We gaan weer los

We gaan weer los


Donderdag 22 juli - Beetje reclame -

Even ouderwets Nederlands klagen, wat een warmte, heb er geen probleem mee overigens, mijn verblijfplaats onder de bomen is overdag koel en vanmiddag het IJsselmeer induiken, blijf je lekker vers bij.

Stukje reclame voor een nieuwe eenhoksrace†georganiseerd door de eigenaar van de Derby Corabia, die nu ook een wintereditie in het zuiden van Spanje opzet. Aanleveren van de duiven van juli t/m oktober in Nijemirdum, finale van 470km eind februari.†Thuisbasis in Almunecar aan de Costa Tropicana, puur toeristisch en prima voor een uitvlucht naar de zon ver weg van de kou. Wedstrijd door de bergen, zware omstandigheden, geschikt voor dagfond en fondduiven.

http://derbycorabiawinter.weebly.com/

Inleg Ä100,- per duif, Ä 15,- transportkosten, verder geen activeringskosten, minimale deelname van 2 duiven per naam/team. Eerste aanlevering op zondag 2 juli 10.00 - 12.00 uur, vooraf aanmelden via de mail.

Meer weten? Wil je mijn nieuwsbrief over de eenhoksraces ontvangen? Mail mij op buwaldaj@hotmail.com

Picture

Ruffec lijkt met westenwind, veel zon en hoge temperaturen te worden vervlogen, hoop dat de lossingsmannen slim genoeg zijn om niet al om 13.00 uur te lossen, met deze korte nacht zit er een dikke kans op een vlucht nachtvliegers. Als het zo is, moet maar dan, als het enigszins voorkomen kan worden, dan graag. Hoe verder ze van huis zijn op dag 1, des te lager de kans dat ze doorgaan, denk je allemaal onzin, ga dan maar eens uitslagen bestuderen, begin maar met de twee los vooruit duiven van St.Vincent in sector 1, die lieten zich amper stoppen ondanks de kopwind. Hadden 940km op de teller en gingen om 12.30 uur los, een hele lange eerste dag, komen īs avonds dicht bij huis. Net even anders dan wanneer je 1100km moet, pure logica. Dus als ze slim zijn, niet voor 14.00 los, halen ze dan 75kmpu komen ze om 22.30 uur op 638km, grens van BelgiŽĀ. Zaterdag wordt een strook regen over Nederland verwacht, dan voor iedereen gelijk.


Woensdag 21 juni -†Zweierlei Blut†-

Wat een drukte in het lokaal gister, 31 hokken met 539 duiven aan de start voor Ruffec, ken jij plaatsen waar die aantallen voor vluchten boven 800km nog meer voorkomen dan? Van de 2000 Friese duiven komt een kwart uit ons lokaal, afdeling 10 totaal 1400 duiven, steekt toch wel wat schril af†toch? Vraag mij af wat er in die andere lokale gebeurt, bij ons? Gewoon een hele gewone mentaliteit, relaxte sfeer, strakke organisatie, een spreekstalmeester met vele talenten, hulde, hapje, drankje, drankje.. komt wel goed. Ieder jaar nog nieuwe aanwas, nu weer een jong talent uit Pingjum die moeders zo ver had gekregen om naar Balk te komen inkorven, prachtig toch?

Ik ging als 16 jarige voor het eerst met de godfather van de meerdaagse fond in de zuidwesthoek,†Arnold, naar IJsselmuiden om St.Vincent in te korven, wat een avontuur. Bij klok afslaan was het stil op straat, alleen maar groen op de TV's die we voorbij reden, de legendarische†Duitsland - Nederland had ons land in haar greep,†juichende laders op straat toen we arriveerden bij het lokaal,†zwei zu eins Lothar, du hast verloren Lothar. Beleving is het toverwoord, mocht het al een toverwoord zijn, betrokkenheid of nog meer abstracte begrippen uit een vaag managementboek, als je maar begrijpt wat ik bedoel.†Van mijn eigen hok een 47 jaarlingen op schoolreisje, meer is het niet.

Reden waarom het gemiddelde in ons lokaal zo hoog ligt, komt puur door het hoge aantal jaarlingen dat aan de start wordt gebracht voor hun eerste confrontatie met de nacht in een wedvluchtsituatie. Daar mag je niets van verwachten, pakken wat je pakken kan, maar eens zien waar het talent op de juiste plek zit. Nog wat zeggen over de†cheaters die†zonder schaamt met volleerde overnachters aan de start komen, gepruts.†Beetje zorgen over mijn duivinnen, hele jaar geen ei gevonden en ineens lagen er enkele kapotte schalen,. Niet dat ze aanlopen, maar laat ze na een vlucht wel een nacht bij elkaar, was tot nu toe geen probleem, nu zijn ze dus zo rijp dat ze kippeneigingen krijgen. Qua timing had het niet slechter gekund. Is natuurlijk maar een enkeling, toch had ik het liever niet gehad, andere kant, wat eruit is, is minder ballast, beter was van niet, voorkomen kunnen worden? Niet aan zien komen, moet maar zo als het gaat.†Vraag ik mij zo stilletjes af in mijn hoofd Gertje, wat doen die andere fondspelers met hun jaarlingen als ze niet naar Ruffec gaan?†

De koptekst vraag je af? Een aflevering van Tatort uit 1984 die ik vandaag 33 jaar later eindelijk volledig heb uit kunnen kijken, lang leve YouTube.†Destijds laat op de avond en 11 jaar oud,†het einde gemist, of niet kunnen herinneren,†eindelijk af kunnen ronden, niks mis mee. .


Dinsdag 20 juni - Mosterd -

Dacht weer eens goed opgelet te hebben bij het advies van NPO om het aantal duiven in de manden te verlagen in verband met de hoge warmte, en dit door te moeten melden bij afdelingsbestuur. Ze waren mij allang voor, heb weer niet goed opgelet, na de maaltijd dus zeg maar. Helemaal prima, meedenkende bestuurders zijn een verademing, niet gelijk van je stoel vallen. Er gaan veel jaarlingen aan de start komen, meer ruimte voor zo'n schoolreis verdient altijd een aanbeveling, op termijn komt het toch zo. Al degenen die willen vasthouden aan waarden als zoveel mogelijk duiven in een mand proppen en goedkoop prutvoer meegeven om de vrachtprijs te drukken, stappen onder druk vanzelf op. Ze zijn niet meer van deze tijd, we willen en eisen meer, dat is blijkbaar erg lastig voor de achterkamer rekenaars, wegwezen met die Mr Beans.

Eten achter de kiezen, alles aan mijn rookies gedaan om ze maar zo goed mogelijk aan de start te brengen, hoppa, de mand in. Zal mij benieuwen hoeveel Friesland aan de start brengt.


Maandag 19 juni - Een nieuwe vorm van high -

Alle waarschuwingen en goede adviezen in de niet aanwezige wind geslagen en toch gaan rennen in de volle zon, nou dat ging niet zo hele goed, en had ik vrij vlot door. Dus na paar kilometer door de Warren maar rechtsaf langs†de Sleatermar retour Balk, dat werden 6 zware kilometers, van schaduwzone naar schaduwzone. Bij aankomst in de zweefstand, ja opgeven is niet mijn sterkste punt. Afkoelen, de auto in en met een rotgang naar het Reade Klif en half uur zwemmen, knettergek misschien maar de o zo nodige verkoeling in het schone IJsselmeer. Kan je vertellen, hersens doen het weer en denk niet dat de ogen lang open blijven vanavond, pfoe. Wel mooi†wonen hier, alles om de hoek. Aanpassen aan de warmte, weer een open deur, moet het wel leren natuurlijk, of herexamen doen in mijn geval.

Kijk dat heeft de FIFA toch goed bekeken, geen EK of WK maar wel een Confederationcup, helemaal mee eens, voetbal is entertainment en moet het hele jaar rond op beeldscherm, we willen toch kijken. De landen die meedoen, op uitnodiging, zijn aan het leren, toernooi ervaring opdoen, zo slim. Waar zijn die van ons? Hun plakplaatjes en veel te mooie vriendinnen in selfies aan het zetten, veel leuker natuurlijk, of het in de carriŤre meer prijzen oplevert twijfelachtig. Ik ben er blij mee, actieve inzet van video referees, zo veel eerlijker en leuker, ga er weer voor zitten, ook een hobby.

