Seizoen 2010

 Overnachtkampioenschap 2010 NICZWH 0226

Overnachtkampioenschap NICZWH gaat over 6 meerdaagse fondvluchten.
3 onaangewezen 1:10, 3 aangewezen 2 van de bovenste 3 en 1 keizer generaal.
Voor deze vluchten zijn er 3 duifkampioenschappen.

Eindstanden NICZWH seizoen 2010

 Saco Eekma Cup 2010

De liefhebber met het hoogste aantal punten op alle vluchten, exclusief Morlincourt maar inclusief Orange en Montelimar wordt de winnaar van de Saco Eekma Cup.

 

Eindstand Saco Eekma Cup 2010

inkorfdatum lossingsstation vluchtcode
1-jun Limoges A22
15-jun St. Vincent A24
22-jun Perigueux A25
6-jul Cahors A27
13-jul Bordeaux A28
22-jul Blois E29
27-jul Cahors A30
3-aug Orange A31
18-aug Montelimar A33
2-sep Morlincourt J35
 

Fotoalbum van de feestavond : 

Houd u al vast rekening met onze NIC prijsuitreiking/feestavond op 16 oktober a.s. nader bericht volgt.

Lelieveld & Van der Locht winnen Morlincourt in NIC ZWH

Afgelopen zaterdag was het de beurt aan de jonge duiven van de zuidwesthoek om hun kunsten te vertonen op het grote toneel. Eén jonge duivenvlucht wordt door het NIC ZWH de gelegenheid geboden om de nieuwelingen in te zetten voor de enige race voor jongen met nog een nationaal karakter. Vanuit Urk tot Workum verschenen duivenmannen aan de burelen van ons NIC om hun talenten in te zetten voor de landelijke derby vanuit Morlincourt. Op de donderdagavond brachten 11 deelnemers 186 jonge duiven aan de start voor de race over 411 kilometer tot Balk. Het was zaterdag in het noorden prachtig weer, in het zuiden was er nog veel nevel waardoor de lossing moest worden opgeschoven naar later op de ochtend, en om 10.30 uur kon het sein los gegeven worden.

Ruud Lelieveld en Noud van der Locht uit Scherpenzeel zijn echte specialisten in het NIC als het gaat om de jaarlijkse Morlincourt. Deze editie werd een klinkende overwinning voor de heren met daaraan toegevoegd een 90% prijspercentage. Om 16.54 uur arriveerde hun eerste van tien ingezette jongelingen en bleek met 1077 meter per minuut de concurrentie ruim voor te blijven, en de erepalm op te kunnen steken. Al om 16.33 uur hadden de Urker gebroeders Hakvoort hun eerst aankomende duif laten finishen, maar met 25 kilometers minder op de teller dan de winnaars uit Scherpenzeel werd de tweede stek hun deel. Zij kwamen op de zilveren positie met 1069 mpm. De plaatsen 3 en 4 kon worden genoteerd op naam van TH. Wouda uit Workum. Hij registreerde zijn kopduiven om 17.00 en 17.02 uur welke op 1063 en 1058 mpm uitkwamen. Wietse Potijk uit Rijs was terug te vinden op plaats zes met een aankomst om 16.57 uur.

Uitslag: 1e Lelieveld v/d Locht 10/9. 2e Gebr.Hakvoort 22/6. 3e Th. Wouda 29/14. 6e W. Potijk 12/3. 11e J. Spijkerman 9/3. 16e A. de Jong 10/6. 30e G. de Jong 19/2. 33e T. Pander 10/2. 42e I. Bult 22/2.


Bennie en Loes Homma klasse apart op Montelimar in NIC ZWH

Dit jaar kennen we voor het eerst grote fondvluchten met ochtendlossing op het programma. Orange was de eerste en nu stond Montelimar op het programma. Het werd een echte vroege ochtendlossing waarbij mogelijk voor het invallen van het duister duiven zouden kunnen arriveren. In de nog pioniersfase van dit nieuwe metier is de grote massa nog niet warmgelopen om hun favorieten aan de start te brengen zodat maar zeven deelnemers de gang naar het inkorfcentrum wisten te vinden om 58 duiven in te zetten. De wedvlucht was alleen deel te nemen voor de leden uit de provincie Utrecht en de Friese Fondclub. Het was prachtig vliegweer op de zaterdag zodat om 7 uur de manden werden geopend voor de thuisreis over 930 kilometer tot Balk.

