompetitie na de taartvluchten, iets voor de toekomst of stilzitten?

 


Vrijdag 6 oktober - Herbstmeister -

Tis potdikkie alweer dik in oktober, gaat lekker vlot. Heb een ploegje laten buiten, blijven niet in Nijemirdum overigens. Dinsdag na verblijf in de zon hun hok maar weer eens opengetrokken en verder hele dag afwezig. Kwam eind van de dag terug en toen was de ploeg flink uitgedund. Vond een stilligger voor de ramen van het kantoor, die deed het niet meer, vast een aanval van de buurman geweest. Poortjes maar open laten staan en avond erna de uitwenners er maar weer voor. Gisterochtend zaten er in de vroege ochtend alweer drie voor de plank, komen altijd thuis. Vandaag weer hele dag buiten, topweer voor ze. In windbreekhok zijn ze ook bijna groot, ook daar de boel al gescheiden op naar volgend jaar.

Gisteren de hele kolonie laten onderzoeken door een  bekend microscoopbioloog, al hoop ik dat hij de laatste vier letters daarvan geen eer aandoet. In ieder geval voor de camera de microscoopbeelden meegekeken en konden eigenlijk niks verontrustends vinden. Minimale sporen van verstoorders of ander gespuis, en dat terwijl ze nu op hun zwakst zijn, lijkt mij mooi uitgangspunt. Gaat ook niets aan ze gebeuren op deze manier. Zit bij een nieuwe Firma, nieuwe inzichten en dus weer tijd om uit te testen. Het wilde dit jaar toch al niet zoals het moest, dan maar eens een andere inslag gebruiken met regelmatige controle waar ik normaal te lui voor ben.

 


 StatCounter - Free Web Tracker and Counter StatCounter - Free Web Tracker and Counter