- We zijn weer los -

We zijn weer los

 

Woensdag 23 Augustus - Spookweer -

En heb je de voorspelling voor komende zaterdag gezien? Draaikolk aan windverandering boven Nederland en België, van oost naar zuidwest, zal wel gewoon zuidwest worden net zoals de rest van weekenden. Eén weekend in het hele jaar zonder W in de wind, gelijk totale chaos. Verbaas mij nog steeds iedere ochtend over hoe die kale jongen nog meer dan een uur, anderhalf uur als granaten door de lucht gaan, moeten zich wel heel goed voelen dan. Staan nog op 2-3 oude pennen, paar weken verder en ze vliegen weer met volle vleugel, niet dat ik dat ga afwachten. Teller is inderdaad op 58 van de 60 blijven staan, plus een met weekendverlof gaan er morgenavond 59 de mand in naar Niergnies.

Voor de rest? Ja rustig hé, niet echt nee. De finale's van de eenhoksraces komen eraan. Volgende week 2 in de finale van das Nordseerennen, daarna komen de Black Sea olrace, Algarve Golden Race voordat de aandacht gaat naar de Derby Arona Tenerife en de Corabia Winter edition, waar je nog jongen voor kan aanleveren.

Verder met de voorbereiding op het veilingseizoen op Red Star Auctions 


Zondag 20 Augustus - Bosk en iepen fjild -

Ging best mooi gisteren. Flinke westenwind, dacht die van mij zullen wel met de groeten ut Grunningn een uur na de snelsten komen, viel weer een kwartiertje mee. Geen seconde verspeeld, kon zichzelf net in de lucht houden. en direct er achteraan nog een tweetal die er een halve concourstijd voor nodig hadden om op de antenne terecht te komen. Denk wel dat er heel veel waren die dat gister hadden, vestzak broekzak. Handje vol prijswerk, vindt de clubuitslag op compuclub per drietal de leukste, vergeet alleen niet dat er een ploegje niet geklokt wordt, gratis prijsduiven, als je er waarde aan hecht. Na een uur dik over de helft, komen ze prima thuis denk ik. Net voor afslaan klokken waren er 52/60 en als ik vanavond goed geteld heb zijn er nog twee onderweg. Met harde westenwind in deze uithoek niet zo beroerd, donderdag alle nog aanwezige veren de mand maar weer in.


Vrijdag 18 Augustus- Het zal toch niet weer he?

Durf bijna niet meer naar Meteox te kijken, denk dat we zondag weer pootjes staan te wassen. Normaal laat ik ze op inkorfdag niet meer buiten, vanochtend maar wel gedaan, zal wel geen bekerwerk opleveren. Onze grote vrienden van IWB verwachten dat ze morgen vroeg in de ochtend los kunnen, waar de weerkenner het over in de middag heeft, dan hou ik het op zondag. Vanochtend bak pinda's aan de kale kolonisten gevoerd en vanmiddag nog maar een volle bak fondmengeling er achteraan en klaar. Die maandagmiddag nog kwam krijgt weekendverlof, kan ook best eens langer onderweg geweest zijn, 60 is een mooi rond getal, voor kampioenschappen enzo toch? Als ze dan los gaan, wat er nog van de staarten over is, omhoog steken om te remmen, bij Lemmer linksaf in plaats van bij het stadion. Bij Lelystad of Urk was nog beter, duurt nog even voordat ze dat doorhebben. Bij de jaarlingkoppels paaseieren gaan zoeken, mogen allemaal 1 jong grootbrengen, de betere ouderen twee. Nog wat mensen voorzien van nieuw kweekmateriaal, kan een paar aanwijzen die mij voorbij gescheurd zijn met de nakweek van juist deze ronde jongen. Deze winter geen laten in Nijemirdum rond de hokken, geen tijd voor, en ik lijk voldoende jongen te hebben voor een mooie jaarlingploeg. Denk Morlincourt maar voorbij te laten gaan, die week is de finale Nordseerennen, mijn vader is herstellende van operaties en om anderen met drukke agenda's daar mee op te zadelen nee doe maar niet. Hebben al twee keer twee nachten mand gehad, volgende week is ook alweer twee nachten met 350+ km, het moet maar goed zijn. Die van 2015 waren er ook als jong, waar zijn ze nu? Geen garanties en talent zit er in of niet. Ols it net ken sa ols it moat, don moat it mar sa ols it kin, de clichémachine maar aan....De ouden wel lekker makkelijk zonder kromsnaveldruk, hele dagen open hok, als dat de hele winter door toch eens kon?

Woensdag 16 augustus - The nerve... -

De jaarlingen allemaal prachtig op de bakken, alles op eieren, dus de deuren maar eens opengetrokken. Je komt hier toch om te lezen wat ik allemaal verkeerd doe, nou je kan weer genieten. Vorig jaar deed ik de deuren pas open dan wanneer alle jongen op de grond liepen en de duivinnen in eigen afdeling zaten, niets aan het handje. Nu, bloed aan de neusdoppen en eieren aan puin, wat een stel dwarskoppen zitten er tussen, één inmiddels niet meer. Ik heb zo'n hekel aan die domme vechtersbazen, blijken meestal geen knip voor de neus waard.

Heb al moeite met van die druktemakers, meestal ook geen succes, eigenlijk nooit op dit metier, verspilde moeite. Nou ik heb zeker weer eens een jaar wat pitbulls of domkoppen gekweekt, ze staan genoteerd, als die eind volgend jaar nog zitten is niet waarschijnlijk, maar goed nog maar eens proberen dan. De deuren wel al gesloten, was het helemaal zat. Degene die niet meer deel van het team uitmaakt had al moeite met herstellen na Bergerac, had toen al wel kunnen ingrijpen, soms toch twijfel, nu de bevestiging van ook nog eens domheid, meer ruimte in het hok. Afwijkend negatief gedrag wordt hier niet beloond, eigenlijk altijd gekruiste soorten, half nieuw bloed levert nog te weinig op, mag jij raden wat er in mijn kweekhok gebeurt is?

Over waardeloze spreekwoorden gesproken, de katten zijn hier van huis, maar nog geen muis zien dansen. Verwacht van mij dan ook geen polonaise, zou ik voor van de bank moeten komen, knappe Doutzen die dat lukt. Veilingseizoen komt eraan en dat betekend tikken, tikken, tikken voor mij. Komt nog wat nieuws op mijn pad binnenkort, lees je vanzelf, dus blij als Morlincourt gedaan is en de jongen naar het jaarlingenhok kunnen. De laatste twee jongen meldden zich overigens maandag rond de middag, hebben er wel wat voor moeten doen. Die vliegen nog steeds rondjes boven Nederland om in spiraalvorm het thuishok te bereiken, ze moeten het maar leren, die veren kan ik er toch niet weer inplakken.

En wat wordt het zaterdag, of wordt het weer zondag?

 

 


Dinsdag 15 augustus - Myst Myst Myst -

In Zutphen deden we hele jaar door dankbetuigingen ontvangen, kwam je in aanmerking voor een koppel eieren, ook leuk. Bij mij gaat dat toch beetje anders, wat moet je met die fipronilvrije eieren van mij dan?

In ieder geval, even pronken met andermans veren. Vorige week in Het Spoor de 'Grootmeester' van de afdeling 5 met jonge duiven een die hard Myst gebruiker en deze week de 'Grootmeester' van de afdeling 9 met alweer jonge duiven die volle bak Myst gebruiker is. Vorige week stond er al een reportage van de jonge duivenspecialist uit Almelooo in Het Spoor waar hij melding maakte van mijn toverdrankje. Mooi toch? Zal ik het dan toch maar eens op de markt gaan brengen? Was het oorspronkelijk bedoeld om oude dons los te weken. Toen ik het in een ver verleden een Engelse jonge duivenspecialist liet testen kwam hij met de repliek van geweldig gepresteerd met het jonge spul, dus daar ook maar gaan gebruiken, en? Geen coli, wel blank vlees, geen schilfers en natuurlijk geen oude dons. Het doet dus toch wat en ik denk te weten waar het aan ligt. Blijft lekker Mysterieus... 

Mocht je willen testen, je weet mij te vinden


Maandag 14 augustus - Zomeren -

Als ik goed geteld heb zijn er nog 2 jongen onderweg van hun tweede schoolreisje met 2 nachten mand. Ze lijken week na week verder achterop te raken bij het snelle geweld.  Het is echt ruim baan voor de rappe mannen, bij de start al het fondmateriaal als mandvulling. Zie het nu gebeuren omdat de klok aanstaat, anders nooit zo op gelet, zal wel zo horen dan. Als de eerste meldingen komen kan ik rustig nog een rondje rennen om mijn kale vleugelaars binnen te laten. Meer en meer moeite om zich in de lucht te houden met het uitvallende pak, doorschieten zal ook wel zo blijven dan. Volgende week van de zuid lijn af en dan naar het zuidwesten, zal niet veel uitmaken, nog wat meer zoeken of zouden ze eerder linksaf slaan dan? Het meeste behoefte na zulke verblijven in de mand is het badje dag na thuiskomst. Ze voelen zelf de viezigheid en de pootjes laten het zien bij thuiskomst. Pootjes insmeren heb ik wat op tegen, ook al is er nu geen hitte, begin er liever niet aan. Daarbij, na het bad is alles er weer afgeweekt.  


