We gaan weer los

á

We gaan weer los


Donderdag 25 mei - nog zoveel te doen -

Je moet wel echt niets te doen hebben als je hier op donderdag zit te lezen met dit weer, kan natuurlijk ook zijn dat de zon je gestolen kan worden en terrashangen niet je sport is. Of de gedreven dagfondmannen zullen over bijna heel het land proberen hun favorieten nog eens vol te tanken voordat ze richting Frankrijk vertrekken. Net een prachtig laatste deel van een bergetappe van de Giro gekeken, eindelijk weer eens een drietal rood wit blauwen die kunnen bergbeklimmen en een meester die de regie houdt. Ze moesten nu de boel eens heel houden, niet naar de wc hoeven en tot de eindstreep in Milaan voorop liggen, dan krijgen we vast ook een pracht tour de France.

Mijn eigen Tour de France begint ook te vormen, ploegen zijn gesplitst, nu dan ook echt in de voorbereiding verschillende methoden. Zo meteen de jaarlingen, overjaarsen en windbreekhok-tweejaarsen inpakken voor hun schoolreis naar Pontoise, iets van 484 km tot Nijemirdum. De zuidoostenwind mag van mij op de kaart blijven, krijg je wel vaak bijzonder verloop, voor hier aan de westkant niet helemaal verkeerd natuurlijk. Verwacht mij niet in het voorste deel trouwens, dat kopspel gaat voor gemotiveerde sprinters weggelegd zijn in en om Harlingen, al denk ik dat Rembrandt groot kanshebber gaat zijn. Niet gelijk op je tenen getrapt voelen als ik je niet genoemd heb, haal je gelijk op zaterdag.

De tweejaarse ploeg die gepland staat voor volgende week dinsdag trainden vanmiddag alleen en dat is net even anders, met 20 of 75 de lucht in. Je ziet ze rondjes doen, afwachten of er nog meer los gaan en zodra het kwartje valt, weg en uit beeld hun 90 minuten volmaken. De zonnestand laat de hormonen gieren bij het vrouwenspul, het is op het randje met aanlopen, de staarten slepen behoorlijk bij binnenkomst. De tweejaarse weduwnaars maakte het zichtbaar niet uit of ze alleen 75 minuten door de warmte mogen, prachtgezicht, ben er maar eens tijdje voor gaan zitten, die hadden zichtbaar lol.

Zo meteen zweten, morgenámeer stilte om de hokkená

á

á


Dinsdag 23 mei - Schudden voor gebruik -

Ow is het al bijna woensdag, gaat lekker vlot zo, was het bijna vergeten het is voorbereidingsweek. Donderdag inkorven voor de eerste dagfond en dinsdag is het al Limoges inkorven. Wind staat nog steeds voorspeld richting oost, mag wel paar weken zo blijven. Ben er nog niet zo mee bezig, waait weer een wind van verandering in mijn toekomstbeeld, aanpassen dus.áAls je oplet zie je vast dat ik alvast de onderhond positie aanáhet innemen ben, terecht of onterecht kan ik je vast binnenkort voorhouden. Grotendeels mijn klassieke programma uit de trofeekast gehaald, maar eens zien ofáhet nog werkt. Wel wat kleine aanpassingen die een positieve uitwerkingávoor later in het seizoen moeten gaan opleveren, nu eens niet direct met gasplank op de vloer starten.

Bij de pechploeg had ik zaterdag al gezien dat er een hinkend terugkwam, is vandaag nog niet over. Zal onderweg ergen tegenaan gevlogen zijn, hij is verder vrolijk, traint gewoon mee, maar moet voor het weekend wel opgelost zijn anders dinsdag niet de mand in. Zien zijn mandgenoten zwakte, dan hakken ze er op in, denk dat het een automatisch ingebouwd stam bescherming mechanisme is. Lijkt agressief, is zelfbescherming, geen plaats voor zwakte. Ik zie nog de zwarte 79 van ┤80 voor mij hinken, hij zou en moest de mand in, nooit weer gezien,áfouten die je niet snel vergeet. De verloren zoon is zijn bult op het oog kwijt, maar is wel blind aanádat oog, de rode pechvogel gaat niet meer kunnen vliegen met een vleugel in de open Lotus houding, Bredero zou geen vriend van mij worden....


Zaterdag 20 mei - Midfondmanna -

Prachtvlucht volgens mij, weinig excuses om er niets van te bakken vandaag, of je moet slager zijn natuurlijk. Ik kreeg de melding dat er in Rijs een geland was, keek omhoog en mij eerste deed ook haar rondjes boven de hokken. Nog een minuutje verkakt, is natuurlijk ook geen vitessefladderaar met druk op de staart, toch wel verast met haar vroege aankomst. Voor wat het waard is ze heeft op clubniveau inmiddels een 1e, 2e en 3e op de palmares staan, denk dat weinig rappen het beter doen, toch is ze puur overnacht, pakte ook per tiental op Perigueux als jaarse. Wie weet een meer dan waardige opvolgster van groot moeder Doutzen, eind van het jaar weten we meer. In ieder geval houdt ze weinig rekening met de gouden regels van de overnachters en komt gewoon wanneer ze komt.

Zo net gekeken en alles is weer terug op de hokken, helemaal blij mee. Volgende week met een flinke ploeg naar Pontoise, hebben we wat te kijken, meende ergens opgepikt te hebben dat ze NO wind krijgen, mij kun je niet blijer maken. ..


Donderdag 18 mei - Arjen Robbentjes -

Je zou je aandacht eigenlijk moeten richten op alles wat goed gaat, maar dan kun je beter iedere willekeurige duivenkrant openslaan, toch allemaal risicoloos prutpraat. Veel meer leer je over wat er misgaat, kun je als negatief ervaren, toch denk ik dat het beter is, voor de wind schaatsen kan iedereen, nouwja bijna iedereen.

In streven naar perfectie wil ik graag een machinerie zonder hobbels zien draaien, dus ook de geblesseerden er weer bij zien te krijgen. Vorige week twee die door de spieren kraakten, de oude favoriet ging na drie dagen gedwongen rust direct maandag weer zonder haperingen 1,5 uur onopvallend in de groep mee. Chipring weer om en morgen op naar een inhaalduel. Echt gevalletje Robben, lange tijd gaat goed, soms top en kan zomaar geblesseerd zijn vanuit het niets, soms aangekondigd, toch heb ik hem graag bij als het spannend wordt. De andere geblesseerde kon vorige week nog niet van de grond komen, opgezette westenwind spier, standaard gevalletje. Na paar dagen weer op schapje, laatste twee dagen steeds naar de plank en weer naar binnen. Vandaag had hij de moed en ging bam zo de lucht mee in, had in mijn achterhoofd alweer Limoges voor hem op de kaart gezet.

Toen de weduwnaars uitgetraind waren,áwas hij nergens te bekennen, is een rode dus die valt wel snel op tussen al dat zwarte geweld. Zou hij dan gelijk gesnipt zijn? Kon mij niet voorstellen, waren geen paniekreacties geweest tijdens trainen. Toenáde hoop opgegeven was, alles afgevoerd, zag hem op de grote plastic rollen bij de hal zitten. Wat bleek, de andere vleugel waarschijnlijk uit de kom of tenminste ergens tegenaan gevlogen, hoeveel pech kun je hebben? Kon hem vangen, weer terug naar zijn hok gebracht, zag de wanhoop in zijn ogen, weer de zwakste van het hok, sneu voor zo'n pracht doffer.áIk was tenminste blij dat ik hem weerávond, zijn duivin is niet een van de mindereáfavorieten. Gaat weer tijd kosten, geduld. Deáopgepikte verloren zoon heeft het zwaar, ontsteking oog wordt wel beter maar wat er van binnen is gebeurt kan ik niet zien, voelt zich zeker beroerd, de nachtzuster heeft nog wat te doen.

Of wilde je graag lezen hoe de vliegploeg scheuren in het dak vliegt? Nou hierbij dan, heb je wat aan, ja mij zaterdag uitlachen als je dan toch voor mij zit, geniet ervan..


Woensdag 17 mei - Dikke kop -

Ja je had wat anders gehoopt stiekem, dat de mijne waren ge´nfecteerd met een vaag virus of ander ongedierte, helaas voor je hebben de doctoren nog niet kunnen ontdekken. Wel de verloren gewaande 2 jaarse doffer van afgelopen Quievrain, werd gister in Marknesse door een bouwvakker van straat geplukt en was zo vriendelijk deze gelijk door te geven zodat ik hem op kon halen.áAan de lattenáen een dik opgezet oog, knal op de oogkas gehad, reden waarom hij het laatste stukje net niet gehaald heeft. Zit weer op de thuisbasis en zal tijd nodig hebben om weer de oude te worden, hopelijk kan ik hem eind seizoen nog eens meegeven. Grote legers veel kleine problemen, de nachtzuster lost het weer op.

Dikke lucht gister en vandaag zal ook drukkend zijn, vinden ze niet leuk, zie je in de training terug, natuurlijk niet bij jou, die van jou scheuren het prikkeldraad natuurlijk nog van de palen en gebruiken het als nestmateriaal. Nou hier niet, duivinnen gaat dan nog wel, maar doffers, net zo lui en traag als ik, vergeet het maar, die passen zich gelijk aan. Zij voelen het beste aan, ik volgábraaf.áDe voorspellingen voor zaterdag verbeteren langzaam, kon wel eens copy van afgelopen zaterdag worden,ánu wat warmer. Hier zullenáde duivinnen in ieder geval hun opwachting weer maken, en komt er al bijna wat spanning op te staan,ániet voor stoere kerels natuurlijk...á

á


Maandag 15 mei - Weer van de baan -

http://www.dezlu.nl/nieuwsbericht/14-05-2017/de-invoering-van-het-nieuwe-rekenmodel-zlu-nt-2017-gaat-voor-het-seizoen-2017-niet-door

Ik niet naar de Coolsingel hoor, niets voor mij, ook bij Heerenveen nooit gedaan die zelfverheerlijking, kan ik veel beter met woorden dan doelloos in een grote groep op commando was leuzen brullen. De carnavalsclub toch weer wijselijk besloten terug te komen op hun cijfergegoochel, in het najaar maar eens opnieuw rekenen, zal mijn voorstel dan ook voorleggen, hoeft niet zo complex allemaal en kan 'on the fly' berekend worden. Komt neer op de beslissing wat vinden we hoe we nachtvliegers moeten beoordelen, is het een individuele prestatie die beloond moet worden, of worden ze afgerekend opáhun natuurlijke drang om barriŔres te doorbreken, dat is het breekpunt van iedere rekenmethode die komen gaat.

