- We gaan weer los -

We gaan weer los  ...

 


 

 


Zondag 18 maart - je komt ons ook overal tegen.... -

Vandaag een dagje naar Dierenwereld van Someren in Heemskerk, duivenclub had een duivenmarkt georganiseerd en in het verlengde daarvan was de winkel open met verschillende aanbiedingen, en ik er naartoe om de gele zakken te promoten. Niks mis mee. Was leuk, hele dag geïnteresseerd volk aan de tafel, dan is het de dag prima doorkomen. Niet zo overdonderend als op de voorjaarsbeurs en Fugare, daar ging mijn hele zangstem ten onder. Grote dierenspeciaalzaak, dan zijn wij maar een onderdeel van het geheel, wel een uitgesproken deel, volk met een mening. Nee vind ik niet erg op zondag aan de bak, wel prettig eigenlijk, rustig op de weg, mensen zijn ontspannen, voor hun plezier ergens naar toe, geeft een prettige sfeer.

Die snerende oostenwind, ook iets bijzonders. Op de afsluitdijk mooie beelden van ijsspelingen van de natuur. Opgespat water dat druppelsgewijs bevriest, mooie taferelen als je er oog voor hebt, ook bijzonder halverwege maart waar het toch minstens 10 graden warmer zou moeten zijn, wen er maar aan. Ga ik niet doen, vertrek rap naar de eilanden der eeuwige lente, finale Derby Arona Tenerife. Zag dat er al aardig wat aanwezig zijn, we gaan het beleven. Dinsdag eerst de finale van de Corabia Winter Edition, een 450km race vanuit Portugal naar de Zuidkust van Spanje, live te volgens via Benzing one loft races, nog geen live beeld dit jaar, toekomstwerk.  

 


Vrijdag 16 maart - tis wat -

Heb het vage vermoeden dat het vliegseizoen bijna gaat beginnen en veel staan te trappelen om die nieuwe mengelingen te testen. De importeur kan de vraag bijna niet aan, geen zelfverheerlijking, gewoon zoals het is. Succes is mooi, als iedereen op tijd beleverd kan worden. Dus hierbij, even geduld, mocht je in de wachtrij terecht gekomen zijn. Ze doen vreselijk hun best in Staphorst, alleen wordt er veel van de flexibiliteit geëist, veel meer dan voorgaande jaren, voor zover ik begrepen heb. Wel grappig dat je weken aan het promoten bent de Vlieg mengeling te hebben vervangen door Athletic, dat een aantal denkt verkeerd beleverd te zijn met de nieuwe mengeling. Zal nog wel even wringen zijn om alles op tijd op de goede plek te krijgen. We gaan ervoor.

Het eerste transport voor de Algarve Golden race is inmiddels ook richting de zon vertrokken, verwacht een veelvoud in april. Als er in dat vliegtuig iemand met duivenstofallergie zit, gaat die een benauwd reisje krijgen, de manden mogen vast wel in het gangpad, maar even niet naar de plee dan, vliegenisten eerst. Een enorme stijging in de deelname vanuit Nederland, verwacht tegen de 600 jonge talenten in totaal dit jaar, het succes van de landgenoten in de finales de laatste twee edities zijn daar vast debet aan. Mag nog wel wat groeien, zolang het niet over de schoenen loopt. 

Jongen de hele week buiten kunnen hebben, ondanks niet handtam luisteren ze toch goed, verbaast mij toch steeds weer hoe snel ze het systeem oppakken. Zou het in de genen terecht zijn gekomen, alle onnatuurlijke handeling gedomesticeerd, het lijkt er wel op. Kijk maar eens naar een lossing, zodra ze door hebben los te gaan, wordt het helemaal stil, spanning in de lucht, en dan klabbats zo snel mogelijk eruit. Draaiden ze vroeger nog rondjes, nu in één streep de goede kant op, al hebben sommige zonaanbidders nog last van die gedachte.

Zag trouwens in de terugkoppeling van de afdelingsvergadering dat de destijds naar de achtergrond verdwenen hobbywetenschapper met een opnieuw gepoetste rekenmethode, zich weer in de hoofden van bestuurders heeft geoorwurmd. Blijkbaar na jaren stilte weer een gemakkelijk publiek gevonden. Als er enigszins hoop op een onnatuurlijke overwinning gloort, staat het buigen van statistieken niet in de weg. Zijn systeem was al in de vergetelheid geraakt wegens het weglaten van sleutel factoren zoals mij meen te herinneren. Het ging niet werken, er was toch niet zo goed over nagedacht als in de kranten was verschenen bleek. Moet toch een jaar of zeven geleden zijn, dat mijn naamgenoot en toenmalige provincie voorzitter zich voor de radio hard maakte voor dit hersenspinsel, dat uiteindelijk in de twilight zone verdween. Ging het destijds om het maken van een nationale dagfond uitslag, nu heet het een sector uitslag berekening. Blijkbaar de doelen wat naar beneden geschroefd? Oude wijn en iets met zakken, zonde, van onder een kurk smaakt het veel beter. En toch zijn er weer, ik verwacht dezelfde als destijds, luisteraars die een overwinning ruiken, opnieuw een platvorm creëren voor deze cijfergoochelbrij. Wie heeft daar toch altijd de voet in de deur, de initiator, moet toch één persoon zijn, wat is zijn belang, hoe groot wordt dat standbeeld? De plannen opnieuw op tafel en er blijkt zelfs subsidie voor aangevraagd, ik haal de pendel en wichelroede alvast uit de kast, zien of ik ook een deel kan meekrijgen. Dus onze afdeling werkt mee aan het verkrijgen van subsidie, en hoeveel krijgt de afdeling daarvan? Ik hoop dat de verstandigen de kop erbij houden, en niet in de mist lopen. Wordt het een opsomming van abstracties, let dan heel goed op wat er verkocht wordt. Eerst nadenken en niet zomaar meewarig ja knikken als je het niet helemaal begrijpt, vragen en doorvragen, onderste wasknijper boven..wie heeft hier belang bij?

Mogelijk ben ik wat conservatief, past goed in onze sport, en toch, via de achterdeur in verlenging, proberen dromen te verkopen met vage beloften... ik ruik Astro TV.....


Woensdag 14 maart - flubberspieren -

Zo moet het ook voelen voor vliegenisten die een tijd niet buiten geweest zijn. Door hoesten, kuchen en puffen allerlei redenen gevonden om twee weken niet aan mijn conditie te werken. Vanmiddag pracht weer, geen ontkomen aan, man wat viel dat tegen, alsof mijn beenspieren er los bijhingen. Ben zo blij met mijn ligbank nu, pfoe. Ook wel weer eens lekker, spierpijn, licht, maar toch. Van het weekend nog maar een keer, fit worden voor de reis naar de finale. Vanmiddag voor het eerste de duivinnenploeg als een nieuw geheel laten trainen, ouden en jaarse. Zou toch niets voor moeten stellen, toch gaat dat altijd met horten en stoten, moeten aan elkaars manier van trainen wennen denk ik. De automatismen zijn anders, buigen, draaien, stijgen, dalen, landen, daarbij vliegen de jaarling duivinnen voor het eerst zonder hun doffers, dan is er toch minder trek naar het hok. Heb de laatsten niet opgewacht, moeten zich maar redden met de gekte in de kop, ook ieder jaar hetzelfde. Zal de komende weken wel wat beter worden, maar wat minder voeren, ze hebben amper wat nodig nu de zon stijgt en ze nog niet veel buiten komen. Morgen de doffers maar eens proberen, zal wel wat blauwe ringen tussen de rode vandaan moeten halen dan, wedden? Kwestie van afleren.