De trainerij van de jaarlingtroepen ook aangepast, of beter nog door hunzelf laten aanpassen. Een half uur in deze warmte is ruim voldoende, zelf gemerkt vanmiddag. Ze geven zelf wel aan hoe lang ze willen door laag over het hok te komen, aanpassen na een ander tijdstip is geen optie, houden niet van veranderingen, zeker niet van grote veranderingen. Doe daarbij dat ze allang de juiste conditie hebben, meer kun je toch niet doen, behalve verkeerd doen en overtrainen waar rust nodig is. In de avond trainen is niets voor mij, duiven zijn het niet gewent, met middaglossing vliegen ze in de middag in de volle zon, hebben ze veel ervaring mee, toernooi ervaring. De ploeg voor Ruffec lijkt er klaar voor te zijn, 47 jaarse en late jongen, alles gaat de mand in. Verwacht geen absoluut kopwerk, dat zal zijn voor degenen†zijn die het leuk vinden om met volleerde†klimmers de†Alpe d'huez†te†bestijgen in†een peloton 16 jarigen, dat vinden we dan wel oneerlijk. Zal het nog wel eens herhalen, zou een vlucht voor alleen jaarlingen moeten zijn, veel realistischer beeld, zijn zat andere vluchten voor ouden. We willen het niet zien, dan niet,†lolly afpakken van een kind, moet je ding zijn.†

Hoop dat ze slim lossen vrijdag, niet te vroeg, warmte zal†ze wel remmen denk ik. Kunnen vrijdag mooi bij Pau zien hoe snel ze gaan, dan maar rekenen. Had voor het ZLU gerommel de klassieker wel op de agenda staan, maar gezien het normale resultaat op†STV op dit moment toch nog weinig te zoeken daar, geduld en nog wat meer†door selecteren voor de afsprong. Toch vanmiddag nog eens een van mijn te late getekende duivinnen in handen genomen. Ze keek mij zo moe aan,†toch maar eens zoeken naar een reden. Bleek nou, er misten drie slagpennen uit haar linkervleugel, die had een reden, en wat mazzel gehad†dat ze het op zo'n†vlucht nog gered heeft, zondagochtend vroeg was ze er weer op karakter, heldin. †

††


Zondag 18 juni - Het is een begin -

Helemaal tevreden niet natuurlijk, maar de zo gewenste normale uitslag rolt er wel uit, een flinke verbetering.†Geeft weer lucht voor de rest van het seizoen, ja zo†ervaar†ik het. Het dal uit. De hokken die al goed draaiden meldden zich weer van voren,†ging ik zeker niet†bijhouden,†wel inhaalslagje gemaakt.†Die eerste in onze sector is fenomenaal, daarna lange stilte voor de rest en als het rolt, rolt het prima door, op zich een prachtige vlucht. Onze hoek komt weer niet lekker uit de verf, de noordwestenwind op een lange tweede dag helpt daar niet bij, andere kant in de Polder waren ze wel en daar kijken wij op uit, het was niet onmogelijk. Op eigen hok om 15.23 komt driejaarse weduwnaar Vidal na ereronde afdrukken. Nog maar zijn derde meerdaagse en dan gelijk maar dit. Vorig jaar op Perigueux al op het eerste blad en nu mijn vaandeldrager. Zal even onderaan beginnen want dat lijkt het best, in ons NIC de bronzen stek van 146 medestanders, 18e NPO (?) en ik meende 31e Nat. sector. Natuurlijk niet het geweld waar je op hoopt, moet de kwaliteit wel even in de generatie zitten, liever nog ultieme kwaliteit en mogelijk heeft dat een jaartje overgeslagen. De winnares van Limoges vorig jaar komt uit zelfde bouwjaar, zit al op de kweek, dus heel slecht ook weer niet dat jaar, mogelijk ontplooit het zich nog, na gisteren blinkt er toch weer iets.

Na de zeperd op Limoges nu voor gekozen om het taperen compleet overboord te gooien, in extremis de andere kant op, tot en met dag van inkorven naar buiten. Resultaat, mijn eerste drie waren weduwnaars en nummer vijf van de zeven komen op de uitslag terecht, lijkt mij geslaagd. Maar dan, waar waren mijn favoriete duivinnen? Toch te licht voor zo'n vlucht, teveel opgeslagen energie als zand door hun pootjes door paar uurtjes extra vleugelslagen, werkte totaal niet dus. Ja als je het niet test weet je het niet, dan maar gelijk op een ongenadige afstand, geen excuses. Ik had de inkorflijst beter kunnen omdraaien, al zijn de bovenste van de lijst nu zondag rond 8 uur allemaal terug op de hokken, 14/18 retour, ik kan weer verder. Die bovenste hadden het verschil moeten maken, niet gelukt, mogelijk gebrek kwaliteit, in ieder geval had ik er meer uit†moeten halen,†mag ik nu laten zien op de vervolgvluchten. Moet ik nog wat zeggen over 50% prijs per viertal op 1138km of is dat net wat teveel gezwets, ik zou zeggen doe het maar na. Maar 1003 duiven in onze sector? Nou en,†ga maar eens in de†eigen afdeling kijken hoeveel er aan de start gebracht boven 1100km.

Jetzt gehts weiter, maar eens zien of ik†er nog wat van geleerd heb, komen nog een vracht†marathons aan, nog duiven zat zitten, dinsdag eerst maar eens een vracht jaarlingen voor hun vuurdoop inkorven, om naar uit te kijken denk ik, als het weer beetje meewerkt, wind achter lijkt het nu op, mag anders, kan nog heel anders worden, eindigen met een open deur. †††


Woensdag 14 juni - Noord op de teller -

Meteo France en Weather Online UK zijn onverbiddelijk in hun oordeel, starten vrijdag met Noordenwind en rond de 28 graden, vliegen met de rem erop. Wordt een interessante race, hoop dat je verwachtingspatroon hoger dan de mijne is, al zegt dat in mijn geval maar weinig, noem het bedrijfsblindheid. Gezellige drukte in het NIC ZWH met 22 deelnemers en als ik mij goed herinner 149 vliegenisten naar de Koninginnenklassieker, we doen weer leuk mee. Volgens mij moet nog ťťn NIC uit de afdeling 10 uploaden, dan zitten we weer boven de 1000, het is maar een getal, al†dragen getallen in onze sport meer dan symbolische waarden,†magisch zelfs.

Focus†gaat nu naar Ruffec voor de jaarlingen en Agen voor het windbreekgaashok, ook een aanloop naar Dax genomen.†Nog even in†de spreidstand om toch een ploegje†2 jaarsen voor Barca†voor te bereiden,†blijft toch vooral lastig om niet mee te doen. Alleen voor de Olympische gedachte is toch niet mijn ding, dan ga ik liever bij een specialist in de tuin zitten bbq-en en bijtanken,†altijd beter dan ergeren aan je eigen onvermogen. Dan beter focussen met ťťn ploeg op ťťn vlucht en volgend jaar verder kijken, jammer maar helaas. Kan nog best eens geweer van schouder veranderen, eerst zaterdag maar eens een normale uitslag draaien, dan verder beslissen.

Kan altijd nog†voor het jonge duivenkampioenschap gaan..††


Dinsdag 13 juni - Het grote boek -

Eens kijken of in zaterdag het grote smoezenboek weer nodig heb, ligt nog niet zo'n dikke laag stof op als ik zou willen. Van alles aan gedaan, voeren, drinken, massage's, pedicures, nageltjes vijlen, poetsen, wrijven, instralen, yoga, mediteren, pendelen, tarotkaarten, Astro TV,†moet genoeg zijn toch? Zo meteen 18 vliegenisten inpakken voor hun schoolreis richting zuidelijke bocht in de golf van Biskaje, klinkt best interessant, al klinkt St. Vincent de Tyrosse ook wel geleerd. Heb ze nu langer door laten trainen, hadden er wel zin in zo te zien, en dat zonder opjagen, eerder ze proberen in te houden met op tijd een grote rode brullende†lokdoffer op de plank zetten. Die overjaarse doffer met vleugel uit de kom doet het prima zo blijkt. Jammer wel dat voor zaterdag een westenwind wordt opgegeven, niet zo goed voor onze hoek zo is in het verleden gebleken. Eerste dag 9 uren vliegen en dan blijft er nog een 500km vlucht over met westenwind op de zaterdag, hoef niet uit te leggen waar je dan beter kan zitten dan in de zuidwesthoek van Friesland toch? Ze moeten hier nou eenmaal een klap of wat meer doen dan de rest van het peloton, geloof lekker wat je zelf wilt.

Kijken of er nog wat te lachen valt vanavond, anders zaterdag maar uitgelachen worden, het zij zo. All in the game. Volgende vlucht dan maar, Ruffec met de jaarlingen. Zou in mijn beleving alleen voor jaarlingen moeten zijn, geen oude duiven op kindervluchten, geeft vertekend beeld. Nogmaals je hoeft het niet te geloven, is allemaal al berekend. Je hebt nou eenmaal deelnemers die graag een kans willen maken met oude duiven in een zwakker deelnemersveld, lijken ze beter dan ze zijn, goed voor je ego. Op ZLU heb je op Agen en Narbonne aparte uitslagen voor jaarlingen, is met een duidelijke reden, er is een verschil. Heb het al eens ingevoerd toen we Bergerac terug op de menukaart zetten, maar toen ik van de stoel was wisten ze niet hoe snel ze er vanaf moesten, het zal, dan maar zo, geniet ervan. Wrevel? als niemand een moer kan schelen, mooi zo laten, mijn wereld is de achtertuin, bang voor de schutting.

