Seizoen 2022

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking/huldiging van de kampioenschappen is bij de laatste marathonvlucht na het kloklichten van Bergerac. Deze avond houden we als een iets aangepaste Feestavond t.o.v. voorgaande jaren, uiteraard met een hapje en drankje en ...?

Hierover in de loop van het seizoen verdere info

Foto 1 = Vluchtwinnaars 2022 op foto onbreekt Siebrand Stavasius
Foto 2 = Kampioenen 2022 NIC ZWH
Foto 3 = Winnaar Saco Eekma cup 2022

 

Vluchtcode Vlucht
A22 LIMOGES
A24 BERGERAC LIBOURNE 
A26 RUFFEC (Ochtend)
A27 CAHORS BRESSOLS
A29 AGEN
A30 BERGERAC MONPAZIER

 

KAMPIOENSCHAPPEN BIJGEWERKT OP 01-08-2022.

Eindstand Onaangewezen 
( 1 op 10 verfijnt)

Eindstand Aangewezen 
( 2 van de bovenste 3 van de lijst)

Eindstand Marathon Duif 
( 2 beste resultaten tellen)

Eindstand Sacco Eekma Cup 
( Hiervoor telt alleen de punten van de 1ste getekende van de inkorflijst )

CEES DE BOER – STAVEREN WINT LAATSTE NATIONALE OVERNACHTVLUCHT 2022 BERGERAC MONPAZIER MET DE SNELSTE DUIF IN NIC ZWH- 4E SECTOR 4 en 16e DUIF NATIONAAL

BALK NIC ZWH Het afgelopen weekend stond geheel in teken van de laatste “echte” vlucht voor de duiven op de superlange afstand; Nationaal Bergerac Monpazier. Alle sectoren konden voor dit concours nog eenmaal hun duiven aanvoeren, en ondanks een seizoen met bijna alle vluchten die als zwaar tot zeer zwaar de boeken in zullen gaan, werden er toch maar liefst nog 25580 duiven landelijk ingebracht. Voor sector 4 waren dat er bijna 2800  duiven.  In het zuiden van Frankrijk gingen de duiven het luchtruim in op een prima open locatie, vrijdagmiddag gelost om 13.30 uur. Een matige wind west tot noordwest, en broeierige omstandigheden zouden het tot wederom een lastig tot zwaar concours gaan maken. Met lichte bewolking gingen de duiven de nacht, en de wind bleef zwak variabel. De duiven kregen het dus niet gemakkelijk onderweg naar Nederland, en dus ook naar het noorden. Slechts enkele duiven zullen in de nachtelijke uren door zijn gevlogen, voordat ook zij hun rust hebben gezocht,  zaterdagmorgen vroeg waren in alle sectoren slechts enkele duiven terug op de hokken. Zo ook in sector 4, waar een viertal duiven zich in een tijdsbestek van een half uur lieten klokken; met U. Jellema als de trotse winnaar. Hierna kwamen er uren van wachten voordat het peleton van thuiskomende duiven zich lieten constateren.

In het NIC ZWH te Balk waren ingekorfd op dinsdagavond 470 duiven door een 26tal deelnemers. Zoals altijd weer was de grote vraag bij wie en wanneer zal de eerste duif zich laten klokken? De winnende duif in het NIC werd geklokt door Cees de Boer in Staveren om 09.26.01 uur zaterdagmorgen. De afstand van 967,928 km werd met een gemiddelde van 1283 meter per minuut onder de vleugels van de geweldige zwarte duivin 9-1206451 afgelegd. Het zou de 16e geklokte duif van geheel Nederland gaan worden, een geweldige prestatie. En daarnaast de 4e duif in Sector 4. Deze zwarte duivin kan weer bijgevoegd worden in de ongelofelijke sterke stam die Cees in de loop der jaren met dit soort heeft weten op te bouwen. De teletekstmeldingen en sector overwinningen zijn ontelbaar, en zoals altijd in de duivensport kan de sterkte van de duiven teruggebracht worden naar de stamdragers. De verre “Oer-Beppe” wist zelf 2x een 1e sector te scoren, en is de sterhoudster geweest van het hok van Cees. En met name nu de “Pake en Beppe” van deze ‘451 zitten nog goed in deze sterke lijn van de voorouders, en de vererving komt dus wederom geweldig naar voren. Ze was rustig klaargemaakt voor deze Bergerac, dit mede omdat ze op de eerdere St.Vincent/Bergerac een dag te laat terug kwam en de rust kreeg. Nu ingekorfd op eitjes van 4 dagen, genoeg motivatie voor dit geweldige resultaat.  Deze sympathieke duivenmelker, lid bij Thusfleaners in Koudum, had zijn 33 ingezette duiven in topvorm klaargemaakt. Want met 14 prijsduiven scoort hij geweldig. De felicitaties voor de immer nuchterheid zelve Cees de Boer zijn dan ook hier meer dan op zijn plaats.

Cor Pander in Balk, wat een geweldig seizoen speelt ook deze melker met zijn duiven door bijna iedere gespeelde wedstrijd zich in de top vijf te vliegen. Cor had er ditmaal 31 duiven ingebracht en zijn eerst thuiskomende duivin de ‘578  kon worden geklokt om 12.41.50. Met een gevlogen snelheid van 1026 mpm over 975 kilometer eindigt  ze als 2e.  . Ook op 10 een C.P.-duif, en totaal 7 x prijs. Gerrit de Boer in Warns, ook een speler weer die keer op keer constant hoge percentages weet te scoren, deed het ook nu weer prima met zijn snelste op plek 3 geklokt om 12.40 – en 6 op 15 x prijs. Sjaak Buwalda op de Nijemirdumer Bouwen is ook al lang geen onbekende meer in het wereldje van de duivensport, en heeft al meermaals zijn kunde met de duiven weten te vertalen in prachtige resultaten en uitslagen. Sjaak had zijn snelst thuiskomende  op plek 4 geklokt om 12.50, en met een score van 17 x prijs op 44 mee een mooi resultaat. Met zoon Owen erbij vaste hulp, en als duivenmelker in opleiding, zit het voor de Buwalda’s wel goed voor de toekomst op De Bouwen.  Bennie Homma in Balk start op plek 6. Jack Smit is op Vlieland zijn duiven Compaan Erik Houter ditmaal net een duifje voor; Jack staat op 7 en Erik op de 8e plaats.