Donderdag 10 augustus - De knuffel factor -

Heb ik dat... Krijg stuk uit de Balkster Courant geappt, 'Gestrande duif opgevangen met als klapstuk dat die weer geknuffeld gaat worden, gaat je zorgvuldig opgebouwde imago.'... Blij dat mijn baard er af is, kan niet meer afgedaan worden. Maar ja, is wel weer eens wat anders dan negatieve megastukken sensatiepers. Was één van mijn Cahorsgangers die meende te moeten strandden daar waar ik juist mijzelf te water laat in het IJsselmeer, bijzonder weer allemaal. Mijn vrouw had telefoon aangenomen en duif afgehaald op de camping, denk dat die de knuffelfactor eruit geflapt heeft, prachtig weer. Mankeerde niet veel aan, waarom die dan op paar kilometer zich liet vangen, Joost maar niet gevraagd. Maakt ook niet uit, hij is thuis, mag volgend jaar opnieuw laten zien.

Gaan verscheidene afdelingen op zaterdag inkorven omdat zaterdag nogal beroerd uit gaat zien. Voor zover mij verteld gaan wij gewoon morgenavond inkorven, dan maar weer twee nachten mand, zie er alleen maar voordelen aan mocht het echt beroerd worden. Het jonge spul krijgt middaglossingen en meerdere keren 2 nachten mand, ideaal toch? Leren ze drinken en eten in de mand, rustig blijven, die vieze poten zijn na een keer baden ook weer schoon.

De code's geel vliegen weer om de oren, beetje gespetter en dat was het, aandachttrekkerij, waterige komkommers, meer niet. 

 


Maandag 7 augustus - Rolberoerte -

Niet van de duiven hoor, zo diep ga ik er ook weer niet in. Na een middagje zon en gerstenat mij thuis volgegeten en dat viel nogal slecht. Hadden de kippen mij nu niet via eieren te pakken, maar de braadpan liet toch wel een nare geur achter nadat de maaltijd afgekoeld was. Voel de gevolgen nog. Mijzelf naar het einde van het seizoen gesleurd en had wel een leuker eind van het fondseizoen gewenst. Wachten op de jongelingen was leuker dan een verlengde Cahors. Was koud op de vroege zondagochtend, eerste keer dit jaar, de kaarten lieten het ook zien, dikke troggen boven west Europa, moet ik nog wat melden over noordwestenwind? Degenen die ze nog echt goed hebben, nu nog fanatiek waren konden op de vroege ochtend de winnaars ontvangen, alles iets minder rond en net na de middag. Blijf jij langer liggen, dan doen je vliegers dat ook, de beloning in aflopende vorm, hoef je niet te geloven hoor, bij mijzelf weet ik het wel zeker.

Met kopwerk had het optreden van mijn windbrekers ook niets te maken, of je moet op lokaal niveau een 5e en 9e van 158 duiven reden tot juichen vinden, heel slecht was het ook weer niet. Per drietal provinciaal mogelijk zelfs 8 van de 15 op papier, in België zouden ze op de tafel slaan van geluk. Verwachtingspatroon is hier wat anders. Je zal mij een rare snuiter vinden maar ik heb automatisch melden zodat ik niet hoef blijven wachten op laatkomers, zat dus al niet meer te wachten, en voor wat ook eigenlijk? Voer en water staat klaar op ze te wachten, een onrustige eigenaar gaat ze niet laten lachen van geluk denk ik. Vandaag begint hun herstelprogramma, mogen nog wel een tweetal doffers zich melden, al twee jaarlingdoffers bijgezet om voor volgend jaar toch maar de boel gekoppeld te krijgen. Losse vliegers is bij mij nog geen succes gebleken, dan ook maar niet afwachten.

Dit jaar tenminste wel doorgezet tot het einde, alle vliegers twee keer de marathon opgestuurd. In een jaar waarin het per tiental vliegen is, wel blijven kiezen om te selecteren, niet meer zoals dit jaar starten met een hok vol zwervers en overblijvers, niet doorgeselecteerde wachtgeldregelaars. Aan mij om ze volgend jaar wel een goede start te geven en zorgen competitief te zijn. De valse start heeft teveel invloed gehad op de rest van het seizoen, ik ben ook geen tovenaar en veel inzet is afhankelijk van motivatie, een lange termijn inzet en niet inzet in piekwerk. Mogelijk werkt dat prima op korter werk, vergeet het maar op dit sloopwerk, gaat niet werken. Alle methoden uit de kast gehaald die op een september Limoges nog wel goed wilden uitpakken, al denk ik dat het niveau behoorlijk lager was dan tijdens het grote werk met alle concurrentie aan de start. Jezelf voor de gek houden stelt niet zoveel voor.

De jaarlingen zijn gekoppeld op hun nieuwe bakken, mogen nog een laat jong grootbrengen en dan is het rust en ruien. De jongen komen echt leuk naar huis, vond ik net even belangrijker dan de ouden, iets met toekomst. Stukken beter dan verleden jaar, nog steeds een 60 tal aanwezig zonder geknoei en gekneus. Dik in de rui natuurlijk, maar zelfs de meeste herstarters lijken de weg terug te kunnen vinden. Mag van mij zo blijven doorgaan, dan weer een prachtploeg jaarlingen voor volgend jaar, de hokken zitten nog vol, daar heb ik ze voor.     


Zaterdag 5 augustus - Goede voornemens -

Is er niet echt de datum voor in traditieland, en toch denk ik er over om er een paar in mijn agenda op te nemen. Zoals uitlatingen over lossen en nieuwe regels die er aan zitten te komen. Soms levert het wat op, de afrekening komt vaak net even later, of een ander heeft er wat aan, lege handen hier. Dus mooi zo laten bij het volk dat graag beslist over van alles en nog wat, scheelt een stuk hersenspinsels, apen en beren. Het weer zit niet mee, het zal. Er zijn pagina's tekst voor nodig om uit te leggen waarom er niet gelost kan worden, en er zijn vier stipjes voor nodig om een lostijd door te geven, de angst om fouten te maken is groots helaas. Je wordt er ook op afgerekend, dan wordt de beslissing al snel een halszaak, we doen er allemaal aan mee, allemaal een mening en die moet geventileerd worden, niets opkroppen, allemaal specialisten. Denk overigens dat er vandaag ook niet gelost gaat worden, morgen lijkt het in de middag beter, open veld zonder blauwe of rode lijnen. Nu gaan ik en gokken niet zo goed door dezelfde poort, dus doe je eigen gedachten volgen. Jongen zullen wel overstaan, of dichterbij gebracht in een poging vanmiddag alsnog te lossen, de regen zullen ze toch wel niet injagen?

Nog wel wat te doen, jaarlingen uitwennen op hun nieuwe bakken, wat stront verschuiven en vooral bezig met volgend seizoen. Ben nou eenmaal van het vooruit kijken, kun je ook van genieten toch? Zijn veel kook en bakprogramma's op TV, ik doe maar niet mee denk ik..


Donderdag 3 augustus - Folderen -

En verveel je al op vakantie, in je tent, caravan, hotel, vakantiepark of vanachter het bureau op deze regenachtige en winderige dag? Denk maar niet dat je de enige bent, laatste vier weken namen toch weer 2000 verschillende sportgenoten de moeite om deze blog te lezen, prima reclamezuil, blijft iets bijzonders. Van de gelegenheid gebruik maken en wat reclame maken voor de eenhoksraces waar nog aanlever mogelijkheden voor zijn in augustus en oktober.

Voor de Derby Arona Tenerife http://www.derbyatlantic.com/ kun je volgende week zondag 13 augustus jonge duiven aanleveren in Nijemirdum 10/12 uur, wel vooraf afspraak maken op buwaldaj@hotmail.com Deelname met team(s) van 5 duiven (€ 220,- per team) waarvan 1 geactiveerde + 4 reserveduiven, transportkosten € 25,- per duif. Na de eerste serie korte trainingen heb je de mogelijkheid om de nog aanwezige reserveduiven te activeren (€220,- pd)

Een van de meest uitdagende evenementen op het gebied van eenhoksraces. De races gaan over open zee, hieraan kun je deelnemen met zowel vitesse, midfond, dagfond en meerdaagse fondduiven. Er wordt gevlogen van eiland naar eiland over afstanden gaan van 100 - 300 km in de finale. Je gaat zien, in die omgeving gelden heel andere selectie regels dan bij vliegen over land. De prijzenpot is enorm, asduifkampioenschappen, autoprijzen en in de finale als hoofdprijs €120.000,- voor de winnaar. De races over zee vinden plaats in februari en de finale in de derde week van maart. Een prachtige gelegenheid om de finale te bezoeken, er nog even tussenuit, voordat het nieuwe seizoen begint.