Zouden we boven de 1000 komen denk je? Toch alweer een 500 verschillende lezers per week, dat anderen een veelvoud hebben,†wat moet ik ermee, populair doen ofzo? †


Maandag 12 juni - STV -

Andere jaren zou ik er de bibbers van krijgen maar na de valse start van 14 dagen terug blijft de hartslag op een heel normaal peil. Of ik nou opgewonden moet raken van de prestaties van mijn jaarlingen op de Vitesse en de tweejaarsen voor Agen van afgelopen zaterdag, kwamen goed hoor, en daar is alles mee gezegd. Het lijkt prima vliegweer vrijdag, gaan volgens de laatste berichten de eerste paar honderd kilometer te maken krijgen met een Noordenwind die in Noord Frankrijk gaat buigen naar Noordwest. Geen regen op de vlieglijn,†fair voor alle hoeken en kieren, moet eerlijk blijven had ook liever Noord Oost gehad omdat het beter voor onze hoek in de sector is. Toch, op zulke afstanden telt het wel wat minder mee, hoeveel, zal wel te berekenen zijn en brand ik mijn vingers niet aan.†Ken je die mensen die in iedere discussie met percentages beginnen te gooien die nergens dan op een verwachting†gebaseerd zijn? Afgelopen winter nog met zo'n cijfergoochelaar getikt, nou ik kon hem echt niet bereiken waar zijn percentages op†stoelden, proberen uit te leggen met mijn anti didactische vaardigheden, werd geen succes, dan de†discussie maar beŽindigd wegens verspilde moeite. Gebakken lucht verkopen moet je aan koks overlaten, niks voor een strontkrabbert.†

Er†staat een ploeg van 18 klaar voor vertrek STV, drie en vierjaarse weduwnaars en weduwduivinnen, heb mijn best er op gedaan, als het allemaal maar niet teveel geweest is, kan ook hť. De favorietenrol is voor†Ermerveen, Steggerda en Balk, al zijn er altijd verassingen, dat is het mooie van meerdaagse fond, veel minder voorspelbaar en geen seriedraaiers, als†zie ik die momenteel ook niet op de kortere vluchten. Zal met de Pointoise van twee weken terug te maken hebben,†de meesten zijn nog aan het opkrabbelen van die zee race. Knoeien, kneden en vouwen om er nog wat van te maken, het is nog maar begin juni.†

Weekje of vier en dan gaan de jongen ook alweer voor het eerst†op transport. Het lijkt beter dan vorig jaar.†Het aantal is maar driekwart van het aantal van vorige jaren, nog steeds een grote ploeg. Trainen een uurtje per dag, half uurtje uit beeld, de oudsten die al hun kalverliefde aan het bedrijven zijn trekken aan de ploeg, tijd om ze de mand in te drukken.†


Zaterdag 10 juni - Wandelaars -

Het verschil tussen sprinters en zware fond is nu wel heel duidelijk aan het worden, het zal. Had 47 jaarlingen in de mand naar Weert, gaan dinsdag over een week richting Ruffec, na Pointoise een stapje terug richting omhoog. Volgens mij kwamen ze wel goed, goed de eerste verspeelt minuut of 2/3 maar dan nog had ze tegen het sprintgeweld niets te zoeken, ook niet nodig. Kwamen prachtig achter elkaar, allemaal doorgeschoten, zal ze boven de 800km wel wat minder overkomen. Op Sens dan de 18 voor Agen mee, kwamen als een tierelier, alleen natuurlijk een kwartier - 20 minuten te laat ten opzichte van de snelste snellen. Wat moet je ermee? Geen idee, blijft lastig schatten of ze goed of heel goed zijn. Moet ook nog wat hersteld worden, en kijk vooruit. Hoe snel het ook verloopt, als 14/18 binnen half uur terug zijn, nou dat vind ik zo gek nog niet, wel eerst 5 duivinnen, wat jammer van de doffers dan. Staartprijsjes pakkerij, lijkt mij wel goed zo.

Paar jaar geleden in Algarve door toeval†kennis gemaakt met paar verdwaalde Roemenen die voor de sport naar BelgiŽ waren getrokken om daar te werken en met duiven te spelen. Marius wint vandaag de 1e nationaal Valence in het hart van de Leeuw, heel bijzonder, echt een top gast, zo verdient en om een droom waar te zien worden, prachtig.


Donderdag 8 juni - Hoe zou het nou met hem gaan? -

Hoppa, net weer de 9km gehobbeld door de Waren via Waterloo en Harich terug naar Balk Noord, zou er bijna een traantje bij wegpinken, ware het niet dat mijn ogen vol zweet zitten, top weer voor een rondje. Als de verwachtingen voor STV zo blijven zoals ze nu staan, dan krijgen we een echte klassieker, ruimte in het hok. Van de wandeltweedaagse van vorige week is niets meer bijgekomen, vindt het prima zo, al had een doffer wel nog terug mogen komen, toch denk ik dat hij in de voorbereiding al moeite met het tempo had, selectie selectie. Ook nog twee de chipring afgedaan wegens niet snel genoeg herstellen, ze moeten nu toch echt vlekkeloos weer een uur kunnen meedraaien. Zelfs de doffer met een wond aan de bovenkant van zijn vleugel doet volledig mee, dan hebben anderen geen excuus. Begin je al te begrijpen waarom ik met een flinke ploeg begin? Hokken zijn zomaar uitgedund, vliegt nog een flinke ploeg om de hokken.

Zo meteen de 2jaarsen voor Sens inpakken, zie of we de snelle mannen nog wat angst kunnen inboezemen, al zal de ongekroonde koning van de S‚nmar wel niet te houden zijn. Dan maar terug naar de B-Poule, hoor ik echt wel in nu, service with a smile..


Woensdag 7 juni - North and South, the new series -

Wie heeft die grote ventilatoren op de Noordzee vergeten uit te zetten, dat vogelnest op mijn pan niet onder controle te krijgen zo, geen gezicht. Nou zo lang Fellaini er mee weg komt, zal mij dat ook wel lukken toch? Je zal toch nu vakantie hebben en in een tentje op de camping zitten, zal mijn hobby niet worden. Heb ooit in een ver verleden een zomer op een camping in de kantine gewerkt, was ook weer een groot succes, wel van geleerd. Allemaal blij in de eerste week bouwvak, week drie de beurs leeg en allemaal†sacherijnig, fijne vakantie verder.

Wil er eigenlijk weinig aandacht aan besteden, een keer mijn gedachtegang en dan mag een ander het oppikken.†Het kan een fout van compuclub zijn maar er staat ineens een Noord en een Zuid uitslag aan te komen op de dagfond.†Met verbazing aanschouwd, als het werkelijk een bestuursbesluit zou zijn, heb nog geen reactie van de voorzitter mogen ontvangen.†Het is mijn spelletje niet, dus waar†zou ik mij druk om moeten maken. Toch, het is wel mijn afdeling en als je goed opgelet hebt bij de afdelingen 8 en 10, zijn hun bestuurlijke problemen ontstaan, en die†worden nu met pleisters aan elkaar gehouden, op het moment dat ze hun†afdeling gingen splitsen, onder druk van†leden die achter de schermen daar persoonlijk belang bij hebben. Wil je een conflict situatie creŽren in de duivensport, hoef je alleen maar een grens te trekken en je hebt jarenlang ruzie in de tent.†Niet overtuigd, hoeveel voorbeelden wil†je.†De grensgevallen†forceer je een probleem op, en hoe verder van die grens vindt je†degenen die er belang bij hebben. †††

Doe daarbij†dat er geen publieke discussie is geweest, niet in vergadering geweest, ook al zou het een proef zijn, het toont een totale minachting voor de leden, klassieke bestuurdersfout om zomaar†het stuur om te gooien zonder vooraankondiging.†Experimenteren over de rug van†je leden, waarbij je de uitkomst†van beleving niet kent, gaat zich wreken.†Ben zelf bestuurder geweest,†spreek uit ervaring, vallen en opstaan weet je nog?†Gebieden kleiner maken in een periode waar aantallen slinken creŽert nog meer afstand, niet realistisch. Voor Limoges had ik de voorzitter gevraagd of er een sector IV†gemaakt kon worden voor Limoges, werd geregeld,†dienen van een groter belang zou moeten prevaleren. Dat ik als antwoord krijg 'commerciŽle man' neem ik dan maar voor lief, vooroordeel dat ik toch niet†kan wegpoetsen blijkbaar,†verwijt†krijg ik al 20 jaar naar mijn kop geslingerd,†nou en? Bekijk het grote geheel, het grote belang, wil je graag conflicten, trek dan grenzen waar ze niet zijn, de historie herhaalt zich iedere keer weer. Nu mag een ander het verhaal oppakken. Nogmaals ik hoop er naast te zitten, dan hierbij alvast de rectificatie, of is dat niet nodig? Het zal, geen verstand van.