Bennie en Loes Homma hadden een zwaar overwicht in de uitslag van het NIC. Zij brachten 17 gevleugelde strijders aan de start waarvan er 11 op de uitslag zouden verschijnen. Hun eerst aankomende duif zou de natuurwetten omver schoppen en een groot deel  van het traject, het eindstuk in het volle duister afleggen. De winnares wist namelijk op de zaterdagavond om 23.21 uur de landingsplank te vinden van het thuishok, terwijl twee uur eerder het donker al was ingetreden. Een uitzonderlijke prestatie en goed voor de erepalm in het NIC, en de zesde keer teletekst voor de Homma kolonie dit seizoen. Om 6.26 uur op de zondagochtend ging het gordijn weer open met de aankomst van de tweede Hommaduif, gevolgd door hokgenoten om 06.53 uur, 06.53 uur, 06.59 uur, 07.03 en 07.04 uur, goed voor de plaatsen twee tot en met zeven. Henry Pander wist als enige concurrent de top10 te beklimmen met een jaarling om 08.03 uur, goed voor plaats acht.

Uitslag: 1e B. Homma 17/11. 8e H. Pander 3/2. 11e Troelstra Beeksma 21/1. 14e C. Brugman 2/1.



Bennie en Loes Homma maken het waar op Orange in NIC ZWH

Voor het eerst in de geschiedenis van de noordelijke fondsport worden dit jaar twee ochtendlossingen georganiseerd met afstanden boven 900 kilometer. De deuren van ons nationaal inkorfcentrum ZWH zijn geopend voor de mannen van de marathonvluchten voor wie het seizoen niet lang genoeg kan duren. Afgelopen weekend werd de eerste wedvlucht met ochtendlossing vanuit Orange vervlogen. Een lossing vanuit het Rhônedal, met zoals betekent de kans op een flinke mistralwind op kop tot het einde van het berggebied, als natuurlijke dubbele hindernis. Vanuit de zuidwesthoek kwamen elf deelnemers hun favorieten voor deze race aan de start brengen in Balk. Het niet al te grote aantal van 67 duiven werd voor deze nieuwigheid ingezet voor een race over 976 kilometer tot de winnaar. De omstandigheden waren prima zodat er vrijdagochtend om 09.30 kon worden begonnen met de race naar huis. De race werd georganiseerd voor de duivenmannen van Betuwe tot Dollard die totaal 4022 duiven richting zuid Frankrijk stuurden.

 

Dat de duiven van Bennie en Loes Homma het kompas dit jaar goed recht hebben staan is al een paar keer gebleken, en ook deze op deze race was het weer raak. Al op de vroege zaterdagochtend om 06.27 uur drukte een tweejaars duivinnetje af op de antenne, en maakte haar thuiskomst bekend. Zij had haar motivatie gevonden in het broeden op eieren, was haar boven zichzelf uit liet stijgen. Haar topprestatie was met gemiddeld 1237 meter per minuut goed voor de eerste in het NIC ZWH, en zij kwam 5 seconden tekort voor de totale overwinning in het gehele concours. Weer een geweldige prestatie van een tophok in vorm en de vijfde keer teletekst in één seizoen, wie gaat dit nog overtreffen de komende jaren? Om 09.19 uur was het nestzusje van de Orange winnares die haar opwachting maakte. Met 1015 mpm was zij goed voor plaats twee in het NIC, gevolgd door de derde Homma duif om 09.24 uur, plaats drie in het NIC. De Heechster heren combinatie Troelstra & Beeksma zagen hun eerste aankomende om 09.34 uur arriveren, goed voor plaats vier. Hun tweede duif zal op plaats 10 eindigen. Henry Pander was om 09.46 uur goed voor de vijfde stek. De plaatsen zes tot en met negen waren weer voor de Homma kolonie.

 

1e B.Homma 16/10. 4e Troelstra-Beeksma 10/3. 5e H. Pander 4/1. 13e  H.de Jong 4/1. 14e J. Ringnalda 6/1. 15e E. Bult 9/1.