De laatste prijsduif, nr. 118 kon worden geklokt om 15.35. Er zat dus meer dan 6 uur tussen de eerst- en laatst geklokte puntenduif. Van de 26 inkorvende deelnemers weten er ditmaal 21 zich in de uitslag te klasseren.  Bergerac Monpazier 2022 gaat de boeken in als zwaar concours, maar waar de duiven toch goed de weg terug wisten te vinden naar hun hokken in de zuidwesthoek van Friesland – de Polder en naar Vlieland.

UITSLAG NIC ZWH;

1E Cees de Boer – Staveren 33/14.  2e Cor Pander – Balk 31/7.  3e Gerrit de Boer – Warns 15/6.  4e Sjaak Buwalda – Nijemirdumer Bouwen  44/17.  6e Bennie Homma – Balk  45/13.  7e Jack F. Smit – Vlieland  18/6.  8e Erik Houter – Vlieland  35/11.   12e Jacob Jetze Halma – Balk 11/1.  22e Klaas de Vreeze – Bakhuizen  20/9.  29e Jan Spijkerman- St. Nicolaasga  57/10.  30e Arnold Homma – Balk  18/6.  34e Yoran Andringa – Ijlst 8/1.  40e Henri Pander – Balk  14/3.  42e Saco Eekma – Hindeloopen 13/4. 59e Folkert de Jong – Wijckel  8/1.  60e Gebr. Meindert en Jan de Boer – Urk  24/4.  79e Sjoerd Grouwstra – Staveren  5/1.  82e Peter Beetsma – Sneek  10/1.  87e Geert Schilstra – Hemelum  24/1.  108e Siebrand Stavasius – Emmeloord 10/1.   116e Lammert Bakker – Hommerts  4/1.

I.B.      

ERIK HOUTER BOEKT 3E SEIZOENSZEGE; 1E op AGEN in AFDELING en NIC ZWH – en  ditmaal 2e in SECTOR 4

BALK NIC ZWH: Met een aantal van 1176 ingekorfde duiven voor sector 4 gingen de duiven  op weg naar Agen. Hiervoor waren in het Balkster inkorfcentrum een 166 duiven door liefst 18 deelnemers ingebracht. De lossing vond plaats op vrijdagmiddag 22 juli om 14.45, wel veel bewolking en een matige- tot af en toe krachtige noordwesten wind. En weer waren dit de ingrediënten die het tot een zeer zwaar concours zouden maken; het geduld voor de thuis bij de hokken wachtende duivenmelkers werd ook ditmaal weer zeer op de proef gesteld! Maar…en  ook dat hoort erbij-  is inherent aan het spel van de overnacht concoursen!

Het zou wederom op Vlieland zijn, waar de dit seizoen in kopprijzen grossierende Erik Houter de vlag in top zou mogen gaan hangen. Er staat gewoon geen “maat” meer op de geweldig naar Vlieland vliegende duiven van Houter. Voor de derde keer maar liefst weet hij met zijn eerst geklokte duif de 1e prijs te winnen in het NIC ZWH, daarnaast ook de snelste van Afdeling Friesland, en met een minimaal verschil van net 2 m.p.m. over een gevlogen afstand van 1065 kilometer afgevlagd als de 2e duif/liefhebber in Sector 4. Hiermee de geweldige serie bijeen vliegend dit seizoen 2022 in sector 4 met zijn 1e duiven; 7e op Bergerac, 1e op Ruffec en dan nu ook nog eens dus de 2e prijsduif in de sector op Agen.  Dit keer stond “De Baas” op tijd bij het hok, en al turend in de lucht zag hij de doffer als een steen uit de lucht komen vallen. Door de snelheid miste hij zelfs in eerste instantie de klep.

Deze krasdoffer, de 1203254 van 2019, stamt ook weer af van de bekende lijnen aanwezig op het hok van Erik. De vader heeft 100% Jellema bloed via de gebroeders Vieberink, en de moeder is een leenduif van Gerrit Veerman uit Volendam – bekend van het Betuwe Koppel. De doffer was ingekorfd op stand met een groot piekje, de nestduivin was eerder achtergebleven. Maar dit wat oudere jong heeft hem waarschijnlijk ontzettend veel motivatie gegeven. Met deze zware, maar mooie eerlijke vlucht wist hij ruim drie uur los te vliegen op de tweede duif. De nestzus van deze ‘254 werd de 3e duif van Erik op deze Bergerac. Zoals steeds krijgt de winnende duif bij Erik een passende naam toebedeeld; de ‘254 gaat voortaan door het leven met de naam “Eppie”.

 Ja, we mogen gerust spreken van een superseizoen voor Erik Houter, een seizoen wat heel moeilijk zal worden om nog te overtreffen? Maar zeg nooit nooit tegen deze sympathieke Hotellier. Ondanks alle successen blijft hij nuchter met beide benen op de grond staan. De welgemeende felicitaties vanuit de wereld van de duivensport zijn hem dan ook gegund!