Duiven maar weer dan? Duivinnen die in†orde zijn vinden vliegen op harde wind prachtig,†jonge doffers net zo, en als je goed oplet zie je zo wie nog last heeft van spierpijn, die†zitten zo voor je hok, onzekerheid laat ze landden.†Vandeweek met de grootmeester van de marathon†de†uitkomsten en waarnemingen van mijn experimenten†nog geanalyseerd en we komen wel op dezelfde conclusies maar dat had de uitslag al verraden natuurlijk, alleen de oorzaken nog†bevestigen. Pleister op de wond is dat de tweede van†de Steggerda trein nog een kleinkind Doutzen is, prachtig,†zit alleen op het verkeerde hok natuurlijk, gaan we nog last van krijgen. En, al klaar voor STV?†††


Maandag 5 juni - Vooruit kijken -

Eerst achterom kijken, er zijn 31 terug van Limoges, een prestatie uit de categorie wat heb je er aan? Nou we hebben nog wat te†testen later in het jaar, deze opdoffer hebben ze maar alvast meegemaakt. Kutsmoes natuurlijk, ik had ook†om 10.00 uur moeten hebben en eind van de dag hok dicht, was niet zo, reden heb je vast kunnen lezen.†Op de grond zitten doen ze maar in het oosten, ik†ben meer een bankhangert,†dus overeind en† een beetje hoger neerploffen dan†maar.†De favorieten zijn thuis, de twijfelaars zijn nog onderweg. Waarom laat je twijfelaars dan ook zitten of speel je ermee? Ik laat de natuur haar werk doen, feilloos systeem.†Mocht je nog niet weten dat mijn spelletje vallen en opstaan heet, van experimenteren kun je leren, en als je vraagstukken hebt kun je ze maar beter onderzoeken ook. Mij is in ieder geval weer veel duidelijk geworden, er wordt veel onzin verkocht in de boekjes, liegen alles aan elkaar,†nu laten zien of ik er van geleerd heb, verwacht van mij geen wonderen, gewoon deurdonderen.

Vooruit kijken dan, seizoen moet eigenlijk nog beginnen, net van start, maar net hoe je het wilt zien. Voorbereidingsweek voor St.Vincent in volle gang, selectie van 3 en 4 jaarsen.†Komend weekend de jaarlingen†voor Ruffec†en 2 jaarsen† voor Agen voor het laatst de mand in, een†ploeg naar Sens, de anderen naar Weert, klaarstomen voor eerste grote opdracht. Ik kijk uit naar de jaarlingen om de†verassingen, koppelingen die wel of niet gelukt zijn, hun eerste†knettert hebben ze in ieder geval al achter de rug. De meesten hebben vorige week al overnacht. Die voor Agen zijn de laatjes van 2015, vorig jaar tot en met Chateauroux meegeweest, binnenkort weet ik meer van hun kwaliteiten, als weer†voor een nationale goede positie maar wat meezit dan.†Na dit weekend iedere week een marathon gepland, nog voldoende kansen om op mijn bek te gaan, of juist de medaille te laten kantelen, niks mis mee..

Ja maar hij bedoelt.... nee hoor, wat je leest is wat er is


Zondag 4 juni - Beetje†bijsturen -

Twee hokken staken er echt bovenuit in de sector gister, die zijn mijlenver voor op de rest, goed man, wordt lastig om die bij te houden dit jaar. Ga er wel voor†natuurlijk.†Onze hoek kwam niet echt goed uit de verf, aan de aankomsten te zien kwamen ze uit het oosten, toch†via†Duitsland om de buien proberen te vliegen. Aan de neusdoppen te zien waren die van†mij†stuk voor stuk verregend,†worden ze ook niet beter van.†

Gisteravond net over de helft terug op de hokken, vanochtend vroeg het herstelprogramma ingezet. Kom ik erachter dat mijn eerste ook nog eens gewond geraakt is onderweg, maar ja ook al was ze vroeger geweest had de uitslag er een beetje beter uitgezien, had niets voor de eindconclusie veranderd. Achteraf claimen dat je het zag aankomen slaat ook nergens op, had je maar moeten ingrijpen, soms verstar je, zoals mij overkomen is, bedrijfsblindheid. Het taperen heeft daar bovenop ook niet echt geholpen,†in de toekomst nog maar eens proberen als†ze wel helemaal goed zijn.†

Een enkele ambitie gaat nog een jaar de koelkast in, schreef het vorige week na de dagfond al dat ik twijfelde om Barcelona te gaan spelen, moet nu eerst maar bewijzen dat†1100km weer in de grip heb voordat ik een stap verder ga. Ben een ploeg voor dit doel aan het opbouwen, dan ook daar aan houden en spelen als zij er klaar voor zijn, zou volgend jaar moeten zijn.†Zoals het nu gaat heb ik er niets te zoeken, krijg nog strijd genoeg om weer op de lijst te klimmen en die twee in de nek gaan hijgen.†De eerste slag verloren, op naar de†volgende†


Zaterdag 3 juni - Ja dat ging niet goed -

Gegokt en verloren las ik vorige week ergens, denk mij daarbij te kunnen aansluiten. Probeer eens wat, beetje meer van dat, beetje minder van dat, met als resultaat dat het bij elkaar opgeteld niet goed voor vandaag was. Zulke vluchten heb ik er nou eenmaal tussen, heb het roerloze stuur van vorig seizoen nog niet recht kunnen trekken. Geen smoesje of uitvluchten, het is gewoon nog niet goed. Hulde voor de winnaars, en eind van de dag maar eens bekijken wat de schade is. Jammer maar helaas, op naar de volgende. Nog maar eens beter mijn best doen.

Owja ik krijg om 11.14 mijn eerste, doet nog een paar rondjes en ziet er bij binnenkomst prima uit, middenin de grijze meute, dan hebben de toppers al verschillende onder de pannen zoals het hoort.†Daarna komen ze ook†niet zoals het moet,†gewoon wachten en zien wie er eind van de dag weer op zijn komen dagen. Hoeveel†er mis kan gaan in een paar dagen, all in the game. Sommige fouten ben ik vrij regelmatig in, hoort bij mijn manier van spelen. Kop vooruit, op naar St.Vincent.


Vrijdag 2 juni - Hoezo, hoezo? -

Prachtig weer in Frankrijk, tenminste als ik de live webcams van de autostrades bekijk, volgens vliegweer voor duiven lijkt het overal onweer, lopen die voor of achter? Op de camerabeelden zie ik het niet terug, zal wel goed zijn dan, zien het morgen vanzelf. Die buien zijn er echt wel,†ja wat moet je ervan verwachten? Anderen hebben tweejaarsen of zelfs ouder mee die twee of meerdere keren die kant op zijn geweest, die van mij als jaarse allemaal naar Perigueux of Cahors. Beide keren lastige hobbels, voor jaarlingen op zijn minst. Dinsdag even achter de tang gestaan duiven aanpakken, dan voel je als je oplet grote verschillen. Vond in vergelijking met mijn eigen niet dat die van mijzelf er nou bovenuit staken, wat het zegt? Heb mij vaker vergist, in ver verleden schitterende tot op het borstvlees glimmende parels door handen gekregen, waar waren ze zaterdags? Dus†ik observeer maar oordeel maar niet, veel te veel gezien die daar mee op hun waffel zijn gegaan, gewoon opletten en onthouden wie er wel en niet†wat van bakten. Bij†zinnen als 'ze waren in vorm' moet ik meer aan zandvormpjes dan aan†prestaties denken. Moeten ze er wel inpassen natuurlijk, kan aan mij liggen. Verwacht geen wereldwonder, doen nog een paar mee, vervelend is dat. Denk niet dat we vroeg uit bed hoeven, zijn wel met windstil of lichte wind achter gestart, alleen de hoge temperaturen gaan ze wel vertragen, passen ze hun tempo aan de omstandigheden aan, op tijd naar beneden om te drinken. Mooie opstap vlucht voor de rest van het seizoen, morgen maar weer eens bekijken.††

Spierpijn pfoe....


Donderdag 1 juni - 9 darter -

Mijn eerste 9km run van het jaar, met als getuige de kampioen van†de Bosmastraat (rechterkant) met kleinkinderen op de fiets door de Waren. Best blij mee, duimpje duimpje of is dat een ander medium? Never mind the hashtags. En nog over hebben, dan toch streven nog maar eens verleggen, nog ontwikkeling doormaken, had het niet meer verwacht. Jongen dachten weer te kunnen spoken vanochtend, dat dacht ik niet, bal eronder en doe er nog maar een uur bij, de kriebel kunnen ze krijgen. Niet op gaan zitten wachten, gewoon rondje rijden en na de middag maar weer eens kijken. Zag ze toen ik Oudemirdum passeerde bij de rand van het IJsselmeer langstrekken, zit wel goed dan zeker. De rappe mannen die wakker zijn, zijn al aan het rijden, wacht ik nog even mee, gaan toch niks winnen. Vindt wel dat de aanpassingen van het jonge duivenhok tot nu toe goed uitpakken, witte neusdoppen en alert. De omstelling van voer doet ook zijn werk. Als je nu nog niet omgeschakeld bent en je duwt ze straks de mand in, pak dan veger en blik maar uit de kast om het uitgekotste voer op te vegen, eenrichtingsverkeer afgrond.†Heb je†een andere succesformule die tot kotsen leidt, gewoon vasthouden en net doen of het op later leeftijd geen schade oplevert.