Klaas de Vreeze zegeviert op Cahors NIC ZWH

 

De laatste middaglossing van 2010 vanaf Cahors stond op het programma. Normaal de plaats voor de klassieker vanuit Bergerac. Zo laat in het seizoen, want de rui maanden komen eraan, nog pieken is vaak het werk van specialisten. Twee ochtendlossingen vanuit het zuid oosten van Frankrijk nog voor de boeg, het klassieke programma is in ieder geval afgerond en de kampioenen spoedig bekend. Twee tophokken van dit seizoen bepalen dit jaar de hegemonie van het NIC ZWH in de noordelijke sector, ook op deze editie waren zij de medegezichtsbepalers. Nog maar eens 24 liefhebbers van het zware labeur trokken naar de burelen van het inzetlokaal in Balk, vanuit de wijde omtrek van de zuidwesthoek. Zij namen weer een flinke ploeg van 332 gevleugelde wonderen aan de start voor de reis naar de voet van de Pyreneeën, diep in het zuiden van Frankrijk. Zouden zij de kortste route volgen van losplaats naar thuisplaat, hoeveel vleugelslagen zouden zij dan hebben gemaakt over de meer dan 1000 te vervliegen kilometers? Vrijdag waren de omstandigheden prima en kon er zoals gepland gestart worden om 13.30 uur. Het grootste deel van het traject zou met een zachte westenwinden worden afgelegd, wat een aantal duiven de gelegenheid gaf om hun trektocht in het avondduister of ochtendgloren voort te zetten. Deze dadendrang en doorzettingsvermogen maakt het verschil tussen een koppositie of een plaats in de grijze middenmoot. Zij zijn de parels op de kroon, de legendes waarover nog jaren gesproken zal worden.

 

Klaas de Vreeze was de eerste die op de vroege zaterdagochtend de telefoon ter hand kon nemen om zijn eerste duif te melden. Was hij in het verleden al de te kloppen man op de klassieker Bergerac, welke nu vervangen door Cahors, het tijdstip in het jaar ligt Klaas en zijn duiven blijkbaar goed. Om 06.40 uur landde een 3-jaarse op de antenne van het registreersysteem en wist daar de NIC overwinning voor haar eigenaar binnen te halen met een berekende snelheid van 1731 meter per minuut. In het noordelijke concours tegen 2900 duiven zou dit de prachtige vijfde plaats opleveren op teletekst. Cees de Boer beleeft in Stavoren hét duivenseizoen van zijn carriere. Twee grote overwinningen en op deze Cahors voor de vierde keer terug te vinden op teletekst, langdurige landelijke bekendheid gloort. Om 6.56 uur arriveerde, naar eigen zeggen maar wat fladderend, een tweejaars duivinnetje welke met 1683 mpm gemiddeld de tweede stek in het NIC zou pakken. Deze kopduif zou op teletekst de schitterende zesde plaats betekenen. In Balk vliegt dit jaar een absolute superduif op de hokken van Bennie en Loes Homma. Zij hebben een 3-jaarse, met oude ring, waar bijna niet tegen te vliegen valt, een specialist die mogelijk tot de allerbesten van Nederland behoort dit jaar, de uitkomsten maar eens scherp in de gaten houden. Op St.Vincent won hij de 2e nationaal, twee weken terug de 13e nationaal op Bordeaux, en op deze Cahors zal hij de 9e nationaal in de sector winnen, uniek in zijn soort. Om 08.18 uur streek de topper neer op de hokken van de Homma kolonie, goed voor plaats 3 in het NIC, en er was geen beeld bij nodig om de lach door telefoon te kunnen zien op de meldpost. Cees de Boer was weer goed voor plaats vier, Dirk Adema uit Sneek heel goed op plek 5 en 10, en daarna een treintje Homma duiven voor de plaatsen 6,7,8 en 9.