Een nieuwe eenhoksrace is de Derby Corabia Winter edition, gehouden aan de zuidkust van Spanje. http://derbycorabiawinter.weebly.com/ Georganiseerd door de eigenaar van de Derby Corabia uit Roemenië, vandaar de Roemeense uitleg op de site. Gehouden in een toeristengebied, gevlogen wordt vanuit het noordwesten, kust van Portugal, met als natuurlijke uitdaging een flinke bergketen. De finale over 450 km wordt gehouden in de tweede week van februari. Ook hier geldt dat je prima kunt deelnemen met duiven voor alle disciplines. kosten € 100,- per duif (minimale deelname 2 duiven) en €15,- transportkosten per duif. Deze kun je aanleveren op zondag 27 augustus van 10/12 uur op Wytlansdykje 11 in Nijemirdum, wel even afspraak maken via de mail.

Doe je mee, dan heb je in de winter ook nog duivensport te beleven. Doe je een keer mee, dan zul je beleven hoe snel die lange saaie periode aan je voorbij gaat. Entertainment, daar gaat het toch om? Denken dat je geen kans hebt, allemaal onzin, iedereen begint op punt nul, gewoon meedoen en beleven maar. 

 

 


Woensdag 2 augustus - Hergroeperen -

De jaarlingen leken mij weer genoeg uitgerust, gebaad, om opnieuw gekoppeld te worden in waar ze de rest van hun vlieg carrière zullen doorbrengen. Koppel voor koppel naar een bak doorschuiven die enigszins overeenkomt met hun favoriete plaats in het jaarlinghok. Meesten hadden zelf al een partner uitgekozen en die gaan dan ook als koppel verhuizen, maakt het allemaal wat gemakkelijker. Ze mogen allemaal een jong grootbrengen gevolgd door een lange periode winterweduwschap, bevalt mij het best. Eerst paar dagen de tijd nemen om ze goed over te wennen, kwestie van gewenning, hele slechte woordgrap, alweer...

Gisteravond nog 15 aan de start gebracht, 7 koppels en een losse duivin, voor de laatste marathon uit Cahors, wat ik er van moet verwachten? Geen idee, het zijn de windbrekers op eieren, hun eerste keer middaglossing. Laten van 2015 die hun debuut op de ochtendlossing Agen hebben meegemaakt. Kwamen ze aardig van thuis, nationaal helemaal nergens, handvol prijsjes en dat was het. Laatste paar dagen voorbereiding liepen toen ook niet zoals het had gemoeten, heeft vast niet geholpen, was wat onbeholpen allemaal. Is een bijzonder ploegje wat rustig gebracht wordt, als er dan echt talent tussen zit op latere leeftijd maar eens richting Spaanse grens, blijft toch een streven. Eerst maar eens zien wat ze op Cahors kunnen uitrichten toch?

Als ik het goed heb iets van 157 duiven van een 16 tal deelnemers in NIC ZWH, meeste gezichten waren er weer. Zo'n 1600 duiven in de sector, toch nog wel belangstelling, ik zie de teloorgang nog steeds niet. Natuurlijk zijn er wel minder duiven op bijvoorbeeld een STV of Dax, maar wat wil je? 7 marathons in 2 maand tijd. Waar in de wereld komen wel nog een vracht duiven aan de start voor een 1100+km vlucht dan? Wel in de juiste verhouding bekijken, nog altijd meer dan 300 actieve deelnemers aan de marathon in sector 4, prachtige regio competitie, mooi vanaf blijven, vooral buitenstaanders af...en zit.

Eitje erbij? 


Maandag 31 juli - Ruimte maken -

Voordeel met twee wind achter vluchten voor de jaarlingen is dat er nog een hele ploeg zit voor volgend jaar. Alle doffers terug en daarmee worden een aantal witringen die nog op de twijfel stonden alsnog naar de uitgang verwezen. Ze hebben hun kans gehad en niet gegrepen, dacht tegen mijn gewoonte in ze nog een keer te testen, stond mij zo tegen, nu dan toch doorpakken en ruimte maken voor jonger talent. Geeft rust. Mis nog paar jaarling duivinnen, groepje dat het toch niet helemaal heeft, blijkt nu opnieuw, wat zoiets is, toch kwaliteit, de anderen zijn er wel toch? Niet zo moeilijk denken, ruimte maken. Ze mogen een paar dagen bijkomen, niet dat ze nou zo geleden hebben, en dan worden de jaarlingen gekoppeld in hun woonst voor volgend jaar, kijk er alweer naar uit. Ze waren dus mee op 'de deur' naar Ruffec en op Bergerac op nest, beide keer hetzelfde resultaat, twee keer niks. Zo ging en gaat het eigenlijk altijd met mijn jaarlingen, dus verassend resultaat niet echt. 

Zoek het maar bij mijzelf, de extra inzet leverde niets op, ga er net als in het verleden ook in de toekomst niets extra meer aan doen, zit blijkbaar niet in de soort om op die leeftijd wat te presteren, ik heb ze in ieder geval nog niet meegemaakt. Maakt de keuze alleen maar gemakkelijker voor volgend jaar.

De jongen kwamen zaterdag trouwens al een stuk beter dan de week ervoor. Duurde nog steeds lang hoor voordat zich wat van die kale kippen de moeite namen om zich boven midden Friesland om te draaien richting zuidwesthoek. Komen allemaal uit het noordoosten terug. Mis er nog wel een aantal, zijn toch niet genoeg hersteld van de week ervoor of wat voor reden dan ook. Het was een late lossing, alweer een middaglossing waarvoor LC bedankt, die hebben ze maar vast. Voor de nacht waren 44 van de 64 onder dak, die bakken water in de nacht heeft de overnachters vast niet geholpen thuis komen, zit nog een hele ploeg trouwens, vrijdag maar snel weer mee.

Morgenavond de windbrekers naar Cahors en einde seizoen is daar, lekker toch?

 

 

 


Zondag 30 juli - Als je denkt -

Dat ik hier ga lopen foeteren op de mislukte lossing, nee dank je, helpt toch allemaal niets meer. Er zitten paar in de LC die leven in de jaren '80 en niet naar andere live resultaten kijken om te zien wat de te verwachten snelheid gaat worden. Zolang zij niet vervangen worden, veranderd er niets. Voor onze sector maakte het overigens niets uit en voor mijn eigen presteren uiteraard ook helemaal niet. Dus maar zo laten. Denk na twee jaar testen op nest dat ik er wel uit ben, blijf bij mijn totaal weduwschapleest, eerder ook al aangegeven. Maar zonder door en door testen weet je niets, nu heel veel. Na de eerste ben ik op de mountainbike gestapt en rondje Slotermeer gedaan, veel rustgevender. Nu om 13.30 zijn 25 van de 41 jaarlingen terug op de hokken, en daar is alles mee gezegd. Vooruitkijken maar weer.


Zaterdag 29 juli - Heerlijk uitgeslapen -

Of het goed of niet was om uit te stellen komen we toch nooit achter, niet meer druk om maken. Was hier puinhoopweer vanaf gisteravond en als je Narbonne gevolgd heb, denk ik dat er meer teleurgestelde dan blije gezichten zouden geweest met een ochtend, late ochtend of middaglossing gisteren. Wat een regenwater weer, het zuiden was prima weggekomen, maar boven de rivieren weinig soeps. Dus maar iets van blij zijn, de combinatie niet willen lossen en vastgestelde regels voor bescherming middaglossing lijken tot nu te werken, niemand heeft gelijk, mooi toch. Herhaling, maar eens zien of ze nog durven te lossen vanmiddag en anders zal het wel morgenochtend worden ofzo, we sjuche it wol.

Kom in jonge duivenhok en zie toch één vergeten te zijn met inkorven, lekker de kop erbij. Vond het al vreemd dat ik op een even getal uitkwam, maakt ook niet uit, volgende week maar weer dan met de andere herstarters. Gister nog eentje opgepikt, lag op de route en dan ook maar de kleine moeite ervoor doen toch? Zat niet veel vlees meer op, kon in het hok nog wel vliegen, met moeite, maar eens zien of die weer rond krijg en dan mag ze alsnog bewijzen postduif te zijn. De ouden banjeren mooi om de hokken, volgend jaar mogen ze weer. De Cahorsploeg ligt lekker te badderen, windbreekgaashok, gisteren nog flinke training gegeven, benieuwd of ze volgende week nog wat kunnen laten zien, waren op Agen. Jongen komen vast nog los, gaan ook wat nieuws beleven, als kanonskogels met wind op de staart naar huis, allemaal lering en vermaak.

 


Vrijdag 28 juli - Opeenstapeling -

Verwacht hier nou geen oproep tot een rebellenopstand, dat mag je zelf doen. Wil je wat betekenen, neem contact op met je provinciale bestuur en laat ze op correct wijze je mening weten, heb ik ook gedaan. Beste zou zijn om het nationale programma los te laten, veel minder overleg nodig, geen nationale druk, minder belanghebbenden, minder meningen, gaat prima volgens mij. Morgen maar weer eens kijken of ze Bergerac nog durven te lossen, het lossingsbeleid ligt vast, klaar en strik erom.