Toch maar een van de Olga's de chip afgedaan en van het hok gehaald,†hersteld niet snel genoeg,†gaat geen beker van de Koning voor mij winnen. De andere vliegt daarentegen gewoon 75 minuten†in de grote ploeg. One out of two aint bad.†Heb er weer een bijzondere bij, mijn tweede van zaterdag, komt regelmatig paar minuten na de ploeg thuis, denk dat ze ergens een prachtige woerd of Vlaamse gaai aan de haak heeft geslagen. Kwam nu met een jong zonder ring aanwaaien, die zitten denk ik ergens op een boerderij in de buurt. Als het haar motiveert prima, heb vaak aparte typen, ze moet naar Barca. Doffers gingen ook weer naar 60 minuten, op een laatje na die niet zozeer een spierblessure heeft maar wel een stuk uit zijn achtervleugel en hap uit zijn rug, gaat wel weer goedkomen. Morgen nog even trainen en dan weer twee dagen binnen uitrusten,†zaterdag geslachten wat rommelen met elkaar, zondag†badje erbij en maandag weer aan de bak, moet goedkomen.†

Lijkt nog niet zo slecht voor morgen, warm en links en rechts wat regen, nog maar herhalen, hoop dat ze durven te lossen.. jonge mannen vechten, oude mannen praten...


Woensdag 31 mei - Limozjus -

De hink stap sprong vlucht voor de rest van het seizoen, druk zat met ik meen 331 duiven van 25 hokken uit de zuidwesthoek. Niet verkeerd, was ouderwets lachen gieren brullen, zullen de zenuwen zijn geweest. Wordt door een groepje fanatiekeling al zwaar uitgekeken naar Barcelona, de spanning loopt op. Vanaf de basis in Nijemirdum 38 stel vleugels, 37 2 jaarsen en volgens die lange uit Sloten ťťn valsspeler, van 2014. Die kon als jaarling niet naar Bergerac, is een jaar blijven zitten op de lagere school zeg maar, de anti favoriet van mijn vader, wurd nix dot skiere ding.. heb je maar mee te doen.

Vandaag voor het eerst de Pointoisegangers voorzichtig weer naar buiten, het kraakte nog wel, ik hoor in mijn achterhoofd vanuit Nijverdal†alweer nee schudden. Op het eind van het seizoen weet ik meer, ze worden allemaal genoteerd. Zitten twee ongelofelijk lelijke Olga's bij de late duivinnen, twee handen vol spieren, en die hebben het lastig gehad. Zulke zijn waarschijnlijk totaal ongeschikt maar ze krijgen de kans, volgende week weer dagfond en dan naar Ruffec, zien wie er dan nog zijn, kan het zomaar mis hebben. Bij de oude duivinnen heb ik zulke niet, snap ook niet helemaal waar het vandaan komt, ze komen uit de vliegers,†genetische terugslag zeker?

Ik†zeg wel dat het kraakte,†geldt natuurlijk voor†de enkeling die gister of maandag terugkwam. De duivinnenploeg†deed gewoon een uur in de volle warmte en de doffers 45 minuten, vind ik meer dan genoeg.†Rustig opbouwen naar volgende week donderdag en dan op de STV ploeg(je) na alles de mand weer in. Heb in mijn hoofd zitten wie naar de klassieker mag, toch nog wat geschoven na afgelopen zaterdag, in positieve zin, enkelen die†mij verasten. Wat ik ervan moet verwachten, zelf niet zo heel veel,†kan mij niet voorstellen†competitief te kunnen zijn tegen de meer ervaren favorieten die vorig jaar wel doorgetrapt zijn. Normaal gaan ze hier ook vier†keer door de mangel†voordat ze naar de Spaanse grens gaan, dus afwachten maar, geen blinde hoop, realisme, dromen doe ik over hele andere†zaken...

Op naar vrijdag,†duimen dat de heren durven te lossen na zo'n zwaar weekend, blauwe vlekken van het scherm blazen sievoepleh....


Maandag 29 mei - The aftermath -

Wat een sport gister, leuk, als het je ding is natuurlijk. TV en tablet naast elkaar en schakelen tussen Max, Tom, promotie/degradatievoetbal en als afsluiter de Indy 500 race. Eťn keer per jaar Indycar kijken vol Amerikaanse tradities, militairen die geŽerd worden, patriotisme in optima, prachtig. Allemaal heel Amerikaans,†veel†tradities, behalve de winnaar die traditioneel wel heel vaak een buitenlander is, nu een Japanner. 800 km race met 320km per uur bochten rijden, veel†ongelukken naar het einde als er spanning op komt, en pas in de laatste 2 ronden wordt het beslist, totaal anders dan Formule 1.†Zoals gezegd, het moet je ding zijn. Net duivensport wat dat betreft.

Komen nog steeds duiven thuis, kan ook niet anders als je een groot leger aan de start breng en je krijgt zo'n vlucht. Bij de jaarlingdoffers inmiddels een dikke plus als het om het†'worst case scenario' zou gaan, komen er nog een paar bij dan†kun je mij op mijn kop hangen en blijf ik nog lachen zonder kiespijn.†De aantallen zie je vanzelf weer op de uitslag verschijnen, heb je nog wat te gokken mocht†het je interesseren.

Moet bij de jongen vrijdag toch echt wat voor de hokken gespookt hebben, ondanks dat ik er zelf bij was, heb het niet kunnen waarnemen, mogelijk zelf het spook geweest. Vandaag weer naar buiten en niks†loos, de witte inlaatborden†met poortjes weer laten zakken, nu liepen ze zo naar binnen,†is er toch weer zelfvertrouwen, gevoel van veiligheid teruggekeerd. Blij toe. De jongen†vorige week omgeschakeld van Superkweek naar Fond†met Start, licht verteerbaar en goed opneembaar, meer hebben ze niet nodig,†gaan ze†harder van trainen en meer trekken. Hoe meer ze beleven op jonge leeftijd hoe beter dit zich uitbetaald als het nodig is. Je hoeft het niet te geloven, ondervindt het zelf maar, wel op de feiten†blijven letten.


Zondag 28 mei - Wonden zijn vies -

Voor de ramptoeristen op zoek naar iemand die ze nog slechter kreeg, welkom, je bent op de juiste plaats beland. Zo jammer weer allemaal, arme dieren, had zoveel anders gekund. Zag op Facebook een discussie voorbij komen met de angstvraag op een gerucht dat onze afdeling oostelijker zou gaan lossen, wat men ervan vond, denk dat die vraag gister wel beantwoord is. Zuid oostenwind is gewoon voor onze afdeling, en andere afdelingen met een westelijk kustlijn een crime. Kun je vasthouden aan oude waarden, losplaats is heilig verklaard, dat ga je dit krijgen en voor wat? Wie†heeft er gewonnen dan gister, jij?†Krijg je deze wind met jonge duiven, staat bijna iedereen te huilen bij het hok, tenzij je verstandig doet en naar het zuid oosten te rijden. Het is gewoon naief om vast te houden aan waarden uit het verleden, star koppig en zonder enig perspectief behalve eigenbelang voor die ene vroege duif, nou gefeliciteerd. Dus met zuidoostenwind gewoon naar zuidoostelijk gelegen losplaats rijden, neem je veel risico weg kijk maar naar de oostelijke afdelingen gister waar het ook traag ging maar lang niet zo slecht als hier. meegaan met de tijd, als we het nou nog niet geleerd hebben, wordt het nooit wat. Zuid oostenwind is gewoon een†gevarendriehoek,†net als lossen met onweer, weerfronten, extreme hitte, risicofacturen en dus aanpassen. Leer er nou eens van.†Ga je nu discussie op detail willen voeren, ja maar dan, ja maar zus,†veel plezier, je voedt alleen je eigenbelang, jij de grote gemene deler,†en het grootste deel zoals nu is de verliezer, schluŖ..

In ieder geval, er kunnen weer wat ambities de koelkast in, wat heb ik te zoeken met een gebroken ploeg waar de motivatie toch grotendeels ver te zoeken is? Waar vallen bij mij de klappen met dit scenario? Vaste prik, jaarling doffers, sommige jaren de achilleshiel van mijn project. Heb ik het dan verkeerd gedaan in de voorbereiding? Ze waren immers vorige week niet mee, zou zomaar kunnen. Vorig jaar werkte het prima met om de week spelen, nul verliezen tot en met Chateauroux, verschil is wel dat die van 2015†als jong tot en met Morlincourt mee waren, belangrijk detailverschil denk ik. Als ik voorzichtig wordt gaat het meestal mis, je moet doordrukken.†Een systeem werkt, tot dat het misgaat, nu ging het mis.

Wat kreeg ik voorop, meen eerst 9 duivinnen, vooral de overjaarse. De ploeg voor Barcelona was compleet terug gistermiddag, maar of ik het nog ga spelen is wel wat twijfelachtig geworden nu. Ook al waren die juist vooraan te vinden en op 1 na allemaal op de uitslag. De jaarlingduivinnen kwamen vanochtend goed na, windbreekgaashok bijna compleet.†Van†de ouden missen paar nog, oude doffers die nog niet aanwezig zijn hebben geen excuus, dat zijn ze gewoon niet, realisme. De†ervaren duivinnen konden, al zit er†qua tijd natuurlijk een groot gat, wel mee met de eerste 2% van de snellen, dat is niet verkeerd natuurlijk, een plusje daar, voor de rest? Duimen dat er nog flink wat jaarling doffers terugkomen,†verwacht†dat die ploeg uiteindelijk door de helft gaat, alles meer is een dikke plus,†systeemfout, mijn fout.