 

1e K. de Vreeze 32/7. 2e C. de Boer 29/10. 3e B.Homma 27/14. 5e D. Adema 10/6. 16e H. Pander 15/1. 19e Baggel en Minks 39/3. 22e J. Buwalda 34/6. 25e S. Grouwstra 4/2. 29e TroelstraBeeksma 16/5. 30e S.Eekma 6/1. 32e P. Bron 12/3. P. Kiewiet 20/5.
36e F. de Groot 6/1. 38e J. Spijkerman 20/6. 41e E. Bult 7/3. 42e W. van Stralen 9/2. 43e J. de Boer 6/4. 59e W. Folkerts 16/2.
61e H. de Jong 4/1. 68e P. Jansma 4/1.

 



Bennie en Loes Homma triomferen op Bordeaux NIC ZWH

De maand juli, hoogmis voor de mannen van de meerdaagse fond. Volop zomer en de natuur groeit en bloeit in vol ornaat. De wind lijkt de oostkant te hebben verlaten en dat betekend onverminderd regenfronten vanaf zee tussen de zonnegebieden door. Er stonden tot afgelopen weekend nog twee klassiekers op het programma voor de middaglossing, daarna zijn er nog twee marathons met ochtendlossing in het vooruitzicht. De wijnstad Bordeaux werd in deze editie aangedaan. Een klassieke losplaats, niet al te ver van zee, welke tot de verbeelding spreekt met historisch besef. In vroeger jaren was je de dorpstrots als een duif vanuit deze losplaats het thuishok bereikte. Tegenwoordig is de te doorkruisen 1000 vliegkilometers een vrij eenvoudige opgaaf voor de geweldig voorbereide racewonderen. Verleden dinsdag was de vaste kern fondmannen weer aanwezig in het inzetlokaal van het NIC ZWH in Balk. Een ploeg van 23 fanatieke deelnemers bracht een weer flinke ploeg van 391 duiven aan de start, en daarmee behoren wij inmiddels tot landelijk een van de grootste inzetlokalen. Om even aan te geven hoe deze discipline van onze prachtige sport leeft in de zuidwesthoek van Friesland.

 

Op de losplaats was het vrijdag prima weer, alleen de vergezellers kregen bericht dat een koudefront vanaf zee het racetraject zou doorkruisen. Hierop werd besloten uit te stellen tot de zaterdagmiddag. Een wijs besluit, want met de lossing om 14 uur met een westenwind, kon een prachtig verlopen wedstrijd gegarandeerd worden. Cees de Boer opende het bal, maar moest de koppositie toch overlaten aan Bennie en Loes Homma. Een strijd virtueel uitgevonden op een paar minuten. Om 08.41 uur op de zondagochtend melde een scallie nestdoffer zich op de hokken in Balk. Een tot zaterdag nog onopvallende doffer, die zijn edele afstamming niet verloochende. Hij zou de regionale overwinning pakken met gemiddeld 1399 meter per minuut op de teller, en de Homma’s voor de derde keer dit seizoen op teletekst laten verschijnen. In de noordelijke sector IV werd de derde positie ingenomen tegen 1970 duiven, weer een parel op de rijkbezette kroon. Cees de Boer ging ook voor zijn derde teletekstpositie. In Stavoren melde een driejaarse nestduivin zich om 08.40 uur. Alleen had deze kopduif een elftal kilometers minder te vervliegen dan de Balksters en nam daarom de zilveren stek in beslag. Met 1388 mpm als gemiddelde snelheid werd de prachtige vierde plaats in SectorIV ingenomen. Peter Bron uit Molkwerum wist zich als derde van het inzetlokaal op teletekst te positioneren. Om 9.25 uur melde zijn tweejaarse favoriet welke in het NIC als derde zou eindigen en een prachtige negende plaats in de noordelijke sector was zijn deel. Vierde stek was weer voor Bennie Homma met zijn St.Vincentwinnaar van een paar weken terug, plus nog een negende plaats voor de derde Hommaduif. Jan Spijkerman was terug te vinden op plaats vijf, Bertus Bult op zes, Peter Beetsma op zeven en tien, en Klaas de Vreeze op acht maakte de top-10 compleet. 