Hier nu niet ineens alles weer omgooien om volledig bepakt naar het internationale programma over te stappen, noem het voortschrijdend inzicht, doe jij het niet dan doe ik het zelf wel. Denk niet al op iedere vlucht een competitief team op de pootjes te kunnen krijgen, gevolg van vorig jaar halverwege de rem er op gegooid te hebben. Ikáhebáin ieder geval drieáinternationalsávoor mijzelf bedacht en kan nog uitbreiden naar vier,ádaar stopt het voor dit jaar, eerst maar eens leren hoe dit spelletje werkt, zomaar met een mandje naar het lokaal zonderáte weten wat er onder de klep zit, veel verspilde moeite, zie jij het anders, mooi voor je. Ik zie mooie mogelijkheden met hetánationale programma in ieder geval voor de jaarlingen en de grote groep tweejaarsen, flexibel blijven denken, de nadelen moet je in beideáprogramma's gewoon vreten, is niet anders. Verwacht geen strijd meer om minder duiven in de manden te krijgen of voer, de massa kan het toch geen moer schelen dus maar met die wind meewaaien en het beste er van maken. Een ander mag nu zijn beklag doen. Je ziet vanzelf waar ik meedoe en wat ik voorbij laat gaan, bekers mag je houden, heb er nog wel wat staan mag je zo komen ophalen, net als een blikken schaal voor mij iets uit de oudheid, olÚ

á


Zondag 14 mei - Drammers -

Man ik kan niet eens aan mijn sociale verplichtingen voldoen of ik krijg bericht waar mijn vluchtverslag blijft, bedankt boer Geert... Even nadenken hoor, drukke avond achter de rug, gister net even teveel verschillende dingen gedaan. Vindt het prachtig om te doen, maakt het wel wat chaotisch, soms even nodig, vaag genoeg? Vrijdagavond 144 stel vleugels aan de start gebracht, behalve de twee geblesseerden alles wat mee kon was mee, persoonlijk het mooiste de hele ploeg als geheel voorbereiden, was voor het laatst, het splitsen van de teams begint. Volgens mij had heel Nederland gister te maken met wat onregelmatig verloop, kon ook bijna niet anders met zoveel regen op de vlieglijn. Ze hebben de eerste twee uur met 100 kmpu kunnen vliegen en dan ineens hangt er een muur van water voor je neus, wat ga je dan doen? Blijkbaar een heel klein percentage knettert gewoon rechtdoor, de overgrote rest zoekt toch een weg om maar zo weinig mogelijk door de buien te hoeven, safety first. Het is ook weer een aparte kwaliteit om toch op deákortste lijn te blijven, meeste blinde schapen noemenáhet geluk, mooi laten denken. De afdelingswinnaar uit Lemmer zal niet geheel toevallig uit een van de allerbeste kwekers binnen de landgrenzen komen, mooi dat ik er al een volle zuster van heb zitten voor het eenhoksracen. De Kuststrook winnaar met voorsprong vaná˙s Pieter had als jong ook al in de regen zijn kwaliteiten laten zien, zal wel geen toeval zijn dan.á

Drie tweejaarse duivinnen voorop in Nijemirdum, jaarlingenábeginnen het spelletje ook te begrijpen na zoveel weken mand.áEen wedvlucht met traag verloop geeft een iets ander beeld dan de voorgaande weken, toch komen de fondduiven niet meer naarávoren dan anders, de verschillen ontstaan bij de rappe mannen die er wel ofáminder mee om kunnen gaan. Of ze dat willen zien, verwacht het niet, wijzen naar het weer of lossingsmannenáin plaats van naar eigen kunnen, jammer hoor. Volgens mij liep het wel aardig gister, minpunt is een tweejaarse doffer nog onderweg is, had zich eigenlijkáoverápaar weken mogen bewijzen,ákan gebeuren. De rest is er volgens mij, open deur, daar gaan we mee verder, kijk er alweer naar uit, binnenkort maaráwat spanningáopbouwen en zienáwie er mee om kan gaan.á

Jongen naar buiten, toch maar routinematig de baden bij de ouden gezet, nog overwogen om dag uit te stellen,ázijn toch gister door deáwasstraat gegaan, doken er in alsof er niets gebeurt was, zal wel goed zijn dan. Zo met de neus richting Max en de Kuip kijken, mooie sport hoe het ook eindigt, voor wie maarámag juichen vanmiddag, njoy..ááá

á


Donderdag 11 mei - Goan -

Nee dat is geen Fries. Zie net dat ik maandag voor het laatst gebrabbeld heb, wat heb ik daarna allemaal gedaan dan? Zou het niet weten, ben aardig aan het sporten geraakt, mogelijk daardoor wat afwezig. Veel eerder dan andere jaren de renschoenen aangetrokken en deze week al twee rondjes gedaan, doe daarbij een fietstocht, ja dan moet het hersenvocht nodig aangevuld worden. Voel mij er prima bij, wil topfit voor het seizoen zijn, de echte vluchten staan vlak achter of voor de deur. De vliegenisten lijken ook topfit, zal over paar weken duidelijk zijn hoe fit. Morgen de hele brigade de mand weer in, zal wel niet de enige zijn. Wordt veel hemelwater voorspeld, wind achter, dan komen er ook vast wat droge perioden, zou geen probleem moeten zijn, anders maar overstaan tot zondag, nog beter, scheelt ook voer, maar toch liever op zaterdag.

Owja natuurlijk dinsdag de duiven voor de Algarve Golden race naar Hoofddorp gebracht, de laatste zending van deze race voor dit seizoen. In juni begint het verzamelen voor de Derby Arona, winter entertainment. In dezelfde maanden ook verzamelen voor een nieuwe race de Corabia Wintereditie, georganiseerd door Florian, de eigenaar van, je raadt het al, de Corabia zomereditie in RoemeniŰ. De wintereditie gaat in Spanje gehouden worden, diep aan de zuid Spaanse kust met de finale over 450km door berggebied in februari. Met een inleg van Ç 100,- per duif zonder bijkomende kosten een interessante race voor de minder grote beurs, mooie race om eens te testen hoe goed je duiven echt zijn.

Vanavondáhalve finale, win win situatie,áknikkeren ze eruit dan leedvermaak, gaan ze naar de finale hebben we weer wat om naar uit te kijken...á

á


Maandag 8 mei - Any given Sunday -

Zou ik eigenlijk gister tikken, kwam er niet van, laatste aanlever dag voor de Algarve Golden race, dan gaat er veel koffie door, ritje Hank en de dag is voorbij. Mijn groep deelnemers groeit nog steeds, belangstelling genoeg, inmiddels veruit de grootste eenhoksrace van Europa, anderen willen graag op dat succes meevaren, is niet tegen te houden, als de markt maar doorgroeit hoor je mij niet klagen, op zich al vrij uitzonderlijk. Er zijn veel races, heel veel, ieder jaar komen er nieuwe bij, komt vanzelf een natuurlijke selectie voor die wel of niet levensvatbaar blijken. Snelle jongens die achter het snelle geld aanzitten, verdwijnen zo snel als ze gekomen zijn, al verschillende keren gezien, trap niet te snel in grote beloften, laat ze het eerst maar een editie of twee waarmaken. Ben er zelf al te vaak ingestonken, zal nog wel eens gebeuren, noem het overmoed of jeugdig enthousiasme, anders doe ik het zelf wel. Het gaat om afspraken nakomen en vooral om de euro's op de juiste plek, net zoals in de grote mensenwereld blijktádat nogal eens lastig.

Vandaag dan, jonge duiven die al trekken, duivinnen die er vandoor gaan en weduwnaars die scheuren als duivinnen, het wordt gewoon saai, discipline is saai, het meest saaie wat er is, lees maar eens over profsporters, vervelen zich te pletter. Mooi dat ik saai helemaal prima vindt. Verwacht van mij niet dat ik uren in de lucht ga staren om ze te zien vliegen, dat lukt met de ogen dicht ook prima. Af en toe een blik omhoog, wel opletten als ze bijna naar binnen willen, met open armen ontvangen. Het tempo lijkt wel omhoog te gaan, gevolg, weer een oude doffer die afhaakt met een spierblessure. Toch al twee keer mijn eerste onder verschillende omstandigheden, weer een die je wel gaat missen, blij dat hij er nog is, ga zijnákids nog verder testen.áMoeten er maar anderen opstaan en het vaandel gaan overnemen. Hoor je toch vaak, mijn beste dit en mijn beste dat, was wel vorig jaar, dit jaar moeten er nieuwe opstaan, kan van alles gebeurt zijn, vooral bij degenen die top vlogen, hebben ze teveel gegeven, te diep gegaan? ik denk van wel, zeker op de zware fond, door de bodem getrapt, onherstelbaar geschaad. Is het te voorkomen? Denk het niet, credo, spelen en testen maar.


Zaterdag 6 mei - Nou dat ging best lekker -

Open deur maar eindelijk echte warmte, voor iedereen gelijkwaardiger omstandigheden, denk ik toch. De eiwitvoerders kwamen er vandaag niet aan te pas, maar probeer ze dat maar eens wijs te maken, er moet witte poeder verkocht worden. Vandaag zijn het de vet voerders die de dienst uitmaken, of je het wilt zien of niet, mij maakt het niet uit. Gister alleen de duivinnen in de manden, plus de 2 doffers die vorige week meenden te moeten vechten en de jaarling met nog een korst van een wond op zijn borst. Hij zou toch weer een keer de mand in moeten, voor hem wachten ook gewoon de selectievluchten.

Zit al behoorlijk discipline op de weduwen zoals ik het zoek, vandaag dan ook de betere duivinnen die zich al van voren beginnen meldden. De eerste van vandaag overigens niet, een echte prijsvlieger die haar beste prestatie haalde toen ze uit Orange met een halve staart thuiskwam. Door toeval en noodzaak zit ze er nog, staat op de planning voor het schoolreisje Spanje. Ze verscheen wel heel relaxed boven de hokken, nam ook weinig moeite om haast te maken het hok in te schieten. Doe er zelf ook geen moeite voor om ze versneld naar binnen te krijgen overigens, de tweede nam er nog meer tijd voor, niet dat het zoveel plaatsen op de uitslag zou schelen overigens. Verkijk je niet op onze lokale uitslag, ÚÚn van de grote inmanders gunde zijn prijsduiven aan de snelle mannen, dan lijkt het al snel of de rest ook al programmaspelers zijn, heb er geen moeite mee. De oostenwind sneerde lekker, komen ze eens via een andere kant richting Nijemirdum, mooi voorproefje voor de zomermaanden.

Voor mij ook nieuw om 16.00 uur de kleppen te kunnen sluiten, krijg je met ritme en een constant systeem, al zouden programmamannen zich hierom bescheuren. Maar goed, alleen een ezel ziet het verschil niet tussen berggeiten en eindspurtmannen, heb je nog vragen over dat verschil, schroom niet en ga terug naar de school waar ze je ooit een diploma hebben uitgereikt en vraag je schoolgeld terug, ze hebben je laten denken dat je daadwerkelijk een werkend verstand hebt. Stelletje evolutie ontkenners, lekker he dat eiwitsnuiven...