Het was Balkster Henri Pander die met zijn ‘330 de tweede prijsduif van dit concours weet te klokken, geklokt om 16.07.55. Ook in de top op de plaatsen 6 en 8 nog twee keer duiven van Henri, en dat hij tevreden kan zijn wordt duidelijk met 5 duiven prijs op een elftal ingezet. Sjoerd Grouwstra in Staveren, ook bezig met een geweldig seizoen. Hij moet het doen met zijn kleine aantal in te zetten duiven - en dan keer op keer met de snelsten mee te kunnen is een prestatie al op zich. Nu dus zijn eerst geklokte op plaats 3, en 3 x prijs op 6 mee. Sterk hoor. Cor Pander is ook keer op keer geweldig bezig, en ziet bijna continue zijn duiven op de voorste plekken eindigen. Ditmaal scoort hij om te beginnen op de 4e, 5e en 7e plaats.  In Woudsend is het Edwin Reekers die ook kan terugzien op een voor hem geslaagde vlucht met zijn 7tal deelnemende duiven. Edwin klokt zijn snelste op plaats 8, en scoort geweldig met 3 x prijs. Klaas de Vreeze in Bakhuizen start op plaats 10 ditmaal met zijn eerst geklokte.

De zwaarte van deze Agen komt ook duidelijk naar voren in de grote verschillen tussen de geklokte duiven, en de duur voordat de puntenduiven binnen waren. De 42e en dus laatste P.D. duif komt binnen om 19.58.58; dus ruim vijf uur stond het concours in het NIC open! Wel, zoals bijna altijd, slaagden er een groot aantal deelnemers zich in de prijzen te vliegen; 13 van de 18 deelnemers.

  UITSLAG NIC ZWH:

1e Erik Houter – Vlieland  15/7.  2e Henri Pander – Balk 11/5.  3e Sjoerd Grouwstra – Staveren 6/3.  4e Cor Pander – Balk 16/7.  8e Edwin Reekers – Woudsend 7/3.  10e Klaas de Vreeze – Bakhuizen 12/4.  11e Yoran Andringa – Ijlst 10/3.  13e Jan Spijkerman – St.Nicolaasga 4/2.  17e Wiebren van Stralen – Bantega 14/1.  29e Gerrit de Boer – Warns 14/2.  31e Geert Schilstra 6/1.  36e Saco Eekma – Hindeloopen 14/1.  37e Arnold Homma – Balk 6/3.

I.B.
 

1e Plaats in NIC ZWH op loodzware Cahors Bressols voor Siebrand Stavasius – Emmeloord           

BALK NIC ZWH; Het afgelopen weekend stond weer vol met diverse vluchten voor de duiven, waarbij er o.a. weer een overnacht concours werd vervlogen. Ditmaal vanuit  Cahors, voor de tweede sectorale marathonvlucht. Gelegen op een afstand vanuit het zuiden van Frankrijk naar het hoge Friese noorden een ruim 1060 kilometer gemiddeld. Opnieuw een vlucht in sectorverband dus, 2-3 en 4 gingen gelijktijdig los op vrijdagmiddag 13.00 uur. In sector 4 waren ruim 1600 duiven ingezet, waarvan 193 door een 22tal deelnemers in het NIC ZWH in Balk. Het zou weer een geheel ander concours gaan worden dan de vorige week uit Ruffec met de ochtenlossing. Toen waren de meeste duiven in de avond al weer terug. Ditmaal werd het een heel andere- en pittige wedstrijd waar de duiven vol aan de bak moesten om weer terug te keren op hun hokken. De lossing met een NO tot NW wind vol op de kop, nam richting het noorden meer en meer toe, en stond aldus borg voor een zware terugtocht. 

 

Het was “herintreder” Siebrand Stavasius, woonachtig te Emmeloord, die ditmaal de snelste duif van allemaal zou klokken van de deelnemers die weer hadden ingekorfd in het centrum van Balk. Zijn kras-witpen doffer 2018-1005350 was terug om 15.06.42. Met een gemiddelde snelheid van 874 meter per minuut over 1028 kilometer dus de eerste prijs.  Siebrand had deze doffer ingekorfd op een grote piek, voor hem dus de juiste stimulans om deze prestatie neer te zetten.

Siebrand Stavasius heeft al vanaf zijn 6e postduiven. De duivensport is zijn lust en leven!Vele jaren lid en bestuurswerk in Emmeloord, nu lid van Flevoland – Urk. Hij is inmiddels wel een echte speler van de Marathon, maar heeft ook in het verleden wel deelgenomen op de ZLU.  Doordat Siebrand een poos met gezondheidsproblemen had te maken,  was het dit seizoen anders dan anders om het ritme en het klaarstomen van zijn duiven te doen - zoals normaal wel het geval is. Maar mede dankzij o.a. de hulp van zijn dochter Anneke; die helpt bij de hokverzorging en het inkorven, kon Siebrand het spelletje toch weer oppakken Slechts wat opleer en invliegen, en na Ruffec, was dit pas de tweede maal dat er werd ingekorfd.. En met voor voor een prachtig resultaat dus dit weekend. De eerste plaats en prijs winnen op je 2e vlucht van inkorven bij het NIC ZWH in Balk; Siebrand Stavasius van harte gefeliciteerd en het is je gegund. Geweldig.

 De tweede duif werd ditmaal in IJlst geklokt, en dan komen we natuurlijk uit bij Yoran Andringa. Deze duivenmelker timmert al weer een poosje aan de weg met vaak hele mooie uitslagen op de marathon, maar ook Yoran beseft dat het behalen van successen met heel veel factoren heeft te maken in de duivensport. Dit seizoen komen we hem op alle gespeelde concoursen goed vertegenwoordigt in de uitslagen tegen, deze Cahors is voorlopig wel de beste voor hem in deze jaargang. Hij had er een 12tal ingekorfd en de eerste “IJlster” duif kon worden geklokt op 15.41.27; de gevlogen afstand bedroeg 1056,467 en een snelheid 972,779 in m.p.m. Totaal zou Yoran met 4 duiven prijsvliegen.