 

1e B. Homma 21/14. C. de Boer 14/4. P. Bron 10/2. 5e J. Spijkerman 26/13. 6e E. Bult 20/6. 7e P. Beetsma 22/7. 8e K. de Vreeze 23/3. 15e D. Adema 24/9. 24e F. de Groot  9/2. 25e Troelstra-Beeksma 33/13. 33e J. Buwalda 65/10. 34e S. van der Werf 8/2. 37e W. van Stralen 6/2. 42e A. Homma 7/1. 49e P. Jansma 17/1. 51e A. de Lang 8/2. 56e S. Eekma 4/1. 62e G. de Boer 27/3. 68e H. de Jong 9/1. 77e J. de Boer 10/2.


Sjaak Buwalda sterke winnaar Cahors NIC ZWH

 

Het is een zwaar seizoen voor onze gevleugelde marathonwonderen. De warmte voor ons mensen is bij tijde al behoorlijk ondraaglijk, stel je voor dat je onder die omstandigheden ook nog eens zou moeten topsporten. Onze duiven zijn hier beter op uitgerust dan wij in ieder geval, zij passen zich blijkbaar aan en weten toch vrij eenvoudig hun thuisfront terug te vinden. Voor deze vierde meerdaagse fondvlucht was de startbestemming Cahors-Caussade in het diepe zuiden van Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën. De vooruitzichten in Frankrijk, met opkomende buien vanuit het westen, deed de vergezellers besluiten tot een vervroegde lossing op de vrijdagochtend. Een goede beslissing zo bleek gezien ook de hoosbuien op zaterdagavond na thuiskomst van de meeste duiven. Vanuit het nationale inkorfcentrum in Balk waren 229 duiven aan de burelen verschenen van 22 duivenmelkers uit de hele Zuidwesthoek. Met over het grootste deel van het parcours een zachte wind van achter, mochten vroege zaterdagochtend worden verwacht, wat de invloed van Celsius zou zijn viel slechtst te raden.

 

Rekening houdend met de aankomsten op kortere afstanden werd in Nijemirdum met spanning uitgekeken naar openslaande vleugels van de eerste aankomst. Om 08.59 zag Sjaak Buwalda een haastig ogende duif boven zijn hokken draaien. Als een schicht dook de winnende duivin naar de valplank en maakte haar gouden afdruk. De 3-jaarse weduwduivin Murcia wist met een gemiddelde snelheid van 1110 meter per minuut de 1012 af te leggen kilometers achter zich te laten, en de overwinning in het NIC voor zich op te eisen. Eerder dit jaar won ze op de dagfondvlucht vanuit Sens ook al de overwinning in de gezamenlijke uitslag van Balk en Koudum voor zich te winnen. In de totale uitslag van de drie noordelijke provincies wist ze een geweldige 3e stek te claimen met een mooie teletekst positie. Het oversuccesvolle Balkster duo Bennie en Loes Homma wisten ook weer sterk voor de dag te komen met weer twee teletekstposities. Met aankomsten om 09.17 en 09.28 uur wisten twee geweldige jaarling talent doffertjes hun talent en mogelijke gouden toekomst alvast luister bij te zetten. Gespeeld op grote jongen en eieren werden lokaal de zilveren en bronzen stek gepakt, en in de sectorale uitslag garandeerden zij de plaatsen vijf en zes, en dat met jaarlingen op zo’n zware vlucht. De vierde stek was weer vooreen 3-jaarse weduwnaar van Sjaak Buwalda met een aankomst om 09.51 uur, hij zou ook nog de achtste plaats voor zich weten in te nemen. De aankomsten in het sterke fondbolwerk Balk volgden elkaar snel op zodat al veel eerder dan in de grote uitslag al voor 13 uur het concours gesloten kon worden, en 17 inkorvende leden op papier stonden.

 

1e J. Buwalda 19/4. 2e B. Homma 19/4. 5e Troelstra/Beeksma 17/3. 6e J. de Boer 10/3. 7e c. de Boer 13/8. 9e H. de Jong 4/3. 10e F. de Groot 7/4. 12e D. Adema 10/3. 13e E. Bult 9/4. 16e J. Spijkerman 17/2. 20e P. Bron 11/2. 22e K. de Vreeze 27/4. 23e F. Kampstra 2/1. 27e S. Grouwstra 5/2. 29e Baggel & Minks 27/8. 43e A. Dijkstra 5/1. 54e A. Homma 5/1.