á


Donderdag 4 mei - Wekker wurde -

Dat ik geen 020 supporter ben is een understatement, alleen heb ik twee zonen die gisteren als een stel stuiterballen door de kamer vlogen, werkt toch aanstekelijk. In een ver verleden zwaar anti, iets waar ik nu ver vanaf sta, sta mee te juichen en wat een ander daarvan denkt zal aan mijn neus roesten. De club kan er ook niets aan doen dat hun supporters niet de slimste zijn toch? 

Beeldvorming om deze blog en mijn gezeik op een andere site heeft mogelijk toch wat uitwerking, hoop dat er veel hun ongenoegen laten blijken bij zowel ZLU als NPO. Plannen uitrollen met blik op de toekomst en dan een stichting die onder je vleugels hangt, een rekenmethode laten toepassen die voor een klein deelnemersveld heel gunstig uit gaat pakken, en voor het merendeel een nadeel gaat opleveren, dat mag je als nationale organisatie nooit toelaten. Doe je dat wel, kunnen alle toekomstplannen op de brandstapel.  

Je kunt vanachter je beeldscherm wel degelijk invloed uitoefenen, bestuurders zijn er uiterst gevoelig voor, blijf wel beheerst reageren, niet persoonlijk, wel zakelijk en vooral massaal laten weten dat je het er niet mee eens bent. Ja ja ik weet het, ben vaak genoeg uit mijn klompen geschoten, slecht voorbeeld en toch heeft het vaak wel effect gehad, getuige het aantal messen in mijn rug. Wil je een nieuwe plaatsen dan eerst andere verwijderen wegens geen plaats.

Volgens mij raken de vliegenisten steeds meer ingebakken in het systeem, mooi natuurlijk, alleen komt het echte stunten met systemen over paar weken tot uiting.


Dinsdag 2 mei - Oorzaak & gevolg

 

Even aan het knutselen geweest, vaak zeggen plaatjes meer dan woorden. Dit is een voorbeeld bij een lossing in Pau om 08.00 uur en de start neutralisatietijd 22.30 uur. Denk dat zodra de deelnemers achter de rode streep uitvinden dat ze kansloos voor de overwinning zijn, en een groot deel van hun prijsduiven moeten inleveren door een systeem, dat de klanten hun heil wel eens ergens anders kunnen gaan zoeken. Noem dit maar eerlijk en een nationale uitslag, lijkt mij een vrij lokaal gebeuren te worden. Jammer dat een paar goedwillende amateurs zijn gaan rekenen, waar wat meer kennis van buiten de sport mogelijk een betere oplossing hadden kunnen aandragen. Ik denk wel te weten waar al deze zelf gekroonde rekenwonderen de mist ingaan, alleen als ze mijn naam lezen schijnen hun wijzers allemaal in het rood door te slaan, praat ik tegen een steen, kunnen niet zo goed tegen kritiek. Ze zoeken het maar uit, zouden ze doorhebben dat zodra heel Nederland achter de rode streep verdwijnt, de bonustijd flink oploopt hoe Noordelijker je komt, wie gaan er dan klagen denk je? Ja het wordt veel eerlijker zodra je aan wiskundige en natuurlijke wetten gaan zitten morrelen. Op naar Barcelonaaaaaa

 


Maandag 1 mei - Singing in the rain -

Het is dan mei, kan aan mij liggen maar daar lijkt het vandaag helemaal niet op. Een grote sliert regen op de buienradar die vanaf 13.30 uur langzaam omhoog kruipt precies met het randje over zuidwest Friesland. Is niet zo koud, of voelt tenminste niet zo koud aan, dus de hele trein wel gewoon laten trainen, soort van krachttraining want zwaarder worden ze vanzelf. Landden de duivinnen ook wat gemakkelijker al voelen ze zich blijkbaar onzekerder, kan aan mij liggen natuurlijk. Hun eerste training gewoon de 90 minuten volgemaakt en de doffers hun 75 minuten. Ook de tweejaarse die met hechtingen weer in elkaar gezet heeft doet gewoon vrolijk mee, wat zijn die dieren toch hard. Ik heb al een pleister om voordat ik mij snij en raak geen veer meer aan, ben natuurlijk ook niet het voorbeeld voor een topsporter.

Alhoewel, vanmiddag toch de renschoenen aangetrokken en mijn klassieke rondje door de Waren van 6km ineens uitgerend, na 5 maanden winterstop. Ging voortvarend van start, mocht het na de helft bekopen met naar mijn gevoel amper nog vooruit komen. Wel gedaan, dus een plaatje op mijn rapport. Mijn doel om op een rond getal te komen met mijn gewicht, is niet helemaal gelukt, was dichtbij maar nu is het duivenseizoen en dat mag gevierd worden, winter is ook maar winter. Rent wel een stuk lichter, anders had ik zeker twee pauzes moeten nemen, dat was de eerste doelstelling, botten verslijten is geen doel. Mijn vliegenisten zouden zich doodlachen als ze mijzelf zagen vooruit slepen, niet geschikt als topsporter, en net als met zingen op de lagere school, doet leuk mee...

Wordt voor zaterdag noordoostenwind voorspeld, ik ga vast beginnen met mijn overwinningspeech, man wat lig ik dan gunstig..

 


Zondag 30 april - Leve de koningin -

Kregen een mail binnen, aanbieding koningsdagkorting, mooi op tijd, had van mij kunnen komen. Toch nog twee van de vermiste doffers terug, een met 4 hechtingen het krop weer in elkaar gezet, at en dronk alweer prima mee, de andere uit het windbreekgaashok lag in de zon op mij te wachten vanmiddag. Die nog mist is er wel ├ę├ęn die ik mis, mocht hij echt achterblijven, vorig jaar mijn beste jaarling en een moeder waar je maar weinig van vindt. All part of the sport. Toen het vermistenaantal op drie ouden stond spookte wel door mij hoofd, zou er iets onzichtbaars aan mankeren dan, wat heb ik gemist? Achteraf denk ik toch een gebrek aan ritme, bij zulk een mooi vliegweer achterblijven is niet normaal, zelfs bij´┐Żslechte lossingen gebeurt dat eigenlijk niet. Maar goed, dan komt een gewonde terug en wordt het wel duidelijker. Zat gistermiddag in de zon nog bij maat te wachten en zagen zijn driejaarse hokfavoriet zonder achtervleugel thuiskomen, dan heb je mooi´┐Żgesloft, hij is er nog en kan weer mee, daar gaat het om. Zo laat thuiskomen heeft altijd een reden, zoeken, zoeken.´┐ŻNog even´┐Żaan de clich´┐Żtelling doen, we moeten het er maar mee doen.

Dat ze laat komen, te laat komen, is prima, als ze dan maar gemakkelijk thuiskomen, het is de soort gewoon niet meer om met de snelle mannen mee te komen. Alle snelheid is´┐Żer wel uit gekweekt,´┐Żbewezen niet functioneel op het moment dat je spookweer krijgt, zie je de 'besten' niet meer terug, allemaal getest en af kunnen´┐Żvinken. De tengere botten en veren staan er dan, alle tentoonstellingracers uitgemergeld voedsel voor de rovers.

Op zaterdagavond rondje uitslagen doen op compuclub, bekenden en minder bekende namen bestuderen, hoe ver staan ze, hoe ver zijn ze? Nou dan doe ik lekker mee op niveau Ermerveen, alleen doet hij bewust drukken en of ik dat ook doe´┐Żben ik nog niet uit, niet bewust in ieder geval. Daar gaan ze bij mijn weten er meer rijden tussen de vluchten door,´┐Żzelfs verder dan waar ze op zaterdag gelost worden, om maar te voorkomen dat ze er te vroeg staan. Ik doe het drukken op mijn manier, zoals zondag niet los, wel in bad en vol voeren met de lichte combinatie fond & start, en een paar handen ocean´┐Żgold om de gritreserves aan te vullen. Vier keer naar buiten´┐Żen dan naar de volgende vlucht, meer moet het niet zijn meneer, het duurt nog wel even voordat de echte rammers komen.´┐Ż

Zij rust, ik rust, prima voor een zondag schijnen hele volksstammen mee eens te zijn. Net een´┐Żniet zo bijzondere formule 1 race aanschouwd, gisteravond een geweldige, misschien wel de beste bokswedstrijd die ik ooit gezien heb,´┐Żnu voor de bekerfinale,´┐Żallemaal entertainment goed en slim in beeld gebracht, zouden wij nog wat van kunnen leren.

´┐Ż


Zaterdag 29 april - Had niet gemogen -

Maar ja, wat ga je er aan doen? Ik dacht handig te zijn, ondanks de belofte aan mijzelf om niet te tonen, toch te tonen, onder het mom makkelijk met inpakken en wat rustiger de mand in voor de doffers. Pakte beetje anders uit, had de risicokoppels wel vastgezet, een niet risico doffer dacht er anders over en ging de buurman te lijf. Gevolg twee doffers thuis moeten houden, een met opgezwollen ogen en onder het bloed, de andere een opgezwollen oog en nog een wond in de hals, lekker begin van je weekend. De geschoren jaarling van twee weken terug was er nog niet aan toe, nog korst op het lijf, moet er eerst af, dan maar een week wachten. Kunnen volgende week wel mee, was het eigenlijk niet van plan, maar denk dat ze toch wel wat kilometers kunnen gebruiken, zal wel geen garantie zijn.

Kwamen best trouwens vandaag, is dat bij mij zo dan gaat het bij de snelle mannen nog veel sneller natuurlijk. Die hebben tussen een kwart en de helft terug op de hokken als mijn eerste de eerste van de straat weet te winnen. Dook naar beneden of ze veruit eerst van de regio was, hoe ver van de waarheid kun je raken. Zoals gezegd, ze kwamen voor mijn gevoel veel beter dan vorige week, doffers en duivinnen door elkaar, niet echt een verschil te zien. Ja de jaarlingen komen nog steeds wat later dan de ouden. Absoluut minpunt om 18.00 uur is dat er nog drie 2jaarse weduwnaars onderweg zijn, is dat morgen rond de middag nog steeds zo dan is voor mij de missie van deze week wel mislukt. Twee weken terug zonder opleren zo de mand in zonder schade op te lopen was prima, deze situatie is ongewenst. Oude duivinnen waren uiteraard wel terug op de basis, jaarlingen nog niet de moeite voor genomen om te tellen. Wel alles alweer van elkaar gescheiden, voeren en tanken maar, opvallend genoeg voor mijn gevoel geen gram verloren.


Donderdag 27 april - De spanning stijgt -

Ja bij mij niet hoor, Nationaal Heusden Zolder ga ik niet winnen. Vandaag de laatste deelnemers ontvangen voor das Nordseerennen - Sylt - 2017, die morgen richting het Noordelijkste puntje van Duitsland vertrekken. Mooi evenement en de oudste one loft race van Europa, de eerste waar ik ooit aan deelnam. Qua omvang en prijzengeld niet te vergelijken met een Algarve Golden Race of Derby Arona Tenerife, ook een heel andere beleving, meer een groep die voor plezier een internationaal evenement willen organiseren in een toeristische omgeving, dat dan weer wel. De finale over bijna 400km op de dag van inkorven voor Morlincourt jonge duiven, vanuit het zuidoosten net voor Berlijn, het laatste stuk vliegen over de Noordzee, nog niet zo gemakkelijk, verwacht geen massa aankomsten.