 


Donderdag 27 juli - Nachtkijkers op -

Vanochtend zaten er alweer 2 jongen op mij te wachten, een van vorige week en nog een van de tweede africhting, zijn ze vast niet zo ziek. Zo scharrelt het mooi door, komen nog mooi wat vluchtjes, even laten rusten en volgende week de mand weer in. Nog lang geen herfstvakantie voor het jonge spul, tot en met Morlincourt is de bedoeling, daarna vlot overzetten naar het lange hok en dan begint voor mij de winterperiode. De overjaarse maar bij elkaar gelaten vandaag, de oude duivinnen begonnen elkaar alweer lief aan te kijken. Wilde eigenlijk wachten tot de jaarlingen thuis zouden zijn, en dan alles tegelijk koppelen voor een ronde laten, toch maar de versnelde aanpak gedaan. Volgende week degenen die van Bergerac terugkeren er maar tussen zetten. Ze verhuizen van jonge duivenhok naar jaarlinghok en wie daardoor komt, gaat over naar de ouden en blijft daar tot einde carrière. Dat overwennen gaat vlot, zeker als ze gekoppeld zijn kijken ze nooit meer om naar waar ze ooit zaten. Alleen in het voorjaar als ze net op weduwschap zitten, willen tweejaarse doffers nog wel eens de oude woonst opzoeken, typisch genoeg worden dat meestal niet de toppers. De meest flexibele met trek naar het hok zijn degenen die onopvallend en zonder twijfel overstappen, doe mij die maar. Net als duivinnen met afwijkend gedrag met binnenkomen na training, of die het eerst aanlopen met andere duivin, blijft niets van over. Negatief afwijkend gedrag zodra er druk op komt, ik kan er niets mee, verspilde moeite en ergernis.

De voorspelling Bergerac lijkt wind achter over de hele lijn te worden en zaterdagochtend een ontvangst in de regen, copy uitvoering Ruffec. Hopelijk zijn de lossingsmannen verstandig om niet al te vroeg de manden open te trekken, anders worden ze in het zuiden helemaal zenuwachtig in de nacht, ja heel Nederland staat aan de start, daar hebben ze net boven de 800km te overbruggen. Dat wordt zeker voor een deel nachtcrossen, de lampen mogen weer aan, regen of niet. De internationale Narbonne zal een indicatie zijn voor de gemiddelde snelheid, al komen die meer vanuit het zuiden, gaan de middaglossers vanuit het zuidwesten normaal overheen qua snelheid. Lijkt zo net of ik denk er verstand van te hebben, gaan het zien. 


Woensdag 26 juli - Waterbuik -

Het Orange uitslag sector 4 verhaal is ook weer opgelost. Begrijp alleen nog steeds niet waarom die niet op CC wordt gepubliceerd en bij navraag bij CC ik een overzicht van de aanvragen van de afdelingsbesturen krijg waar deze uitslag alleen of afdelingsniveau is aangevraagd? Beetje mysterieus allemaal, tegenstellende berichten die voor misplaatst ongenoegen zorgen.  Een schuldige aanwijzen ben ik niet in geïnteresseerd, de oplossing is alleen interessant. In ieder geval, vanuit bestuur afdeling 10 de volgende link gekregen waar alle sector uitslagen gepubliceerd worden en dus wel gemaakt zijn: http://npoafdeling10.nl/sector.html

Hoef ik in de toekomst tenminste geen vuurtje meer om aan te steken, waarvoor mijn dank Aart. Kunnen we weer verder. Was weer genoeg drukte in NIC ZWH, de volle manden stonden tot aan het plafond en aan de aantallen in de sector te zien was dat niet overal zo. 25 man met 480 duiven voor deze klassieker van het Noorden. Wat STV voor het zuiden is, is Bergerac van oudsher voor het Noorden, een vlucht met aanzien, waar in de beginjaren vooral ook de programmaspelers hun vliegers nog een toetje op het eind van het seizoen gaven. Waren er nog niet zoveel specialisten als nu, en kon met regelmaat een prima dagfonder zich van voren melden, legendarisch. Kan nog steeds natuurlijk, kans wel wat kleiner geworden, moeten wel met de nacht kunnen omgaan om echt vooraan te eindigen. Schijnt toch lastig te zijn.

In Balk vooral blauwe ringen, voor de meesten hun tweede opdracht in het leerjaar. Zo ook vanuit Nijemirdum alleen 41 blauwringen. Alles op nest, voor mij ook weer een leerjaar, om vooral het verbeteren van het eindstuk van een marathonseizoen. Mijn voorkeur gaat toch uit naar totaal weduwschap, alleen stug volhouden en blind op een systeem staren waarbij je langzaam wegzakt heb ik mijn bedenkingen bij. Nu had ik een beroerde start, eigen schuld natuurlijk, hoef je mij niet aan te herinneren, weet ik zelf ook wel. Ondanks de waterbuik die ik van inkorfavonden overhoudt, is een keuze, toch ook weer een paar interessante opmerkingen opgepikt, blijft leerzaam aan de toog hangen. Kijk bij ons hoef je echt niet te komen zwetsen hoe goed je bent en blijven lullen over je stervliegers die toch verder niemand kent, verstandiger is om datgene waar je tegen aanloopt, lees mee op je bek gaat, op tafel te gooien en dan maar horen wie het meest logische antwoord klaar heeft. Heb jij meer aan en wij ook, blijven leren, open deuren genoeg zo?  

Vond gister voor inkorven nog een jong van zaterdag voor de plank, herkende hem ook nog, was een van de laatste die afgezet werd. Goed leeg gevlogen, gelijk volgepompt met energie en ging vanochtend weer een uur mee op de vleugels. Zal wel een weekje rust krijgen, tenzij die weer rond aanvoelt. Bij rondvraag blijkt mij op een enkeling na het terugkeerpercentage van zaterdag wel hetzelfde te zijn, zo ook de manier van thuiskomst, vooral op de zondagmiddag. Blijft apart. Mijn vermoeden, kan het nog niet bewijzen, is dat ze enorme ronden boven ons land vliegen, degenen die van het pad raken, dat gaat nogal vlot. Twee uurtjes vliegen en ze zijn bij de Waddenzee, en dan? Logisch is dan rustig blijven en in een sluitende spiraal op zoek naar je huis. Mogelijk hebben ze daar op later leeftijd wat aan, stukje bij beetje het kompas rechtzetten. Nogmaals, het is maar theorie, pas met track and trace zien we de grote lijnen vanzelf terug. En dan? Ja niets, als dat hun natuurlijke gedrag is, aanschouwen en vooral niet in paniek raken, zij doen het vast ook niet.

Focus op Cahors. Er vliegt hier een jonge aanvlieger die rondkleppert alsof die hier al jaren woont, wordt vast een topper..


Dinsdag 25 juli - Op naar Bergerac -

Niet echt zomerweer zo, vindt het wel lekker trouwens zo, hoeft van mij niet zo hele warm. Jongen vanmorgen voor het eerst de vleugels weer laten strekken.  rustig herstellen van vele uren op de vleugels, vooral die zondagmiddag nog kwamen lijkt mij belangrijker dan doelloos met vermoeide spieren verplicht uren te laten maken, zie er het nut niet van in. Ik ben geen topsporter, zelfs bij sporter mag ik nog even twijfelen, maar als mijn logge lichaam haar rondjes gerend heeft is er ook zwaar herstel nodig, schijnt ook met leeftijd te maken hebben al zegt mijn spiegel dat het er prima uitziet, ego..

Mijn teleurstelling net bij de afdelingsbesturen 10 en 11 laten weten over het niet aanvragen van een sector 4 uitslag voor Orange. Heeft iemand hier iets over gelezen? Blijkt volgens compuclub toch zo te zijn, hebben mij de aanvraag laten zien. Alle afgelopen seizoenen dat deze vlucht gehouden werd is er een sector uitslag gemaakt, nu ineens tellen we niet meer mee. Je zou van narigheid eens bij de afdeling 10 moeten kijken hoeveel uitslagen daar gemaakt worden, iedere straat heeft een eigen divisie, en in onze eigen afdeling 11 blijkt er zomaar een noord en zuid uitslag voor de NPO vluchten te worden gemaakt. Wel een sector 4 uitslag van Ruffec die dezelfde status heeft, maar een sector4 uitslag Orange is onbelangrijk geworden, lekker stimulerend voor de liefhebbers van de meerdaagse fond, sector 4 wordt al niet met de nek aangekeken... Wij fondmannen zijn maar een stil volkje dus laat maar liggen. Maar wat is nou eigenlijk de moeite? De vlucht telt zelfs voor de nationale kampioenschappen, maar daar worden de afdelingsuitslagen voor gebruikt, dus maar geen uitslag meer? Zijn de deelnemers gevraagd, ik niet in ieder geval, maar mag er wel voor betalen? Dus we worden zomaar ter zijde geschoven door de provinciale bestuurders. Het enige wat we kunnen doen, net als die programmaspelers doen, veel mailen en bellen met bestuurders zodat wij ook een uitslag krijgen. Dus mail je afdelingsbesturen bestuur@npoafdeling10.nl en secretaris@friesland96.nl en wie weet krijgen we nog wat voor elkaar, als je er belang bij hebt, laat je ook eens horen.