Peter Beetsma, als meervoudige winnaar in het NIC en vaak prachtige uitslagen gescoord in de sector, was met tien duiven in Balk op dinsdag. Zoals een ieder gebrand op een mooie en goede uitslag, had ook hij zijn duiven goed voor deze vlucht klaargemaakt! En het resultaat was er naar. Peter is de nummer 3 geworden, met de in Sneek als snelste aangekomen duif geklokt om 15.55.31. Zijn 2e en 3e thuiskomende waren ook voor zes uur terug, en goed voor de plaatsen 20 en 25.                                                                                                                       at Allard Dijkstra – ook Sneeker -  is bezig met een geweldig seizoen. In ons vorig verslag melden we al hoe ontzettend sterk hij keer op keer presteert met slechts enkele duifjes mee op de vlucht, en hoge percentages scoort qua prijsduiven.  En ook nu staat er geen pas op de naar de Bosstraat terugvliegende duiven van Allard. Ditmaal 3 duiven mee, en avonds om 20.30 kon de klep weer dicht. Alles weer thuis. Om 16.03.18  zijn eerste geklokt en goed voor de 4e prijsduif. Met 2 op 3 raak weer een prachtig resultaat. Superlatieven hier te kort.      Cor Pander scoort heel goed met diens snelste 3 terug op zaterdagmiddag. Van 18 ingekorfd komen die op de plaatsen 5-9 en 10 deze uitslag, en totaal 8 x raak. Prima.                          Klaas de Vreeze doet het bijna net zo goed. Deze al vaak gelouterde Bakhuister in de duivensport  had er 20 voor ingebracht, en zijn snelsten kwamen ook erg vlot terug. Op 15.44 zijn eerste, en voor vijf uur al 5 duiven thuis. Bij de top 15 staat 5 x de naam van Klaas achter de geklokte duif, en dan kun je met recht spreken van een heel goed resultaat. Gerrit de Boer in Warns klokt zich ook weer in de top tien op plek 7 met zijn snelste duif.  De 48e en tevens laatste puntenduif kon worden geklokt op Urk om 19.37.

UITSLAG NIC ZWH

1e  Siebrand Stavasius - Emmeloord 4/1.  2e Yoran Andringa – IJlst 12/4.  3e Peter Beetsma – Sneek  10/3.  4e Allard Dijkstra – Sneek 3/2.  5e Cor Pander – Balk 18/8.  6e Klaas de Vreeze – Bakhuizen 20/8.  7e Gerrit de Boer – Warns  9/5.  14e Saco Eekma – Hindeloopen 7/3.  15e Sjoerd Grouwstra – Staveren 4/2.  18e Arnold Homma – Balk  6/1.  22e Cees de Boer – Staveren  14/5.  23e Henri Pander – Balk  19/1.  24e Erik Houter – Vlieland  6/2.  32e Lammert Bakker – Hommerts 6/2.  48e Gebr. Meindert en Jan de Boer – Urk  6/1.

I.B.

 

 

 

ERIK HOUTER - VLIELAND EERSTE MET ZIJN “ IRENE “ op  RUFFEC  SECTOR 4 – AFDELING FRIESLAND en NIC ZWH op 1 Juli 2022

Met zijn totaal gespeelde ploeg duiven tevens een superuitslag

 

BALK NIC ZWH; Zo stond het afgelopen weekend alweer de derde vlucht op het programma voor de liefhebbers en deelnemers van de Marathon, en wel vanuit Ruffec. Gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, ook wel de route via Parijs naar Spanje. Op gemiddeld een 900 kilometer naar het noorden van Nederland, danwel de te vervliegen route voor de duiven van Sector 4. Ditmaal welgeteld 2868 ingebrachte duiven in de inkorflokalen in Friesland-Groningen-N.O.Polder en Drente. Met de “voorlopige” nieuwe opzet van de NPO om met een ochtendlossing te komen, niet meer uit Orange maar het toch normaal gesproken gemakkelijker station om naar huis te vliegen uit Ruffec. Uiteraard te allen tijde geheel afhankelijk van de weersomstandigheden! Er gingen met de duiven van sector 3 een kleine 10000 om 7.15 uur het luchtruim in. Prima weer en een wind komend uit zuidwest tot west. Alle ingrediënten ruimschoots aanwezig om op de dag van het lossen de duiven al terug te mogen verwachten. In de loop van de middag stonden de duivenmelkers dan ook al tijdig bij hun hokken de dieren op te wachten. In het NIC ZWH te Balk waren er 497 duiven door  32 deelnemers ingebracht

Het werd een ware triomftocht voor Erik Houter op Vlieland. Erik, inmiddels al lang geen “kleintje” meer op deze concoursen, heeft dan ook al een mooie staat van dienst weten op te bouwen . De geweldige uitslag die hij met deze Ruffec zou gaan maken is er eentje geworden van een overtreffend gehalte, en komt dan ook met stip op 1 op zijn naam. Wat heet; de eerste geklokte duif “Irene” zou als  winnares  Sector 4 de boeken in gaan.

Ditmaal waren Erik en diens vrouw Mandy lekker bezig op hun erf rondom de hokken, toen Mandy als eerste de duif zag vallen. “ Erik is dat niet een duif die naar binnen wil gaan op de valklep “ sprak ze uit, en ja hoor daar was de blauwe duivin – 2020/1043788. Erik, toch niet op zijn mondje gevallen, zei “ verrek ja “. In het hok gesneld zat ze inmiddels al op het nestje met haar eitjes van net een week oud. Topfit, alsof ze helemaal niet was weggeweest. Ze was geklokt om 17.29.32, de afstand naar Vlieland bedroeg 881,886 kilometer en dat bracht een gevlogen snelheid van gemiddeld 1435,02 m.p.m. Na het melden bij de meldpost brak er een tijd van spanning aan, met kippenvel op de armen wachten. Nergens immers in de sector was al een duif gemeld. Na goed een half uur werd het duidelijk: ERIK HOUTER MET DUIF IRENE ZOU RUFFEC SECTOR 4 WINNEN.

De duif stamt af van vaderskant van Simon Kuipers – de lijn Gebr. Hagens – van de beroemde Sarina – 1e nationaal Barcelona – en een zus 6e nationaal Cahors. Van moederskant Jan Schreurs met een 2e nationaal ZLU. Dus een geweldige lijn zit in de genen.