Vandaag de halve finale van de Derby Arona Tenerife, mogelijk nog wel spannender dan de finale. Waarom? We zijn nu bijna 3 maanden bezig met trainingen en races, vorig jaar geen vleugel in de finale, kan je vertellen daar is geen moer aan. Natuurlijk vertegenwoordig ik ons land, toch leuker als je zelf ook meedoet, spanning erop. Vandaag ook genoeg spanning. Halve finale duiven doen er meestal 3 uur over, nu paar minuten langer, en de fondduiven kwamen over algemeen nog half uur later, uitzonderingen daar gelaten. Na kwartier naar de hokken gereden, nog geen veer, dan ineens Dragoness op de lijst, en live nog Marine en Chiffon zien landden, pak van mijn hart. Verwacht eigenlijk ook Fortune nog, heeft al eerder 2 dagen gebruikt om thuis te komen om vervolgens vooraan te staan. Iets met hoop en vader van de gedachte. Bij deze dubbele eilandsprong ook weer een selectie, verandering van omstandigheden betekend meestal uitval, natuur heeft haar eigen rekenmethode, weinig verassend, tenzij het positief uitpakt. Realisme beter maar voor ogen houden, hoe verder je van huis raakt, des te vaker komen ze de natuurlijke drempels tegen, iedere volgende stap over de horizon betekend selectie, of je het wilt zien of niet.

 


Maandag 12 maart - moe -

Zo dat waren een paar dagen Zuid Spanje, ja mijn 'vakantie' avonturen zijn niet echt geschikt voor vakantie brochures denk ik. Hier geen fotomodellen met glimmend witte tanden en strakke badpakken gezien, maar de hele zonnebloemtour in een toestel, gebeurt wel vaker die kant op. Geen probleem mee hoor, voordeel is dat er ook geen jankend grut achter je zit, mottenballenwalm komt vast ook niet als parfum op de markt vermoed ik. Hotel best te doen, ben geen Hilton bezoeker, alleen bij deze omgeving-geur en meubileerkeuze hadden we zo in een 'Bassie en Adriaan leren Spaans' aflevering uit een ver verleden terecht kunnen zijn gekomen. We gaan voor de beleving natuurlijk, het weer zat niet mee maar dat wisten we toen we die kant opgingen, week vooraf eigenlijk al. In tientallen jaren niet zulk weer gehad in deze zonomgeving voor zover begrepen. En toch ook wel in de zon gelegen hoor, heb maar geen medelijden, daarbij ook regen, storm, wat wel lekker slaapt met natuurgeweld en bonkende zee op de achtergrond. Verder het eenhokrace circus on the road, ons ken ons uit Duitsland, België, Nederland en Roemenen, volk dat weet waar het over gaat, goed en minder, geen gemor, vooruitkijkend en wetend dat het niet vergelijkbaar met achterhuis is. Je hebt een goed kweekjaar, kweekzomer nodig om te presteren, ontkom je gewoon niet aan. Zondagavond nog geholpen met de 521 jongelingen in te korven, in het donker over de antenne, elkaars duiven nog wat bewonderen, vond mijn eigen de mindere in vergelijk met vele anderen. Had mezelf dan ook niet voor de gek gehouden, voelde aan of ze haar energie aan andere zaken dan eten en rusten had verspild. Vanmorgen vloog ze nog... hoort er allemaal bij. Vliegen kon de afgelopen dagen echt niet, de bergen zaten helemaal dicht en vanochtend was het prima weer, en wij alweer op de weg terug, dus helaas niets zien aankomen, volgend jaar maar weer proberen. Wel weer een ervaring rijker en plannen maken voor de volgende editie, blijven leren. Wel benieuwd naar de winnaar in de finale, waarschijnlijk volgende week. Voordat ik het vergeet, de rit naar de hokken, memorabel, zeker bij dit regenachtige weer. Maar goed dat die Roemenen de bergen gewent zijn. Vanuit Almunecar, de weg af zo een droge rivierbedding oprijden, die nu in een zwellende rivier was veranderd, dan linksaf hele smalle bergweggetjes op, waar je niet de hik moet krijgen. Je moet geen ravijnangst hebben in ieder geval. Maar eens bij de hokken, alweer een memorabel uitzicht op de bergketens van Zuid Spanje, en de Middellandse zee achter je. Voor de duiven een enorme uitdaging, ruig, en toch zijn er die er mee om kunnen gaan, spoeling is wel dun, zou niet teveel op geluk rekenen. Hou je op de hoogte. 

 


Donderdag 8 maart - der op ut -

Jongen voor de derde keer buiten gehad en ze maar paar uur alleen gelaten, ze moeten er toch door. Denk wel dat ze bezoek hebben gehad, toen ik ze net na de middag er weer in liet, naar huis om eten, daarna terug, zaten er weer drie voor de uitwenner, hebben alvast wat geleerd. De ouden er weer uit, krijgen er ook alweer zin in. Jaarlingen toch maar gescheiden nu, al eens eerder gedaan dit jaar en weer bij elkaar gelaten, is gemakkelijker verzorgen. Stijgende temperaturen is wel gezellig in het hok, maar de duivinnen mogen ook nog wel een paar maand rust aan de kop, die eieren bewaren ze maar voor later als ze groot zijn. Tussendoor af en toe een nacht bij elkaar laten, denk niet dat ze voor eind april in de grote mand zitten. Vorige jaren nog late jongen die begin april de mand ingingen, neem nu een kortere aanloop naar het grote werk. Ben ook nog lang niet ontwaakt uit de winterperiode, nog teveel op mijn bord, niet eetbaar overigens. Morgen richting de zon, tenminste dat was de bedoeling, denk dat we geen vleugels gaan zien knijpen aan de zuidkust van het Iberisch schiereiland. Weer zit niet mee, reis wel gepland, gewoon domme pech, dan maar een uitstap van maken, er zijn meer van het eenhoksrace-circus aanwezig, we redden ons wel. Tweede rond komt ook bijna uit in de kweekstal, denk niet dat er nog een derde rond aan vast wordt geplakt. Minder jongen zoals vorig jaar beviel best, natuurlijk geen garantie dat het dit jaar weer zo goed eindigt qua aantal. Heb het aantal kweekkoppels ook niet meer om grote bulk in korte tijd te kweken, flink geselecteerd en blijven doen, iedere negatieve afwijking is een reden, geen tijd voor zacht heelmeesterschap. Jaarling kwekers zitten op kleine jongen, hoog rendement, kijk daar kun je wat mee, vooruit met de bok..    


Maandag 5 maart - Uitgehoest -

Dat was best wel een drukke beurs, degenen die er zijn geweest weten waarover ik het heb. Kijk ben je bezoeker dan valt dat nog wel te doen, op de stand staan is nog wel wat inspannender, daar staan we er ook voor natuurlijk. Dacht ach, als ik vooraf goed uitrust komt het vast goed, dat ging het ook, uurtje of zo, daarna happen naar adem. Niet in ademnood, is ook weer overdreven, maar had er toch graag wat energieker bij gestaan. Toch, het ging verder prima, en als er zoveel geïnteresseerden zijn voor de nieuwe mengelingen werkt ook als stimulans, weet je dat het gelezen is en dat er aandacht voor is, positief. Kwam een half uurtje voor de openingstijd binnen en ben tot diep in de middag niet van de stand geweest, volle bak praten praten praten. Miste de kleine Engelsen wel, denk te hebben gezien dat de verkoop van jongen daardoor ook stokte, jammer. De enorme groei aan eenhoksraces is ook opvallend, ben de tel kwijtgeraakt, de goed georganiseerden blijven over, de rest verdwijnt vanzelf, het is nog niet zo eenvoudig allemaal. Kijk, je kunt het als optimist bekijken een zo'n drukke beurs, doe ik dan ook maar zoals ik al jaren overtuigd ben dat de sport evolueert naar meer professioneel, een sport voor jongeren gaat het niet worden, toch lopen ze er genoeg tussen. Zij die er echt interesse in hebben, en er meer voor over hebben, die zie je op de beurs, de afhakers en spartelaars hoor je het meest. Klagen is gemakkelijk, aandacht staat op de loer, het podium veel te groot ten opzichte van de massa die er wel plezier aan hebben, geen reden om te klagen. Geef ze dan geen podium, zo eenvoudig is het, durf hebben om tegenwind te krijgen blijkt toch lastig, ik heb er de zin niet meer in, velen met mij.