Duivinnen wel beetje in de regen laten trainen, maar was zo weer droog en laatste stuk in volle zon, op de klok 1,5 uur precies en in het begin al een kwartier volledig uit beeld. We naderen mei en het begint al ergens op te lijken. Vandaar ook geen vervelende trutten met fantoompijn, de extra uren die zulke draken krijgen door ook nog eens met de doffers mee te moeten trainen zorgt voor extra honger, krijgen nog wel wat licht voer, volgende dag weten ze het gat van de ingang wel weer vlot te vinden. Morgen de hele Nijemirdumer brigade de mand in, zullen wel meer fondknakkers verschijnen met volle manden, temperatuur of niet, de agenda wacht niet. ´┐Ż


Woensdag 26 april - Zuid west, warmer is best -

Vindt dat ze best trainen, vooral vandaag, die kou zal wel ergens goed voor zijn dan. Voor zaterdag lijkt het eindelijk echt goed te worden, temperatuur nog op standje fris, verder geen regendrup op de radars te zien, ook mooi. Beetje inspiratieloos, heb je wel eens. Owja gister nog op de koffie geweest in Castricum bij een van de legendarische toppers van Noord Holland op de internationale vluchten.´┐ŻNaar de mening van´┐ŻTukse leraar´┐Żzouden´┐Żde beste fondduiven in Noord Holland onder dak zitten, dan kun je dat zwaar ontkennen en menen dat de wereld je achtertuin is, of je kunt zelf gaan ontdekken of er waarheid in de claim zit.

Dus opnieuw of snuffelstage, studietoer, geef het een naam, voor mij het bestuderen en proberen nog wat bij te leren over marathonistas. Nestspeler met een echte originele stam ouderwetse, op positieve manier,´┐Żgeharde fonders gebaseerd op echte Hollandse fondgeschiedenis uit eind jaren '70, begin jaren '80.´┐ŻHet bejaardentehuis, of zelf het Walhalla genoemd, kweekhok met´┐Ż16/17/18 jaar die wel krukken en nog bevruchten. Zwaar ingeteelde stam vooral zwartkrassen met vooral licht getekende geelogen, af en toe een staaloogje. Hele lichte duiven waar Cees vooral heel erg trots is op de dungespierde handen vol botten, veren en schijnbaar lange vleugels. Heel weinig variatie in bouw, karakterkenmerken,´┐Żogen, gewicht, type,´┐Żzwiep- of soepele ruggen´┐Żen verwacht er vooral niet meer dan 91 punten mee te halen op een tentoonstelling. Kortom precies als mijn type duif, de lelijke Friese doorlopers, maar wat heb je ze nodig als het op het zwaarst gaat. Hij heeft het al zo vaak bewezen, Barcelona als hoofddoel, de vliegers die er dit jaar naartoe gaan allemaal door handen gehad, daarbij ook die al 4e Nat. Barcelona op haar erelijst heeft staan. Weer wat geleerd, en weer wat bevestigd, ik zie ze weer vliegen zoveel door mijn handen gehad. Het waait daar hard, vreemde soorten inbrengen blijft veelal resultaat loos, de zoektocht gaat verder.

Wij hebben een duif van u opgevangen, u heet Buwalda...Buwalda...Buwalda... tja als ik duiven weer loslaat komen ze meestal niet thuis weet u.... daag duifje, die zien we nooit meer terug..


Zondag 23 april - Ben er uit -

Voor mezelf het programma alweer ingevuld voor dit seizoen en dat wordt best nog een griebelwoord, uitdaging. Duiven zat om te spelen, zal niet overal even goed uit de verfpot komen, maar ben dan ook als schilder niet getalenteerd, zeg maar Monetniet. Mijn vader ook weer blij, die vindt de internationale vluchten toch maar niks, herinnerd zich de misperen uit het verleden. Heb een drie of vier internationale vluchten uitgezocht die ik graag wil spelen, Barcelona uiteraard. Kan ik eerst mooi de gevolgen bekijken van de nieuwe regelgeving, blind ergens op storten laat ik graag aan de verstokte fans over, eerst zien zei blinde moos.

Nog´┐Ż´┐Ż´┐Żn jaarlingduivin op´┐Żtour van gisteren, lekkere rustdag, badje, volle bak´┐ŻFond en Start, verse lading Ocean Gold in de voerbakken en slapen maar op het schapje, kon minder toch? Potverdikkie maakt ik toch reclame, goed doel. Volgende week´┐Żhet hele leger de mand in, moet het toch van massa, trek en ligging hebben dus zit wel snor ook al heb ik die afgeschoren.´┐ŻKijk er alweer naar uit.´┐ŻHad het middaglossing programma nog niet bestudeerd, blij dat ik flexibel ben en zomaar omschakel, maar dat zit nog niet zo dom in elkaar, flinke ruimten tussen de vluchten, ik zie wel wat mogelijkheden, misschien toch niet zo slecht geweest, logistiek dan, de rest moet blijken.´┐Ż

We gean´┐Żit sjun´┐Ż


Zaterdag 22 april - Schone schijn -

Schone schijn kom ik straks op terug. De ZLU doet net of ze voor hun klanten denken, niets is minder waar, ze denken voor hun grootste groep klanten, de minderheid doet er blijkbaar minder toe, zo gaat dat zakelijk gezien. Dus dat ik op het punt sta om toch maar gewoon mijn eigen vluchten uit te zoeken, mix van ochtend en middaglossing, lijkt voor mij de meest beste oplossing. Voor kampioenschappen vliegen doe ik toch niet, nooit een uitgangspunt geweest. ik zoek vluchten waar ik zin in heb om deel te nemen. Alle 7 NPO vluchten plus alle 7 ZLU vluchten zou ik graag doen, maar realistisch lijkt mij dat niet, heb er wel het aantal duiven voor, maar mijn hoofd staat er niet naar wegens te complex. Denk een aantal vluchten uit te zoeken en daar mijn best op te doen. Principes´┐Żstaan mij niet in de weg, doe wat ik wil, hoe ik wil en wanneer ik wil.´┐ŻDan maar´┐Żeen mix worden van middag en ochtendlossing, ook mooi, als ik er maar plezier aan beleef, de rest is mir w´┐Żrst.

Vandaag met de duivinnen, viel mij wat tegen. Wel drie of vier redenen op er niets van te verwachtten trouwens, zit er ook niet zo mee, maar dat terzijde. Donderdagmiddag te lang trainen, gisteren zo uit hok gepakt zonder motivatie, afgelopen week voor het eerste volledig rollebanken op de vloer bij duivinnen, zonder doffers aan de start, spelt weinig verwachtingsvol naar een vitessevlucht. Owja, en ik heb natuurlijk geen snelheidsduiven, detail uiteraard. Geen probleem hoor, ze kwamen prima, de oude duivinnen, de jaarlingen was ouderwets bagger, euh´┐Żkwamen wat later. Ze kwamen wel beter dan vorige week, maar dat hebben de rappe mannen natuurlijk ook, veel beter. Vindt het allemaal prima.´┐Ż´┐Ż

Zat net in discussie met bestuurslid ZLU over hun nieuwe voorstel, nou ik kan je melden die staan zeker niet open voor discussie, wat´┐Żeen teleurstelling.´┐ŻWas ik helemaal klaar voor de overstap naar hun programma, nu sta ik toch wel heel erg te twijfelen, volledig overstappen naar die carnavalsclub nog maar even niet, eerst maar weer hoofdzaak´┐Żmiddaglossen. Mijzelf vooraf uit laten schakelen om een politiek spelletje, daar pas ik voor. Zal nog eens herhalen over Malta. Op Malta wordt het nog altijd eerst in de klok gehanteerd, dus of je 10km meer afstand hebt doet er niet toe. Feit wil immers, de meeste leden zitten in het noorden op de kortste afstand en die bepalen democratisch dat het zo blijft, de rest de minderheid kan alleen lijdzaam toezien.

De laatste paar jaar worden regelmatig overwinningen op ZLU vluchten gehaald op de langere afstanden, ook geholpen door het ouderwetse neutralisatiesysteem, zal ik niet ontkennen, heb daar ook geen belang bij. Maar nu Doc Nijverdal de lakens uitdeelt, is het bloed blijkbaar zo gaan koken dat versneld nieuwe systemen worden aangedragen die maar vooral moeten zorgen dat de langste afstanden zeker niet bevoordeeld gaan worden. Komt er op neer, het zuiden moet bevoordeeld worden, en in welk systeem je dat ook giet, het noorden gaat benadeeld worden. Dus de extra af te leggen afstand is een voordeel, als er in de nacht geklokt wordt, dat klopt, in het oude systeem, en dat komt voor, en hoe vaak?

Eerst kwam er een voorstel NPO vanuit de groep die NF14 hebben bedacht, een systeem dat daadwerkelijk werkt onder de voorwaarde dat er in en na de nacht geklokt wordt. Bij de situatie voor, tijdens en na de nacht klokken gaat het systeem niet werken, omdat de duiven die na de nacht geklokt worden, gestaafd worden aan de duiven die wel in de nacht geklokt worden, dat gaat niet werken. Dat aan NPO bestuur en ZLU voorgelegd, en ZLU beloofde mij met een beter systeem te komen, vonden het NPO voorstel ook niets, zouden een systeem hebben dat goed voor zuid en noord zou zijn. Nou vergeet het maar. In plaats van´┐Żhet NF voorstel´┐Żmet 2x´┐Ż33% benadelen van het noorden, gaan ze een 25% regel hanteren als vertragingsfactor voor vliegdag 2, ja daar kun je nog niets mee. Komt er nog steeds op neer, we gaan het noorden benadelen voor unieke prestaties. Kortom het wordt een jurysport, en daar pas ik voor. Statistisch klopt hun verhaal hoor, geloof ik direct, alleen werkt het alleen op dezelfde´┐Żafstand en daar is het niet voor uitgevonden.´┐Ż

De crux van de beide systemen is niet zo lastig uit te leggen trouwens, een simpele tabel doet het werk. De feiten zijn afstand en beschikbare vliegtijd op de lossingsdag, want zodra vliegdag 1 voorbij is, gaan de nadelen van de systemen in werking. Moet ik uitleggen dat je op 850 kilometer minder kans hebt om in aanraking met 'het systeem' te komen hebt, dan op 1100km, of begrijp je dat wel?