Maar niet alleen zijn eerste duif deed het geweldig, zijn totaal ingekorfde ploeg van 34 duiven kwamen als de spreekwoordelijke goed lopende trein terug gevlogen. Binnen een uur waren er ook al zijn 2e-3e en 4e duif terug. In het NIC ZWH goed voor de plekken 4-6 en 7. Totaal komen er 15 prijsduiven in de uitslag te staan van het hok Houter. Wat een prestatie! Het inmiddels bekende feestje wat losbarst als Erik zijn naam bovenaan een uitslag komt te staan bleef dan op zowel Vlieland, als in het inkorfcentrum in Balk, werd weer ruimschoots gevierd.

Erik Houter – Vlieland heeft geschiedenis geschreven. Met voor hem met zijn duiven de mooiste overwinning te maken in zijn carrière als duivenmelker. Proficiat.

 

Prima op een tweede plaats staat Allard Dijkstra in Sneek. Deze liefhebber weet het keer op keer te presteren om met een klein aantal ingekorfde duiven met de regelmaat van de klok te scoren. Bijna altijd  de duiven terug, en hoge percentages scoren qua prijsduiven. Zo ook nu weer op deze Ruffec. Allard had een viertal duiven dinsdag mee gegeven, en ja hoor ook alle weer goed en snel thuis in Sneek. Om 17.52.51 weet zijn doffer de 2021-1483594 zich te melden op de Bosstraat 1, de 873 km werden afgelegd met gemiddeld 1370 m.p.m. Goed voor een prachtige 11e plek in de sector – 4e afdeling – en dus 2e in het NIC. De tweede duif komt binnen op plek 15, en met 3 totaal wederom 75% gescoort.  De  sympathieke , rustige, altijd in voor een praatje, en klaar staand indien nodig voor hulp; Allard Dijkstra blijft keer op keer bij deelname geweldig scoren met diens duiven. Fantastisch.

Op nummer 3 staan wederom de Gebroeders de Boer uit Urk. Net als op Bergerac spreken ook zij een heel goed woordje mee met een gemaakte uitslag om U tegen te zeggen. Met 20 duiven mee zullen ze 10 x prijs weten te vliegen. Hun eerst geklokte komt op 17.40 aan op Urk. Het is de geweldige doffer van 2011-4228002 die als getekende het geheel waar maakt. 3e in het NIC. Ook de volgende “Urkers” komen goed terug gevlogen, de vorm ook hier dus optimaal aanwezig. Op 16 en 17 geklokt, en totaal 10 x prijs. Een keurig resultaat waar de gebroeders Meindert en Jan dan ook met recht trots op kunnen zijn.

Cor Pander op 5, Bennie Homma 8e, Jan Spijkerman 9e en Lammert Bakker 10e maken de top van deze Ruffec compleet op de uitslag. Het is vlot verlopen concours geworden met overal de meeste duiven al terug op de vrijdagavond. 124 prijsduiven waren binnen om 19.49.

UITSLAG NIC ZWH;

1e Erik Houter – Vlieland 34/15.  2e Allard Dijkstra – Sneek 4/3.  3e Gebr.M & J de Boer 20/10. 5e Cor Pander – Balk  9/3.  8e Bennie Homma – Balk 51/14.  9e Jan Spijkerman – St.Nicolaasga  23/8.  10e Lammert Bakker – Hommerts  4/2.  11e Yoran Andringa – IJlst  19/5.  13e Edwin Reekers – Woudsend  12/3.  14e Jack Smit – Vlieland  6/1.  21e Gerrit de Boer – Warns  19/7.  23e Wiebren van Stralen – Bantega  19/5.  25e Sjoerd Grouwstra - Staveren  7/3.  26e Jelle Zwart – Sneek  4/1.  28e Saco Eekma – Hindeloopen  18/6.  29e Cees de Boer – Staveren 26/5. 34e Sjaak Buwalda – Nijemirdum  28/4.  40e Henri Pander – Balk  10/2.  41e Arnold Homma – Balk  6/2.  43e Johan Vink – Balk  26/3.   44e Frank Kamstra – Sneek  5/2.  49e Folkert de Jong – Wijckel  7/3.  54e Comb.Akkerman - Rotsterhoule 2/1.  74e Peter Beetsma – Sneek  12/2.  81e Comb. Baggel & Minks – Sneek  12/4.  90e Pieter Jansma – Rijs 10/1.   96e Klaas de Vreeze – Bakhuizen  20/3.

I.B.

 

WAPPIE TAPPIE” van ERIK HOUTER OP VLIELAND: DE SNELSTE DUIF OP BERGERAC 17 juni 2022

BALK - NIC ZWH: Zo staat St.Vincent als een van De klassiekers in de duivensport op het programma, en dan worden de duiven gelost in Bergerac Libourne! Uiteraard is hier heel wat over gepraat voorafgaande aan de plek van lossen! De te verwachten warmte/hitte in met name het zuiden en midden van Frankrijk heeft een belangrijke rol in de besluitvorming gespeelt, en als het besluit is genomen.. dan moet-  en heb je het maar te accepteren als deelnemer aan het concours. Maar of de ochtendlossing nu wel of niet een voordeel was voor de duiven…  wat is het een zware vlucht geworden ditmaal? De al heel snel opkomende warmte heeft het erg lastig gemaakt voor de duiven om, normaal gesproken, goed terug en thuis te kunnen komen. De wind was eerst zwak uit het zuiden, maar draaide meer landinwaarts naar het noorden tot noordwest. En ja, dan blijkt toch weer het enorme verschil wat de laatste paar honderd kilometers maken op concoursen met een Nationaal karakter?? In de sectoren 1-2 en 3 komen de duiven- en meldingen binnenrollen op de vrijdagavond, in sector 4 duurt het tot zaterdagmorgen vroeg dat er druppelend gewijs vanaf 04.41 duiven zich laten klokken. Voeg daarbij ook de op zaterdag weer snel oplopende temperaturen met een erg benauwend gehalte, ja dan kan het niet vreemd zijn dat het binnen- en terugkomen van duiven in het noorden lang ( en nog ) op zich laat wachten. Zondagmiddag om 16.00 is het concours in sector 4 gesloten.   