Maandag 24 juli - Il pleut -

Wielerfanaat is een groot woord, toch met de neus voor de finale door het hart van Parijs en als onze rood wit blauwe favoriet op 250 voor de meet er vandoor gaat begint bij ook alles te rammelen, winnen als de gelegenheid daar is. Denk dat de interesse voorkomt uit de tijd dat er amper wat op TV was behalve wat wielrennen, voetbal en formule 1, zal wel bij de grijze generatie horen die blijkbaar alleen naar ronddraaiende peddels kijkt, prima toch. Zal ook folklore worden en in stijl naar de achtergrond verdwijnen dan, net als TV kijken op zich, wie kijkt er nog naar teletekst behalve duivenmannen dan? Dat er nog geen live duivenkanaal op internet is verbaast mij nog steeds. Zag wel zoiets bij de million dollar race met camera's uit verschillende posities gericht op de hokken en de lucht in met een commentator en tussendoor muziek. Jammer dat de commentator maar weinig finesse met de sport had, prikken wij dwars doorheen en dan is niet meer dan een grote jammer, hoe goed je ook bij andere evenementen bent, dit is heel wat anders. Ik zou mij voorstellen camera's bij een aantal favoriete hokken, de live aankomstlijst in beeld en inderdaad voorzien van commentaar op afstand, interviews voor, tijdens en na de eerste aankomsten. Hoeft niet op TV, dat wordt toch niks wegens te specifiek publiek, maar internationaal op internet live stream krijg je vanzelf een leuk aantal kijkers. Verwacht het niet van de grijze generatie, wel van volksstammen over de hele aardkloot. Probleem zal kosten en opbrengsten zijn, sponsoren willen garanties, gekwalificeerde medewerkers doen het ook niet voor niets. Maar ja zou het 'mooie' echt nodig zijn, wie had tot paar jaar terug van vloggers gehoord? Nu zijn het de nieuwe helden van de jeugd en dat met een handcamera en blijkbaar een talent om een jong publiek te kunnen boeien. Daar ergens zit een sleutel, wie gaat eraan draaien?

Moord en brand schreeuwen bleek nergens voor nodig, heb tot zondagnamiddag jong spul zien aankomen. Stuk voor stuk uit het oosten, door de regen en het onweer en denk met 80% mijn handen mag dichtknijpen. Zullen in de komende dagen nog wel een paar melden en nog wat zwervers in de komende weken, zo gaat dat met mijn soort. Gaat erom wat er na Morlincourt nog zit. De laatsten waren behoorlijk uitgekleed, vandaag nog een extra dag om ze vol te pompen voordat ze weer rondjes gaan doen, nu niet zo belangrijk meer. Denk niet dat ik de beker van de junioren ga winnen... Vind wel dat ze dat overnachten gelijk zo serieus nemen, bijzonder spul die fonders. Voor Bergerac lijkt het prachtig vliegweer te worden, geen drup op de radars, normale temperatuur met veel zon en een noord tot oostenwind, zal het dan toch eindelijk eens? Piet op vakantie zeker..

 


Zondag 23 juli - Zullen we het er nog een keer over hebben? -

Gennep ligt dan voor de zuidwesthoek in het zuidoosten, als er zuidoost op de kaarten verschijnt, ja val zeker in herhaling en volgens mij terecht anders zei ik het niet, dan kun je blijkbaar niet oostelijk genoeg gaan lossen. Natuurlijk zijn er de specialisten die de hokken weer vol hebben, applaus en wel naar verwachting natuurlijk, en volgende week zul je de gevolgen in aantallen terugzien, zonde alweer. Maar ja we nemen het, willen geen flexibele losplaatsen want owjee je zal je gunstige plekje toch zien verschuiven, ja zo gaat dat echt. Zelf overigens bewust de jongen wel ingemand, heb ze al twee keer de container in gehad, moet nu dan maar bewijzen of dat nog een voordeel voor de terugkomsten heeft, denk wel dat het beter is. Kon het gisteren in ieder geval nog niet zien, wat komen die fondsloebers toch beroerd naar huis, alsof ze achterstevoren vliegen. Een groepslossing is nog wat anders dan afdeling totaal lossing, maar dit verschil is mij veel te groot, ook niet verwacht, ene jaar is het andere niet, zelf de automatische melder schrok ervan, ligt aan de wifi hier op het terrein so no worries. Andere kant denk ik dat de behandeling tegen cocc's op zijn zachtst gezegd een omgekeerd effect heeft gehad dan verwacht, veel te gek allemaal voor zo'n type vlucht. Ben realistisch genoeg om de handen in eigen boezem te steken, immers je bepaald zelf wat je in de drinkbak kiepert en of je wel of niet meedoet, geen twijfel mogelijk, en toch het had veel beter gekund.

Maar niet te snel moord en brand schreeuwen, deed ik met Dax al, en nu twee weken later zit het hok gewoon weer vol, nog maar enkele onderweg. Zal er een ploegje van maken, ook al heb ik geen idee wat ik van die generatie nog moet verwachten. Of ik daarmee achteruit boer, geen idee, ik heb de ruimte en wil eens zien of ze mij op latere leeftijd nog kunnen verassen, die glazen bol is mij al zo vaak uit mijn handen gevallen, scherven allang verwerkt tot dubbel glas, levert veel meer op.  


Vrijdag 21 juli - Nog één keer dan mag een ander zich ontfermen -

Het hoeft allemaal niet zo complex, ligt er trouwens aan wat je eenvoudig vindt om iets complex te vinden. In Het Spoor een oproep aan een 100 tal fondmannen en een 300 programmaspelers om een jaar lang van alle vluchten de teruggekeerde duiven bij te houden. Dus na dag 1, dag 2, een week, een maand, en langer, gewonden apart noteren. Doe daarbij de gegevens zoals snelheid winnende duiven, en bij het sluiten van per viertal, weersomstandigheden, en overige opvallende zaken. Die gegevens gooi je in een statistisch model en je kunt voorspellen wat de terugkomsten gaan zijn na ook een zware fondvlucht. Want nu hebben we niets, en we staan voor paal als er weer eens berichten verschijnen over dramatische duivenvluchten, eigen schuld, we spelen veel liever verstoppertje, hopen dat de storm overwaait en hopen dat het in de vergetelheid raakt. Tot nu toe gaat dat ook zo, alleen op termijn gaat het knagen. Onze groene vrienden hebben het grote niet zulke slimme vragenboek weer uit de kast gehaald, stellen dezelfde vragen aan het ministerie van economische zaken als een paar jaar terug, met de hoop dat er negatieve aandacht aan wordt besteed. Ze kunnen ook niet anders, het is hun inkomen, hoe triest dat soort tere zieltjes propagandisten ook zijn, teren op de ellende van een ander, we hebben er mee te maken. Tellen dus, alleen zo kunnen we alle roddel en achterklap bestrijden, laten zien dat we registreren en tonen dat we er ook daadwerkelijk iets mee doen, op naar verbetering. Er zijn nu genoeg NPO besturen geweest die zich wilden verstoppen, kan echt niet meer. Nu hebben we de materie nog zelf in de hand, als we het uit handen geven kan het veel slechter uitpakken, en dan maar zeuren dat we het niet zagen aankomen, ja amehoela. Dus neem als proef de zo bekritiseerde Barcelona, roep een 100 deelnemers op om de tabel in te vullen, en kom een maand na de vlucht met correcte cijfers. Toon onze goede wil, cijfers tellen, uitspraken als 'de helft' en andere aannames kan geen ministerie wat mee. Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn toch?

Prachtig weer trouwens, als dat morgen ook zo mag zijn hebben we mooie eerste officiële jonge duivenvlucht, chipringen zitten erom, antennes liggen klaar, wat een feest. 


Donderdag 20 juli - Subtropisch -

Kleverige bende man, bah, toch maar de hardloopschoenen aantrekken zo, zomervet wat zien onder controle te houden. Dit weekend geen marathon dan, gezien de weersverwachting ook niet echt iets om naar uit te kijken. Jonge duiven dan maar, als die wel los kunnen op de vroege zaterdagochtend. 80 stuks de chipringen om gedaan deze week, we gaan het beleven. Ze vonden het blijkbaar een reden om gelijk maar volle bak de veren los te laten, het is er de tijd ook voor uiteraard. Na zaterdag geen jong volk meer zien arriveren, een gemeld die was gevonden in een weiland bij Zwolle en een opgegeven in Gelderland, heeft vast rondjes gedraaid. Was wel een reden om ook die garde aan onderzoek te onderwerpen. Ouden waren verder schoon, behalve wat luisjes op de jaarlingen en de Agen gangers hadden na 8 nachten mand flink wat stuitluizen mee terug genomen, al die gouden luisdruppels werken maar tijdelijk. De jongen hadden behoorlijk cocc's opgelopen de afgelopen twee weken grote mand, gelijk maar behandeld, zal wel goed zijn voor het weekend dan. In ieder geval trekken ze nog iedere ochtend, lopen nu behandeld te zijn een stuk vlotter binnen. Zal met gewenning te maken hebben, maar uiteraard ook aan het zich beter voelen door het ingrijpen. Als je niet lekker voelt schaadt dit het zelfvertrouwen met zekerheid, ieder sprongetje naar een plank als lopen over lava, zien ze spoken, reden om op de zwerf te gaan, kaartenhuis.