Dinsdag weer naar het lokaal, zin in..... Tom Tom Tom Tom


Donderdag 25 mei - nog zoveel te doen -

Je moet wel echt niets te doen hebben als je hier op donderdag zit te lezen met dit weer, kan natuurlijk ook zijn dat de zon je gestolen kan worden en terrashangen niet je sport is. Of de gedreven dagfondmannen zullen over bijna heel het land proberen hun favorieten nog eens vol te tanken voordat ze richting Frankrijk vertrekken. Net een prachtig laatste deel van een bergetappe van de Giro gekeken, eindelijk weer eens een drietal rood wit blauwen die kunnen bergbeklimmen en een meester die de regie houdt. Ze moesten nu de boel eens heel houden, niet naar de wc hoeven en tot de eindstreep in Milaan voorop liggen, dan krijgen we vast ook een pracht tour de France.

Mijn eigen Tour de France begint ook te vormen, ploegen zijn gesplitst, nu dan ook echt in de voorbereiding verschillende methoden. Zo meteen de jaarlingen, overjaarsen en windbreekhok-tweejaarsen inpakken voor hun schoolreis naar Pontoise, iets van 484 km tot Nijemirdum. De zuidoostenwind mag van mij op de kaart blijven, krijg je wel vaak bijzonder verloop, wel†een bewezen risico uit het verleden en toch nemen we het blijkbaar voor lief. Wees blij dat het†niet de jongen zijn die de mand ingaan.†Voor hier aan de westkant niet helemaal verkeerd natuurlijk, als het om de uitslag gaat. Verwacht mij niet in het voorste deel trouwens, dat kopspel gaat voor gemotiveerde sprinters weggelegd zijn in en om Harlingen, al denk ik dat Rembrandt groot kanshebber gaat zijn. Niet gelijk op je tenen getrapt voelen als ik je niet genoemd heb, haal je gelijk op zaterdag.

De tweejaarse ploeg die gepland staat voor volgende week dinsdag trainden vanmiddag alleen en dat is net even anders, met 20 of 75 de lucht in. Je ziet ze rondjes doen, afwachten of er nog meer los gaan en zodra het kwartje valt, weg en uit beeld hun 90 minuten volmaken. De zonnestand laat de hormonen gieren bij het vrouwenspul, het is op het randje met aanlopen, de staarten slepen behoorlijk bij binnenkomst. De tweejaarse weduwnaars maakte het zichtbaar niet uit of ze alleen 75 minuten door de warmte mogen, prachtgezicht, ben er maar eens tijdje voor gaan zitten, die hadden zichtbaar lol.

Zo meteen zweten, morgen†meer stilte om de hokken


Dinsdag 23 mei - Schudden voor gebruik -

Ow is het al bijna woensdag, gaat lekker vlot zo, was het bijna vergeten het is voorbereidingsweek. Donderdag inkorven voor de eerste dagfond en dinsdag is het al Limoges inkorven. Wind staat nog steeds voorspeld richting oost, mag wel paar weken zo blijven. Ben er nog niet zo mee bezig, waait weer een wind van verandering in mijn toekomstbeeld, aanpassen dus.†Als je oplet zie je vast dat ik alvast de onderhond positie aan†het innemen ben, terecht of onterecht kan ik je vast binnenkort voorhouden. Grotendeels mijn klassieke programma uit de trofeekast gehaald, maar eens zien of†het nog werkt. Wel wat kleine aanpassingen die een positieve uitwerking†voor later in het seizoen moeten gaan opleveren, nu eens niet direct met gasplank op de vloer starten.

Bij de pechploeg had ik zaterdag al gezien dat er een hinkend terugkwam, is vandaag nog niet over. Zal onderweg ergen tegenaan gevlogen zijn, hij is verder vrolijk, traint gewoon mee, maar moet voor het weekend wel opgelost zijn anders dinsdag niet de mand in. Zien zijn mandgenoten zwakte, dan hakken ze er op in, denk dat het een automatisch ingebouwd stam bescherming mechanisme is. Lijkt agressief, is zelfbescherming, geen plaats voor zwakte. Ik zie nog de zwarte 79 van ī80 voor mij hinken, hij zou en moest de mand in, nooit weer gezien,†fouten die je niet snel vergeet. De verloren zoon is zijn bult op het oog kwijt, maar is wel blind aan†dat oog, de rode pechvogel gaat niet meer kunnen vliegen met een vleugel in de open Lotus houding, Bredero zou geen vriend van mij worden....


Zaterdag 20 mei - Midfondmanna -

Prachtvlucht volgens mij, weinig excuses om er niets van te bakken vandaag, of je moet slager zijn natuurlijk. Ik kreeg de melding dat er in Rijs een geland was, keek omhoog en mij eerste deed ook haar rondjes boven de hokken. Nog een minuutje verkakt, is natuurlijk ook geen vitessefladderaar met druk op de staart, toch wel verast met haar vroege aankomst. Voor wat het waard is ze heeft op clubniveau inmiddels een 1e, 2e en 3e op de palmares staan, denk dat weinig rappen het beter doen, toch is ze puur overnacht, pakte ook per tiental op Perigueux als jaarse. Wie weet een meer dan waardige opvolgster van groot moeder Doutzen, eind van het jaar weten we meer. In ieder geval houdt ze weinig rekening met de gouden regels van de overnachters en komt gewoon wanneer ze komt.

Zo net gekeken en alles is weer terug op de hokken, helemaal blij mee. Volgende week met een flinke ploeg naar Pontoise, hebben we wat te kijken, meende ergens opgepikt te hebben dat ze NO wind krijgen, mij kun je niet blijer maken. ..


Donderdag 18 mei - Arjen Robbentjes -

Je zou je aandacht eigenlijk moeten richten op alles wat goed gaat, maar dan kun je beter iedere willekeurige duivenkrant openslaan, toch allemaal risicoloos prutpraat. Veel meer leer je over wat er misgaat, kun je als negatief ervaren, toch denk ik dat het beter is, voor de wind schaatsen kan iedereen, nouwja bijna iedereen.

In streven naar perfectie wil ik graag een machinerie zonder hobbels zien draaien, dus ook de geblesseerden er weer bij zien te krijgen. Vorige week twee die door de spieren kraakten, de oude favoriet ging na drie dagen gedwongen rust direct maandag weer zonder haperingen 1,5 uur onopvallend in de groep mee. Chipring weer om en morgen op naar een inhaalduel. Echt gevalletje Robben, lange tijd gaat goed, soms top en kan zomaar geblesseerd zijn vanuit het niets, soms aangekondigd, toch heb ik hem graag bij als het spannend wordt. De andere geblesseerde kon vorige week nog niet van de grond komen, opgezette westenwind spier, standaard gevalletje. Na paar dagen weer op schapje, laatste twee dagen steeds naar de plank en weer naar binnen. Vandaag had hij de moed en ging bam zo de lucht mee in, had in mijn achterhoofd alweer Limoges voor hem op de kaart gezet.

Toen de weduwnaars uitgetraind waren,†was hij nergens te bekennen, is een rode dus die valt wel snel op tussen al dat zwarte geweld. Zou hij dan gelijk gesnipt zijn? Kon mij niet voorstellen, waren geen paniekreacties geweest tijdens trainen. Toen†de hoop opgegeven was, alles afgevoerd, zag hem op de grote plastic rollen bij de hal zitten. Wat bleek, de andere vleugel waarschijnlijk uit de kom of tenminste ergens tegenaan gevlogen, hoeveel pech kun je hebben? Kon hem vangen, weer terug naar zijn hok gebracht, zag de wanhoop in zijn ogen, weer de zwakste van het hok, sneu voor zo'n pracht doffer.†Ik was tenminste blij dat ik hem weer†vond, zijn duivin is niet een van de mindere†favorieten. Gaat weer tijd kosten, geduld. De†opgepikte verloren zoon heeft het zwaar, ontsteking oog wordt wel beter maar wat er van binnen is gebeurt kan ik niet zien, voelt zich zeker beroerd, de nachtzuster heeft nog wat te doen.

Of wilde je graag lezen hoe de vliegploeg scheuren in het dak vliegt? Nou hierbij dan, heb je wat aan, ja mij zaterdag uitlachen als je dan toch voor mij zit, geniet ervan..


Woensdag 17 mei - Dikke kop -

Ja je had wat anders gehoopt stiekem, dat de mijne waren geÔnfecteerd met een vaag virus of ander ongedierte, helaas voor je hebben de doctoren nog niet kunnen ontdekken. Wel de verloren gewaande 2 jaarse doffer van afgelopen Quievrain, werd gister in Marknesse door een bouwvakker van straat geplukt en was zo vriendelijk deze gelijk door te geven zodat ik hem op kon halen.†Aan de latten†en een dik opgezet oog, knal op de oogkas gehad, reden waarom hij het laatste stukje net niet gehaald heeft. Zit weer op de thuisbasis en zal tijd nodig hebben om weer de oude te worden, hopelijk kan ik hem eind seizoen nog eens meegeven. Grote legers veel kleine problemen, de nachtzuster lost het weer op.