Dan de wedstrijd zoals die werd gestreden in het NIC ZWH, waar in Balk op de gezellige dinsdagavond door een 24 tal deelnemers 165 duiven waren ingebracht.

Het was op het mooie eiland Vlieland waar Erik Houter, net als vorig seizoen op Dax, de dagoverwinning op zijn palmares zou mogen gaan bijschrijven. En zoals zo vaak in onze mooie sport; Niet verwacht.. maar toch gekomen! En dan heb ik het over het zien aankomen van de duif op het hok. De spanning zat er dinsdagavond bij het inkorven al vol op bij Erik, en dat zette zich na het bericht van lossen vrijdag dus verder door. Erik, altijd actief en bezig, was zaterdagmorgen maar aan het heen en weer lopen rondom hok en huis. Toch nog even naar binnen in de woning en ja hoor, daar kreeg hij een melding/alarm op zijn mobiel. Er moest een duif zijn geklokt? Snel het hok in en ja daar zat zijn zwarte doffer al bij zijn nest. Net als vorig jaar miste zijn baas dus de eerste duif bij het binnenkomen, maar dat zou het heerlijke gevoel van de triomf niet minder maken!

Het was dus zijn zwarte; de 2019-1203203. Deze was ingekorfd op een klein piekje, en dat was dus genoeg motivatie om deze geweldige prestatie te gaan leveren. Om 07.22.32 is hij geconstateerd, de gevlogen afstand was 1026.348 km, en gem.snelheid 958.717 m.p.m.  Deze doffer is een rechtstreeks kleinkind van “de Bulldozer”van Ko van Dommelen, welke als jaarling al een 5e en 7e Nationaal heeft gevlogen op de ZLU. De moeder is een kleinkind van het “Betuwe koppel” van Gerrit Veerman. Dus een duif met een geweldige afstamming, en die klasse kwam dus ook nu weer naar boven.

Het betekende dus de 1e duif in NIC ZWH, 7e in sector 4, en 5e duif Afdeling Friesland. Deze prachtige doffer gaat nu verder door het leven onder de naam “Wappie Tappie”. Dit als eerbetoon aan Erik zijn Pa Jan ‘van Vlieland’ Houter, die helaas in Februari is overleden. Pa Jan zijn aanwezigheid en enthousiasme voor de duivensport betekende veel voor Erik en is een groot gemis. Jan had als bijnaam “Wappie Tappie”, vandaar deze vernoeming.                                           Dat de duiven door hem prima waren ingezet wordt ook duidelijk met de prachtige score van 50% raak; 8 gezet en daarvan 4 in de prijzen. Een felicitatie voor Erik is hier dan ook  op zijn plek en meer dan terecht! En op Vlieland was het weer een groot feest. Super

Meer dan goed was ook weer het prestatiegehalte van Warnser Gerrit de Boer met diens duiven. Gerrit had er 10 voor mee gegeven, en daarvan wisten zich 5 in de prijzen te vliegen. Als 2e op dit concours zijn eerst geklokte duif  om 08.34.48. De doffer 9-1206659 wist de 993 km af te leggen met 869 m.p.m.  Zijn 2e en 3e geklokte om 10.45 en 11.11 staan ook prachtig geklasseerd op plek 8 en 9. Min of meer had de centrumleider al eerder een voorzichtige uitspraak gemaakt over het “dieselen” van Gerrit en zijn duiven tijdens het seizoen; profetie of niet, deze uitslag werden die woorden al bewaarheid. Mooie uitslag door Gerrit en duiven

Ook de Gebroeders de Boer, en geen familie van.., uit Urk hadden met hun eerst geklokte duif weer een hele vroege in het NIC – etc. Natuurlijk hebben we het dan over Meindert en Jan. En wie kent deze zo super gemotiveerde en uiterst sympathieke melkers uit de polderstreken niet?  Al jaren ook actief met het spel van de lange adem, en al diverse mooie uitslagen hierop weten te scoren. De overwinning in 2020 op Limoges behoort hier zeker bij. Het thuiskomen op Limoges twee weken terug was goed, maar miste nog net wat snelheid. Ditmaal pakken zij, wel op snelheid,  de 3e prijsduif; hun duivin 7-1003910 vliegt na 979 km om 08.28.58 het hok binnen met 861 m.p.m. Mooi hoor.

Het genoemde sterke trio wordt in de top tien van de uitslag compleet gemaakt met Henri Pander – Balk ; zijn 1e duif komt op de 4e plaats en zijn 2e op nr.7.  Routinier Klaas de Vreeze in Bakhuizen is ditmaal in de top goed aanwezig op de plaatsen 5e en 10e      Arnold Homma – Balkster, en ook al heeel veeel jaren duivenmelker in hart en nieren, op plek 6.

De laatste van 41 pd duiven werd geklokt zaterdagavond om 20.38, 17 deelnemers zien we op de uitslag van deze wel heel zwaar uitgevallen Bergerac 2022 terug.

Uitslag NIC ZWH: 1e Erik Houter – Vlieland 4 x prijs op 8  mee.   2e Gerrit de Boer – Warns 5/10.  3e Gebr. M & J de Boer 1/8.   4e Henri Pander – Balk 5/17.   5e Klaas de Vreeze – Bakhuizen 3/8.   6e Arnold Homma – Balk 2/6.   12e Johan Vink – Balk 6/8.   14e Jan Spijkerman – St.Nicolaasga 1/10.   15e Geert Schilstra – Hemelum 1/1.   17e Saco Eekma – Hindeloopen 3/5.    24e Lammert Bakker – Hommerts 1/3.   25e Cor Pander – Balk 3/12.      26e Sjoerd Grouwstra – Staveren 1/5.   28e Allard Dijkstra – Sneek 2/3.   33e Yoran Andringa – Ijlst 1/3.   39e Comb. Baggel & Minks – Sneek  1/10.   40e Pieter Jansma – Rijs 1/6.