In de pers echte komkommertijd, niets om over de schrijven en het ware journaille is ook richting de zon getrokken. Wat overblijft zijn de kinderkrantschrijvers en aangezien er verder weinig sport of politiek bedreven wordt, duivensport zijn hoogtijdagen en dieptepunten heeft, zijn we een gewillig slachtoffer. Leken die zich ontfermen over de eerste de beste gefrustreerde collega die zijn ongenoegen laat blijken, zijn beperkte verstand niet overziend de gevolgen, met als uitkomst dat we weer voor lul staan in de grote mensenwereld. Binnen onze landsgrenzen lijken we het inmiddels aardig onder controle te hebben, gaan de zuiderburen weer eens onderuit, ook niet de slimste zo blijkt maar. De andere kranten nemen blindelings de bron loze nonsense over, jammer, en het waait weer over, hanen en kraaien tot er beter nieuws is. Hoe te voorkomen? Zorgen dat je directe lijnen met het journaille hebt, zorgen dat je het voor bent, afspraken over verificatie voor publicatie, zo moeilijk is dat niet, moet er wel even moeite voor doen, hoort bij een sportcomité. Ik zeg doen. 


Maandag 17 juli - We gaan lekker -

Moe man, was even vergeten hoe inspannend het einde van het duivenseizoen kan zijn,  kan nog wel wat uren slaap gebruiken, aansteller natuurlijk. Jonge duiven en ouden tegelijk is voor mij ook nieuw, iets met opbouwen naar komende jaren. Vorig jaar mijn jonge garde verprutst door te denken dat het allemaal vanzelf gaat, ben benieuwd wat ze gaan doen op Bergerac volgende week, zij die daar wel mee om konden gaan. Waren allemaal op Pointoise en Ruffec, twee avonturen, de eerst genoemde een veel grotere uitdaging dan de tweede, leerschool.

De jongen van dit jaar doen vanochtend hun  rondjes relaxed zo te zien. Op een handvol na is de ploeg zaterdag weer compleet geraakt, klinkt goed zo. Toch vind ik het wat een tegenvaller, kan overigens best zijn dat de zondagvliegers van vorige week het toch fijner vinden in de vrije natuur, moet maar zo dan. Zullen ze dan toch niet allemaal als kampioen geboren zijn? Deze week de chip erom en dan zaterdag voor het eerst sinds 1995 jongen klokken, wat een feest. Binnekomen is nog wel een dingetje, maar om ze op de honger in te korven heb ik moeite mee. Deden er wel 10 minuten over voordat de eerste van een 15 tal die voor de plank zaten, om door de dringers te duiken, zo schrikkerig. De laatkomers hadden daar minder moeite mee. Hielp ook niet mee dat juist op het moment dat de eersten kwamen, in de nabije houtcontainer werd gewerkt om maar zoveel mogelijk klappen te laten horen dat er gesorteerd werd. Na een tijdje toch maar even laten weten dat het wel mag stoppen, best netjes van mij. Mooie ploeg overhouden is het einddoel tot en met Morlincourt.

Orange werd een normale editie tot en met de eerste ochtenduren, weer hielp niet echt mee om er een mooi tweede deel van te maken. Altijd zwaar door het Rhonedal, maar ik vindt dat ze dat ook moeten kunnen tegen de Mistral in. Voor de wind schaatsen kan vrijwel iedereen op twee staanders. Gasten die moeite hebben met die route zijn er al vanaf het begin, maar een punt maken kunnen ze niet behalve wat aannames die persoonlijke pijnpunten moeten afdekken. Het verloop is steeds hetzelfde, met een paar hele vroegen op de hokken die ze in orde hebben, vervolgens wordt het een wandeltweedaagse. Zwaar genoeg, maar dat willen we toch? Friesland zou eens een dagfond van een 700km als afsluiter op deze route kunnen doen, krijg je vast een betere spreiding van kopduiven, zal wel niet gebeuren dan?

De eigen prestaties dan maar? Ging in ieder geval een stuk beter dan het gepruts van vorige week, en ja die andere vluchten ook hoor ik je denken. Mag best zijn, beoordelen kan ik zelf prima, daar heb ik de mening van gasten die zelf niet meedoen of nog minder presteren niet bij nodig. 14 aan de start die eerder al in STV waren dit jaar, allemaal 3 en 4 jaarse op eieren. Duivin die het snelst op eieren zat was ook de eerste van gisteren, direct gevolgd door een duivin die van STV geschoren terug kwam op de zondagochtend en net op tijd weer helemaal dicht gegroeid was. Toch mee omdat ze op scherp leek te staan, heldere oogjes strak kopje. Beide duivinnen die op korte vluchten af en toe ook goed mee kunnen. Daarna de favoriete doffers die mooi constant beginnen te worden, geen superieuren maar beter zijn er even niet dus moet het er maar mee doen. Was er blij mee, langzaam omhoog krabbelen, doe maar na dan.

Gaaaap  

 


Donderdag 13 juli - Even de dag kwijt -

Zat te kijken, wat voor dag is het eigenlijk? Komt vast omdat we gister hebben ingekorfd voor Orange, niet de gangbare avond zeg maar. De eerste africhting van das Nordseerennen is uitgesteld wegen slecht weer, je zal er maar op vakantie zijn. Lopen nog steeds Daxgangers binnen, gleed net nog een doffer naar beneden, gewicht verloren uiteraard maar verder in orde. Als ik ze vergeleek bij inkorven met de meer ervaren Orangegangers dan was er een significant verschil. Die van vorige week stonden een partij te 'zweten' en waren kogelrond en zwaar, waarschijnlijk veel te zwaar voor zo'n kraker. Ze zagen er prima uit, glommen als gekken, voor een dagfondvlucht... dit waren er drie in één. Gevolg van proberen zoveel mogelijk in te proppen en te weinig training, die zekerheden uit het verleden gaan zeker weer niet op. Maar eens kijken of Orange beter uitpakt dan, zie mijzelf niet als favoriet, understatement van de dag. Ik zoek de favoriet veel eerder in Tuk of Ermerveen, die marcheren als vanouds, niet bij te houden voorlopig. Hoeveel andere vaatjes zouden we nodig hebben? Dat tappen ging mij redelijk af, in het verleden, zal er nu wel een kliederbende van maken, afleren gaat soms snel, soms lastig, noem het een talent.

Het experimenteren gaat nog even door. Nog twee ploegen voorbereiden, jaarlingen op nest naar Bergerac en de tweejaarse Agen ploeg richting Cahors. Beide worden weer op een andere manier voorbereid. Vorig jaar halverwege afhaken heb ik de gevolgen ook van gevoeld, voel ze nog, teveel onbekenden in het hok. Nu doordrukken tot het eind. Andere kant, mogelijk levert het op termijn vliegenisten op die juist op latere leeftijd naar voren komen, heb ik ze eigenlijk nooit de tijd voor gegund. Kijk je naar de extreme vluchten komen toch de oude ringen veel in beeld, zullen niet altijd de besten in hun eerste jaren geweest zijn, diesels. Zoals gezegd, ik heb steeds de besten op twee of driejarige leeftijd het kweekhok ingedrukt. Zonder dezelfde kwaliteit, of juist die kwaliteit verkeerd te hebben ingezet door de experimenten op zoek naar plan B en C, kun je zo met lege handen komen te staan, aanschouw het geschiedde. Alleen maar van leren. Degene die het mij vooraf zou melden wat zou gaan gebeuren ben ik nog niet tegengekomen, en zeggen dat ik het zag aankomen is onzinnig, dan had ik het ook wel wat anders gedaan. Helemaal anders niet, dan is het geen testen maar herhalen, leer je nog niets.

Op Orange de drie en vierjaarsen van STV op eieren ingekorfd, zijn direct na hun vorige opdracht gekoppeld, iets andere voorbereiding gehad dan die van Dax, in herhaling, minder glimmend, minder zwetend en een stuk lichter de mand in. Nou maar eens zien of het wat oplevert.

Mogelijk een gevolg van Dax op het programma dat er in sector IV een 30% meer duiven bij Orange ten opzichte van vorig jaar aan de start komen, had jij dat voorspelt?