 



Cees de Boer grandioze sectorwinnaar Perigueux in NIC ZWH

 

We zitten midden in het seizoen voor de grote fondwedstrijden. Het heeft even geduurd maar de wind is richting het land gedraaid en eindelijk warm zomerweer. Na afgelopen zaterdag zijn de meeste duiven bestemd voor dit metier, wel al een keer richting het zuiden van Frankrijk op reis geweest. Nu begint het puzzelwerk met de keuze welke van de favorieten bij welke wedstrijd aan de start gebracht zullen worden. Eerst nog Perigueux. Op dinsdagavond vertrokken weer een flinke ploeg van 443 duiven uit de zuidwesthoek van Friesland, richting het verre zuiden. Vol hoop en goede moed trokken 29 fondmannen van Makkum tot Haskerhorne richting het inzetlokaal in Balk om hun favorieten aan de start te brengen. Het was geweldig vliegweer op de vrijdag. Warm vooral met een zachte wind op kop, al heeft Celsius toch waarschijnlijk de meeste invloed op het verloop van de race. Vrijdagmiddag kon er gestart worden op het voorziene uur, om 13.00 gingen de manden los en vertrokken zo’n 14000 duiven ingezet van Betuwe tot De Dollard richting huis, ver in het noorden.

Cees de Boer uit Stavoren had al een geweldige droomstart op Limoges, met de erepalm in het provinciale concours, en de tweede plaats in de gehele noordelijke sector. Hoe kon hij dit nog overtreffen? Afgelopen zaterdag werd de prestatie overtroffen met een unieke gebeurtenis. Een tweejarig zwart duivinnetje van Cees tartte de wetten van de natuur. Alsof er geen warmte te doorkruisen was scheen zij geen geen last te hebben van de omstandigheden, 920 kilometer in de vleugels, en melde zich op afspraak. Al om 08.56 uur melde ze zich op de hokken achter de zeedijk en bleek een enorme voorsprong op het pakt te hebben genomen. Haar gemiddelde snelheid van 1125 meter per minuut laat de vraag open of ze een groot deel van het parcours in de duisternis heeft genomen. Het was in ieder geval genoeg op alle noordelijke concurrentie achter zich te laten, maar daar bleef het niet bij. Met haar unieke prestatie was ze ook de snelste van alle duiven die in Perigueux gestart waren, dus van vijf provincies en meer dan 14.000 duiven. Om 11.04 uur was het een andere tweejaarse duivin van Cees die ook nog een teletekstpositie zou pakken, en de tweede in het NIC concours. Wie gaat deze wonderploeg dit jaar nog stoppen? Bennie Homma was om 11.44 uur, ook met een tweejaarse duivin van voren te vinden. Zijn nieuwe favoriet was goed voor de derde stek, en kwam net te kort voor een teletekstpositie. De overige top-10 plaatsen waren voor Lammert Bakker op 4, Bertus Bult op 5, Troelstra-Beeksma op 6, Gerrit de Boer op 7, Baggel & Minks op 8 en 9 en Dirk Adema op 10. Het bleek toch een pittige editie waardoor het tot 17.15 uur duurde voordat het locale concours gesloten kon worden. Op de foto Cees met zijn zwarte wonderduivin.

 

Uitslag: 1e C. de Boer 31/11. 3e B. Homma 21/9. 4e L. Bakker, 4/1.
5e E. Bult 20/5. 6e Troelstra-Beeksma 32/13. 7e G. de Boer 29/6.
8e Baggel & Minks 27/9. 10e D. Adema 20/10. 11e J. Feenstra /7/1.
15e J. Buwalda 27/12. 16e J. Spijkerman 16/10. 25e J. de Boer 11/2.
29e K. de Vreeze 28/6. 37e P. Beetsma 5/1. 40e F. de Groot 8/3.
49e C. Pander 8/2.  59e S. Grouwstra 4/3. 61e J. Lageveen 22/2.
69e D. Adema Sr. 5/1. 79e W. van Stralen 11/1. 87e J. Halma 17/1.
104e H. de Jong 14/1. 111e H. Pander 27/1.