I.B.

 

HENRI PANDER – BALK WINT MET SNELSTE DUIF WEER 1E OVERNACHT 2022 VANAF LIMOGES

BALK – NIC ZWH: Het afgelopen weekend stond de eerste serieuze krachtmeting  voor de duiven van de lange adem op de rol. In het noorden hebben we het dan dus over Limoges; de eerste vlucht waar o.a. de duiven van de afdelingen 11 en 10 dus naar toe gaan. De gezamenlijke lossing vanuit zuid Frankrijk was vrijdagmiddag vroeg om 12.30 uur. De omstandigheden waren op het eerste deel van de route naar de Friese zuidwesthoek op ca 845 km verreweg het beste. Met de lichte wind uit het zuidwesten in het begin konden de ruim 2447 duiven het eerste stuk richting het noorden vervliegen. Echter met een voor Parijs al draaiende wind naar het noorden tot noordoosten, en daarbij gekoppeld ook nog eens buien met regen op de lijn via België, maakte het een vlucht die met name zaterdag pittig kon worden genoemd.

In het NIC ZWH te Balk waren er hiervan 293 duiven ingebracht door een 25tal deelnemers. Deelnemers komend vanuit de gehele zuidwesthoek van Friesland – Urk en Vlieland om met elkaar weer een seizoen de strijd aan te gaan om de eer van de sterkste liefhebber(s) in diverse kampioenschappen, beste duif, en de Saco Eekma Cup. Het inkorven op de dinsdagavond is altijd weer een avond van gezelligheid. Met- en bij elkaar zijn, heerlijk bijpraten, en dan de duiven inkorven natuurlijk.  Dit alles  beleven van de duivensport en duivenmelken op niveau, en waarbij de gunfactor ongekend hoog en open is. En natuurlijk dan de vraag en afwachten wie ze weer op de juiste manier heeft weten klaar te maken, en wie er in slaagt een goede uitslag neer te zetten. En de eerste winnaar gaat worden?

Henri Pander uit Balk wist het te presteren om voor de derde keer op Limoges de snelste- en dus eerste duif te klokken, een geweldige prestatie. Na 2019 en 2021 gaat nu ook zijn naam de boeken in als trotse winnaar van 2022. Een naam voor de duivin – de lichtkras met nr. 19-1783908 is er nog niet, maar komt ongetwijfeld snel. Ze was ingekorfd op een piekje van 5 dagen, en dat was dus genoeg motivatie om op 10.25.51 met een snelheid van 908,29 m.p.m. naar huis en hok te vliegen op Talud nr. 7 in Balk. De gevlogen afstand bedroeg 839,131 km. De inspanning had veel gevergd want pas na enkele uren kwam de kop er weer op, en toonde ze interesse voor haar jong. Henri heeft haar als ruilduif gekregen van Hans van Beem uit Hervald, en deze had de ouders als 100% bij Aard Hup. En hiermee aangetoond dat je op deze wijze ook aan goede en prima duiven kunt komen, mooi dat het zo ook kan!  Henri is een bevlogen en fijne duivenmelker, en timmert al jaren flink aan de “duivenweg” met dus geweldige uitslagen behaald met een sterk stel postduiven. In het NIC klokte hij tien duiven in de prijzen, waarvan op nr. 3 -7 en 10 nog drie maal de naam prijkt van nu inmiddels “Mister Limoges” Henri Pander. Een fantastische uitslag en de hulde zaterdagavond was meer dan terecht.

En dan wat te zeggen van de naam en nummer twee op deze echt pittige Limoges… ook dat is niet die van een onbekende; Cor Pander. Ook uit Balk, en jazeker de Heit van ..Henri. Het is niet te geloven maar voor het tweede jaar achtereen presteert Cor het om als tweede achter diens zoon dus de 2e prijsduif op Limoges te klokken. Om 10.29.10 klokte hij zijn doffer van 2018 de 4216389. Net 3 m.p.m. dus minder, en dat over een dergelijk gevlogen afstand van 839 km. Ook Cor heeft het duivenmelken diep in zijn genen zitten, al jaren doet hij ook meer dan verdienstelijk mee op deze discipline van de duivensport met al vele fraaie uitslagen op zijn palmares. En ook hij had zijn duiven in topvorm ingebracht. Met 25 mee vliegen er totaal elf in de prijzen, waarvan  naast de 2e prijs ook5 en 9 zijn naam dragen.

Derde liefhebber op de 4e plaats met zijn eerste duif is te vinden in Staveren, en dan hebben we het over Sjoerd Grouwstra. Deze ook meer dan sympathieke duivenman is een gouden kracht in- en binnen het NIC, al jaren de inkorfleider en regelaar dat alles goed is en gaat, en de verantwoordelijke persoon voor de zo geliefde koppelpoule binnen het NIC. En ook bij Sjoerd zit het melken er al heel wat jaren in, en zeker niet onverdienstelijk. Overwinningen op o.a. Ruffec en St.Vincent, en algeheel kampioen NIC 2014 zijn enkele van zijn hoogtepunten. Hij komt altijd met een kleine ploeg ingekorfd, maar weet daarmee geweldig te presteren. En zo ook deze Limoges. Zijn 901 dus op de 4e plaats, maar ook op plek 21 en 64 staan duiven van Sjoerd. Met slechts 5 ingekorfd weer een prachtige uitslag.

Met Johan Vink uit Balk op de 6e plaats, en Edwin Reekers te Woudsend op 8 is de top tien van deze pittige, maar wel eerlijke Limoges compleet.  Om 13.05 werd de 73e en laatste puntenduif geklokt, dit op de verdeling 1 op 4. De ingebrachte duiven dinsdag in het NIC kwamen goed na bij de meeste liefhebbers, van de 25 deelnemers staan er 20 in de uitslag.