Op de eigen hokken, eindelijk geen vorst meer, de natuur ruikt gelijk naar het voorjaar en de vogels weer actief in de lucht. Zelf de jongen voor het eerst naar buiten, gaat heel eenvoudig, de uitwenners er voor vandaan halen en ze melden zich op de plank. Ging best goed, sommigen durven al wat mini rondjes, op van plank naar plank vliegen. Gingen uit zichzelf na 1,5 uur weer naar binnen om te eten en klaar was het debuut. Kon mij geen mooiere wensen, met dit zonnige weer. Vliegers en kwekers weer in bad, waren ze echt wel aan toe, met vorst in de lucht doe ik dat niet, kan op dat moment in de natuur ook niet, aanpassen. Morgen de ouden maar weer naar buiten, vandaag administratiedag. Kromsnavels zullen ook wakker worden, laat ze eerst maar wat vliegend wild ophalen. Hokkenbouwer Harger nog op bezoek gehad, de afdeling voor weduwduivinnen in tweeën gedeeld, kan ik kleinere ploegjes voorbereiden zonder de anderen te storen met veel te vet voer dat ze nog niet nodig hebben. Had tot twee jaar terug nog drie weduwduivinnenhokken, teruggebracht naar twee beter met trainen en binnenkomen, maar handig in de voorbereiding is dat niet. Verplaatsing uit een routine, lees van hok links naar hok rechts waar ze als jaarling zaten, werkt toch niet positief, vorig jaar wel gezien. Pure demotivatie straalde uit de ogen, dus maar zo dan aanpassen. Geen roller banken meer op de vloer, hielp niet, voelden zich er eerst ongemakkelijk bij. Na paar weken pasten ze zich aan, duurt maar even en ze kennen alle hoekjes en steuntjes maar zich thuis voelen, twijfelachtig.

Blijven leren, doen zij ook     

 


Vrijdag 2 maart - Nasmaak -

Ken je dat als je niet lekker voelt, die griepsmaak in je praatorgaan? Mijn papillen willen ook nog niet meewerken, zijn de hyper actieve bacteriën die hun werk doen. Al proestend en snotterig morgen wel naar Houten natuurlijk, hopelijk niet al teveel wit dat naar beneden dwarrelt komende nacht. Achtervolgt ons al vanaf begin december, waar we ook zijn of komen, de hemelpoorten gaan open met dit glibberspul, niet te filmen. Wel de laatste Siberische nacht als ik het goed heb, morgen overdag al geen vriezerij meer, scheelt geploeter met drinkbakken. Ga je ook naar Houten morgen? Denk dat er een stuk minder Engelsen en Ieren zijn, bagger weer aan die kant van de plas, scheelt een stuk bieromzet en jonge duivenverkoop, hoop voor de standhouders dat het meevalt. Niet allemaal tegelijk naar de Matador stand komen, verdeel het wat over de dag, zal wel meevallen allemaal, al hebben ze mij drommen volk belooft. Ik vond Fugare al een praatbeurs, had geen stem meer over na twee dagen, gaat ook weer over natuurlijk. Lekker het dat relativeren. Oant moarn..   


Woensdag 28 februari - Geveld -

Niks rokershoestje op zondag, gewoon een ordinaire griepaanval en kan je vertellen dat ik wel heel lang geleden. Voor zover ik kan herinneren dat ik voor het laatst languit op de bank lag aanstellen keken de boys nog Ernst Bobby en de rest, steeds weer dezelfde afleveringen. Als ik die gasten voor de bumper krijg weet ik niet of de remmen nog werken, sta niet voor mijzelf in... Dus ook geen rennerij en dat valt mij best zwaar, niet liegen, komt wel lekker uit. It giet nog lang niet oan trouwens, op de lokale ijsbaan vandaag nog geen 3 centimeter, de Luts zit wel dicht, ook nog veel te gevaarlijk om het überhaupt te testen. Voor vrijdag staat de eerste dooiaanval op het programma, nog maar niet verlekkeren op grootste evenementen. Klinkt aardig deskundig toch? De eerste ronde jongen toch maar apart gezet in het jonge duivenhok, met de ingang naar het oosten krijgen ze gelijk met het Russische beertje te maken, lijkt ze wel goed af te gaan. Had ze liever wat jonger afgezet, zijn best wild nu. Denk erover om een aantal naar eenhoksraces te sturen, andere kant wat hebben deze daar te zoeken? Als je de live aankomsten gevolgd hebt, heb je kunnen zien dat ik de allertraagste jongen van Friesland heb, kan ook aan mij liggen uiteraard.

Onder andere begeleiding in woenstijnlanden doen ze het weer wel, bijzonder allemaal. Had in Koeweit twee jaar terug 2 fondjongen die het best deden, doen de kleinkinderen het ook weer van. Die vorig jaar 11e in finale in Saudi Arabie was, is moeder van een 4e in een eenhoksrace in Oman, van zee gestart, je moet het maar verzinnen. Ze kunnen het wel, andere tegenstand natuurlijk, en andere omstandigheden. Blijkt in India afgelopen weekend een pure Buwalda een 750km vlucht te hebben gewonnen, zit nog op de details te wachten, ja moet het toch ergens zoeken. Daar zijn ze er blij mee, ik dan ook, zo werkt dat, kun jij dat ook vertellen?

Weer in Zuid Spanje is slecht en blijft slecht, kan zijn dat de halve finale van de Corabia winter edition wordt gehouden op de dag van de geplande finale, en de finale dan een week later vervlogen wordt, houdt er maar alvast rekening mee.

Nog maar even puffen en hoesten, opknappen voor Houten, virusje verspreiden

 

 


Zondag 25 februari - 1500 meter hoestje -

Gisteren naar Ninove, presentatiemiddag Matador en prijsuitreiking aan drie nationale winnaars bij de zuiderburen met de gele zakken. Had al eerder geschreven over dit lokaal, heb er wel een nare kriebelhoest van over gehouden, er mag daar gerookt worden, vinden mijn longen toch niet zo prettig blijkt. Kachels aan en praten maar, in het hart van de Belgische duivensport. Gisteren was Ninove ook het hart van Omloop het Volk, halve stad afgezet en een politiecordon om ons te verwelkomen. Vond het al overdreven al dat blauw op straat voor een presentatiemiddag, zo populair zijn we ook weer niet toch? Was wel een gezellige middag, had wat meer volk mogen zijn, toch wel eens lastig, zeker als je niet een Zuiderbuur bent in eigen land, soort van drempel voor de lokalen, feit.

Afgelopen vrijdag nog de tweede race van de Corabia Winter edition doorstaan, zit nog maar met één in de strijd helaas. Andere kant, die doet het wel goed, was vrijdag 10e, kleinkind van Caligero en Storm, nog even duimen draaien dat ze de halve finale doorstaat, anders zo luchtklappen bij de finale, niet mijn hobby..

Had iemand de buitenkachel hier uitgezet? Mooi weer prima, vrouw heeft mij zelfs verrast met nieuwe Noren, wie weet stap ik er weer eens op als het ijs dik genoeg is. Is al jaren geleden dat ik slagen gemaakt heb, koude tenen doen pijn, zal wel een eitje zijn. In tienerjaren wel paar keer meegedaan aan Friese schoolkampioenschappen op Thialf, onder het mom, er moet toch iemand laatst zijn. Ging ons vooral op de vrije vrijdag, werden na paar slagen al door fanatiekelingen in gladde pakken voorbij gevlogen. Eén keer op twee na laatst geëindigd, waren er twee ploegen gediskwalificeerd, was onze pr... Gek op schaatsen hoor die tijd, paar dagen, dan begon de pijn het over te nemen, vast ergens bevroren gehad, naalden door je tenen, kan het niet aanbevelen. Dus als je binnenkort iemand in korte broek bij Paulusma 'oant moarn' hoor voorbijbrullen, zal ik wel zijn dan.