Dat de grootste groep deelnemers op 850/900 km staan te juichen om dit nadeel tot uiting te laten komen voor de langere afstand, lijkt mij ook wel logisch toch? Alsof de thuisploeg een goal van 4x2 meter heeft en de tegenstander 7x3 meter moet verdedigen. Begrijp ook prima dat ze dit snel willen doordrukken, de bestuurders staan onder druk, hun vrienden uit directe omgeving krijg geen poot meer aan de grond en nachtvliegen is toch voor veel onbegrijpelijk, gelukzaak´┐Żen gemeen spel zoals de Belgen dat noemen. De Belgen, Fransen en Zuid Duitsers gaan het hardst lachen trouwens met dit systeem. Als er op dag 1 in Nederland geen duiven doorkomen, ga je de eerste Nederlander op het vierde blad terugvinden van de internationale uitslag, ga dat maar eens uitleggen aan je klanten?

De kans is groot, en ik hoop openlijk dat het gaat gebeuren, dat een internationale winnaar uit Nederland, in de nationale uitslag op een veel lagere plaats gekwalificeerd gaat worden. Gaat gebeuren zodra er een zware vlucht komt met een nacht ertussen. Probeer dan maar met een strak gezicht volhouden dat je een serieuze organisatie bent met oog voor de betalende klant. Lachertje, niets meer niets minder. Aan de kwaliteit van de antwoorden die ik gekregen heb, weinig volwassenheid kunnen ervaren, kan ook niet anders als je de oplossing niet hebt en wel wilt voordoen dat je die wel hebt. Een kleine verbetering is een tijdelijke oplossing en als de meerderheid van je klantenkring het toejuicht ben je al snel tevreden, dat je een grote groep benadeeld die het nog niet zien, ach op termijn zullen ze het wel accepteren of lopen weg, blinden volgen blindelings.

Het uitgangspunt is gewoon verkeerd. Het uitgangspunt is immers, er zijn nachtvliegers op de langste afstanden en die hebben in de huidige methode een voordeel. Dat kan en zal ik niet ontkennen. Dat het een bijzondere prestatie is, daar waar op 100km korter bij niet in de nacht wordt geklokt, wordt er niet bij vermeld, het is immers een nadeel voor de kortere afstand, nogmaals waar geen duiven arriveerden. Maar over dat soort details stappen ze gewoon, het is de fout van het snelheidssysteem, waar hebben we deze oppervlakkige denkwijze toch alweer eerder gezien? Er wordt daadwerkelijk gedaan of het een rekenkundige prestatie is, in plaats van een individuele prestatie, en juist dat is de essentie van duivensport. Maar mensen raken verblind door schijnbare nadelen, niet aantoonbaar, maar zogenaamd wel berekenbaar, twee dimensionaal en daarmee totaal voorbijgaand aan de feiten.

Nee ik heb de rekenkundige oplossing ook (nog) niet, al vaker aangegeven, denk wel dat die gaat komen, maar die prutoplossingen die nu voorgedragen worden, niet ondersteund door schaduwuitslagen alleen maar 'realistische voorstellingen van de situatie' maar dat is natuurlijk puur subjectief.

Duivensport, laat me´┐Żniet lachen, zij die het hards´┐Żbleren hebben de waarheid in pacht, wat een lachertje. ZLU, steek je handen in eigen boezem, kom met meer informatie en doe niet net of je de waarheid verkondigd, toon het. Zorg voor een open discussie in plaats van´┐Żeen 'einde discussie' als het antwoord en vragen niet zinnen.´┐ŻJullie willen wel graag verdienen aan je klanten, luister dan eens naar ze, ook die niet alleen als vrachtduif´┐Żen laatste bladvulling. Zou´┐Żjullie sieren, dit is het zoveelste gedrocht om een groep klagers naar de zin te maken, zij´┐Żdie niet meer kunnen winnen,´┐Żvoorbij gestreefd zijn en tegen wil en dank willen winnen. Ochtendlossing is zo eerlijk, ze schreeuwden het in het Zuiden van de daken,´┐Żtot je verliest, zo triest..

Gelukkig heb ik een keus´┐Ż

´┐Ż


Vrijdag 21 april - Myst en lachwekkend -

´┐Ż

foto van Sjaak Buwalda.

´┐Ż 17,50 (500ml)

Even commercieel, deze week alweer paar keer in de keuken gestaan om Myst te fabriceren, vooral voor jonge duivenspecialisten, zien dan toch zeker ook dat er iets positiefs met hun jonge grut gebeurt als ze dit paar dagen achter elkaar in de drinkpot vinden. Ander zou ik het zelf nooit gebruiken, wordt bij de ouden trouwens alleen buiten het seizoen gebruikt, voornamelijk even schoonmaken van binnen wat terug te zien op het borstvlees, schilfers verdwijnen, dons komt los al tel ik die niet na ofzo. Het is alleen wat bewerkelijk om te maken, zeker voor een handige vent als ik.

De grondstofprijzen zijn hier hetzelfde gebleven, overal in de wereld trouwens, laat je niets wijsmaken. Eiwitpoeder kun je gewoon bij de kaasfabriek halen, is een afvalproduct, voor ´┐Ż 1,- per kilo, dat is net wat anders dan het in capsules drukken van een paar microgram en die voor ´┐Ż 15,- verkopen, lekker handig als je van je euro's af wilt. Ik meen dat er iets van ´┐Ż 70,- op een kilo verdient wordt, ja jij niet, de verkoper, of verklap ik nu iets? Biergist is ook een afvalproduct wat anders in de kliko verdwijnt en zo kan ik je nog wel wat dingen voorhouden, wel echt Nederlands om van niets iets te maken. Ik laat het wel bij Myst, weet wat er in zit en wat ik er voor moet doen en welk effect het heeft. Je hoeft het niet te gebruiken van mij hoor, ik ben de slechtste verkoper op deze aardkloot. Wil je jongen een kick geven, doe het in de drinkbak en zie het zelf, zie je niks, moet je naar Hans Anders....

Kon het toch niet laten om stukje Zonnemans te lezen, om zijn gejank luister bij te zetten zelfs een kaartje erbij, kortom de aarde is weer plat, duiven vliegen in een rechte lijn en waar hij woont wordt hij benadeeld, en de veel betere professionals niet. Je kan het zo'n man ook niet uitleggen, kunt net zo goed tegen een steen trappen, die reageert net zo, zit niks in, komt niks uit en jij een zere poot. Maar echt oppervlakkiger dan deze gast kan het niet worden, zelfs wiskundig laat hij zien er compleet naast te zitten, je noemt twee factoren en denkt de waarheid te verkopen, voor het gemak alle andere niet direct aanwijsbare factoren maar overheen te schrijven, zelfs als tegenargument te gebruiken. Het ergste is, er zijn hele hordes schapen die dit geloven, dominee op de kansel predikt en domkoppen blaten mee. Het ligt nu aan de snelheidsberekening, net zo lang rekenen tot hij wint, erg dat je zelf iets bedenkt en het niet verifieerd door iemand die wel kan rekenen. We hebben al een semiwetenschapper gehad,´┐Żjaar of wat terug die ook met zo'n verhaal aankwam, kwam er ook achter dat hij toch´┐Żnogal wat feiten over het hoofd had gezien, en dan komt deze´┐Ż2 jaar´┐Żambachtsschool met zwarte band nog even´┐Żmet een prutsverhaaltje aanzetten dat nog meer factoren gewoon weg kan´┐Żschuiven.

Echt he, duiven die rondjes vliegen bij de start? En dat is je sterkste punt, het sleutelelement om het snelheidssysteem te ondermijnen? Wanneer heb je dan voor het laatst een massalossing gezien? Ga maar zoeken op internet, duiven knetteren uit de manden en gaan in een rechte streep naar huis, in een paar tellen zijn 20.000 duiven compleet uit beeld. Dat gelul over secondenwerk, je moet eens een uitslag goed bestuderen en zult zien dat de kop van de uitslag de meeste´┐Żen grootste tijdsgaten zitten, feit.´┐ŻHij was zo lekker rustig, tot we beginnen vliegen en daar komen de persoonlijke frustraties naar boven, ik ben toch niet zo goed als dat ik zelf denk, kan wel eens tegenvallen, kan ik je de hand schudden..

Zo graag als hij Malta aanhaalt om een maximaal aantal duiven in te korven, kan hij beter daar gaan vliegen. Wel in het noorden op de kortste afstand gaan wonen, want ze gebruiken daar geen snelheidssysteem, veel eenvoudiger, de kloktijd telt. Belachelijk vinden wij, jij toch ook? Ook daar hetzelfde belang als hier, de meerderheid houd zichzelf liever een leugen voor dan de waarheid te accepteren. Zelfreflectie is ook lastig, zeker als jezelf omringt door ja-knikkers

Moet wel toegeven dat zijn titel erg goed gekozen is, kansloos...

´┐Ż


Donderdag 20 april - tis een kwestie van geduld -

Ging mij vanmiddag wel door het hoofd, ook maar aan gehouden dan. Duivinnen wilden in eerste instantie na uurtje al na beneden komen, dacht heb ze vast te weinig gevoerd. Lage langzame rondjes is vaak in verleden gebleken het ideale aanval moment voor de rover te zijn, heb ze niet gezien trouwens, maar kort daarna zat er wel heel veel swung op. Vooral uitwijkmanoeuvres, denk wel dat er ongewenst bezoek is geweest want geen zin meer om te landden. Uiteindelijk na 2 uur en kwartier vonden de dames het eindelijk tijd op veilig naar binnen te komen. Niet geweldig als voorbereiding denk ik, maar goed het moet maar. Voordeel van op de middag trainen met duivinnen blijkt dan maar weer, heb je dit op avond en dat is mij in verleden nog wel eens gebeurt, dan vliegen ze zo de nacht in. Moest er vanmiddag nog aan denken, dag voor inkorven ploeg jaarling duivinnen de nacht in, toch ingekorfd met alle gevolgen van dien, werd ook nog eens een poeiertje. Die er toch doorkwamen werden wel echten trouwens, die komen toch wel bovendrijven. Weduwmannen later dan gebruikelijk naar buiten, willen wel op hun normale tijd naar binnen, doe ik dan ook maar, gaan niet mee morgen en dan nog, zou het wat uitmaken? Zelfvertrouwen geeft meer drive dan uren rondjes draaien in mijn beleving, daar worden ze zeker niet intelligenter van.