Uitslag NIC ZWH: 1. Henri Pander – Balk 23 mee en 10x prijs.  2. Cor Pander – Balk 25/11.  4.Sjoerd Grouwstra – Staveren 5/3.   6. Johan Vink – Balk 20/5.  8. Edwin Reekers – Woudsend 12/1.  15. Yoran Andringa – IJlst 21/7.   16. Cees de Boer – Staveren 15/5.  18. Allard Dijkstra – Sneek 3/2.  20. Gerrit de Boer – Warns 11/4.  22. Sjaak Buwalda – Nijemirdum 16/2.  24. Peter Beetsma – Sneek 7/3.  25. Geert Schilstra – Hemelum 10/3.  30.Jacob Jetse Halma – Balk 9/2.  31. Klaas de Vreeze – Bakhuizen 16/2.  32. Erik Houter – Vlieland 17/5.   44. Saco Eekma – Hindeloopen 7/1.  48. Jan Spijkerman – St.Nicolaasga 13/1. 49. Gebr. M & J de Boer – Urk 12/4.  54. F.F.M. Kampstra – Sneek 2/1.  68. Baggel & Minks – Sneek  10/1.

I.B.

 

Voor de Laatse marathon vlucht van dit seizoen is er ook weer geloot dit keer niet door Sjoerd maar Saco hieronder de koppels

Jan Spijkerman - Tjalling Douwe Reitsma
Jac Smit - Gerrit de Boer
Erik Houter - Sjoerd Grouwstra 
Pieter Gosse Jansma - Edwin Reekers
Meindert en Jan de boer- Yoran Andringa
Folkert de Jong - Henri Pander
Sjaak Buwalda - Bennie Homma
Arnold Homma - Cees de Boer
Hendrik Koekoek - Siebrand Stavasius
Lammert Bakker - Klaas de Vreeze
Peter Beetsma - Sacco Eekma 
Jacob Jetse Halma - Harmen Brands
Geert Schilstra - Cor Pander

Iedereen succes

 

Voor Bordeaux / Agen  is er ook weer geloot voor de koppel poule hieronder de uitslag van de lotting van de koppels.

Klaas de Vreeze - Jan Spijkerman
Arnold Homma - Yoran Andringa
Pieter Gosse Jansma - Sjoerd Grouwstra
Geert Schilstra - Jacob Jetse Halma
Saco Eekma - Wiebren van Stralen
Henri Pander - Cor Pander   (Winnaar koppel poule Agen)
Allart Dijkstra - Peter Beetsma
Erik Houter - Gerrit de Boer
Edwin Reekers - Henk Bulsing

iedereen weer veel succes.


 

Voor de 4de marathon vlucht Cahors Bressols is er ook weer geloot voor de koppel poule hieronder vind je de koppels.

Erik Houter - Jac Smit
Meindert en Jan de boer -  Jan Spijkerman
Lammert Bakker - Cor Pander
Henri Pander - Peter Beetsma
Comb Baggel-Minks - Sjoerd Grouwstra
Sjaak Buwalda - Gerrit de Boer
Allart Dijkstra - Arnold Homma    (Winnaar koppel poule Cahors Bressols)
Saco Eekma - Cees de Boer
Yoran Andringa - Geert Schilstra 
Auke de Lang - Klaas de Vreeze
Siebrand Stavasius - Jacob Jetse Halma

iedereen weer veel succes.

 

 

Voor RUFFEC is er ook weer geloot voor een koppel poule hieronder de koppels zoals zij uit de loting zjn gekomen.

Gerrit de Boer - Sjaak Buwalda
Erik Houter - Pieter Gosse Jansma
Comb.Akkerman - Jan Spijkerman
Allart Dijkstra - Jelle Swart
Folkert de Jong - Peter Beetsma
Wijbren van Straken - Edwin Reekers
Sjoerd Grouwstra - Frank Kamstra
Cees de Boer - Henri Pander
Siebrand Stavasius - Hendrik Koekoek
Bennie Homma - Jac Smit
Comb Baggel-Minks - Cor Pander
Yoran Andringa - Lammert Bakker   (Winnaar koppel poule Ruffec)
Johan Vink - Meindert en Jan de Boer
Auke de Lang - Sacco Eekma
Arnold Homma - Klaas de Vreeze
Geert Schilstra - Johan Feenstra

Iedereen weer veel succes Sj Grouwstra

 

 

Voor ST VINCENT TYROSSE is er weer geloot voor de koppel poule hieronder de koppels.

Arnold Homma - Pieter Jansma
Cor Pander - Gerrit de Boer
Sjoerd Grouwstra - Klaas de Vreeze
Sacco Eekma - Edwin Reekers
Jan Spijkerman - Johan Vink
Cees de Boer - Peter Beetsma
Comb Baggel-Minks - Yoran Andringa
Hoomoedt - Lammert Bakker
Meindert en Jan de Boer - Henri Pander (Winnaar koppel poule Libourne)
Geert Schilstra - Erik Houter
Frank Kamstra - Allart Dijkstra 
Sjaak Buwalda - Gerard Baarda

Iedereen veel succes.

 

De eerste koppel poule van 2022 in het NIC ZWH op Limoges is:

Sjaak Buwalda - Klaas de Vreeze
Peter Beetsma - Folkert de Jong
Jacob Jetse Halma - Sjoerd Grouwstra
Erik Houter - Comb Baggel-Minks
Frank Kamstra - Gerard Baarda
Edwin Reekers - Allart Dijkstra
Harry de Jong - Gerrit de Boer
Joahan Feenstra - Meindert en Jan de Boer
Sacco Eekma - Jan Spijkerman
Geert Schilstra - Cees de Boer
Yoran Andringa - Johan Vink
Henri Pander - Cor Pander  (Winnaar koppel poule Limoges)
Arnold Homma - (Punten Gerrit de Boer hierbij geloot als extra koppelgenoot - buiten beschouwing)

iedereen weer succes.
commissie NIC ZWH