Mag van mij lauw water regenen..  


Woensdag 21 februari - Binnenblijven Utd -

Schiet nog niet echt op met de winter, zou toch bijna gebeurt moeten zijn, de kalender roept toch echt om maart. Zie weinig vleugels in de lucht op het moment, behalve bij een -niet lid- die wel duiven houdt, die leken er niet echt gerust op. Denk dat zijn buren in Klein Belgie het prima vinden dat hij ze wel buiten heeft, de natuur heeft honger. Als je op het moment op Facebook kijkt zijn de aanvallen schering en inslag, er is ook weinig anders te eten voor de kromsnavels, dan komen onze gevleugelde vrienden bovenaan de menulijst. Kwestie van aanpassen en mooi binnen laten zitten, de temperatuur werkt toch niet mee. Scheidrechter is voor mij de nachttemperatuur, onder nul is binnenblijven, volgens de deskundigen duurt dat nog wel even, voor iedereen gelijk. Behalve voor de buurman bij het AZC die ze gewoon buiten heeft, ja die veel te relaxte duiven, hebben goed zicht op wat er aankomt zeker.

Hier boven kun je alvast wat lezen over een van de twee nieuwe mengelingen van Matador. Athletic is de vervanger van de voorheen vliegmengeling, een update en geen uitbreiding van het assortiment, laat dat maar aan anderen over, je raakt zo de weg naar Rome kwijt, zelfs met navigatie.

De 'semi' dry januari is nog steeds in volle gang, en moet zeggen tot volle tevredenheid. Met de beurzen in de weekenden is drooghouden geen optie, ben geen drooglegger, dat volk was toch al niet succesvol, dus maar wat met de stroom mee op die dagen. Blijkt ook nog eens goed te werken, diëten zonder vetten blijken wetenschappelijk niet te werken, al wordt het woord wetenschappelijk met graagte misbruikt, dus waarde en werkelijkheid? Mogelijk door in het weekend wel wat vlees te eten, wordt de vetverbranding weer aangezet, waarbij de doordeweekse dagen groenvoer zijn, de weegschaal de daling inzet, veel sneller dan vorige jaren. Moet toch maar eens overwegen een boek over mijn eigen experimenten te schrijven, wat foto's en tekeningen erbij en je mag mij op zaterdagochtend op een vaag tell sell programma verwachten... 

Clicheetjetoch  

 


Zondag 18 februari - Take me out, tonight -

Vanochtend op bezoek bij voor mij een van de absolute grootmeesters van de sport, ben niet van het slijmen, maar doe het maar eens na, in Eefde. Steeds weer terugkomen op niveau, in een sterke omgeving, geen twee vingers in de neus. Ik ben geen Vitesse spelert, maar wat een macht spul in de kweekstal en verheven in de vliegerij, toch zoveel anders dan lelijke Friese doorlopers voor de zware fond, je hebt weer wat vast. Ik zou er niet tegen willen vliegen, zonder het juiste materiaal. Fanatisme spat nog uit de ogen, de concurrentie zal het weer gaan voelen, mijn eerste werkgevers en omgeving zeg maar. Ben geen voorspeller, toch verwacht ik zijn naam bovenaan de lijsten op 500km in wat eens de grootste afdeling van NL was. Had ik al eens vermeld dat we tegelijk kampioen waren van die afdeling, dat was toch een prijsuitreiking van likmevesje, bizar slecht. Het bestuur met hun bloemetjesjurken als eerste bij de spijstafel, en toen wij, de bekerwinnaars er aan toe waren, alle schalen leeg. En ook nog dom kijken waarom wij zo vroeg weg gingen, nou we hadden honger, dat vooral. Als herten in de koplampen, wat een stel klantonvriendelijke amateurs. Om nog maar eens de 'Op hoop van zegen' moment op te heiligen, het is toch een mooi monument geworden. Volgens mij hebben ze daar nog steeds geen nieuw bestuur.

Op eigen hokken dan maar, volgens mij ziet het er prima uit. Al een leuk ploegje jongen van de kwekers die op de stalen roosters lopen, denk ze deze week apart te zetten van hun ouders, niks geen haast bij. Na deze eerste ronde toch al een paar doffers van nieuwe duivinnen voorzien, twee in ieder geval als het lukt zoals ik wil. Voor de rest? gewoon hobbeldebobbel doorgaan, zien of de ouden klaar zijn voor een herluchtdddoop

 


Donderdag 15 februari - Regelweekje -

Heb je soms, dit is zo'n week, had je misschien al gemerkt, doe liever leuke dingen. Goed uitgerust van het beursweekend en gelukkig voor de kwekers niet al te koud, zo is het wel te doen voor ze, jongen groeien machtig op. De nieuwe jaarling kwekers zitten ook allemaal op eieren, begin volgende week maar eens kijken of ze de juiste ingangen hebben kunnen vinden. De jongen staan al hoog in de bakken, maar vindt het te koud om ze al op de vloer los te laten, slechte ervaring mee, was niet zo handig om te denken dat je in de winter hetzelfde als in de zomer kan doen, of ik heb softies natuurlijk, zou kunnen. Heb de vliegenisten nog maar binnen laten zitten, roversweer, je kunt het ook opzoeken natuurlijk, in de zomer kan ik je vertellen of het goed was of niet. Schaatsen vast wel gezien? Weet niet of het jou ook opvalt, ik ben geen deskundige hoor, maar die ronde bolle lijven uit het Oostblok die in de jaren '80 domineerden zie je niet meer, komen gewoon tekort ook op snelheid, heel klein ook niet, heel groot ook niet, zou de natuur haar regels constant aanpassen aan de behoefte, ik denk van wel. Nogmaals, geen deskundige, wil dat graag zo houden, als je het grote beeld maar wat in de gaten houdt. Niets meer nagekomen op Tenerife, gewoon niet goed genoeg of geschikt genoeg voor over de oceaan vliegen, blijven testen op zoek naar beter. Volgens de lossers gingen 75% vlot de zee op, de rest bleef hangen, selectie of in de verkeerde groep terecht gekomen, zeg het maar? Morgen nog een sprintrace voor het grut. Vandaag de eerste van vier officiële races in Almunecar vanaf 137km. Eerst twee los vooruit, daarna grote groepen aankomsten in 20 minuten een 75% terug op de hokken, die daarna kwamen hadden het een stuk lastiger, ook die in de verkeerde groep terecht gekomen waarschijnlijk.     


Zondag 11 februari - Pfoe hey -

Net terug van weekendje Fugare in de stand van Matador - Backs, toch net even anders dan de vorige beurzen moet ik bekennen. Verwacht van mij voorlopig geen optreden in een opera want mijn stem is van alt sopraan verschoven naar bariton. Ja ik weet dat ik enorm kan loelen, maar nu gaat het ook nog ergens om dus ook nog de kop erbij, zeker als er op zondag blijkbaar hoofdzaak Walen en Fransen aan de stand komen. Qua scholing heb ik maar van een ding spijt, en dat is dat ik Frans niet heb doorgezet wegens te lui en het nut er niet van hebben gezien. Ik redt mij hoor met handen en voeten Frans, maar had toch liever een wat meer uitgebreid vocabulaire nog gehad, misschien nog eens aan werken, Frans met een Fries accent, zal wel bijzonder zijn.