Kijk dan weet je´┐Żdat´┐Żde zomer er aan komt, Veronica gaat 'Two and a half man' weer eens opnieuw starten, denk al 10x gezien, blijft leuk, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Weer voor zaterdag lijkt wel goed, zonnig en wel weer strakke wind op kop, denk wel dat de duivinnen er klaar voor zijn. Het vermiste late duivinnetje´┐Żheeft zich ook gemeld, zit ergens bij Dordt,´┐Żstrandtour gedaan zeker? ´┐Ż

´┐Ż


Woensdag 19 april - Poltsjejudjen -

Ja breek je tong dan maar eens op, voor de niet Friezen dan, al zullen daar ook een paar best moeite mee hebben. Heb de blaren weer op mijn fingerspitzengef´┐Żhlhandjes, geen verzekering die mijn onhandigheid durft te verzekeren. Het groen is weer aardig tussen de tegels vandaan, werd ook weer eens tijd, zag mijn vader al bedenkelijk kijken en moeder begon met haar zoveelste chemische oplossing aandragen. Ik ben nogal anti chemicali´┐Żn als het om mijn fladderaars gaat, heb de gevolgen gezien op andere hokken, dan hoef je zaterdags niet zoveel te verwachten, om de ongeziene schade maar eens links te laten liggen. Vind jij het uitzicht op je tuin belangrijker door middel van chemicali´┐Żn,´┐Żdan de inhoud van je hok, veel succes, gefeliciteerd je bent hierbij officieel een hobbyist, van de verkeerde hobby. Dus ik aan het tuinieren, naja mini-bio-tuinieren, het is meer opruimen, ziet er gelijk stuk beter uit, familie blij en de jonge duiven mogen graag grazen in vers geplukt gras, ieder zijn hobby.

De ploeg jongen is aardig uitgebreid, paar losse flodders nog, maar op zich ben ik klaar met de eigen kweek. De koppels voor de verkoop zijn grotendeels al gezet, inteelt, veel halfbroer x halfzus, is toch de meeste belangstelling voor. Kan zelf ook wel wat vers bloed in de´┐Żkweekstal gebruiken,´┐Żde zeis is toch weer aardig door de hokken gegaan, heb het niet zo op negatieve afwijkingen en´┐Żgeduld´┐Żstaat ook niet op mijn´┐Żkwaliteitenlijst. Dan heb je 48 bakken tot je beschikking en kom qua bezetting´┐Żrond de helft, oude kwaal, maar toch de beste methode om vooruit te komen, ezels kweken ezels. Vreemd bloed binnenhalen is ook lastig, Zuidwesthoek heeft toch apart slag nodig, ruig spul, net even anders. Zou ook liever mooi gestroomlijnde handenvullende 93 punters in het hok hebben, alleen heeft de natuur hier hele andere plannen.

Nog maar niet zeuren over de temperatuur, lucht is droog, er is zon, en de vliegers gaan tekeer als wilden, dus zal wat meevallen allemaal. Ze krijgen weer volle bak kopwind zaterdag, zijn de neusgaten mooi schoon.´┐Ż

´┐Ż


Maandag 17 april - Jasses krastes -

De zon maakt veel goed, maar wat een temperatuur. Goed als snotbongel ook wel eens in de hagel staan wachten op de duiven, maar hier wordt ik ook geen fan van. Over die vlucht, was jaar of 12 denk ik, vloog samen met mijn vader, hij leider van Balk 1 naar voetballen, en op zaterdagmiddag ik alleen wachten. Die hagelbui kwam, ik snel naar binnen, kwam terug bij het hok en de 665 zat al in het hok te wachten, heb ik maar niet verteld... Is mij later nog eens gebeurt met zo'n klassieke´┐Żramp dagfondvlucht vanuit Troyes. Kwam op dag 1 geen veer,´┐Żzondagochtend wachten, duurde mij te lang allemaal, zat Raiders of the lost Arch voor de 10e keer te kijken, uit mijn ooghoek zie ik een blauwe duivin omhoog vliegen van hok naar huis, die was er al even dus... waren we tweede, ook maar niet verteld.. Van mijn geknoei alleen kun je al een boek vullen, zal wel niet de enige zijn.

De´┐Żschade van afgelopen zaterdag viel weer een duivin mee, zag dat ze tussen de oude duivinnen zat vanochtend, niet goed opgelet zaterdag. Eindresultaat mist er een doffer, die grote witte zeemeeuw´┐Żmet rode vleugels en een laat duivinnetje, zijn vast in de draden beland. Een doffertje geschoren zaterdag, ´┐Ż´┐Żn met een blauwe voorarm maar vloog wel een drie kwartier mee en een duivin met gat in de achtervleugel, dat gaat allemaal weer goedkomen.´┐ŻKleine legers kleine problemen, grote legers, vul maar in.´┐Ż

Misschien is je opgevallen dat ik maar weinig meer over´┐Żde producten schrijf die ik inzet, gaat meest om opbouw en herstelzaken, hou het nu lekker voor ikke.´┐ŻGebruik alleen´┐Żeen handvol zaken waar´┐Żik een´┐Żeffect´┐Żzie, voel, ruik, hoor,´┐Żkortom waarneem aan mijn vliegenisten, jongen en kwekers. Maar in de bladen en op internet is het in Nederland vooral sport om maar te verkondigen wat je vooral niet gebruikt en dan goed benadrukken en herhalen dat je niet kuurt, niet ent en daar een bepaalde status aan vast te kleven, zie mij toch vooral niet gebruiken,´┐Żspaarzaamheid als eretitel. Vindt het maar raar,´┐Żwaar leven al die´┐Żveeartsen,´┐Żproducenten en webshops dan van, van al die niet kopers?´┐ŻHier is het allemaal nog hetzelfde, er is een nieuw product dat voor mij drie andere vervangt, kijk dat is nog eens slim en ik kan een verschil laten zien de dag nadat ze het krijgen, getest en bewezen, de rest is invulling, titatovenaar...


Zaterdag 15 april - traaaaag -

Lijkt er op dat vandaag alles traag gaat. De lossing liet op zich wachten omdat het weer niet meewerkte, waren ze eindelijk los, duurde het eeuwigheid voordat ze kwamen, kwamen ze ook nog traag en als toetje is compuclub bedroevend traag, hoezo investeer eens in een prima server. Flinke ploeg mee, 151 waarvan een kapotte chipring, kan gebeuren. Fijn momentje als de hokken leeg zijn, van mij mogen ze gerust een nacht overstaan. Wel lekker fris vandaag, en dan volle bak tegen de wind in beuken, zie er het probleem niet van trouwens. De ouden zo de mand in gister, geen africhting en dan best leuk naar huis komen prima toch. Ze pakken het spelletje vanzelf weer op, naar huis vliegen hoef ik ze vast niet te leren. De jaarlingen al voor derde keer de mand in, kwamen veruit het slechtst, is nog een handvol onderweg als ik dit tik, de kwaliteit in de breedte moet zich nog tonen, tijd zat, zal wel ergens volgend jaar naar voren komen dan. Morgen maar weer eens tellen bij de blauwe ringen. De ouden zijn allemaal terug, geen schade opgelopen dus hulde. Het windbreekgaashok was opvallend een stuk beter dan alle andere ploegen, mijn vader stelde al voor om van het lange hok alleen de dakpannen te laten staan. De kop duif kwam ook uit windbreekgaashok, had een flink gat geslagen op de nummer twee, en is zelfs in ons cluppie nummer 4, niet verkeerd, daar staat het kompas al recht. De doffers in dat hok zitten in jaloezie kasten, geen vaste bak, en op zaterdag gaat alles op half en daar mogen ze hun motivatie uit halen, lijkt prima te werken. In ieder geval plaats 19 van 1811 duiven en 28 prijsjes per drietal is toch grappig als start, wie weet wordt het nog beter..

Of wij hebben in de zuidwesthoek allemaal kreupele mee vliegers of wel zitten we in een bijzondere uithoek en is het lastig duiven thuiskrijgen. Je mag er van denken wat je wilt, excuses zoeken is niet mijn sterkste punt, maar zo´┐Żn vlucht met een verloop van een half uur per viertal is toch wel bijzonder. Ik kan ze ook niet sneller uit de hoed toveren, het zij zo. Per drietal doe ik leuk mee, nee niet druk om maken, de kwaliteiten van mijn lelijke Friese doorlopers komen op hele andere vluchten tot uiting, zit er geen seconde mee, was best tevreden met vandaag. Alleen die jaarlingen zit mij niet helemaal lekker. Of het is mindere kwaliteit, lees mijn gepruts, of het is tovenarij, ik denk het wel te weten..

Volgende week alleen duivinnen aan de start, als Gaby al 30 jaar´┐Żmet op de week de´┐Żweduwnaars in de mand tot en met nationaal niveau aan de top de hoogste viool speelt, wie ben ik dan om het tegendeel te bewijzen, gewoon volgen. Vorig jaar al met de jaarse weduwnaars getest en goed bevallen, dus doorzetten en voor een krent als mij een prima uitleg.

´┐Ż


Vrijdag 14 april - Glazen stad -

Las net op Facebook de discussie over de neutralisatietijd bij ochtendlossingen, brengt heel wat teweeg. Het systeem dat de mannen van de afdeling 9 hebben uitgedacht is zo gammel als de pest, durf ik best te beweren. In hun presentatie hebben ze bewust of onbewust de crux van het systeem achterwege gelaten, ja zo kan ik ook een systeem verkopen als verbetering, gewoon de nadelen wegpoetsen. Het systeem werkt tot einde neutralisatietijd, als er 1 duif in neutralisatietijd geklokt wordt, dan worden alle duiven´┐Ż´┐Żdaarna geklokt worden bestraft en benadeeld door die aankomst, volgens mij niet al te eerlijk. Doe daarbij dat de bedenkers zelf al aangeven dat hun systeem niet perfect is, en die imperfectie vooral zal worden gedragen door degenen die het meest met het systeem in contact komen, zij op de langere afstanden, it smells like disaster....

Maar ik denk dat vooral de communicatie in dit verhaal de overhand heeft. Het is een discussie op Facebook, voor wat het waard is. Liefhebber stelt de vraag, organisatie reageert, bedenker reageert, wat totaal niet overeenkomt met elkaar, dus ga ik´┐Żvragen stellen. ZLU stelt, rond 20e april´┐Żzal´┐Żsysteem uit de doeken worden gedaan en de bedenkers van het nieuwe systeem weten blijkbaar van niets. Zij reageren met´┐Żdat in 2017 zal worden getest en´┐Żna het seizoen ge´┐Żvalueerd,´┐Żzij kennen de uitspraak van ZLU niet.´┐ŻNu heeft bestuur ZLU gereageerd´┐Żen zij claimen met een ander systeem te komen, dan waar de afdeling 9 mannen mee gekomen zijn,´┐Żblijkt communicatief toch ander te zijn.