 


Dinsdag 11 juli - Eenhokraces update -

Even kijken wat heb ik allemaal te vertellen over de eenhoksraces? Donderdag de eerste officiele training op das Nordseerennen Sylt, live te volgen via deze link: http://de.nordseerennen-insel-sylt.com/ergebnisse/

Ze gaan na een paar korte trainingen voor het eerst de open zee over, wel heel wat anders dan bijvoorbeeld op Tenerife, toch een natuurlijke barrière waar rekening gehouden moet worden.

Dan hebben we de Algarve Golden race, waar als alle ringen gekoppeld zijn de hoklijst van gepubliceerd wordt op 17 juli.

Voor de agenda, aanleveren voor het volgende transport naar de Derby Arona Tenerife op zondag 13 augustus van 10.00 - 12.00 uur.

Hieronder tweetal foto's van de nieuwe hokken en de eerste bewoners van de Corabia Winter Edition, het volgende transport zal ook in augustus plaatsvinden.

 

 

 

 


Maandag 10 juli - Zwemweerweer -

Gisteravond nog lang aan het analyseren geweest aan de bar, we komen er nog niet helemaal uit waar het aan ligt, klagen en zwetsen kunnen we als de beste en besloten weer vooruit te kijken, op naar Orange. Ook daar weer mijn best op gedaan. Zijn de STV gangers die daarna gekoppeld zijn, achteraf beter ze naar Dax te hebben gestuurd, iets met een koe en een kont.

Overdag mogen ze relaxed als wandelkippen van hun nieuw verworven vrijheid genieten, en een paar keer de mand in aanloop naar hun volgende marathon. Heeft zich vaker bewezen prima te werken, moet je wel even de juiste duiven hebben die er bovenuit steken en het lijkt erop dat die toch de afgelopen seizoenen naar het kweekhok zijn verdwenen en de opvolging op zich laat wachten. Nou en? Komt vanzelf weer, maar nu even niet, dus de overjaarsen uitknijpen en zien wat ze er nog uit kunnen persen. De ploeg van een ik meen 43 jaarlingen worden voorbereid op Bergerac, voor hun tweede test, lees leerschool. Nu ook op nest, zal kleine jongen worden of nog overbroeden. Ruffec was uiteraard niet zwaar en mogelijk wel een goede nachttraining voor later in hun carrière, en ze zouden eigenlijk nog een wat zwaardere moeten meemaken, denk niet dat ze daar allemaal geschikt voor zijn. Zo een als Barca of Dax hoeft van mij niet trouwens, al zullen ze eens ze driejaars zijn wel al zoiets hebben meegemaakt. Je moet er de duiven voor hebben, ook al is het percentage laag, er zijn er wel, doe mij die maar. Het zijn dezelfde Nederlandse soorten die dat aankunnen, kunnen nachtvliegen, over open zee en woestijn kunnen doorkruisen. Kijk de afstammingen van de nationale winnaars van Barcelona na en je ziet de overeenkomst, soort van alleskunners, behalve sprinten, ja een uur en daarna 10 minuten per uur verliezen, is maar een gemiddelde uit ervaring, semi natte vinger werk.

Zit weer eens te wachten op volk dat twee uur geleden al had moeten arriveren, ook leuk.... komen vast niet meer opdagen of zijn 'vergeten', eet smakelijk  

 


Zondag 9 juli - het zichtbare toetje -

Voor degenen die denken dat ik hier alleen maar uitvluchten aan het tikken ben, hieronder de weerkaart van 12 uur gistermiddag, de blauwde dikke lijn als toetje voor de zuidwesthoek, het zij zo, feiten niet ontlopen. Laat het duidelijk zijn dat ik niet voor mijzelf sta te lullen, heb het over het grote geheel. Wil je weten wat er met Barca mis ging, even naar het archief weerkaarten en als je goed oplet zie je drie tot vier frontale zones die ze te verwerken kregen. Eén is al lastig, wat denk je van drie, en dan het aantal kilometer erbij als extra vertragingsfactor. Des te bijzonderder, is dat het juiste woord?,  voor de vleugelaars die er wel doorgekomen zijn, hoe lang ze er ook over gedaan hebben. Zoveel ongeloof op Facebook, terwijl het zo logisch lijkt, als je het wilt zien. Voor de zekerheid, heb het niet over mijn eigen kolonie, breedte in het algemeen, als er duiven zijn moeten die van mij er ook zijn, waren ze niet, geen afschuiven, geen belang bij. Voor mij is het selectie, zit er niet over in, want dat doe ik ook niet. De beteren zijn terug op de werf, mogen nog wat doffers komen. Bizar, woord dat ik volgens mijn vrouw dit weekend erg veel gebruikt heb, dat de 2015 oude jongen het maar niet oppakken, gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren als ik het zo bekijk. Konden en kunnen maar geen mooi weer maken, ja op programmavluchten, zodra ze de nacht zien lijken ze in paniek te raken, niet handig als je kwaliteiten daar zouden moeten liggen. Vliegen nog zat om de hokken, zoals gezegd, zit er niet over in, is mijn manier van spelen, testen, testen en grenzen opzoeken.

Alle jongen terug op de hokken, hecht ik veel meer waarde aan, open deur maar dat is de toekomst, kan nog wat worden.  

 


Zaterdag 8 juli - Generatie wissen -

Ja dat kan gebeuren als je een hele generatie naar 1100 kilometer stuurt en frontale zones op de loer liggen. Ja heb je hem weer, het zal, vandaag lijkt mij toch overduidelijk het bewijs van de gevolgen van blindelings lossen onder het mom, wat je niet ziet dat is er niet? De wereld vraagt zich af wat er mis ging op Barcelona, terwijl je gewoon op de weerkaarten gisteren kon zien wat er zou gaan gebeuren? Hetzelfde geldt voor Dax, ook al komen die zuidelijker veel beter dan hier, de 200km minder helpt daarbij ook uiteraard. Zou zeggen pak een weerkaart van vandaag erbij en je ziet een dikke blauwe lijn over midden Nederland liggen en oorzaak plus gevolg worden je vanzelf duidelijk, voor het Noorden nog eens extra. Maar goed, er wordt nog steeds twee dimensionaal gelost, het wordt s' middags heet en dus gooien we ze er 's morgen vroeg eruit, waardoor ze in volle vaart de hitte invliegen, ja dat is veel beter natuurlijk. Geen rekening houden met frontale zones, ja dan krijg je dit verloop, je kan het ook selectie noemen, doe ik ook maar, hoe jonger ermee confronteren, des te sneller weet je wie het kan. Dan niet klagen als je leeg hok overhoud, dat is de realiteit. Ogen dicht en je gaat heel ergens anders zoeken, ook prima.

We kijken wel naar hoge temperatuur, niet naar frontale zones omdat die niet in de berichtgeving worden opgenomen, dan krijg je dit, zwaar hé? Krijg zo wel ruimte in de hokken, iets sneller dan verwacht, vroeg of laat gebeurt het toch. Had ook liever het hok vol gehad, realiteit is toch anders. Mogelijk toch een grotere knoei opgelopen op Limoges dan merkbaar, feit is dat er twee terug zijn, niet geheel toevallig de meest constante doffer en eigenlijk de hokfavoriet. Zijn geen favoriete prijzen, moet het er maar mee doen. Niet voor het eerst zo'n frontale vlucht, verbazingwekkend maar alweer komt het grootste NIC van het Noorden niet aan de bak. Waar het aan ligt, lijkt mij wel duidelijk, er aan te doen lijkt mij weinig. Dit jaar westenwindsyndroom, mogelijk volgend jaar alleen maar oost, veel beter voor ons, het ziet er zo niet uit.

Zullen nog wel een paar nakomen, bij inkorven leken ze fysiek echt wel in orde, de uitslag zegt wat anders en die is toch vrij duidelijk. Deze vroege jongen van 2015 willen maar niet overtuigen, dit was hun derde marathon en behalve die twee eersten van vandaag hebben die anderen niets van talent laten zien, ook bijzonder toch? Maar eens zien wie nog op komt dagen. Het ene seizoen kweek je twee bovenmaatse, het andere jaar vier. Nu gaat het selecteren wat sneller, krijg je als je met tweejaarsen naar een driejaarse afstand gaat, ook al is de winnaar een jaarling. Geen smoesje of uitvluchten zo toch? Gewoon zoals het is, goed is goed en de rest kun je zelf wel invullen denk ik.

Jongen kwamen goed trouwens, ondanks een late lossing om 13.45 uur had ik toch nog wat positiefs te kijken, binnenlopen is nog wel een dingetje. Waren al een paar keer schrikkerig, nu ook weinig haast in de pootjes, gaat mij geen bekerwerk opleveren zo. Eind van de dag staat de teller op 83/86 jongelingen, noem ik een prima start na eerste keer container, vooruit kijken...