Dikke lucht gister en vandaag zal ook drukkend zijn, vinden ze niet leuk, zie je in de training terug, natuurlijk niet bij jou, die van jou scheuren het prikkeldraad natuurlijk nog van de palen en gebruiken het als nestmateriaal. Nou hier niet, duivinnen gaat dan nog wel, maar doffers, net zo lui en traag als ik, vergeet het maar, die passen zich gelijk aan. Zij voelen het beste aan, ik volg†braaf.†De voorspellingen voor zaterdag verbeteren langzaam, kon wel eens copy van afgelopen zaterdag worden,†nu wat warmer. Hier zullen†de duivinnen in ieder geval hun opwachting weer maken, en komt er al bijna wat spanning op te staan,†niet voor stoere kerels natuurlijk...†


Maandag 15 mei - Weer van de baan -

http://www.dezlu.nl/nieuwsbericht/14-05-2017/de-invoering-van-het-nieuwe-rekenmodel-zlu-nt-2017-gaat-voor-het-seizoen-2017-niet-door

Ik niet naar de Coolsingel hoor, niets voor mij, ook bij Heerenveen nooit gedaan die zelfverheerlijking, kan ik veel beter met woorden dan doelloos in een grote groep op commando was leuzen brullen. De carnavalsclub toch weer wijselijk besloten terug te komen op hun cijfergegoochel, in het najaar maar eens opnieuw rekenen, zal mijn voorstel dan ook voorleggen, hoeft niet zo complex allemaal en kan 'on the fly' berekend worden. Komt neer op de beslissing wat vinden we hoe we nachtvliegers moeten beoordelen, is het een individuele prestatie die beloond moet worden, of worden ze afgerekend op†hun natuurlijke drang om barriŤres te doorbreken, dat is het breekpunt van iedere rekenmethode die komen gaat.

Hier nu niet ineens alles weer omgooien om volledig bepakt naar het internationale programma over te stappen, noem het voortschrijdend inzicht, doe jij het niet dan doe ik het zelf wel. Denk niet al op iedere vlucht een competitief team op de pootjes te kunnen krijgen, gevolg van vorig jaar halverwege de rem er op gegooid te hebben. Ik†heb†in ieder geval drie†internationals†voor mijzelf bedacht en kan nog uitbreiden naar vier,†daar stopt het voor dit jaar, eerst maar eens leren hoe dit spelletje werkt, zomaar met een mandje naar het lokaal zonder†te weten wat er onder de klep zit, veel verspilde moeite, zie jij het anders, mooi voor je. Ik zie mooie mogelijkheden met het†nationale programma in ieder geval voor de jaarlingen en de grote groep tweejaarsen, flexibel blijven denken, de nadelen moet je in beide†programma's gewoon vreten, is niet anders. Verwacht geen strijd meer om minder duiven in de manden te krijgen of voer, de massa kan het toch geen moer schelen dus maar met die wind meewaaien en het beste er van maken. Een ander mag nu zijn beklag doen. Je ziet vanzelf waar ik meedoe en wat ik voorbij laat gaan, bekers mag je houden, heb er nog wel wat staan mag je zo komen ophalen, net als een blikken schaal voor mij iets uit de oudheid, olť


Zondag 14 mei - Drammers -

Man ik kan niet eens aan mijn sociale verplichtingen voldoen of ik krijg bericht waar mijn vluchtverslag blijft, bedankt boer Geert... Even nadenken hoor, drukke avond achter de rug, gister net even teveel verschillende dingen gedaan. Vindt het prachtig om te doen, maakt het wel wat chaotisch, soms even nodig, vaag genoeg? Vrijdagavond 144 stel vleugels aan de start gebracht, behalve de twee geblesseerden alles wat mee kon was mee, persoonlijk het mooiste de hele ploeg als geheel voorbereiden, was voor het laatst, het splitsen van de teams begint. Volgens mij had heel Nederland gister te maken met wat onregelmatig verloop, kon ook bijna niet anders met zoveel regen op de vlieglijn. Ze hebben de eerste twee uur met 100 kmpu kunnen vliegen en dan ineens hangt er een muur van water voor je neus, wat ga je dan doen? Blijkbaar een heel klein percentage knettert gewoon rechtdoor, de overgrote rest zoekt toch een weg om maar zo weinig mogelijk door de buien te hoeven, safety first. Het is ook weer een aparte kwaliteit om toch op de†kortste lijn te blijven, meeste blinde schapen noemen†het geluk, mooi laten denken. De afdelingswinnaar uit Lemmer zal niet geheel toevallig uit een van de allerbeste kwekers binnen de landgrenzen komen, mooi dat ik er al een volle zuster van heb zitten voor het eenhoksracen. De Kuststrook winnaar met voorsprong van†ķs Pieter had als jong ook al in de regen zijn kwaliteiten laten zien, zal wel geen toeval zijn dan.†

Drie tweejaarse duivinnen voorop in Nijemirdum, jaarlingen†beginnen het spelletje ook te begrijpen na zoveel weken mand.†Een wedvlucht met traag verloop geeft een iets ander beeld dan de voorgaande weken, toch komen de fondduiven niet meer naar†voren dan anders, de verschillen ontstaan bij de rappe mannen die er wel of†minder mee om kunnen gaan. Of ze dat willen zien, verwacht het niet, wijzen naar het weer of lossingsmannen†in plaats van naar eigen kunnen, jammer hoor. Volgens mij liep het wel aardig gister, minpunt is een tweejaarse doffer nog onderweg is, had zich eigenlijk†over†paar weken mogen bewijzen,†kan gebeuren. De rest is er volgens mij, open deur, daar gaan we mee verder, kijk er alweer naar uit, binnenkort maar†wat spanning†opbouwen en zien†wie er mee om kan gaan.†

Jongen naar buiten, toch maar routinematig de baden bij de ouden gezet, nog overwogen om dag uit te stellen,†zijn toch gister door de†wasstraat gegaan, doken er in alsof er niets gebeurt was, zal wel goed zijn dan. Zo met de neus richting Max en de Kuip kijken, mooie sport hoe het ook eindigt, voor wie maar†mag juichen vanmiddag, njoy..†††


Donderdag 11 mei - Goan -

Nee dat is geen Fries. Zie net dat ik maandag voor het laatst gebrabbeld heb, wat heb ik daarna allemaal gedaan dan? Zou het niet weten, ben aardig aan het sporten geraakt, mogelijk daardoor wat afwezig. Veel eerder dan andere jaren de renschoenen aangetrokken en deze week al twee rondjes gedaan, doe daarbij een fietstocht, ja dan moet het hersenvocht nodig aangevuld worden. Voel mij er prima bij, wil topfit voor het seizoen zijn, de echte vluchten staan vlak achter of voor de deur. De vliegenisten lijken ook topfit, zal over paar weken duidelijk zijn hoe fit. Morgen de hele brigade de mand weer in, zal wel niet de enige zijn. Wordt veel hemelwater voorspeld, wind achter, dan komen er ook vast wat droge perioden, zou geen probleem moeten zijn, anders maar overstaan tot zondag, nog beter, scheelt ook voer, maar toch liever op zaterdag.

Owja natuurlijk dinsdag de duiven voor de Algarve Golden race naar Hoofddorp gebracht, de laatste zending van deze race voor dit seizoen. In juni begint het verzamelen voor de Derby Arona, winter entertainment. In dezelfde maanden ook verzamelen voor een nieuwe race de Corabia Wintereditie, georganiseerd door Florian, de eigenaar van, je raadt het al, de Corabia zomereditie in RoemeniŽ. De wintereditie gaat in Spanje gehouden worden, diep aan de zuid Spaanse kust met de finale over 450km door berggebied in februari. Met een inleg van Ä 100,- per duif zonder bijkomende kosten een interessante race voor de minder grote beurs, mooie race om eens te testen hoe goed je duiven echt zijn.

Vanavond†halve finale, win win situatie,†knikkeren ze eruit dan leedvermaak, gaan ze naar de finale hebben we weer wat om naar uit te kijken...†


Maandag 8 mei - Any given Sunday -

Zou ik eigenlijk gister tikken, kwam er niet van, laatste aanlever dag voor de Algarve Golden race, dan gaat er veel koffie door, ritje Hank en de dag is voorbij. Mijn groep deelnemers groeit nog steeds, belangstelling genoeg, inmiddels veruit de grootste eenhoksrace van Europa, anderen willen graag op dat succes meevaren, is niet tegen te houden, als de markt maar doorgroeit hoor je mij niet klagen, op zich al vrij uitzonderlijk. Er zijn veel races, heel veel, ieder jaar komen er nieuwe bij, komt vanzelf een natuurlijke selectie voor die wel of niet levensvatbaar blijken. Snelle jongens die achter het snelle geld aanzitten, verdwijnen zo snel als ze gekomen zijn, al verschillende keren gezien, trap niet te snel in grote beloften, laat ze het eerst maar een editie of twee waarmaken. Ben er zelf al te vaak ingestonken, zal nog wel eens gebeuren, noem het overmoed of jeugdig enthousiasme, anders doe ik het zelf wel. Het gaat om afspraken nakomen en vooral om de euro's op de juiste plek, net zoals in de grote mensenwereld blijkt†dat nogal eens lastig.