ZLU bestuur legt mij uit ook niet happy´┐Żte zijn´┐Żmet het voorstel dat op tafel ligt, dus maar even wachten waar zij mee´┐Żop de proppen komen. Het lijkt er op dat vooral communicatief nog wel wat te verbeteren is. Ik hoop vooral voor 20e april het nieuwe voorstel van ZLU onder ogen te krijgen, zij claimen dat het goed voor achterkant en voorkant is, het zal mij benieuwen. Wel fijn om te weten dat de communicatielijnen zo goed lopen dat niemand van elkaar weet hoe het gaat komen...´┐Ż´┐Ż

´┐Ż

´┐Ż


ook weer opgelost

http://www.friesland96.nl/index.php/2-ongecategoriseerd/706-opleervluchten


Donderdag 13 april - Temperatuurfabels -

De hieperdepiep ook weer achter de rug, niet teveel bij voorstellen overigens, zoals ik schrijf is zoals ik ben, weinig slingers aan mij besteed. Verwacht mij niet bovenop tafels, doe daarbij een polonaise allergie en je hebt een mooie opsomming. Morgenavond het hele hok leegmaken richting lokaal. Kan best zijn dat er niet geweldig weer voorspeld wordt, koud buiten, maar de kalender wacht niet. Doe wat je wilt, ik doe ze de mand in, geloof er niets van dat het ze later in het seizoen zou schaden. Fabeltjes om zelf maar niet mee te hoeven doen, angst om te verliezen. Wel eens van wielrenners gehoord die zich sparen in het voorjaar zodat ze in de zomer kunnen pieken? Ben je gek, zijn dezelfde dagkoersers die de zware dagritten nu en in de zomer winnen, berggeiten zie je alleen in de bergen, iedere tijd van het jaar. Vindt je het een kromme vergelijking, dan zegt dat meer over jou inlevingsvermogen dan mijn didactische vaardigheden. Gewoon de mand in, aan lossingsmannen overlaten en maar zien wat het wordt.

De vliegenisten trainden vandaag in de 10 graden beter dan wanneer het 26 graden is, zal wel goed zijn dan denk ik. Duivinnen anderhalf uur hard rondjes trekken en ook de doffers, nadat ze opgeschrokken waren door luchtspoken, gingen dezelfde tijd gebruiken, prachtig toch? De oude doffers zitten nog op schapjes, zal ook zo blijven, gaan morgen zo uit het hok de mand in,´┐Żlekker snel pakken en klaar. Zo eenvoudig mogelijk duiven houden met zo hoog mogelijk rendement, dat is de doelstelling. Met de weduwnaars kon ik maar niet hetzelfde eruit halen als met weduwduivinnen, dus aanpassen, niet complexer maar eenvoud, scheelt tijd, inzet en als ik succesvolle moderne totaal weduwschapshokken goed bestudeerd heb die het 'dofferprobleem' ondervangen hebben, dan is het kwestie van overnemen en testen maar.

Ben wel benieuwd of de afdeling haar plannen omtrent de 'trainingsvluchten' nog kan doorzetten nu de NPO wel heel expliciet heeft aangegeven dat trainingsvluchten niet op wedstrijddagen kunnen plaatsvinden. Vond het trouwens maar een rare 'oplossing' om een groepje niet willen klokkers de handen boven het hoofd te houden, zodat ze om wat voor reden dan ook niet in concours hoeven te staan. Speel zelf grote fond, en als ik achter de rappe mannen zit zal mij een worst zijn, zij blij ik blij en als ik ervoor zit is dat leuk meegenomen. Kromme concoursen? Ze gaan tegelijk los op dezelfde plaats, de ene zijn kwaliteiten zijn de andere zijn kwaliteiten niet en andersom, het zal. Verstoppertje spelen doe je maar in het park,´┐Żiedere andere uitleg is niet meer dan een interpretatie uitgevonden om vooral je eigen voor- of nadelen af te dekken. Ben je mee eens of juist niet, moet jij weten, ik klok gewoon zoals ik altijd gedaan heb, wat jij doet mij jij weten, zit er een ander niet mee in de weg, zorg niet dat een ander veel werk heeft van jouw onwil.

Het zal mij nog een rookworst zijn of er wel of niet trainingsvluchten zijn, of je wel of niet klokt, als het landelijk maar voor iedereen gelijk is en zo weinig mogelijk er last van hebben, de discussie buiten de club blijft die op algemeen belang zou moeten zijn gebaseerd, niet je achtertuin maar de sport prevaleert.

We gean it sjun.

Atze is een topper, heeft alle tekst weer boven water getoverd en geplaats, er is weer wat te lezen, hatseflats´┐Ż

´┐Ż


Dinsdag 11 april - Daar gaan we weer -

Net een heel verhaal getikt, zal wel weer wat verkeerd ingedrukt hebben of de pagina is weer eens te lang geworden. In ieder geval, alle tekst is weer eens foetsie, nu zelfs de hele pagina. Of ik saboteer mijzelf, of de bug in het systeem doet weer eens zijn werk, of ik wordt gesaboteerd, vul maar in. Opvallend wel dat ik wat tik waar best wel eens wat mensen over zouden struikelen en dan valt de boel in duigen, heeft vast zo moeten zijn, zennnnn

Geen zin om hele verhaal overnieuw te tikken, zien wel wat er gebeurt. De technische man al gevraagd of de verloren gegane tekst weer boven water getoverd kan worden, we gaan het beleven.

Vandaag nog even over de vliegers dan, kun je toch meebeleven wat ik allemaal verkeerd doe, leer je meest van. Vanochtend eerst andere verplichtingen, inpakken voor Algarve Golden race, dan niet aanwezig bij de hokken en blijven de jongen mooi binnen, morgen mogen ze die vlieguren inhalen. Ouden wel op normale schema kunnen trainen, had de duivinnen wel minder gevoerd, waren afgelopen dagen paar die verstekeling wilden spelen, moet maar niet. Training werd daardoor wel met kwartier ingekort, ja de trainingslengte kun je besturen met voer. Doffers deden een uur, schrokken en kwamen zo op 75 minuten airtime, vind het helemaal prima zo. Vlot klaar, alles op de eenvoud, komt geen krabber aan te pas.

´┐Ż


Maandag 10 april - Doe dan een lange broek aan, echt niet -

Best bezette dagen, doorbijten... wordt mijn hobby niet denk ik, ook al is het allemaal binnen de grenzen van de duivensport. Morgen eerst maar weer´┐Żachter de rug, woensdag een jaartje´┐Żop de teller erbij en uitkijken naar zaterdag.´┐ŻHad ik al eens uitgelegd dat ik alle vluchten mooi vindt? De spanning is anders, geen spanning zeg maar, wel leuk zien thuiskomen, ga er wel voor zitten. De hele´┐Żploeg de mand in, vrijwillig sjouwwerk. Ouden en jaarlingen deden het best vanmiddag, zal ik nog eens ondanks de kou zeggen? Vond het maar fris, blijf ik liever achter glas wachten tot ze de landing inzetten,´┐Żduurde met de weduwen´┐Żeen uur en 25 minuten, zouden ze 100 km gedaan hebben denk je? Doffers niet veel minder trouwens, trainen nu hetzelfde als duivinnen behalve dat ze niet wegtrekken. Ik laat ze trouwens dag na de vlucht binnen, mooi weer of niet, eerst maar weer voltanken. Ben er jaren van overtuigd geweest, op advies, dat ze dag na de vlucht naar buiten moesten,´┐Żtoch mijn mening bijgesteld nadat de zondagen toch wel chaotisch verliepen met trainen. Volgens mij hebben die van mij er dan´┐Żhelemaal geen zin in, laten ze zich liever voltanken en´┐Żuitrusten, dus doe ik dat. Resultaat is een niet chaotische maandag en gelijk hard trainen, zal wel goed zijn dan. Blijven aanpassen, hakken´┐Żkrijg ik´┐Żtoch alleen zere poten van..´┐Ż´┐Ż

´┐Ż


Zaterdag 8 april - duurde even -

Was koud hoor vanochtend, en duurde lang voordat de zon zich meldde, tot diep in de middag. Gisteravond de 69 jaarlingen weer de mand in voor hun tweede snuffelstage nu vanuit Deventer, goede 80km tot Nijemirdum. Vorige week de chipring om, antennes geplaatst, en voor het eerst in de 12 vaks manden, en volle bak energie gevoerd,´┐Żallemaal nieuwigheden voor het jaarse spul. Denk dat het bij elkaar opgeteld genoeg redenen om flink gas te geven en weer eens fijn door te schieten. Wat kwamen ze weer slecht in het begin. Denk dat de eerste jaarse nog wel aardig aan de tijd zat, vond de nieuwe antenne een reden om te gaan vlinderen en paar minuten terug het luchtruim in te gaan, het zal. Was een laat doffertje, die blijkt een vriendinnetje te hebben, ook leuk. Daarna duurde het wel echt lang voordat de tweede, en de derde kwamen, toen pas begon het te lopen, nogmaals, het zal. Is prima hoor zo, ze zijn mee om te leren, vooral om het systeem op te pikken, denk dat ze het rond de dagfondvluchten wel doorhebben. Snelheid was ook niet al te hoog, zal de koude kopwind en bewolking mee te maken hebben gehad, mooi wat gratis extra uren op de vleugels. Om 17 uur waren 62 terug op de hokken, de laatjes komen net zo goed als de oudere jaarlingen, zal wel goed komen, volgende week totale lossing Friesland, veel beter dan groepslossingen, iedereen in hetzelfde pact, veel beter verloop.

De overjaarsen vandaag ook voor het eerst bij elkaar gelaten sinds september denk ik. Ook voor hun systeem weer oppikken en volgende week de grote mand in. Zijn niet gekoppeld geweest, was dan ook even wennen vooral voor de tweejaarsen, uhmm wie hoort ook alweer bij wie? Kwartiertje verder en alles zit weer te plaats. Hier twee aparte afdelingen voor jaarlingen, worden dan op de deur gespeeld, eind van dat jaar worden ze gekoppeld in weer een nieuwe afdeling en brengen een nest groot, daarna op winterweduwschap. Vanaf´┐Żtweejaarse worden ze pas op echt weduwschap gespeeld. Kwestie van krachten aanspreken op het moment dat het nodig is, tot die tijd rustig uitgroeien, systeem aanleren, zo weinig mogelijk stres, mijn systeem.