Niet een beetje, maar enorme belangstelling voor de nieuwe mengelingen, zullen ze toch ergens opgepikt hebben zeker, mooi dat er zulke fanatieke aanhangers van de gele zakken zijn. Heel anders dan in de vorige landen geen enkele terughoudendheid om ernaar te vragen, geen hobbyisten maar spelers die ergens voor gaan, het grote waarneembare verschil. Maakt het er wel leuker op. Blij dat de conditie op peil was, tenminste tot einde van middag dag één, op de avond gaf mijn machinerie er de brui aan en was het vroeg onder de sprei om zo tenminste weer fris aan de zondag te kunnen beginnen. Veel rustiger natuurlijk, ik kon de organisator van de beurs maar niet eens amper overtuigen om de zondag van de kalender af te krijgen. Hij begon zelfs over de vrijdagavond in te lassen in plaats van of als toevoeging, mond houden Buwalda.... Maar voor zijn eigen verkoop was de zondag toch ook leuk meegepakt, ik zal er nog wat langer voor moeten strijden denk ik, kan niet altijd winnen. Toch vandaag ook best de klapper moeten gebruiken, vooral Vitesse spelers en Franstaligen dus. Maar direct na de middag is het gedaan he meneer, zou tot 16.00 uur moeten duren maar geen standhouder die zich daaraan houdt, wij ook een uur eerder inpakken en de fiets van de stander. Gelukkig profi stand bouwers uit de Heimat die weten wat aanpakken is, daarbij lijk ik nog ongeschikter.

Gisteren ook de survivalrace van de Derby Arona Tenerife, heel dubbel gevoel. Mooi in de kopgroep met de eerste Nederlandse duif, ook de toch wel favorieten terug, alleen zijn het er maar vier van de tien die de oversteek hebben gemaakt, en statistisch zijn dat er tenminste twee te weinig. Beetje verwacht toch ook wel, gezien de eerste zeerace, toen er in het eerste deel maar twee zaten en de rest veel later hobbelend terug kwam, was geen goed signaal, ze hebben blijkbaar meer tijd nodig om aan te passen en daar is geen tijd voor. Degene die een week onderweg was van de eerste zeerace was mijn tweede, dus kopgroep. En de duivin die de laatste twee trainingen vroeg was en daarvoor twee dagen over zeerace twee deed is er ook weer gewoon, ja die hebben mogelijk toch het spelletje door. De eerste toont een opgaande lijn in de aankomsten en Marine is Marine, heel bijzondere. De rest ja, blijkbaar niet geschikt, jammer maar zo werkt selectie. Enkele deelnemers hebben gewoon nog bijna volle bak, zijn er meer geschikt voor, de soupfarmers uit het noorden van de provincie uitmuntend, betere duiven en als die zo naar de finale gaan, de weg is nog lang maar toch...   

 


Dinsdag 6 februari - Paarse spruitjes met pepersaus -

Ja je leest het goed, je moet er wat voor over hebben om afgeslankt aan het vliegseizoen te beginnen. Het eet weg als biefstuk als je maar goed hongerig bent, raad maar hoe ik ervoor sta. Gistermiddag prachtig rondje langs het Slotermeer gedaan, blij dat ik die vandaag niet hoef te doen in de vrieskou, noem het hersteltraining na de beurs. Het afval, lees vloeibare koolhydraten, moet er weer uit en wel zo snel mogelijk. Eerste loop na het weekend gaat stuk beter dan de tweede training eind van de week als er alleen lichaamsvet te verbranden is, zuurstoftankje graag. Begint wel heel erg op een wedvlucht voorbereiding systeem te lijken, nog even en ik loop al koerend staartslepend door de kamer, wishful thinking voor de vrouwelijke fans natuurlijk. Nog wat commentaar over de ingevallen winter, alweer, kon dat niet voor half december of zo? De warmteplaatjes onder de drinktorens bij de kwekers en gaan. Wel mooi droog weer natuurlijk, nog wat meer open deurtjes?

Als je gister net als ik voor Voetbal Inside hebt gezeten, weet je dat vol op reclame maken geen enkel probleem meer is, dan sluit ik mij daar vrolijk bij aan. Daarbij, dan doen velen, en sommigen hebben het tot kunst verheven. Laat mij maar gewoon vertellen wat ik gebruik, tijdens de kweek bijvoorbeeld. Je kunt het allemaal flauwekul vinden, en met de borst vooruit lopen dat jij ze met graan en water grootbrengt, trots op zijn en vooral zo blijven doen, blijf je altijd hetzelfde presteren. Voor degenen die deze kampioenen wel graag voorbij willen, mogelijk kun je er wat mee, slechter worden ze er zeker niet van, wat je ermee doet moet je zelf weten toch? Ik ben groot voorstander van het regelmatig geven van Vitamine B tijdens het grootbrengen van de jongen, tot en met dat ze volle bak gaan trekken. Ik kan een lang verhaal ophangen over de voordelen, maar denk dat je zelf wel kunt bepalen of je wilt lezen wat deze vitaminesoort ondersteund vooral in, deze levensfase van het jonge grut. (B1 en B2 voor functioneren spieren, zenuwen, hart en eetlust, B3 voor zenuwstelsel en verteringssysteem, B5 en B12 zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling, B6 ondersteund de immuniteit en het omzetten van de eiwitten, B7 is betrokken bij de productie van hormonen en B9 helpt cellen bij het maken en in stand houden van DNA, de meest belangrijke vitamine voor de ontwikkeling van het embryo en daarmee voor kwekers en jonge duiven).

We zijn toch ook vrij onnatuurlijk bezig in deze wintermaanden, dus wat ondersteuning is best nodig. Nu gebruik ik Glutamin van Backs, sorbitol (lever opschonen), aminozuren en vitamine B. Ik gebruik watertorens, mogen ze paar dagen achter elkaar hetzelfde drinken, daarna weer paar dagen schoon water, gaan nu toch versneld leeg. Testen maar, en kijk eens of je verschil kan merken in en om de schaal, niks aan die natte mest toch?

In de tussenstanden van de Fondspiegel, asduiven over 3 jaar, staat Danté nog op een 77e plaats, kun je zeggen ja niet zo bijzonder. Bijzondere is dat hij in 2015 voor het laatst gespeeld is, dus twee van de drie jaar niet mee was. Ja zulke mis ik al twee jaar in de vliegploeg, keuzes die je maakt. Als over paar jaar zijn kinderen en kleinkinderen de gaten gevuld hebben, zit ik vast goed.

Klimmende tijdrijders winnen de Tour, afdalen gaat een stuk gemakkelijker...    

 


Zondag 4 februari - Legoland -

Weekendje Denemarken achter de rug, soort van hobbybeurs, niet negatief bedoeld overigens. In een land met een 1500 actieve duivenhouders een beurs organiseren, komt toch meer uit op een sociale samenkomst of herinneringen ophalen als jaarlijks gebeuren. Niks mis mee, en als meer dan een derde van de leden komt opdagen lijkt het mij behoorlijk succesvol. De dag wordt gebruikt voor de national vergadering en prijsuitreiking, lekker efficient. Op de vrijdagavond een voordracht van Jos Thoné, gevolgd door een veiling van Jos Thoné, ook daar lekker praktisch. Dit alles gehouden in een hotel dicht bij de grote levensader van het thuisland, met barretjes, hallen, had ik het al praktisch genoemd? Wij stonden er voor Matador en Backs uiteraard, en onze collega´s in het groen, blauw en rood ook in dezelfde hal aanwezig uiteraard, op 20 bij 80 meter schat ik zo. Jammer wel de veiling op zaterdagochtend, plus de prijsuitreiking van de tentoonstelling, beetje lastig praten, ook niet overdrijven, de meeste bezoekers kwamen toch voor het sociale deel en vooral producten en wat duiven kopen. ´s avonds altijd gezellig met bekenden uit de sport en de industrie. Trouwens best te rijden, en voor een bijrijder als ik al helemaal, af en toe de ogen dicht en wat uitzicht bestuderen best te doen. Nog een duifje meegenomen voor het versterken van het one loft racing team, soort dat je nergens kan krijgen, oude sterke soort uit een ruige omgeving van een kameraad die zo de hoofdrolspeler uit Vikings zou kunnen vervangen, inclusief de ticks die blijkbaar genetisch bepaald zijn. Gewoon testen tegen de eigen ouderwetse soort die schijnbaar geschikt zijn voor dit metier, kwestie van aanpassen, niets te verliezen. Schitterend duivinnetje met wit tikje achter haar oog, de ´kenners´ weten wat ik bedoel, sidderen over het hele lijf, inteelt, familie van winnaars 400 - 1000km inclusief nachtelijke aankomsten, zou toch wat zijn... Gebroeders Grim schijnen prachtige sprookjes te schrijven...   