 



Bennie en Loes Homma klasse apart op St.Vincent in NIC ZWH

 

Het is net voorbij half juni rond de langste dag van het jaar en daarbij horende kortste nacht. Al sinds midden jaren ’20 van de vorige eeuw wordt in die week de nationale Koninginneklassieker vanuit St.Vincent georganiseerd. Een stadje vlak aan de Atlantische kust, net voor de aanloop richting de Pyreneeën. Door de af te leggen afstand, een goede 1145 kilometer tot in Balk, op een enkele uitzondering na, altijd een zware wedvlucht. Wedvluchten bij deze afstanden zijn een specialisme, alleen weggelegd voor de aller sterksten van onze gevleugelde wonderen. Dinsdagavond trokken een 29 tal fondmannen uit de zuidwesthoek met hun favorieten richting het inkorflokaal in Balk, zij brachten 249 duiven aan de start. Het weer wilde niet echt meewerken. De beoogde start op de vrijdagmiddag moest uitgesteld worden. Een harde koude noordenwind, gepaard gaande met regen over een groot deel van het racetraject, zorgde ervoor dat er tot de zondag moest worden gewacht. Toen brak de zon door, de noordenwind bleef, en de omstandigheden waren goed genoeg voor een prima race met een start om 12.30 uur.

 

Maandagmiddag werd het langzaam warmer en met de koppen in de zon mochten gezien de aankomsten op kortere afstanden, de hoofden omhoog gericht worden om vleugels te zien spreiden boven de hokken. Een driejaarse nestdoffer, met oude ring om, van Bennie en Loes Homma doorbrak de stilte en na de glijvlucht boven Balk, drukte de winnaar af om 14.31 uur. Hij zou het regioconcours gaan winnen, de snelste van Friesland zijn, en in het noordelijke concours van 1542 duiven als tweede eindigen, een absolute topprestatie aan een gemiddelde snelheid van 967 meter per minuut. Op de hokken van Sjaak Buwalda in Nijemirdum zou de goede nummer twee worden afgevlagd. Hij zag zijn eerst aankomende, 3 jaarse weduwman, een ereronde maken om vervolgens de antenne te passeren om 14.57 uur, goed voor het zilver. In sector IV tegen de Friezen, Groninger en Drentse concurrenten werd een mooie 5e stek ingenomen en daarmee de gewenste teletekstvermelding. Bennie kreeg ze vervolgens erg goed en wist nog de derde en vijfde stek in het NIC te pakken, totaal 11 prijzen van 19 ingezette duiven, nationaal komen er nog eens twee prijsduiven bij. Ook Sjaak Buwalda was goed vertegenwoordigd in de kop van de uitslag met nog een zesde, zevende plek en vijf bij de eerste 15, in de nationale lijst zullen 12 van de 27 Buwaldaduiven in de uitslag komen. Klaas de Vreeze wist zich hiertussen op plaats vier te nestelen. Bertus Bult deed weer goede zaken voor nationale titels met zijn favoriet op plek negen, en Sjoerd Grouwstra zag al zijn drie ingezette duiven op de lijst verschijnen, beginnend op plaats tien.

 

 

Uitslag: 1e B. Homma 19/11. 2e J. Buwalda 27/9. 4e K. de Vreeze 14/7. 9e E.Bult 6/1. S. Grouwstra 3/3. 12e Troelstra/Beeksma 18/3. 14e P. Beetsma 17/4. 16e H. de Jong 6/1. 17e G. de Boer 8/2. J. Spijkerman 10/4. D. Adema 10/5. C. de Boer 4/2. 33e J. de Boer 10/4. 35e L. Bakker. 43e F. de Groot 3/2. 52e W.van Stralen 3/1. 58e p. bron 7/1. 60e J.J. Halma 5/1.