´┐Ż


Donderdag 6 april - 0-1

Een kromsnaveldag, zit toch in het weer denk ik, zag bij Ullrich op Facebook ook al filmpjes van aanvallen.´┐ŻHet kleine mannetje is wel erg wendbaar, vanochtend was ik eerst op tijd om met´┐Żwat klappen´┐Żhet jong los te weken. Ploeg ging´┐Żop de vleugels uiteraard en waren rond de middag nog niet bereid om naar binnen te gaan. Dan ga ik om eten, kom terug en vindt dat hij´┐Żin de verlenging toch´┐Żdeels gewonnen hebben. Had alleen de´┐Żhals kunnen´┐Żkapotmaken, voldoende voor een flinke plas bloed op de tegels, duif kan hij niet meeslepen wegens te klein.´┐ŻVoordat de jongen binnen waren, was het mij te laat om de´┐Żweduwen nog buiten te laten, zouden toch´┐Żook veel te schrikkerig zijn, een hokgenoot voor je neus opgepeuzeld zien worden zorgt voor weinig ontspanning. Dus alleen de weduwmannen op hun normale tijd naar buiten, trokken er best aan ondanks de kou, zit wel goed. Morgen de jaarlingen weer de grote mand in en het klokje aan zaterdag, denk de hele boel op te rollen, in´┐Żhet dorp....´┐Ż


Woensdag 5 april - rommelen rammelen -

Zit nog wat vijlwerk aan de weduwen, zou ook te mooi zijn alles nu helemaal in het gareel, ook nog niet nodig. Hoef zelf de kop er ook nog niet helemaal bij te hebben en dat gaat mij prima af. Zo is het weken rustig, zo komt alles tegelijk op je af, doen maar zoals het gaat. Gewoon noteren zoals het gaat, de weduwenshow gebeurde weer van alles en niks eigenlijk. Laatje dat zondag als laatste thuiskwam heeft toch wel zwaar gehad, maar eerder binnen gelaten en vol laten tanken, rest van de ploeg trainde volle bak tegen de koude wind met zon. Na de normale traintijd kwam de grote ploeg gemakkelijk naar beneden, en een ploegje van een 15 tal had het er nog niet op, bleven maar vliegen en moeilijk doen met landen. Zou je denken domme jaarlingen, net chipring om, vanochtend bad, voor het eerste zien ze antennes liggen, maar niks van dat alles. Allemaal overjaarse weduwen die drie kwartier later nog niet binnen waren, gebrek aan zelfvertrouwen of teveel energie met weinig drang, ze vertellen het mij niet. Toen er nog een 7 tal weigerden de weduwnaars naar buiten gegooid, werkt voor beide prima. Duivinnen krijgen honger en doffers gaat gemotiveerd ronden stormen, heb er geen probleem mee. Doffers trainen nog als duivinnen, harde ronden blazen, mag nog heel lang zo blijven, duivinnen uitputten, alles vlot naar binnen en alles weer opgelost. De weigerwijven nog paar korrels gegund´┐Żund Morgen gehts weiter. De krabbelpaal maar weer eens reclameloos gemaakt, lekker toch, we gaan weer vliegen´┐Ż

´┐Ż


Dinsdag 4 april - Warmte -

´┐Ż

Wat een genot om de eerste ronde jongen al op de vleugels te zien gaan in de ochtenduren, hoeveel anders was dat vorig jaar. Was ik er gewoon veel minder goed mee bezig, blijven leren. De afdeling voor de tweede ronde begint langzaam te vullen, kunnen zo mooi zelf opgroeien en de discipline onder de vleugels te krijgen zoals hun oudere hokgenoten. Zoals gezegd een stuk minder jongen als andere jaren is het doel, zijn nog steeds veel hoor, stuk of 80 denk ik op uit te komen voor de jonge duivenvluchten.

´┐Ż

De weduwen waren met pubergedrag aan het vragen om extra aandacht. Eerst een drietal oudere die de grote groep ontvlucht waren, zichtbaar last van hun hormonen, probeerden zo richting weduwnaarshokken te sluipen´┐Żin plaats van´┐Żte trainen. Dan kun je een oranje voetbal richting je koekenpan verwachten, de lucht weer in en toen de grote´┐Żploeg voor het eerst terugkwam´┐Żopnieuw de massa in en weer trainen. Half uurtje later´┐Żzaten ineens een 5 tal jaarlingen en laten voor de plank, ook daar de bal achteraan en trokken zo weer het hemelsblauw in richting´┐Żde grote ploeg.´┐ŻKwestie van de discipline er op, geen´┐Żconcessies, trainen als het moet. Kijk zulke dingetjes lees je niet in de bladen, allemaal mooie verhalen hoe ze van hoe laat tot hoe laat trainen, rozengeur en maneschijn, wat een zelfverheerlijkingflauwekul. Het mooie van zware fond is dat dit´┐Żsoort 'problemen' vanzelf verdwijnen, negatief gedrag wordt afgestraft door de natuur, zodra het´┐Żzwaar wordt.

´┐Ż

De duivinnen bepalen overigens zelf hoe lang ze trainen, als grote groep, zijn er een stuk of 80 die tegelijk rond 13.00 uur de lucht ingaan, en terug als een groep´┐Żde 3´┐Żduivinnenafdelingen in mogen. Tijd varieert´┐Żmeestal rond de 1,5 uur af en toe kwartier of half uur langer,´┐Żzeker als er roveralarm is´┐Żna een uur toeren. Doffers gaan de lucht in als hun eega's binnen aan het eten zijn, verder´┐Żzelfde verhaal, maar´┐Żnemen veel minder tijd om hun energie kwijt te raken, na een uur heeft de helft het wel bekeken, een kwartiertje later sluit de rest zich aan voor een brulfestijn op de planken. Na een paar weken beginnen ze wel meer weg te klappen. Twee keer per dag weduwnaars buiten,´┐Żmij teveel werk, mogelijk zou ik er meer uit kunnen halen, andere kant´┐Żzijn net´┐Żzoveel voorbeelden die het met een uurtje per dag van voren spelen, dus wat te doen? Dus blijf ik het zo maar doen, moeten zich maar aan mij aanpassen wat dat betreft, volgens mij vinden ze het prima zo, weinig mogelijk stress.

´┐Ż

´┐Ż

´┐Ż


Maandag 3 april - Herstelde traditie -

´┐Ż

In 1985 voor het eerst kreeg ik, toen nog samen met mijn vader, rond deze tijd een jonge duif terug van het jaar ervoor, op zich best bijzonder. De verweerde pennen als bewijs dat de hele winter op het land is doorgebracht. Vanaf dat moment was het ieder jaar raak, zelfs in Zutphen ging het gewoon door en bij terugkeer in het Heitel´┐Żn ook vaste prik. Tot de cyclus vorig jaar onderbroken werd, 2015 was dan ook een bijzonder goed jaar qua kweek, daar zou ik dit jaar wel eens van kunnen profiteren. En vanochtend dan toch weer een doffertje van vorig jaar´┐Żzat te wachten voor het jonge duivenhok. Dacht in eerste instantie aan laatkomer van zaterdag, maar daar had de laatste zich gistermiddag al gemeld, zou niet moeten kunnen. Vleugels open en werd duidelijk, een zwerver, altijd interessant. Vooral zien waar hij uitkomt, ook niet verkeerd. Nu even bekijken hoe ik deze kan laten intreden in de al op stoom zijnde vliegploeg.

´┐Ż

Middag update, zal ik het verhaal nog eens sterker maken, komt net een doffer van 2015 met de weduwen naar binnen, volgens mijn administratie als jong verspeeld. Deze geen verweerde pennen, wel´┐Żkrom staande pennen´┐Żzoals ze´┐Żnet een grote afstand hebben gevlogen, die is vast ontsnapt ergens, en bedankt..´┐Ż

´┐Ż

´┐Ż

´┐Ż


Zondag 2 april - met de nadruk op zon -

´┐Ż

Met de jongen nog een laat jong binnen gelaten, de op ´┐Ż´┐Żn na laatste, vind ik dat het best gegaan is. Daar kun je ze zelf niet voor wegbrengen, ook al heb ik dat 3 keer wel gedaan, een keer naar Lemmer en twee keer naar Urk, blijkt voldoende te zijn, zeker als je het weer van gister zag. Ik kijk vol vertrouwen uit naar volgende week, ja dan noem je mij maar een jeugdlid, kan mij niet vroeg genoeg en lang genoeg duren het vliegseizoen. Als jochie had ik de kalender onder het bed liggen en de dagen afstrepen tot de eerste vrijdagavond inkorven. Of ik nu fondman ben of niet, ik heb ze om te vliegen en liever een´┐Żvlammende start dan uit een dal moeten kruipen. De laatste vluchten niet meer meedoen voor het goud denk je?

´┐Ż

Heeft niets met een vlammende start te maken, maar met het maken van fouten halverwege het seizoen. Twee seizoenen terug had ik zoiets, liet ik ze te hard te lang doortrainen, hadden ze na drie marathons de put eruit, had ik ze moeten stoppen met trainen, bedrijfsblindheid. Op de september Limoges stonden ze er weer, zaten 6 weken tussen. Deze weken van het jaar gebruiken om een langdurige conditie op te bouwen, af en toe onderbreken zoals vandaag. Brandt mij wel in om de ouden vanmiddag te trainen, toch maar niet doen, even remmen en morgen weer met de jaarlingen opbouwen, hazen. Nog een mooie reden om binnen te blijven met de klassiekers op het scherm, schakelen tussen voetbal en de ronde van Vlaanderen, al doe ik die liever zelf met een Affligem Tripel, Gouden Carolus, Brugse Zot en eindigen in Watou met een´┐ŻSint Bernadus Abt 12...

´┐Ż

´┐Ż

´┐Ż


Zaterdag 1 april - In the pocket -

´┐Ż

Zo hebben we ook maar weer gehad, nee hoor vindt het altijd weer prettig om te kunnen starten aan een nieuw seizoen. De meesten zijn nog in winterslaap, maar als ik in groep Zwart kijk zijn de grote mannen van de dagfond ook al volledig bewapend aan de start verschenen. Denk dat je te kort komt als je nu niet meedoet en denkt op NPO dagfondvluchten nog wel denkt te kunnen aanschuiven, een lange aanloop heeft de ouderwetse methodiek van wachten allang achterhaald, je bent gewoon te laat. Kilometers en al die zogenaamde vaste factoren zijn als waterig cement, voegt niets toe, iedere week in wedstrijdelement wel, vraag maar aan de Olympiade gangers. Nou dan zit ik goed met mijn jaarlingen, reken minsten op een handvol teletext NPO noteringen, je weet welke dag het is toch?

´┐Ż

Gister 69 jaarlingen in de mand gezet voor de eerste trainingsvlucht, vuurdoop voor de laatjes en herintreden voor de oudere jaarlingen. Weer was niet geweldig, wel zon op de vroege ochtend en dus de keuze om vroeg te kunnen lossen, veel beter dan de vooruitzichten in eerste instantie. Onze groep geel om 08.40 uur los, zat natuurlijk weer eens op de wc toen de eersten kwamen, vaste prik, en in het kopgroepje doffers ook laatjes. Over de hele ochtend gatenkaas, en alweer vaste prik, allemaal terug vanuit noordoost, noord en noordwest, niet zo verassend. In Harlingen gingen ze aan 100kmpu, dan weet ik wel waar die van mij om koffie gaan om zich uur later in de zuidwesthoek te melden. Prima zo, als ze maar thuiskomen, kompas stukje bij beetje bijstellen.

´┐Ż

Uur na de middag, waren er best nog wel wat onderweg, slecht vliegweer, en zodra de zon terug uit haar middagdutje kwam, kwamen de vleugels ook terug terwijl de weduwen trainden. Om 17.00 uur stond de teller op 65 stuks, chipringen om, luisdruppel er op en volgende week op naar nationaal Deventer, lekker klokken, doe gewoon mee, geen reden om mij te verstoppen achter 'duiven niet in concours' ze vliegen toch allemaal zo goed als ze kunnen naar huis?

á


á StatCounter - Free Web Tracker and Counter StatCounter - Free Web Tracker and Counter