Dinsdag 30 januari - Strak in het vel -

Gister met duister weer op het gemakje alles buiten gehad, trainden of het hoogzomer was, ga voor het winterkampioenschap.. Vanochtend schitterend weer en de trainer had er ook zin in, duurde daardoor even langer voordat alle doffers binnen waren. De rest maar binnen laten zitten voor vandaag, komen nog dagen genoeg voor het seizoen. Zag boven Balk de grote ploeg van de buurman hangen, leken ook wat opgejaagd, als een roedel vissen draaiend boven het centrum, die moet vanavond maar even tellen. Die van buurman in Balk Oost lagen rustig in de zon te bakken, stelletje veel te relaxte fondknakkers. Wordt een mooie strijd in de zomer, als weer een beetje wil meewerken. 

Op Tenerife gaat het zoals verwacht ruig met de lossingen op zee, vandaag de laatste voor de grote sprong van eiland naar eiland. Zijn nog acht Frysians in de strijd, volgende week helemaal rillend voor het scherm, kijken of we nog verder in het toernooi meegaan. Heet niet voor niets de survivalrace moet je maar denken. Voor gasten die niet meedoen en toch menen hun mening over eenhoksracen willen ventileren, niet doen joh, je staat voor gek, bittere afgunst, meer stel je niet voor. Zo jammer die verspilde tikken op je veilige toetsenbord. Als je durft, doe maar eens mee op de nieuwe race in mijn assortiment, de Halkidiki (even oefenen) Derby in Griekenland, mooie race om in te stappen in de wereld van het one loft racen, € 50,- per duif en € 10,- transportkosten. Kun je niet verschuilen achter te duur toch?

Advertentie gezien hierboven? We komen met twee nieuwe mengelingen voor het vliegseizoen, nee dat assortiment wordt niet uitgebreid, er gaan ook twee mengelingen uit, of zijn verbeterd, maar net hoe je het wilt zien. Verbeteren, ieder jaar een stap, of meer maken, mooi vooruitzicht, altijd een streven. Jezelf, je omgeving, beslis jij maar, hoop dat je mij nog herkend over paar maanden. Hoorde je die knal gisteravond, ik ging door de geluidsbarrière, kan ook een knieschijf geweest zijn natuurlijk..

1000 unieke bezoekers per maand, ben jij één van, had je dat gedacht voor dit gekrabbel, ik niet, wees welkom.. niet allemaal tegelijk op de koffie komen svp, zo handig ben ik niet 


Zaterdag 27 januari - Ode to Dolores -

Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging. De kou trekt via je tenen naar je ruggengraat richting controlecentrum. Kreeg bijna een hersenschudding van het rillen, nee doe dan maar rennen in korte broek tegen ijsregen, blijft je toch nog enigszins warm. Was ook niet door de wedstrijd te komen, denk dat de broodvoetballers hetzelfde dachten als mij, waar is de warme douche. Ik kom wel weer eens als de zon hoger staat, verwacht niet dat de club daarin meegaat. Ach wel leuk voor zoonlief, vooraan staan kan weer sinds vorig jaar, dicht op het veld, kan bijna de keeper van de tegenstanders spugend raken..

Deze week kwam ik een ruimte binnen, een ruimte wars van veranderingen, alles altijd precies geplaatst, alles met een gedachte. Tot deze keer, ineens stond er een vaas met narcissen, bijna uitgedroogd maar toch opvallend in een ruimte gevormd in vastigheid, omdat de ruimte er om vraagt. Je zou er bijna bijgelovig van worden, juist deze week, ben er iets te Fries voor en toch... Gewoon een keer Daffodil Lament opzoeken op YouTube, luisteren, verder niets.... momentum, ruimte, tijd...

De zon komt er vanmiddag door, vanochtend de vliegers in bewolkte achtergrond alweer buiten gehad. Gister was niks, in de mist en vooral koude lucht hoeft van mij niet perse voortgezet worden in een trainingsdag. Dan moet ik zelf ook extra naar buiten, dus maar mooi binnenblijven. De eerste jonkies vanochtend voorzien van een noodring, zijn lichter groen en zonder die vervelende klipjes die alleen in Nederland nog zijn. In onze club zijn de ringen net binnengekomen, maar ik gebruik eerst de ontvangen noodringen maar, zijn gratis toch? Inmiddels ook al wat jaarlingen ingepast op het kweekhok, vooral kinderen van Doutzen en Melinda. Een aparte afdeling voor één koppel, kunnen ze paar dagen aan elkaar wennen voordat ze in een bak terecht komen, werkt beter dan andersom. Zal aan het soort liggen, worden net als hun eigenaar niet graag opgesloten in kleine ruimten. Bij de kwekers omgeschakeld naar de superkweek mengeling van Matador, voor mij veruit de enige mengeling waar je verschillen ziet in de uitkomsten. Natuurlijk heb ik een gekleurd beeld, andere kant heb ik mijn waarnemen kunnen doen voor de transfer, je moet het toch zelf testen om de verschillen te kunnen zien.

Kun je zeggen ja het is een dure mengeling, klopt in vergelijk met anderen ook gewoon. Echter als je een kwart van je voer naast de bak terugvind, vooral nutteloos mais, en drie keer zoveel stinkende mest mag weg scheppen wegens niet opgenomen eiwit uit zwaar overvoerde peulvruchten, ja dan betaal je uiteindelijk meer, meer werk en het eindresultaat moet je maar afwachten. Als je daarnaast ook nog eens allerlei bijproducten over het voer mengt om ze goed groot te krijgen, emmer ladingen mineralen, dan ben je nog veel duurder uit. Die producten in verhouding inhoud en nut, zijn in verhouding vele malen duurder dan voer. Bij vorig gebruikte mengelingen kon ik de kweekafdelingen drie keer per jaar schoonmaken onder de roosters waarbij veel weggesmeten voer. Sinds de omschakeling is het nog één keer per jaar scheppen zonder dat er een korrel tussen ligt. Had ik voorheen altijd geschoren kroppen, omdat ze op zoek naar weggesmeten voer hun koppen door de roosters drukten, nu is dat gebeurt. Geen schreeuwende piepers, geen kwekers op hopeloos zoekend naar aanvulling wat ze in het voer niet vinden, geen bakken bijproducten meer nodig en prachtige mest rond de pannen, verzadigde kwekers, rustige kwekers en jongen eerder groot. Moeiteloos de derde en volgende ronden grootbrengen waarbij de kwekers niet uitgemergeld worden, of hopeloos vet, geel onder het lijf. Ga het maar eens controleren bij je eigen kweekduiven op deze punten, of had je daar nog nooit op gelet? Wat denk je, zijn dat positieve signalen?

Bij een complete mengeling en goed mineraalmengsel heb je daar allemaal geen last van, je wilt toch het beste voor je kweekduiven, op lange termijn toch ook? Accepteer je nu een plaats midden in de bus, prima hoor, verwacht dan ook niet dat je op lange termijn voorin de bus terecht komt. Wil je sturen of wil je gestuurd worden, zeg het maar. Ik weet waar ik naartoe wil. En, wanneer besluit jij het stuur in handen te nemen? Wees eerlijk, als je wist hoe dat moest, dan deed je dat toch ook gewoon, kom op man..

And the daffodils look lovely today..