Vandaag dan, jonge duiven die al trekken, duivinnen die er vandoor gaan en weduwnaars die scheuren als duivinnen, het wordt gewoon saai, discipline is saai, het meest saaie wat er is, lees maar eens over profsporters, vervelen zich te pletter. Mooi dat ik saai helemaal prima vindt. Verwacht van mij niet dat ik uren in de lucht ga staren om ze te zien vliegen, dat lukt met de ogen dicht ook prima. Af en toe een blik omhoog, wel opletten als ze bijna naar binnen willen, met open armen ontvangen. Het tempo lijkt wel omhoog te gaan, gevolg, weer een oude doffer die afhaakt met een spierblessure. Toch al twee keer mijn eerste onder verschillende omstandigheden, weer een die je wel gaat missen, blij dat hij er nog is, ga zijn†kids nog verder testen.†Moeten er maar anderen opstaan en het vaandel gaan overnemen. Hoor je toch vaak, mijn beste dit en mijn beste dat, was wel vorig jaar, dit jaar moeten er nieuwe opstaan, kan van alles gebeurt zijn, vooral bij degenen die top vlogen, hebben ze teveel gegeven, te diep gegaan? ik denk van wel, zeker op de zware fond, door de bodem getrapt, onherstelbaar geschaad. Is het te voorkomen? Denk het niet, credo, spelen en testen maar.


Zaterdag 6 mei - Nou dat ging best lekker -

Open deur maar eindelijk echte warmte, voor iedereen gelijkwaardiger omstandigheden, denk ik toch. De eiwitvoerders kwamen er vandaag niet aan te pas, maar probeer ze dat maar eens wijs te maken, er moet witte poeder verkocht worden. Vandaag zijn het de vet voerders die de dienst uitmaken, of je het wilt zien of niet, mij maakt het niet uit. Gister alleen de duivinnen in de manden, plus de 2 doffers die vorige week meenden te moeten vechten en de jaarling met nog een korst van een wond op zijn borst. Hij zou toch weer een keer de mand in moeten, voor hem wachten ook gewoon de selectievluchten.

Zit al behoorlijk discipline op de weduwen zoals ik het zoek, vandaag dan ook de betere duivinnen die zich al van voren beginnen meldden. De eerste van vandaag overigens niet, een echte prijsvlieger die haar beste prestatie haalde toen ze uit Orange met een halve staart thuiskwam. Door toeval en noodzaak zit ze er nog, staat op de planning voor het schoolreisje Spanje. Ze verscheen wel heel relaxed boven de hokken, nam ook weinig moeite om haast te maken het hok in te schieten. Doe er zelf ook geen moeite voor om ze versneld naar binnen te krijgen overigens, de tweede nam er nog meer tijd voor, niet dat het zoveel plaatsen op de uitslag zou schelen overigens. Verkijk je niet op onze lokale uitslag, ťťn van de grote inmanders gunde zijn prijsduiven aan de snelle mannen, dan lijkt het al snel of de rest ook al programmaspelers zijn, heb er geen moeite mee. De oostenwind sneerde lekker, komen ze eens via een andere kant richting Nijemirdum, mooi voorproefje voor de zomermaanden.

Voor mij ook nieuw om 16.00 uur de kleppen te kunnen sluiten, krijg je met ritme en een constant systeem, al zouden programmamannen zich hierom bescheuren. Maar goed, alleen een ezel ziet het verschil niet tussen berggeiten en eindspurtmannen, heb je nog vragen over dat verschil, schroom niet en ga terug naar de school waar ze je ooit een diploma hebben uitgereikt en vraag je schoolgeld terug, ze hebben je laten denken dat je daadwerkelijk een werkend verstand hebt. Stelletje evolutie ontkenners, lekker he dat eiwitsnuiven...


Donderdag 4 mei - Wekker wurde -

Dat ik geen 020 supporter ben is een understatement, alleen heb ik twee zonen die gisteren als een stel stuiterballen door de kamer vlogen, werkt toch aanstekelijk. In een ver verleden zwaar anti, iets waar ik nu ver vanaf sta, sta mee te juichen en wat een ander daarvan denkt zal aan mijn neus roesten. De club kan er ook niets aan doen dat hun supporters niet de slimste zijn toch? 

Beeldvorming om deze blog en mijn gezeik op een andere site heeft mogelijk toch wat uitwerking, hoop dat er veel hun ongenoegen laten blijken bij zowel ZLU als NPO. Plannen uitrollen met blik op de toekomst en dan een stichting die onder je vleugels hangt, een rekenmethode laten toepassen die voor een klein deelnemersveld heel gunstig uit gaat pakken, en voor het merendeel een nadeel gaat opleveren, dat mag je als nationale organisatie nooit toelaten. Doe je dat wel, kunnen alle toekomstplannen op de brandstapel.  

Je kunt vanachter je beeldscherm wel degelijk invloed uitoefenen, bestuurders zijn er uiterst gevoelig voor, blijf wel beheerst reageren, niet persoonlijk, wel zakelijk en vooral massaal laten weten dat je het er niet mee eens bent. Ja ja ik weet het, ben vaak genoeg uit mijn klompen geschoten, slecht voorbeeld en toch heeft het vaak wel effect gehad, getuige het aantal messen in mijn rug. Wil je een nieuwe plaatsen dan eerst andere verwijderen wegens geen plaats.

Volgens mij raken de vliegenisten steeds meer ingebakken in het systeem, mooi natuurlijk, alleen komt het echte stunten met systemen over paar weken tot uiting.


Dinsdag 2 mei - Oorzaak & gevolg

 

Even aan het knutselen geweest, vaak zeggen plaatjes meer dan woorden. Dit is een voorbeeld bij een lossing in Pau om 08.00 uur en de start neutralisatietijd 22.30 uur. Denk dat zodra de deelnemers achter de rode streep uitvinden dat ze kansloos voor de overwinning zijn, en een groot deel van hun prijsduiven moeten inleveren door een systeem, dat de klanten hun heil wel eens ergens anders kunnen gaan zoeken. Noem dit maar eerlijk en een nationale uitslag, lijkt mij een vrij lokaal gebeuren te worden. Jammer dat een paar goedwillende amateurs zijn gaan rekenen, waar wat meer kennis van buiten de sport mogelijk een betere oplossing hadden kunnen aandragen. Ik denk wel te weten waar al deze zelf gekroonde rekenwonderen de mist ingaan, alleen als ze mijn naam lezen schijnen hun wijzers allemaal in het rood door te slaan, praat ik tegen een steen, kunnen niet zo goed tegen kritiek. Ze zoeken het maar uit, zouden ze doorhebben dat zodra heel Nederland achter de rode streep verdwijnt, de bonustijd flink oploopt hoe Noordelijker je komt, wie gaan er dan klagen denk je? Ja het wordt veel eerlijker zodra je aan wiskundige en natuurlijke wetten gaan zitten morrelen. Op naar Barcelonaaaaaa

 


Maandag 1 mei - Singing in the rain -

Het is dan mei, kan aan mij liggen maar daar lijkt het vandaag helemaal niet op. Een grote sliert regen op de buienradar die vanaf 13.30 uur langzaam omhoog kruipt precies met het randje over zuidwest Friesland. Is niet zo koud, of voelt tenminste niet zo koud aan, dus de hele trein wel gewoon laten trainen, soort van krachttraining want zwaarder worden ze vanzelf. Landden de duivinnen ook wat gemakkelijker al voelen ze zich blijkbaar onzekerder, kan aan mij liggen natuurlijk. Hun eerste training gewoon de 90 minuten volgemaakt en de doffers hun 75 minuten. Ook de tweejaarse die met hechtingen weer in elkaar gezet heeft doet gewoon vrolijk mee, wat zijn die dieren toch hard. Ik heb al een pleister om voordat ik mij snij en raak geen veer meer aan, ben natuurlijk ook niet het voorbeeld voor een topsporter.

Alhoewel, vanmiddag toch de renschoenen aangetrokken en mijn klassieke rondje door de Waren van 6km ineens uitgerend, na 5 maanden winterstop. Ging voortvarend van start, mocht het na de helft bekopen met naar mijn gevoel amper nog vooruit komen. Wel gedaan, dus een plaatje op mijn rapport. Mijn doel om op een rond getal te komen met mijn gewicht, is niet helemaal gelukt, was dichtbij maar nu is het duivenseizoen en dat mag gevierd worden, winter is ook maar winter. Rent wel een stuk lichter, anders had ik zeker twee pauzes moeten nemen, dat was de eerste doelstelling, botten verslijten is geen doel. Mijn vliegenisten zouden zich doodlachen als ze mijzelf zagen vooruit slepen, niet geschikt als topsporter, en net als met zingen op de lagere school, doet leuk mee...

Wordt voor zaterdag noordoostenwind voorspeld, ik ga vast beginnen met mijn overwinningspeech, man wat lig ik dan gunstig..


StatCounter - Free Web Tracker and Counter StatCounter - Free Web Tracker and Counter