 


Woensdag 5 juli - is het woensdag? -

Zijn maar rare dagen, noem mij conservatief maar ik zit toch liever in het weekend op duiven te wachten en rustig op dinsdagavond biertje aan de bar te doen na het inkorven. Nu alleen maar zenuwachtig gedoe met duiven onderweg , rap rap rap omdat je stiekum toch denkt aan een vroege duif. Ik zal het als dekmantel gebruiken zoals zo vaak, lijkt er wel op dat dag 2 een heel ander verloop had, die in Bant is een geweldenaar, nationale top gisteravond er nog door. Zat er in Nijemirdum niet in, lag ook niet in de lijn der verwachting. En toch meedoen, het debuut voor de laatjes van 2015 en met zo'n vlucht nog niet zo hele beroerd, nu kwam het noorden en oosten niet goed uit het verfblik, wil nog niet echt meezitten. Zal vanzelf weer eens goedkomen. Tikte ik over mijn mini bibbers voor die twee duivinnen die steeds lichter werden, de eerste was één van die twee, de andere is nog onderweg, zo ook die er tussenin zat, uitzondering, was ook niet supervroeg natuurlijk. Bovenste drie vooraan gedraaid, troostprijsje. Nog niet tevreden uiteraard, begrijp je zelf ook wel, wel realistisch en bij de pakken neerzitten zeker niet. In alle eerlijkheid wat moet je van debutanten verwachten dan? Natuurlijk zijn die wel gelijk vooraan staan, alleen dit jaar nog niet bij mijn vliegenisten die voor het eerst de mand ingaan, kwestie van geduld. Opbouwen doe je van onder naar boven, alweer zo'n klote tegeltje.

Zie net op de meldlijst dat 12 van de 18 terug zijn op de hokken, zal nog wel een enkeling op komen dagen, daar kan ik wel weer wat mee, positief zien zonder nepgehalte. Zou het voldoende tijd zijn om ze klaar te maken voor Marseille? Lukt het niet dan maar een of twee weken later naar Narbonne of Perpignan, pin mij daar niet op vast. Voorkeur voor Marseille, dan elke week een marathon, beter voor de focus. Niet ten koste van de duiven, dan maar twee keer inkorven in een week, alleen logistiek minder interessant, lees meer werk, niet mijn hobby.

Zag mijn jonge duivenkampioenschap ook alweer samen met verschillende doemscenario's voorbij trekken. Een uur na lossen precies 4 terug op de hokken, nagelopen, wat heb ik nu weer verkeerd gedaan? Toch superweer, niet 'skier' windstil, blauw en wolken, ver zicht, bewust zuidoost gereden, vanochtend nog los en trokken half uur weg, wat zou er nu weer zijn dan? Niet gaan zitten wachten, flink rondje hardlopen in het prachtige weer, zoon mee te zwemmen naar het IJsselmeer, terug op de hokken, voorzichtig kijken, hok vol.... Bloed terug naar mijn controlecentrum... was in mijn hoofd alweer zomerjongen aan het kweken. Eén keer eerder met prachtig weer een generatie uitwissende domper meegemaakt, blijft zweven in het verwachtingspatroon, nu een meevaller dus, nummer 3 vandaag, het tij keert vanzelf... Vrijdagavond allemaal de mand in, ik maak al ruimte in de bekerkast..

Verder maar weer, op naar Dax, 25 vliegenisten uit Nijemirdum. Afdeling Friesland vrijwel hetzelfde aantal als op STV, onze sportcollegae uit het oosten laten het wat afweten en zo krijgen we geen 4 cijferig getal op de palmares, jammer. 

 


Maandag 3 juli - Je ziet het alweer -

De boel is weer eens verdwenen, ligt nu eens niet aan mij maar aan onwillig vliegende verbindingen. De site is wat achterhaald, zou update komen, zit met smart op te wachten. Zal wel weer de schuld krijgen, het zij zo, verzoek ligt bij de sitebouwers om de teksten weer boven water te halen, maar even afwachten dan. Net nu het steeds drukker wordt, is toch ook deels een reclamezuil, gaat er weer een wervelwind door de site, niet leuk voor de lezers, voor mij alleen maar lastig. De koptekst gelijk maar aangepast, we zijn immers alweer helemaal los natuurlijk, wk opendeur..

Na zoveel dagen wachten op de lossing leek het dan toch eindelijk te gebeuren, niet vroeg op de ochtend maar laat op de ochtend had ook nog gekund. Maar daar ging de politiek binnen de sport toch maar een flinke stok voor steken. Natuurlijk, de afspraak ik dat er uiterlijk 10 uur gelost gaat worden, op zich niks mis mee, wel de achterliggende gedachte, een late lossing is in het voordeel van de achterhand, dat de voorhand op de meeste momenten in het voordeel is wordt met graagte aan voorbij gegaan uiteraard. Vandaag ook zo'n steekspel, om 10.20 verschijnt op Pipa dat de organisatie meldt dat er toch voor de middag nog gelost wordt, een uur later wordt er alsnog uitgesteld naar morgen. Zullen vast een paar het sprekende bot hebben opgepakt en de organisatie laten weten van de gemaakte afspraken en maar vooral voorkomen dat het voordeel naar het noorden verdwijnt. Ik tik dit natuurlijk vanuit mijn eigen perspectief, andere kant de redenatie dat het zou regenen in Brive is zeer twijfelachtig, om 12 uur scheen daar de zon en op de regenmeters geen drup terug te vinden, radarbeelden die het ontkennen. Wie het grootste belang heeft, het dichtst op de organisatie zit gaat schreeuwen en krijgt mogelijk haar of zijn zin, lang leve de oertijd. Je hebt het er maar mee te doen, suggesties en achterklap, de hele vlieglijn is prima trouwens, oud brood krentenjongens...

Dus morgen lekker rustig waarschijnlijk in de avond duiven wachten en oh verrek die van Dax moeten ook dan ingekorfd worden, wat een plezier. Zijn ze al eens vaker meer dan een week in de mand blijven overstaan, kan mij niet voorstellen dat het beter voor de spieren is, zullen wel een paar kraken bij de lossing. Die claustrofobie hadden zijn er nu ook doorheen en kijken uit naar een volgende verplichte lange opsluiting. Zullen vast een paar nesten zijn gaan bouwen, zitten gelukkig ruim in de rieten manden, geen gebagger door natte stront op karton, betalen we dan ook voor, kan nu wel uit. Morgenochtend maar weer eens kijken of Frankrijk daadwerkelijk een oostenwind heeft die boven Belgie gaat draaien naar zuidwest in de loop van de dag. Kunnen dan best eens met een katapult omhoog schieten, eerder gezien, blijft glazenbol werk voorlopig. Blij dat ik een aparte ploeg heb ingestuurd, geen verstoring in ritme van hokgenoten, lijkt mij zeer vervelend.

Het paar uur open hok voor de jaarlingen lijkt ze wel te bevallen, vliegen best nog goed, zijn aan het bouwen geslagen, pubers met inmiddels een marathon ervaring. Vanochtend nog een jaarse Ruffecganger voor de hokken gevonden, nog tijd zat om hem voor te bereiden op zijn volgende levensstap, eerst maar opknappen, heeft weer heel wat beleeft.

Update 22.30, de boel is weer gered, veel leesplezier, moet niet natuurlijk   

 

 


Zaterdag 1 juli - Morgen dan -

Nog wat melden over het schijtweer, nee toch? Vanmiddag dan eindelijk de pittige noordelijke wind die het regenfront en wolkendek breekt. Lijkt erop dat we morgenavond gaan wachten op de Agengangers, als ik de voorspellingen mag geloven gaat de wind draaien van zuidwest naar noordwest hoe noordelijker ze komen, voor onze hoek niet goed natuurlijk, beter is andersom. Scheelt dat die zeewind variabel is, kan zomaar in de zuidwesthoek blijven hangen en gekatapulteerd worden boven Nederland. Beter voor Nijemirdum, ja wel voor mezelf rekenen natuurlijk. Moeten dan in ieder geval ruim in de avond draaien morgen, of een hele lage snelheid met amper aankomsten, maar dat gaat op de kortste afstand niet gebeuren met een w in de wind.

Jongen gistermiddag de offici?le prik er in en vanochtend weer volle bak trainen, ga de bekerkast maar alvast uitbouwen. Focus is natuurlijk op Dax, bijna klaar met de voorbereiding. Was lastig maar toch afgelopen week besloten tot nog geen Barcelona. Ze waren mee op STV en dat was zeker geen succes voor de geplande Barca gangers, op een na allemaal duivinnen. Gaf ze 'voor de zekerheid' mee op de klassieker wegens weinig vertrouwen in de 2014 generatie, totale misvatting, het ging precies omgekeerd. Op Orange gaan de twee generaties het weer tegen elkaar opnemen.

De plannen voor volgend jaar beginnen vorm aan te nemen, ja dat is nodig, vooruit kijken. Is toch grotendeels afhankelijk van wat dit jaar in het tweede deel van de marathons en jonge duivenvluchten gebeurt. Voor mijzelf wel helder, es darf jetzt abkassiert werden.. mahl sehen was passiert..


 StatCounter - Free Web Tracker and Counter  StatCounter - Free Web Tracker and Counter