Cees de Boer veruit de beste op Limoges in NIC Zuidwesthoek en Friesland

 

Geweldige weersomstandigheden waren het afgelopen weekend voor de seizoensouverture 2010 voor de mannen van de grote fond. Zwaar dat wel, met een blauwe lucht en twee dagen warmte en een zachte noordoostenwind op kop. Omstandigheden die de geweldenaren laten pieken en zij die minder zijn op afstand gezet worden. Op dinsdagavond was het weer een gezellige drukte in het duivenlokaal in Balk. Het bonte gezelschap bestaande uit leden van de verenigingen uit Balk, Sneek, Koudum, Bolsward, Workum, Urk en sportvrienden uit St.Nicolaasga drongen bijeen om hun favorieten aan de start te brengen voor de opening van het fondseizoen. Een totaal van 32 deelnemers bracht een prachtig totaal van 588 luchtstrijders aan de start voor de reis naar het zuiden van Frankrijk. Het weer was goed, dat staat voorop, waardoor de geplande start van de race op vrijdagmiddag om 13.00 uur kon plaatsvinden. Voor de kopduiven kon het grootste deel van het racetraject van 830 kilometer al op de vrijdag worden afgelegd met het invallen van het duister na 22 uur. De vraag was wie de stilte van de dageraad als eerste zou doorbreken. 

Uw schrijver sprak op de dinsdagavond nog de uiteindelijke winnaar en heerser op het eerste concours. Naar eigen zeggen was de voorbereiding niet gegaan zoals hij zelf graag gezien had en zijn favorieten wilden maar niet aan de hoog gestelde eisen voldoen. Inmiddels kon een ander orakel mij melden dat we juist bij dit beeld van de winnaar moesten gaan oppassen voor topvorm in Stavoren. Ging hij verleden jaar bij de seizoensopening vandoor met de 2e stek in het grote concours, nu ging Cees de Boer er met de grote overwinning vandoor, en hoe? Al om 07.45 uur melde zijn uiteindelijke winnares, uitgeput op de plank van het hok, nam nog 10 minuten om binnen te komen, om met grote voorsprong als snelste van Friesland te worden afgevlagd. De hoogste teletekstvermelding (SBS861) was de terechte plek voor deze 3-jaarse geweldenaar. Even meer dan een uur later zou ook de nummer 2 van het NIC bij Cees op de plank vallen. Om 08.50 uur melde een 2-jaarse hokgenoot zich aan het IJsselmeer, ook goed voor een prachtige derde plaats op teletekst en het Friese concours. De 2e nationaal kampioen van verleden jaar, Bertus Bult, nam alweer een grote stap richting een opvolgende hoge klassering om de nationale titels. Zijn eerste getekende arriveerde om 09.54 uur in Wyckel, goed voor een derde stek in het NIC concours en ook gelijk een zesde plaats op teletekst in het provinciale concours. Dan was er weer Cees de Boer op plaats vier, gevolgd door Bertus Bult op plaats vijf. Cees wist ook nog de negende plek op te eisen en totaal 22 van de 30 op papier te zette, een unieke prestatie. Andere mannen in de top-10 waren Troelstra/Beeksma op zes, Jan Spijkerman op zeven, Saco Eekma op acht met de eerste jaarling en Klaas de Vreeze ten slotte op plaats 10. Het duurde tot 15.30 uur Balkster tijd voordat de prijzen verdeeld waren, wel stonden maar liefst 30 deelnemers op de uitslag. Op naar St.Vincent.

 

Uitslag: 1. C. de Boer 30 mee/22 prijzen, 2e E. Bult 20/11, 6e Troelstra/Beeksma 25/6, 7e J. Spijkerman 55/14, 8e S. Eekma 10/3. 10e K. de Vreeze 38/8. 13e D. Adema 30/7. 15e C. Pander 11/3. 18e J. Lageveen 17/11. 21e J.J. Halma 20/3. 23e P. Bron, 20/5. 30e L. Bakker 5/3. 34e A. Dijkstra 3/1. 35e J. Buwalda 63/10. 42e J. Feenstra 11/3. 44e B. Homma 41/6. 50e H. de Jong 17/4.

55e S.Grouwstra 8/1. 69e F. de Groot 10/3. 76e A.&H. Koekoek 10/1, 80e A. Homma 12/2. 81e M. Woudstra 18/3. 83e A. de Lang 11/6. 90e P&L Janson 14/3, 99e F. Kampstra 2/1. 100e P. Jansma 18/1. 110e A. Schippers 5/1. D. Adema Sr 9/1, 131e F. Gijzen 15/2, 132e P. Beetsma 15/2.