Maandag 22 januari - Blackpool -

Het jaarlijkse hoogtepunt voor onze sportvrienden aan de andere kant van de plas in een grote Victoriaanse hal, die op de zondag behoorlijk aan het tochten was, weer hielp daar ook aan mee. Mocht je afvragen waarom daar, is een stad uit de oudheid van working class entertainment, lees strandplaats, met kort na de oorlog vermaak en daar is het in blijven hangen. Heel dun lijntje tussen redelijke hotels en jakkie bah hotels, het schijnt niet echt prettig te zijn om daar te wonen. Wij in een prima hotel trouwens, zit er niet over in, anders zit ik zo weer op de fiets. Gewoon een vervallen, nee voorbij het punt van vervallen, stad met vertier uit de jaren '60 hidehi hideho. De eerste 5 letters van de plaatsnaam doen zich eer aan. je moet er van houden. De Wintergardens is een nationwide bekende hal, waar een TV programma als Stricktly come dancing en volgens insiders ook grote TV Dartstoernooien worden gehouden. Voor onze sport nog een prima omgeving hoor, waren meer bezoekers dan vorig jaar werd door de organisatie verteld. Was alweer een handvol jaren geleden dat ik er ben geweest, stonden er stuk meer stands, behoorlijk wat grote bedrijven die deze beurs links laten liggen, strijd opgegeven schat ik. Zijn nog wel een karrenvracht veilingen in de pubs dicht bij de hal, ook een paar extreem goeie, zit wel een enorme promotieparade achter dat succes, het komt niet aanwaaien.

Nu ik er wat vaker geweest ben snap ik eindelijk hoe de indeling is, een doorgang met stands in de vorm van een hoef, daarbinnen de ballroom waar wij met de Matador-Backs stand van de importeur in stonden, trap naar beneden waar twee tentoonstellingen van showvliegers, weer een deur door naar een doorgaande hal met stand, naar een vernieuwde grote hal met zwart hoog plafond en merkwaardige belichting. Was je nog niet van de leg, uurtje daar en je kompas tolt als een spinner. Ergens heb ik nog een doorgang vanaf de achteringang niet meegenomen, ben ik toch nog vergeten hoe je daar moet komen vanaf de andere kant. Een drukke dag duurt tot net na de middag, daarna hebben alleen de verschillende bars het nog druk, let's get hammered schijnt een doel te zijn. Zondag net als op andere beurzen een dag teveel, ging eigenlijk nog wel. Wat meer volk dat gericht op een merk afkomt, zullen maandag weer aan het werk moeten, iets serieuzer, wel veel minder dan op een zaterdag natuurlijk. Aardig wat bekenden uit verschillende landen, goed luisteren naar Schotten en Ieren. Niet veel Nederlanders die meer die kant optrekken, nog geen 15 die vrijdag in hetzelfde vliegtuig zaten, stonden zondag eind van de middag ook weer te trappelen om naar huis te gaan, weg van het verjaarde entertainment en het schijtweer. Koude regen op je rug bij het inpakken van de stand, en zeiknat naar het vliegveld, er zijn leukere dingen om een weekend af te sluiten. Beetje avonturen blijft wel leuk natuurlijk, nog een paar zulke weekenden voor de boeg, hele andere omgevingen.     

Vanochtend sinds donderdag weer bij de hokken, het eerste kleine grut begroetten, owja nog noodringen bestellen, meende toch echt dat de oorlog al voorbij was...


Vrijdag 18 januari - Alles nog heel ? -

Even wat bij de koffiemachinepraat, hoe was de storm bij jullie, nog koeien voorbij zien vliegen? Gaasterland zat weer eens veilig boven de Bermuda driehoek Urk - Emmeloord - Dronten waar het echt kan spoken, je hoeft het niet van mij aan te nemen hoor. Ben er een paar jaar doorheen gecrost en als het ergens slecht weer is, is het daar, raar en heb er geen weerkundige verklaring voor. Zal wel weer iemand hoofdschuddend achter een scherm zitten mij voor gek te verklaren, blijven lachen. Hier viel het dus wel mee met de storm, heb alle vliegenisten vanochtend nog buiten gehad, niks aan het handje, ze komen alleen wat vlotter naar binnen, toch nog even vleugels kunnen strekken, en rovers zijn dan ook blij dat ze niet naar Estland waaien, nergens last van, slim bekeken toch?

Het is nu volle bak met de eenhoksraces, Derby Arona al 10 trainingen achter de rug en morgen de start van de eerste keer Corabia Winter Edition, te volgen via het Benzing one loft racing platvorm. Nog wat kinderziekten met de techniek, nieuwe omgeving nieuwe uitdagingen, gatverwoord en toch maar eens gebruiken. Bleken toch wat valken daar in de Bergen te zitten die plots een Macduif voor zich geopend zagen worden, dat heeft zijn nadelen, zouden we Europese subsidie voor moeten krijgen. Mocht je ook via de mail op de hoogte willen worden gehouden, mail mij op buwaldaj@hotmail.com

Ga denk ik inventariseren of er belangstelling is voor een redelijk nieuwe race in Griekenland, breek je tanden maar eens op de naam Halkidiki race. Verkijk je niet op de afstand, pittige omstandigheden, kijk maar eens naar de kaart - raceplan, over het water... € 50,- per duif deelname is te doen, laat maar weten of je interesse hebt.

http://www.derbyhalkidiki.gr/ 

 


Zondag 14 januari - kilometers op de teller -

Gisterochtend vroeg vertrokken naar een van de grootste lokalen in Belgie, het Koninklijke Denderverbond in Ninove. Nog eens een uitleg gekregen over de organisatie en structuur van een lokaal bij onze zuiderburen, totaal andere wereld. Tegenover het treinstation, groot parkeerterrein ervoor, is ook nodig met een 400 tot 500 verschillende inkorvers, is toch net even anders dan bij ons. Reden van het bezoek is een presentatie van Matador die we daar gepland hebben voor eind februari. Qua lokaal moet je er geen moderne uitgave van verwachten, maar qua beleving toch wel. In het winterseizoen iedere zaterdag en zondag geopend van 10 tot 14 uur met de biertap open, en vaak op de zondag het ten toonstellen van een handvol duiven per topliefhebber, zodat er een reden is om naar het lokaal te komen. Het draait op vrijwilligers, die toch ook weer niet zonder lege handen naar huis gaan voor hun inzet, zoals gezegd de opzet is totaal anders dan hier, het eigendom is wel van de 'vereniging'. Hier is het nog eens worstelen om vrijwilliger te krijgen, met een financiële beloning denk ik ook dat er hier meer vrijwillig zouden aanmelden. Nog wat cijferwerk van het lokaal in Ninove? Totaal werden er vorig jaar meer dan 110.000 duiven ingekorfd, inclusief vrachtduiven, en werd er voor € 12.000,- aan prijzen uitgereikt op de kampioenendag, er zijn vluchten met rond de € 10.000,- aan poulegelden, let wel in één lokaal. Het seizoen begint einde maart met de eerste prijsvlucht eerste week april, wat loopt tot oktober, in de hoogtijdagen iedere avond van de week inkorven, moet er nog mosterd bij? De uitbaters ken ik van de Derby Arona Tenerife, sympathieke gasten. Cafe Manneke Pis is een verzamelplaats voor 'ollanders en Belsen, gezamelijk Omloop het Volk kijken met een Zjup aan de dorstige lippen. De voorzitter kende ik al van het eiland, stond in Thailand ineens naast hem in de lift, hij is vrij herkenbaar aan een lange grijze baard, kun je niet missen. Stond naast ons dus, ik tegen hem, hoe is het, ik ken u van Tenerife he? Hij verschoot van kleur, denk dat het te maken had met zijn veel jongere gezellin aan zijn zij. Zijn dochter Petra is uitbater van het lokaal, ja ik denk dat vader een lief heeft daar, ze had gelijk, kleine wereld....

Vanochtend naar Tietjerk, even updaten bij de glaskoning van Leeuwarden. Super sympathieke familie, echte Bourgondiërs en echte Liwaddes met altijd een lach achter de hand. Daar kom je nooit snel vandaan, is ook niet de bedoeling trouwens. Direct aan het spoor, en midden in de Friese wildernis met uitzicht op de hoofdstad, voor mij als Heerenveen supporter toch ergens in niemandsland. Tjitte is nog een der laatste Mohicanen, nestspeler met oude duiven op Vitesse, midfond en dagfondvluchten, en vooral succesvol. Hij haalde al tijd terug een zoon van Caligero die toen gekoppeld stond tegen een rechtstreekse Cassaert duivin. Vorig jaar op de Great Derby wint een dochter de 35e in de finale en blijkt dat andere kinderen al goed deden op de Million Dollar race. Ogen van de moeder, bouw een combinatie, en een succesvolle zoon in handen gehad waarvan de kop meer dan boekdelen spreekt, wat een macht. Niet verder vertellen hoor, maar zou mooi zijn als die terug naar Nijemirdum kwam, dan zitten alle vier kinderen van Caligero die finale duiven geven terug waar ze horen... volgens mij dan hé 


Vrijdag 12 januari - Op afspraak -

Bijzonder dat de kromsnavel qua jagen een voorkeur voor de duivinnen blijkt te hebben, apart toch? Doffers 's morgens niets te zien, bij de jaarlingen ook niet, en dan in de middag nu al paar keer op bezoek. Vanmiddag zat de aanvalsdrift hoog, misschien ook omdat de ouden paar dagen niet buiten waren door kou en andere bezigheden. Het werd weer een midwintervlucht met aankomsten over de hele middag. Ik blijf niet wachten op de laatsten, poortjes open en morgen maar sluiten dan, zag wel dat ze er nog niet allemaal waren, komen vast weer opdagen.

Vanochtend rondje eieren controle, konden twee koppels opnieuw beginnen wegens onbevrucht, oudere doffers met jonge duivinnen, ze krijgen nog een keer de kans, ze kunnen de eieren beter nu maar wel vullen, wat ze hiervoor ook op de wereld hebben gezet. Selectie gaat nog steeds door, alle negatieve afwijkingen worden opgelost, daar is deze toch onnatuurlijk periode uitermate geschikt voor. Wie nu niet mee kan komen, gaat het in mijn leer niet redden om voor optimale kroost te zorgen, kwestie van lessen uit het verleden. Hard dat wel, en zolang er genoeg koppels zijn die wel 100% functioneren, heb je een tegenbalans als controle methodiek. De natuur liegt niet, en weer wat bakken extra ruimte geeft minder werk en meer lucht. De nieuwe potentiele vervangers mogen over paar weken de plaatsen gaan invullen, natuurlijke opvolging. De nieuwe aangekochte duivin voor New Caligero nog steeds geen idee hoe ze een ei moet leggen, later maar weer eens proberen. Misschien idee om er eens een van de eigen fondduivinnen tegenaan te zetten en dan maar duimen voor zware finales en vlot ontwikkelende genen die de overhand nemen.

Mijn eigen detoxprogramma lijkt ook prima te werken. Denk eind volgende week wel een paard rauw op te kunnen, komen geen mes en vork aan te pas, hoeven en gebit gaan zo mee naar binnen. Blijf in tegenstelling tot andere jaren er nu wel bij rennen, en dan merk je wel heel snel verbetering. Met kilometers aan reserves over in je benen aankomen in plaats van het Nijlpaard op glad ijs gevoel is toch heel anders. Hoop alleen niet voordetijd konijnentanden te hebben ontwikkeld, lijkt mij lastig vleeseten...   


Maandag 8 januari - Waterkokers -

Moest er toch een keer van komen deze winter, bevroren drinkbakken. Gisteren toch niet goed opgelet, dacht dat het maar net onder nul was, bleek gevoelstemperatuur nog flink wat lager te liggen met deze wind. Reden genoeg om mijn draftocht door de Waren maar een dag op te schuiven, wil mijn mannelijkheid graag nog wat intact houden en als de toppen van je vingers al zo pijnlijk zijn door de snerende wind, doe maar verder rekenen. Niet dat ik in adamskostuum rennend van huis ga, veel meer dan een korte broek verdraag ik niet in beweging. Maar even met de gieter en heet water bij de watertorens langs dus, zo opgelost, nog geen reden om de warmteplaatjes te plaatsen, liggen nog geen kleine jongen, geen paniek. Buiten met deze temperaturen heb ik wel afgeleerd, ben zelf dan ook niet graag in de hokken, ze kunnen hun energie wel anders gebruiken, zal ook niet veel beter zijn voor de luchtwegen is mij al eens voorgehouden. Zou best eens iets van waarheid in kunnen zitten, veel vleugels zie je toch niet in de lucht, behalve groepen ganzen die voor de koude op de loop zijn, volg de natuur.. 

Hoe het in Dortmund was? Ik las dat het zaterdag behoorlijk druk was en zondag ouderwets tergend langzaam voorbij ging. Voorgaande vele jaren was het in de stand van de meubelgigant of de probiotica dokter, alleen mijn werkgebied is veranderd en gezien de rust van vorig jaar kon ik het weekend bij de kachel doorbrengen. Ontwennen kan ook een soort van wennen zijn, komen nog een paar drukke weekenden aan, dus heel erg ook weer niet. Vorig jaar was het ijzelweekend, wat een drama om daar te komen, ben ik niet meer van plan te doen, vele afspraken brachten de noodzaak. Eenmaal daar was het ook nog eens erg rustig, dan vraag je echt af wat doe ik hier? Beweeg mij graag in positievere en optimistische omgevingen en die komen er nog aan, kijk ik wel naar uit ja.

Genoeg te doen, vandaag maar eens begonnen met een Facebook pagina voor de Matador op te bouwen, werd tijd kreeg ik al voor de voeten.    


Donderdag 4 januari - Iets met nieuwjaar -

Lichaam moet weer even wennen aan de omstelling naar groenvoer en vetverbranding, iedere keer weer. Is wel heel standaard geworden heb ik het idee, aan andere kant van het water noemen ze het dry januari en is een hype. Ben er niet rouwig om een paar maanden als praktiserend veganist te leven, tussendoor wel eens een uitstap hoor, zit er niet over in, ben geen monnik geworden. Het is wel fair tegenover de vliegers natuurlijk, zij krijgen deze maanden ook alleen de rust mengeling voor de neus, dan smaken spruitjes ook al snel als biefstuk, zij gerst en veel paddy op het menu, veel overeenkomsten. Temperatuur is wel lekker om op eieren te komen, lijkt ook wel goed te gaan, behalve die toch nog te dik uit de ren kwamen, als ze niet al wat op de wereld hadden geschopt waar ik naar uit kijk om door te testen, waren ze al weg geweest. Andere kant kunnen ze net zo snel weer verdwenen zijn, heb al wat teveel geduld gehad. Zijn wel de grotere duivinnen, wat niet zegt dat ze ook groot doorkweken, zij hadden ook een vader en een moeder en wie de sterke vererver is bepaald hoe de kleinkinderen eruit gaan zien. Hagar is bijvoorbeeld ook een slagschip, toch zijn de jongen dat niet. Heb ze liever ook niet op het hok, toch zijn het niet de slechtste, zit aan de Brockamp kant van de balans. Zitten mooi ingeteelde vervangers klaar voor de kweek over paar weken, zomerjongen, dus door selecteren kan moeiteloos. Morgen maar weer eens kijken wat de oogst is. Nieuwe aankoop toch maar weer teruggezet, laat eerst de oude maar op jongen komen en dan maar eens kijken met de jaarlingen, veel rustiger allemaal.  


 


 StatCounter - Free Web Tracker and Counter StatCounter - Free Web Tracker and Counter